Мобилно меню

2.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 2.67 (12 Votes)

991 ratio bozhi grobЙерусалим посреща Възкресение Христово без поклонници и с полупразни храмове. Въпреки това и тази година Светият град и православният свят очакват запалването на Благодатния огън. Ще го очакваме и ние, в България. Екипът на предаването „Вяра и общество“, за петнадесета поредна година, ще предава пряко богослужението, което винаги на Велика събота събира надеждите и молитвите на милиони православни християни.

Излъчването от Йерусалим се осъществява по инициатива на Руския благотворителен фонд „Св. Андрей Първозванни“, а трасето се осигурява от руската „НТВ“. Както израелските власти вече съобщиха, въпреки ограниченията заради пандемията, телевизионният екип ще бъде допуснат до Божи гроб, където огънят ще бъде запален от православния патриарх на Йерусалим Теофил ІІІ в присъствието на силно ограничен брой духовници.

И тази година БНТ е договорила лицензните права за това излъчване. Картината от Йерусалим ще бъде придружена с коментар в студиото на „Вяра и общество“. Гости на Горан Благоев са свещ. Людмил Петров, преподавателят по църковна история доц. Павел Павлов и богословът и църковен певец Никола Антонов. Те ще разсъждават за смисъла на церемонията в църквата при Божи гроб, за същността на Христовото Възкресение и за изпитанието на християните у нас при настоящия празник – да останат вкъщи при отворени храмове.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (40 Votes)

640 420 tradiciiata na razpeti petyk celuvame plashtenicata i minavame pod masataВ навечерието на Велики петък Св. Синод на БПЦ публикува указания за провеждането на богослуженията в най-тъжния ден за православните. Архиереите отново призовават своите верни чеда „в тези дни на Христовите страдания да спазят стриктно всички епидемиологични изисквания на държавните власти, предвид опасността от заразяване и разпространение на коронавирус“.

Владиците се разпоредиха „Поклонението пред св. Плащаница от вярващите да става без тя да се целува, без да се докосва, без да се минава под нея, без да се раздават цветя и здравец, а с благоговейно прекръстване и поясен поклон да се извърши поклонението пред св. Плащаница.

4.9952830188679 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (212 Votes)

1 15.gifПреди 95 години, на Велики четвъртък – 16 април 1925 г., е извършен най-тежкият терористичен акт в историята ни, отнел живота на стотици и отприщил вълна от насилие в страната. Военната организация на Българската комунистическа партия посяга на съборния храм „Св. Неделя“. По това време в него се провежда опелото на ген. Константин Георгиев, убит на 14 април от други дейци на комунистите. Целта на атентата е да бъде ликвидиран военният и политическият елит на страната, включително цар Борис III, за които е било сигурно, че ще присъстват на опелото. На място загиват 150 души, а десетки умират по-късно от раните си.

Св. Синод на Българската православна църква излиза с послание, което е прочетено във всички храмове и е публикувано на 2 май 1925 г. в Църковен вестник. Ето откъси от посланието:

„С преголяма скръб трябва да подчертаем, че грозното злодеяние, извършено в съборната църква „Св. Неделя“, няма подобно на себе си в историята на човечеството. Домовете за молитва у разните народи още от най-старо време са смятани за места свети и неприкосновени, а често пъти и за убежищни центрове на гонените престъпници, където последните, доде се намирали под свещения храмов покрив, се чувствали в пълна безопасност, защото самите преследвачи смятали за грях да влязат в светинята, да ги заловят и накажат. В такъв именно свят и неприкосновен дом за молитва и в един от най-светлите църковни дни осатанените от злоба вероотстъпници и човекомразци с жестока подлост избиха стотици невинни души, и то по време на богослужение...

4.8512396694215 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (121 Votes)

iera synodos

В началото на Страстната седмица Св. Синод на Гръцката църква се обърна с Утешително послание към християните в страната, които няма да могат да участват в празничните богослужения. В посланието се казва:

Обични чеда в Господа,

Св. Синод на Гръцката църква по време на своето заседание на 1 април 2020 г. реши да се обърне към вас, избраното словесно стадо Христово, с много любов, но и с неизмерима болка заради разразилата се пандемия на коронавирус и нейните печални последици.

Обръщаме се към вас, за да ви предадем и по този начин своето отеческо благословение, но и за да ви осведомим отговорно за решенията, които взехме през тези дни.

Независимо че тези решения бяха приети и се приемат с голяма полемика от страна на някои, макар и малобройни братя християни, които било от незнание или от лошо осведомяване, или от дезинформация използваха достъпния и лесен начин на оклеветяването, на разпространението на измислици и обиди, като по този начин скандализират Божия народ, ние обаче, като духовни отци и на тези хора, им обръщаме внимание, че със своето поведение те разкъсват единството на Църквата и скандализират братята. Припомняме, че словото на Св. Писание и на св. отци за скандализирането и предизвикването на разделение в единството на Църквата е страховито.

4.8888888888889 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (54 Votes)

31В дните преди Възкресение Христово, предвидени за пролетна ваканция на учениците, Духовно-просветният център „Св. архангел Михаил“ във Варна започва новата дейност, насочена към младежката аудитория – курс по фотография, наречен „Вярата на фокус“. Заради извънредното положение в страната курсът ще стартира дистанционно.

Темата Вярата на фокус също не е случайна. Освен овладяване на фотографски умения курсът има още една главна цел. Чрез средствата на творческата фотография да се покаже богатата духовна култура на Православната църква и същността на нашата православна вяра. Идеята на организаторите е младежите не само да се обучават, но и да бъде създадена общност от съмишленици. За свой девиз те са избрали мисълта на известния фотограф-портретист Юсуф Карш: „Човешкото сърце и душа са истинският обектив на фотоапарата“. Ръководител на курса ще е Мария Тодорова.

4.8533333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (75 Votes)

2020 04 15 0954Ръководството на Софийска митрополия е осигурило десет хиляди маски за свещенослужителите и персонала на храмовете в цялата епархия. В изпълнение на препоръките на Националния оперативен щаб и църковните власти всички храмове трябва да провеждат дезинфекция на подовете и интериора на църквите, служителите да носят маски и ръкавици. Епархийското ръководство е разпоредило енорийските храмове да си набавят дезифектанти, но съобщава, че митрополията има възможност да осигури такива на председателите, които изпитват затруднения с набавянето им.

Във Велики вторник с благословението и от името на Н. Св. Българския патриарх Неофит Софийска митрополия дари на Дирекция „Жандармерия“ в София осемстотин санитарно-хигиенни лицеви щитове с предпазна плака CPS-19. Дарението беше връчено от Белоградчишки еп. Поликарп и получено от старши комисар Красимир Добрев, директор на Дирекция „Жандармерия“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

2020 04 14 1632Редовните богомолци, които през последните години се черкуват в академичния параклис „Св. Климент Охридски“, са подготвили видео с указания за четивата от богослуженията през Страстната седмица и на Възкресение Христово, за да се ползват от вярващите у дома – тук. Текстовете на четивата и песнопенията са комбинирани с изображения от Светите земи.

Богослуженията през Страстната седмица съдържат много евангелски откъси, които разказват за събитията от последните дни от земния живот на Иисус Христос и въвеждат богомолците в напрегнатата им атмосфера, изпълнена с много драматизъм. В същото време евангелските текстове, молитвите, песнопенията и богослужебните последования през Страстната седмица ни помагат не само да си припомним събитията от тези страшни часове, но и да ги съпреживеем и осмислим.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

4236 1В навечерието на Възкресение Христово излязоха от печат празничните броеве на списанията „Амвон“ и „Камбанка“, издания на варненския храм „Св. Атанасий“.

Уводната празнична статия на сп. „Амвон“ е посветена на вярата във Възкръсналия наш Господ Иисус Христос като лично, духовно-опитно сърдечно познание. Следващата статия разказва за страшното разпятие на Кръста и предсмъртния възглас на Христос. В рубриката „Богословски размисли“ е представено учението на св. Василий Велики за Светия Дух. Над въпроса „Какво е светостта?“ разсъждава архим. Теодосий (Мардзухос), протосингел на Превезската митрополия в Гърция. Много интересни са непубликуваните досега истории от живота на стареца Йосиф Исихаст.

4.7570093457944 1 1 1 1 1 Rating 4.76 (107 Votes)

starozagorski mitropolit kiprianЗа празника Вход Господен в Йерусалим Старозагорският митрополит Киприан отправи писмено обръщение към своите епрахиоти, в което свързва евангелското събитие с актуалната обстановка в страната и света, породена от пандемията от новия коронавирус. Владиката подчертава, че на този етап единственият начин за ограничаване на заразата, препоръчван от здравните, държавните и църковните власти, е самоизолацията и ограничаването на социалните контакти. „Нима обаче ние ще позволим на това изпитание да отнеме радостта ни? Радостта ни, че сме Христови? Че чрез Христа, Победителя на смъртта, всички ние „живеем, и се движим, и съществуваме“ (Деян. 17:28)!“.

В обръщението си архиереят изразява увереност, че в това изпитание не бива да виждаме Божия гняв, а „Божията любов към света и човечеството“.

„Дълбок смисъл има и в днешното изпитание на пандемията, което е изпитание на нашата любов към ближния, като поставя пред нас въпроса: доколко сме готови да ограничим себе си, за да предпазим човека до нас, да допринесем за съхраняването на живота на десетките и стотици наши познати и непознати, които бихме изложили на опасност, в случай че откажем да спазваме ограниченията, препоръчани ни от специалистите-медици и изисквани от отговорните фактори в нашата страна. Нашето отговорно отношение и поведение в извънредната ситуация е проверка за нашата човечност и за нашето християнство. В борбата между живота и смъртта Църквата е винаги на страната на живота. Нека съсредоточим вниманието си и силите си върху онова, което можем да сторим за ближния, а в конкретния случай най-доброто, което можем да сторим, е да предпазим и себе си, и тези около нас от заразата“, заявява митр. Киприан.

4.952380952381 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (21 Votes)

agion oros katastrofesС решение на управителя на административната периферия (обединение от няколко области) Централна Македония в Гърция Апостолос Джиджикоста е обявено извънредно положение за п-в Атон.

Решението, което е валидно от днес нататък за шест месеца, е взето с цел да се поправят големите щети, нанесени преди всичко на пътната инфраструктура в Света гора през последните седмици от проливните дъждове на полуострова. Същевременно се задвижват всички нужни процедури за технически доклади, одобряване на проекти и работи по възстановяване на щетите под надзора на Министерството на инфраструктурата.

Последните проливни дъждове на Атон причиниха големи щети на пътната мрежа, задвижиха се и свлачища. Някои от манастирите в северната централна част на полуострова са откъснати за автомобилния транспорт.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

logo newvisionРъководството на Софийска епархия публикува указания за организацията и провеждането на богослуженията през Страстната седмица и празника Възкресение Христово във връзка с ограниченията, наложени заради пандемията от коронавируса.

Богослуженията през Страстната седмица ще започват сутрин в 8 ч., а вечерните – в 18 ч.

Великият маслосвет ще бъде отслужен в сряда вечерта след малкото повечерие, а не както беше досегашната практика – на Велики четвъртък след литургията. Помазването с осветен елей ще става според разпоредбите на Окръжното на Св. Синод: свещенослужителите да носят лични предпазни средства – маска и ръкавици; същото важи и за миряните. На Велики четвъртък няма да се извършва общ маслосвет, а ще се помазват само богомолците, които пожелаят.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

1200Кметът на Киев Виталий Кличко съобщи, че от 79 нови случая на заболели през изминалото денонощие, 63 са в Киевско-Печерската лавра. С това общият брой на заразените в най-големия манастирски комплекс в Украйна надхвърли 90. Един от първите разболели се е игуменът – митрополит Павел (Лебед), който вчера беше хоспитализиран в Александровската болница в Киев с усложнения от пневмония. Кметът Кличко заяви, че в лаврата са изпратени мобилни рентгени и медицински екип, който да изследва всички служители в комплекса. „Трябва да имаме реална картина за това огнище на епидемията“, заяви той.

arh.Nektarij3Вчера почина първият заболял населник на лаврата, архимандрит Нектарий, на 73 години. Неговата диагноза беше двустранна пневмония, но в официалното съобщение на лаврата за неговата смърт се казва, че той е бил хоспитализиран, „когато слуховете за коронавирус в лаврата едва започваха“. Архим. Нектарий е бил уважаван клирик и изповедник на много хора.

4.5555555555556 1 1 1 1 1 Rating 4.56 (9 Votes)

1071 zhablyano monastery„Никое зло не идва само“ – така гласи стара поговорка. Така и във времето на пандемията от коронавируса, когато старостилната монашеска общност от Жабленския и Копиловския манастири търпи сериозни загуби и в земеделското си стопанство, монасите са решили да свалят своя игумен архим. Касиан. Това стана известно миналата седмица от регионални медии. На всичко отгоре от бившия чуждоземен синод, към който Касиан беше преминал и съответно издигнат в епископски сан, обявиха в писмо до потърпевшия, че поради самоволното му отказване от сана той вече бил само обикновен монах. Според заявления на самия Касиан той (засега) се примирява с отстраняването си от игуменството.

4.8 1 1 1 1 1 Rating 4.80 (80 Votes)

60924804 2288779891440230 597333537447739392 nЗападно- и Средноевропейският митрополит Антоний публикува днес в профила си във фейсбук призив да използваме времето на социалната изолация за общуване със семейството и най-близките си.

Загрижеността на архиерея идва от нарастващото напрежение в обществото, проявите на вербална и физическа агресия и увеличаване на домашното насилие, породени от стреса и изолацията. Митр. Антоний призовава българите да овладеят страховете си в името на своите близки. Той изразява надежда това изпитание да ни направи по-добри и по-твърди във вярата. В призива си владиката казва:

Скъпи в Господа,

Периодът на социална изолация, в който се намираме сега, изправя пред изпитания всички ни. Но нека погледнем на пандемията и като на възможност да станем по-добри. Сега е подходящо време да компенсираме вниманието и грижите за нашите близки, които не можехме да им дадем, когато всичко друго беше по-важно за нас от тези, с които живеем. Сега в домакинствата често възникват разногласия и дребни разпри поради напрежението и несигурността от непривичната ситуация, но нека приемем това като предизвикателство за нашето християнско търпение. Да приемем, че това е възможност да се опознаем по-добре, да се научим да съжителстваме като споделяме доброто и лошото и да умножаваме любовта, която Господ ни е дал. Сега е моментът да оставим всичко, което насилствено ни разделяше, и да се обърнем един към друг.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

2020 04 12 1057Енорията към Академичния параклис „Св. Климент Охридски“ на Богословския факултет на Софийския университет публикува в канала си в YouTube още един филм на православна тематика. Това е сериалът за православната икона, дело на Острожкия манастир в Черна гора и Академията на Сръбската православна църква за изкуство и консервация. Филмът разказва за смисъла на иконите в православието, техниките за изображение, борбата за почитането на иконите и др. Седемте серии се базират върху книгата на еп. Йован (Пурич) Човешкото лице на Бога. Режисьор е дякон Ненад Илич.