Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)
1_12.jpgНа 30 август 1724 г. Руският имп. Петър Ι Велики тържествено пренася мощите на св. Александър Невски в новата руска столица Петербург. На същия ден, но през 1924 г., е осветен храм-паметникът „Св. Александър Невски” в София, който е една от най-големите забележителности и символи на града, както и най-големият храм-паметник на Балканския полуостров. Той е построен в памет на цар Александър II, наричан от българите Цар Освободител, чиято армия освобождава България от османско робство през 1878 г. и чийто покровител е бил св. Александър Невски.

Храмът заема площ от 2600 м2 с дължина от 70 м и широчина от 55 м. Представлява внушителна петкорабна постройка от кръстокуполен тип. Самата църква има кръгла форма, като се състои от три олтарни абсиди: централна, посветена на св. Александър Невски, южна – на св. княз Борис I Покръстител, и северна – на св. братя Кирил и Методий. Иконите и стенописите в храма са дело на видни български и руски художници. Сред тях има много ценни, уникални експонати, един от които е чудотворната Бисерна икона, изобразяваща св. Богородица и Младенеца. Друга ценна реликва е камъкът от Голгота, поставен в седефена кутия с герба на Царство България, който е подарен на храма от Патриарх Кирил.

Днешният празник ще бъде отбелязан със св. Литургия в храм-паметника „Св. Александър Невски”. Службата ще води Русенският митрополит Неофит. В нея ще участват още Главният секретар на Св. Синод Стобийски еп. Наум, Знеполският еп. Йоан и храмовото духовенство.

 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/aurdy 

Разпространяване на статията: