Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)
img_12.htmСлед размяната на любезности и публични уверения в безпроблемни отношения Гръцката църква и Цариградската патриаршия се изправиха пред нова криза, която и двете страни твърдят, че не желаят, но трябва да положат сериозни усилия да бъде преодоляна. Поводът е новият проектозакон за църковното правосъдие.
Гръцката църква съвместно с Министерството на образованието вече пристъпи към съставянето на новия закон, който отстранява много от празнотите в стария закон, проявили се по време на последната църковна криза в Гърция.

Патриаршията възразява най-вече срещу промените, които засягат църковните съдилища, тъй като те засягат и клирици под нейна номинална юрисдикция в т. нар. "Нови земи" в Северна Гърция (освободени от турците през 1913 г. - бел. ДвериБГ) и желае да има глас в неговото утвърждаване или отхвърляне. Висши служители в Патриаршията твърдят, че е "абсолютно невъзможно да бъде приеман нов закон, който засяга клирици в Новите земи, Крит и Додеканезите, а Патриаршията да не бъде информирана за него дори с едно писмо".

Патриарх Вартоломей вече изпрати писмо до Атинския архиепископ, в което го предупреждава, че ако не бъде взето мнението му при изготвянето на закона, това ще изправи двете църкви пред остра криза, която никой не желае.

Намесата на Вартоломей се явява отговор на писмо, подипсано от 12 митрополити под юрисдикцията на Гръцката църква, които го молят да вземе становище. Те изразяват опасения, че в новия Закон ще се отнеме възможността на клириците да прибягват към арбитража на Цариградската патриаршия, което е практика в Гръцката църква.

В опит да тушира напрежението особено преди заминаването на архиепископ Христодул във Ватикана, Министерството на образованието ще изпрати законопроекта в работен вид на Патриаршията. След края на визитата на архиеп. Христодул във Ватикана спорните моменти между двете църкви предстоят да бъдат обсъждани.

RNEWS

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/ahdfp 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]