Мобилно меню

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (10 Votes)
Papo.jpgДуховният водач на сафарадските евреи в Израел и по света равин Шломо Амар за първи път се поклони пред гроба на един от най-почитаните еврейски равини Елиезер Папо в крайдунавския град Силистра. Той отправи призив към Либийския лидер Муамар Кадафи да освободи българските медицински сестри и палестинския лекар.


"Всички религии да обединят усилията си, за да има мир и разбирателство между народите", призова Шломо Амар. По думите му има хора, които грубо погазват хуманните норми, оправдавайки се с религията, и това поражда разделение между народите. "Ще се моля за вашите медицински сестри и палестинския лекар", каза равинът.

"От това свято място призовавам Муамар Кадафи да се вслуша в гласа на сърцето си, да мисли за тези сестри и да не позволява смъртните присъди да бъдат изпълнени, защото, ако това стане, ще бъде световен скандал", каза още Шломо Амар.

Елиезер Папо е един от 12-те най-почитани еврейски равини. Роден е в Сараево преди близо 200 години. Бил е главен равин на Букурещ, писател, философ и лекар с огромен авторитет. През руско-турската война идва в Силистра. Тогава в лагера на руските войници избухва зараза от холера. Папо успява да организира карантинна преграда между войската и гражданите и така спасява града от холерна епидемия. От близостта му със заразноболните той се разболява и умира. Всяка година за поклонение на гроба му в Силистра пристигат стотици евреи. Още тогава признателното еврейско население му е издигнало голям паметник, но турците го разрушават. Днес на брега на р. Дунав стои нов паметник, в близост до който ще се изгражда синагога.

БНТ


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/au8c3 

Разпространяване на статията: