Мобилно меню

4.8947368421053 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (38 Votes)

ZografouFromTheBellTowerСъборът на българския Зографски манастир на Света Гора – Атон е взел решение да предложи йеромонах Василий за низвержение. Решението на манастирското братство трябва да бъде потвърдено от Вселенска патриаршия, под чиято юрисдикция е Света Гора. Йеромонах Василий днес вече е напуснал манастира, съобщава в-к „24 часа.

„До решението се стигна, след като разгледахме доста сигнали, които бяха постъпили при нас през последните седмици. Като основна причина е уронване на престижа на Зографския манастир вследствие на съблазнително духовно наставничество. Монасите в Зограф ще се молим за отец Василий, каза първият епитроп на Зограф йеромонах Висарион, цитиран от вестника.

Припомняме, че дотук се стигна, след като Пловдивският епархийски съвет забрани на йеромонах Василий да служи и изповядва в епархията. Това стана след съвместна проверка на Пловдивския митр. Николай и Зографския игумен Амвросий в Калоферския манастир. Преди няколко години Софийска епархия издаде същата забрана, която беше предизвикана от действията на йеромонах Василий в манастира „Св. Илия в Дървеница. Тогава последва и забрана от Ловчанска митрополия за нейната територия.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/93yf4 

Разпространяване на статията: