Мобилно меню

4.7142857142857 1 1 1 1 1 Rating 4.71 (21 Votes)

2021 07 26 1654В неделя, на 25 юли, в двора на катедралния храм „Света Троица“ в Тбилиси, Грузия, се проведе шестдесет и третото масово кръщение на деца, което по традиция извърши Грузинският патриарх Илия Втори. Тайнството Кръщение са приели хиляда и шестстотин младенци,  всички те стават кръщелници на патриарха.

Тази година патр. Илия е кръстил лично третите или следващи по ред деца в семейства, на които родителите са венчани в църква. Целта на инициативата е да се подобри демографското положение в страната.

Първото масово кръщение на деца от предстоятеля на Грузинската църква е организирано през януари 2008 г. в Тбилиси. От тогава кръщелниците на патриарха са над 41 000 деца. Миналата година масовото кръщение не се състоя заради пандемията от коронавирус.

Снимка: www.interpressnews.ge

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (80 Votes)

agio orowМонасите в десет от двадесетте киновийни (общежителни) манастира на Света гора са ваксинирани срещу коронавирус, съобщава изданието „Вима тис Ортодоксиас“, което следи приоритетно новините от монашеската република. В повечето от тях почти всички населници са били ваксинирани, а в други седем манастира повечето от монасите са преболедували. Около петнадесет са починалите от ковид атонски иноци. Освен монасите в големите общежителни манастири и немалко килиоти (живеещи в т. нар. килии) са решили да се ваксинират. Според изданието процентът на ваксинираните обитатели на Света гора не е двадесет, както споменавали някои издания, а над четиридесет.

Почти всички работници-миряни на Света гора са си поставили ваксини. В същото време изданието отбелязва, че две трети от медицинския персонал в здравния център в Карея не е ваксиниран, като там някои от медицинските лица дори водят агитация срещу ваксините.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

164687209 3800498183402049 7419761118905638762 nВчера в Окръжна болница в София скоропостижно е починал протойерей Димитър Попстоев, служещ в енорията на гр. Угърчин, Ловчанска епархия.

Отец Димитър е роден на 10 юни 1974 г. в с. Горно Спанчево, община Сандански. Завършва средно образование в СОУ „Христо Ботев“ в близкото село Катунци, а след това учи в паралелния двугодишен курс за пълнолетни ученици на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“. Още като ученик-курсист заедно със свои колеги помага в поддържането и стопанисването на Дивотинския манастир „Света Троица“ край гр. Банкя, чийто игумен беше ректорът на СДС архимандрит Серафим (Геновски). След това отива като иконом в Чекотинския манастир, Ловчанска епархия, и накрая се оженва в Ботевград и е ръкоположен и назначен за енорийски свещеник в с. Осиковица, община Правец. Ръкоположенията в дяконски и свещенически чин са извършени през 2009 г. от Ловчанския митрополит Гавриил. Според сайта на Ловчанска епархия отецът е имал протойерейско отличие, но не е посочено кога му е дадено.

4.7894736842105 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (95 Votes)

ERU0Z8E6ZfIВ интервю за портала Интерфакс-религия Роман Силантиев, ръководител на лабораторията по деструктология на Московския държавен лингвистичен университет (МГЛУ), разказва за религиозните извори на антиваксърската кампания, която върви в социалните мрежи на фона на масовото ваксиниране срещу COVID-19. В началото на 2019 г. в МГЛУ е създадена Лаборатория по деструктология, която е нова приложна наука. Тя разглежда комплексно най-опасните деструктивни образувания: екстремистки и терористични организации, психокултове и нерелигиозни секти; тоталитарни секти и сферата на магическите услуги, самоубийствени игри и увлечения, смъртно опасни младежки субкултури.

4.9333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (45 Votes)

220452917 2902147369999217 2393881818874598567 nНа 22 юли честваме паметта на св. равноапостолна мироносица Мария Магдалина. В склоновете на Мургаш планина, на 2 км западно от гр. Бухово и на 18 км източно от София, е разположен манастир, посветен на светицата. В светата обител има основи на голяма базилика с размери 41 x 26 м, от 4 в., както и на сгради, свързани с нея. Открити са и каменни плочи със специфична украса, което говори, че навярно тук е минавала укрепителна линия още преди създаването на самия манастир.

4.8505747126437 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (87 Votes)

2021 07 22 2339Брошура, озаглавена „Към народа“, издание на Гръцката църква, дава отговори на въпроси, свързани с пандемията и имунизацията срещу COVID-19. „Християните питат за ваксината и нашите лекари отговарят“ се казва в подзаглавието на изданието, което се разпространява безплатно в православните храмове. Целта му е да отговори на актуални въпроси, като този дали създадените досега ваксини предпазват от новия щам „Делта“, както и да разсее митовете и конспиративните теории, които се появяват в публичното пространство и се разпространяват и сред вярващите хора.

Брошурата е подготвена съвместно от Гръцката църква и медицински специалисти. Въпросите, засегнати в нея, са били поставени на заседанието на постоянния Св. Синод на Гръцката църква, провело се на 13 юли. На него са присъствали министърът на здравеопазването на Гърция Василий Кикиляс и проф. Сотирий Цьодрас, който оглавяваше гръцката институция за борба с пандемията (тук).

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (49 Votes)

Fr I Popov SozopolГрад Созопол има за свой покровител св. мъченица Марина и е обявил нейния празник за ден на града. Така за разлика от другите ни морски градове, които обикновено празнуват на Успение Богородично или на св. Николай Мирликийски, „градът на спасението“, както се превежда името Созопол, чества деня си на 17 юли. Макар че основните му църкви са посветени на св. великомъченик Георги и на Успение Богородично, една стара църква пази името на созополския мъченик Зосим (чества се на 19 юни), а построената голяма църква в чест на св. Николай е била осветена в памет на славянските просветители св. братя Кирил и Методий, след като тракийски бежанци масово се заселват в града. Отделен въпрос е, че по времето на комунистическия режим точно тази църква е била направена „музей на морето“, пълен с амфори, котви и какво ли още не, а на мястото на олтара беше издигната сцена, за да се ползва храмът като зала по време на учредения в ония години фестивал „Аполония“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

img 20210719 174310Озерският епископ Порфирий (Шутов), игумен на северния Соловецки манастир на Руската православна църква (на Големия Соловецки остров в Бяло море, северно от Архангелск), е благословил да бъде изтрит публикуваният на 18 юли т. г. в интернет видеозапис на негова проповед, в която говори за вредата от ваксината срещу короновируса, съобщават руски медии, позовавайки се на официалната страница на светата обител в социалната мрежа „ВКонтакте“.

В съобщението се посочва, че владиката Порфирий съжалява, задето е прибягнал до аргументи, които излизат извън рамките на неговите знания и по този начин е предизвикал погрешни разсъждения сред вярващите. В същото време игуменът подчертава, че продължава да смята за недопустимо въвеждането на задължително ваксиниране.

По-рано на YouTube-канала на манастира и на страниците на обителта в различни социални мрежи стоеше публикувано видеообращение на игумена, в което той заявява, че във ваксината срещу коронавирус има елементи, които „се вграждат в генома на човека, като го изменят и модифицират“. Владиката дори изказва съмнение дали у такъв човек „образът Божи остава неповреден“ и дали Христос ще го познае. Игуменът Порфирий се пита дали след ваксинацията човек не престава да бъде „автономна и суверенна личност“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (49 Votes)

треби scaledЗографският манастир издаде ново луксозно издание на Псалтикийните треби на Манасий Поптодоров. То отговаря на нуждите на много свещеници, църковни певци, както и на всички интересуващи се от източното цър­ковно пение.

Изданието, което вече може да се намери в църковните книжарници, съдържа последованието на малкия и великия водосвет, на кръщението, венчанието, погребението, панихидата, ръкоположението и молебното пение. Книгата е с твърди корици, двуцветна, с дебела хартия, с по-голям размер на невмите и на стиховете). Тя е част от Зографската издателска поредица „Аналогион“, в която се публикуват текстове, свързани с църковното богослужение.

За разпространение желаещите могат да се свържат с Фондация „Наследство на Зографската Света Обител“ на телефон: + 359 879 893 461.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (19 Votes)

2021 07 17 1809На 17 юли, в деня на храмовия празник на столичната църква „Св. Марина“, която се намира в двора на Софийската митрополия,  беше извършено нейното обновление. То се прави след завършване на стенописването на храма, отнело близо дванадесет години. Автор на зографията е Петър Шалъфов.

Обновлението на църквата „Св. Марина“ беше извършено лично от Негово Светейшество патриарх Неофит и неговия викарен епископ Поликарп. След това беше отслужена празнична архиерейска св. Литургия от Белоградчишки еп. Поликарп, в съслужение с архим. Василий, протосингел на Софийска митрополия и ставр. ик. Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (24 Votes)

PanoramaТочно преди една година започна мащабна ремонтна дейност по куполите на катедралния храм на Варна „Успение Богородично“ (тук). Тя включва поправка на облицовката на куполите, на скатните покриви и каменните корнизи и фронтони под тях. Емблематичната сграда е оградена със скеле и заради извършването на позлата на куполите на храма. Една година по-късно четири от шестте купола вече са позлатени. Средствата за преобразяването на църквата, символ на града, са събрани преди всичко от дарения. По идея на строителни фирми от града и на Валентин Вълев – дългогодишен председател на Строителната камара и един от големите дарители на начинанието, сега е необходимо да се направи почистване на фасадата на храма, за да се използва издигнатото вече скеле около сградата. Според него, трудно може да си представим, че такова скеле скоро ще бъде вдигнато отново, тъй като изграждането, използването и поддръжката му до момента струва 500 000 лв.

Средствата, необходими за почистването на камъка, от който е изграден храмът, са 150 000 лв. С течение на времето върху фасадата на църквата, намираща се в центъра на града, край голям булевард, са се натрупали прах и отлагания, включително и от не особено благоприятната среда, от която катедралата е заобиколена – изпаренията на автомобилно гориво, киселинни дъждове, замърсяване на въздуха и т. н. Храмът е на на 135 години, ако се смята годината на неговото окончателно завършване, а не годината на полагане на първия камък – 1882-ра.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

adrianoupoleos dorotheosСв. Синод на Гръцката църква реши да впише в своя агиологий няколко митрополити, убити от турците по време на гръцкото въстание през 1821 г. Решението е във връзка с 200-годишнината от убийството на Вселенския патриарх Григорий V на 10 април 1821 г. Сред канонизираните йерарси са митрополитите на Вселенска патриаршия Анхиалски Евгений (Каравиас) и Търновски Йоаникий. Двамата са обесени в Истанбул през 1821 г.

Канонизирани са още митрополитите Солунски Йосиф, Деркски Григорий, Ефески Дионисий, Одрински Доротей и Никомидийски Атанасий, които също са сред обесените висши духовници след избухването на гръцкото освободително въстание.

В агиология са вписани и Хиоският митрополит Платон (Франгядис) и убитите с него от турците клирици, монаси и миряни през 1822 г.

4.7894736842105 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (19 Votes)

bogoslovski fakultet imagelargeПредстои да бъде прието правителствено постановление със списък от професионални направления и защитени специалности, в които студентите ще бъдат освободени от такси за обучение. Това включва близо девет хиляди студенти в осемнадесет държавни висши училища. Целта е да се стимулира приемът в тези направления и специалности, тъй като се очаква недостиг на такива специалисти на пазара на труда в бъдеще. Държавата оказва подкрепа на определени направления и специалности и защото няма достатъчно кандидат-студенти за обучение в обявените по държавния план-прием места. Целта е в краткосрочен период да се възобнови интересът на кандидат-студентите към тези специалности и да се подготвят необходимите кадри.

За да се стимулира приемът там, предишният управленски екип на МОН прокара тази политика, която продължава и служебното правителство. Служебният министър на образованието проф. Денков не предлага промяна в списъка на направленията и специалностите без такси. Те остават същите като заложените от предшественика му Красимир Вълчев.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (54 Votes)

e46d6e81f0c9fb7a35fb86d1718ac836Пловдивският митрополит Николай е излъчен за председател на болничното настоятелство на веригата частни болници от групата „Булфарма“. Той ще поеме този пост по решение на Св. Синод на БПЦ. Не е ясно кога синодните архиереи са решили това, при положение, че не са се събирали на заседание от половин година.

Митр. Николай ще председателства болничното настоятелство на холдинг, в който влизат – УМБАЛ „Софиямед“ София, УМБАЛ „Пълмед“ Пловдив, УМБАЛ „Здраве“ Пазарджик, МБАЛ „Здраве“ Велинград, МБАЛ „Проф. Д. Ранев“ Пещера, МБАЛ „Бургасмед“ Бургас. Холдингът е основан от бизнесмена д-р Михаил Тиков.

В болничното настоятелство влизат още ректорът на СУ „Св. Климент Охридски“ проф. дфн Анастас Герджиков, като заместник на управителния съвет, както и олимпийската шампионка и председател на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова.

4.975 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (40 Votes)

СерафимНа тържествена сесия на Общинския съвет на Благоевград Илко Стоянов положи клетва като кмет на града. Това стана в присъствието на Неврокопския митрополит Серафим и свещеници от епархията. Владиката благослови новия градоначалник и му пожела успешна работа. Кметът получи в дар от митрополита екземпляр от Библията.

Временно изпълняващият длъжността кмет на Благоевград предаде на Илко Стоянов символичния ключ на града.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]