Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)
nikolay.jpgАко мощите на св. Николай Мирликийски бъдат пренесени от Бари в турския град Демре, това ще лиши православните християни от възможност молитвено да се покланят на светинята. Това заяви секретарят по междуправославни отношения към Московска патриаршия прот. Николай Балашов. Така той коментира изявлението в понеделник на председателя на "Фонда за мир на името на св. Николай" Муамер Карабулут, който съобщи, че турските власти са решили да постигнат връщане на мощите на светеца в Турция чрез международния съд в Хага.
"Въпреки че в Бари мощите на светеца се съхраняват в католически храм, в определени дни православните поклонници могат да извършват там православни богослужения. Не мисля, че те ще имат такава възможност в турския град Демре", каза прот. Балашов.

По негова информация в Демре не съществувал нито един благоустроен християнски храм, в който да могат да се извършват регулярно богослужения. През февруари 2005 г. в Демре е била демонтирана бронзовата статуя на св. Николай, подарък от руски учители и ученици и дело на скулптура Григорий Потоцки през 2000 г. На нейно място турските власти са поставили пластмасова кукла с надпис "Баба Ноел" (аналог на Дядо Коледа).

Отец Балашов каза също, че през 1087 г. мощите на св. Николай съвсем не са били откраднати, както твърди Карабулут. "Според църковното предание, мощите на светеца са изнесени от град Мир Ликийски, тъй като този район някога заселен с православни християни е бил завоюван от друговерци". Пренасянето на мощите му на 9 май в Бари било съпроводено с многочислени чудеса.

Днес хиляди християни, между които много православни, ежегодно се стичат за поклонение пред мощите на св. Николай.

Благовест Инфо

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/x664d 

Разпространяване на статията: