Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

Untitled 12Тропар, гл. 4

С добрия подвиг си се подвизавал, първомъчениче Христов и апостоле,
и си изобличил нечестието на мъчителите,
с камъни убит от ръцете на беззаконници,
венец от десницата на Стоящия свише си приел и викайки към Бога си се отправил,
като си казал: Господи, не им зачитай този грях.

Кондак, гл. 3

Владиката вчера дохождаше с плът, а днес рабът излиза от плътта.
Вчера Царстващият с плът се роди, днес рабът с камъни се убива:
за Него и умира първомъченикът, божественият Стефан.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

555555Тази година тържеството от настъпващото светло Рождество Христово се преумножи за православните българи, живеещи в германските градове Кьолн и Бон.

В навечерието на Рождество Христово енориашите на Българската православна църковна община „Св. Теодосий Търновски“ имаха духовната радост да посрещнат и приветстват своя епархийски архиерей, Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний. Владиката оглави св. Литургия, в която му съслужиха ставроф. ик. Юлиян Ангелов, председател на църковната община в Кьолн и Бон и на тази в Берлин, и свещ. Антон Търнев.

В ранните зори на 24 декември църковните настоятели грижливо подготвиха за богослужението храма „Св. Йоан Кръстител“ на гръцката православна община в гр. Брюл, който в последните години приютява сънародниците ни в гр. Кьолн, Бон, Брюл и околностите. За св. Литургия бяха дошли не само българи, но и други православни християни от района.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

44444По традиция Рождественските послания на Св. Синод на БПЦ и на епархийските митрополити, които те изпращат до клира и миряните, акцентират върху радостта от раждането на Богомладенеца, върху богословското послание на празника и общочовешките измерения на Боговъплъщението.

Тази година отделните митрополити вече публикуваха поздравленията си до своите епархиоти. Като цяло традицията в съдържанието им се запазва, но в някои от Рождественските послания се засяга по-специално и социалната тема и се отправят призиви за участие на пастирите и християните в служението на ближните.

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан извежда като главна тема на Рождественското си послание грижата за страдащите и онеправданите. Той посочва примера на Христос като достоен за подражание от християните: „Целият земен път на Христос е не нещо друго, а изпълнение на тази заповед за любовта, която не знае граници, нито предел – тази любов, която вдъхва готовност да положим душата си за своите ближни“. Владиката насочва вниманието на християните и към нашите сънародници, принудени по икономически причини да напуснат Родината. „Около нас има много немощни, болни и самотни хора. Не са малко и тези, които изпитват сериозни икономически трудности. В търсенето си за по-добър живот много хора напуснаха пределите на Родината и поверената ни епархия, а някои от тях попаднаха в недружелюбно обкръжение“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

2019 12 23 1826На 23 декември се чества паметта на преподобния наш отец Наум Охридски Чудотворец, славянобългарски просветител. Един от видните ученици на св. Константин-Кирил и Методий, той се е трудил първо в Преслав, докато св. Климент е бил пратен в югозападните български земи. Когато обаче последният е бил ръкоположен за епископ, преп. Наум е изпратен на неговото място като учител и книжовник в същия край. Упокоил се е на днешния ден през 910 г. и е погребан в храма на манастира „Св. Наум“ на източния бряг на Охридското езеро. Паметта му се отбелязва и на 20 юни.

За да го почетем, нека се помолим с думите на някои от песнопенията в неговата служба:

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (45 Votes)

001На 21 декември Варненският и Великопреславски митр. Йоан посети Комплекса за социални услуги „Гергана“ – Дом за стари хора и Дом за пълнолетни лица с физически увреждания. Митрополитът беше придружен от дяк. Любомир Георгиев, Борислав Аврамов, Георги Манолов и служители на Варненска и Великопреславска св. митрополия. На срещата присъстваха и директорът на Дирекция „Социални дейности“ във Варна Таня Василева.

Директорът на дома Нели Вълева съпроводи архиерея до параклиса към комплекса, посветен на иконата на Божията Майка „Геронтиса“, осветен през 2015 г. Тя разказа за общите мероприятия, които се провеждат вече осем години с християни от варненските енории към храм „Св. архангел Михаил“, морския храм „Св. Николай“, манастира „Св. Константин и Елена“, и благодари и на варненските свещеници, които обгрижват духовно възрастните хора в дома – о. Василий Шаган, о. Илия Попов, о. Алексей Акоста и о. Стоян Флорентинов, както и на всички доброволци, които посещават дома всяка сряда. 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (45 Votes)

elena mutevaБългарският текст на една от най-известните коледни песни „Тиха нощ, свята нощ“ е написан от първата българска поетеса, преводачка и фолклористка Елена Мутева, живяла и творила в зората на нашето Възраждане. Родената в Калофер през 1829 г. Елена е дълбоко убедена, че може да се пише поезия и на български език. Тя е автор на първата в нашата литература ода „Бог“, отпечатана 30 години след смъртта ѝ в Христоматия, съставена от Иван Вазов и Константин Величков, по която са учили няколко поколения.

През тази година се навършиха 190 г. години от рождението на Елена Мутева, първата българка, дръзнала да се заеме с книжовен труд. Тя живее едва 25 години, но оставя ярка следа в родната литература.

По текста на поетесата песента „Тиха нощ, свята нощ!“ са пели българските студенти и семинаристи в Одеса. След завършването на образованието си, те я донасят и я пеят в България.

Ето и текстът на песента, предаден от Елена Мутева:

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (45 Votes)

080 nВ празничните дни на Рождество Христово известният гръцки протопсалт Фотис Янакакис ще пее в столичния храм „Рождество Христово“ в кв. „Младост-3“. Той ще участва в богослужението на 24, 25 и 26 декември.

След св. Литургия на 26 декември в енорийския център на храма ще се проведе и беседа с енориашите (от 11 ч.), посветена на музикалната традиция и богословие на Константинополската патриаршия.

Фотис Янакакис е роден през 1949 г. в кв. „Пера“, Истанбул. От ранна възраст се посвещава на изучаването на църковното пеене, учейки при известни майстори на византийската църковна музика. Издал е множество дискове с песнопения. През 2012 г. получава признание за дългогодишното си църковно служение, като Вселенският патриарх му дава офикията „велик протопсалт“ на Патриаршията.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (45 Votes)

19.20191026 DSC04537С благословението на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, от 24 до 26 октомври в катедралния храм „Христос Спасител“ в Москва се проведе Втория международен конгрес на църковните диригенти и певци. Мое смирение имах честта да получа покана и да участвам на този църковен музикален форум. Преди да замина получих благословението на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

В работата на конгреса участваха 550 делегати от 15 страни и 142 епархии. Освен от Русия имаше делегати от Киев (Украйна), Сан Франциско, Ню Йорк (САЩ), Париж (Франция), гр. Люблин (Полша) и др.

Основната задача на конгреса беше обсъждане на въпросите, свързани със запазването и развитието на многовековните традиции както на руското многогласно, така и на древното едногласно църковно пеене, обсъждане на насъщни въпроси и проблеми на пеенето в църквите и манастирите, търсене на тяхното решение и обмяна на опит.

Конгресът беше посветен на 75-годишнината от кончината на големия руски композитор, диригент и педагог проф. Павел Чесноков (1877-1944), чиято 142-годишнина от рождението се навърши точно на първия ден на форума – 24 октомври.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

49239673966 c53e84099d wДните преди Рождество Христово по традиция са наситени с празнични събития и благотворителни инициативи, организирани в различни столични енории. Това е време, когато възпитаниците на неделните училища и децата, изучаващи Религия в училище, представят своите празнични програми.

На 18 декември в салона на Софийска митрополия се състоя голям детски концерт, на който присъства Негово Светейшество патриарх Неофит. В празничната програма взеха участие ученици от Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, хор „Бодра смяна“ при Софийския национален дворец на децата, деца от Неделното училище при столичния храм „Св. Николай Софийски“, ученици от 20 ОУ „Тодор Минков“, от 139 ОУ „Захарий Круша“, от 68 СУ „Акад. Никола Обрешков“, от 23 СОУ „Фредерик Жолио-Кюри“, деца от с. Горна Малина, от Неделното училище при Богословския факултет на Софийския университет и от Неделното училище при храм „Св. Кръст Господен“. Всички деца получиха подаръци, дарени от Татяна Попова, собственик на веригата „Аванти“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

St IgnatiusЦърквата отдава почит на Антиохийския светител Игнатий Богоносец с днешното богослужение, в което се четат или пеят следните текстове, посветени на св. Игнатий.

Кондак

Светоносният ден на твоите бляскави подвизи възвестява на всички Родения от Девата. Жадувайки с копнеж да се насладиш на Него, ти си побързал да те погълнат зверовете и затова си наречен Богоносец, славни Игнатие!

Икос

Авраам някога пожертва сина си, предизобразявайки заколението на Онзи, Който държи всичко и сега бърза да се роди в пещерата; а ти, богомъдри, поднесе изцяло себе си като жертвено агне и стана храна на зверовете, твоят Творец те прие като чиста пшеница, запази те навеки в небесните житници и се радва на твоята любов. Заради Него ти, всеблажени, изостави целия свят и затова си наречен Богоносец, славни Игнатие!

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

amvon 3 2019 korica 3 copy 1В навечерието на Рождество Христово излязоха от печат празничните броеве на списанията „Амвон“ и „Камбанка“, издания на варненския храм „Св. Атанасий“.

Уводната статия на Амвон, озаглавена „Къде е Христос?“, насочва вниманието на читателите към Тайнството на Раждането на Сина в човешка плът за наше спасение, а следващият материал пита читателя: „Съчетаваш ли се с Христос?“. Архим. Андрей (Конанос) разказва за любовта, която не наранява, и за призива да виждаме себе си в другия. В списанието са засегнати още темите: как да се борим с гнева си (на В. Духанин), за „неспокойното спокойствие“ (проф. Корнаракис), как да се държим на работното място, когато сме заобиколени от невярващи. През погледа на свещеника е разгледана модерната лайкмания, както и псевдо-общуването ни чрез есемеси. Ролята на жената също е обект на изследване от архим. Платон (Крикрис), а богословските размисли на Месогейския митрополит Николай (Хаджиниколау) са върху заличаването на индивидуалността в свещеното служение.

Читателят ще намери и препоръки за предпазване от реалните опасности, които поставя съвремието пред децата ни, за които обществото не говори открито, както и за грижата ни като родители за организиране на добрите им развлечения. Разказани са и няколко реално преживени истории, съпътствани с чудеса на вярата. Живописно е повествованието на В. Андонов за поклонението в храма в Таксиархис. Верни на традицията сме представили материал за живота и чудесата на божия угодник – стареца Филотей (Зервакос). В полезрението на списанието е и биоетичният въпрос с присаждането на стволови клетки.

Редакционната колегия на списанието изразява надежда в този брой читателят да намери интересни и полезни четива, които да го укрепват в личния му път към Спасителя и да подсилват дръзновението и радостта му в тези Рождественски дни!

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (54 Votes)

IMG 5793

На 18 декември в Зала 2 на Ректората на СУ „Св. Климент Охридски“ беше представена „Книгата Григорий Цамблак“, дело на проф. д-р Мария Спасова от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Събитието събра на едно място екипа, осъществил новото издание, водещи наши специалисти в областта на славистиката и българистката, богослови, докторанти, студенти, клирици на БПЦ и други почитатели на словото на изтъкнатия наш духовник и църковен писател от Късното славянско средновековие. Свещеноначалието на Българската православна църква взе участие в културното мероприятие в лицето на Варненския и Великопреславски митр. Йоан, а ректорското ръководство на Софийския университет беше представено от зам.-ректора по учебната дейност доц. д-р Георги Вълчев. Присъства лично и проф. д.ф.н. Валери Стефанов, директор на Университетското издателство „Св. Климент Охридски“, реализирало новото и изключително ценно издание.

Книгата, която започва с встъпителна научна студия от преводача, проф. Спасова, съдържа още речта на митр. Григорий пред Констанцкия събор от 1418 г. и 18 негови проповеди, формирали като устойчив състав първата в славянските литератури книга със събрани съчинения на един автор само две-три десетилетия след неговата кончина.

Представянето беше водено от отговорния редактор проф. д.ф.н Анна-Мария Тотоманова, която предостави думата за изказвания на митр. Йоан, доц. Вълчев, проф. Спасова, проф. д.ф.н Татяна Славова и проф. Николай Червенков – първия ректор на Тараклийския държавен университет „Григорий Цамблак“.

4.8974358974359 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (39 Votes)

dunyada tek demir kilise pazar gunu aciliyor 10558665По покана на българската православна общност в Истанбул и последвало решение на Св. Синод на БПЦ нашите сънародници там ще имат радостта да присъстват на архиерейска св. Литургия на празника на своя исторически храм – „Св. Стефан“ в кв. „Фенер“. Богослужението ще оглави Русенски митр. Наум, а с него ще служат ик. Ангел Велков, свещеник в българските храмове в града, и софийският протодякон Иван Петков, родом от този град. Нашият архиерей своевременно е получил каноничното разрешение за богослужбата от Константинополския Вселенски патриарх Вартоломей, под чиято юрисдикция са всички православни хпристияни на територията на Турция.

За празника Патриаршията обикновено изпраща свой представител, който се черкува по време на литургията.

Очаква се много българи от родината да дойдат за празника в напълно обновения преди две години храм.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

metallinosНа 19 декември почина известният гръцки богослов и църковен историк проф. протопрезвитер Георги Металинос. О. Георги се престави в Господа на 79-годишна възраст. Той беше един от най-авторитетните преподаватели по богословие в Богословския факултет на Атинския университет, автор на десетки богословски трудове.

Роден е на о-в Керкира (Корфу) през 1940 г. През 1967 г. завършва класическа филология в Атинския университет, а след това и богословие. Започва да преподава като асистент в катедрата по Патрология още през 1969 г. Специализира в университетите в Кьолн и Бон. В Кьолн защитава докторска дисертация по философия, а в Атина получава докторска степен по богословие.

Ръкоположен е за свещеник през 1971 г. От 1984 г. преподава в Атинския богословски факултет курсовете „История и духовен живот в следвизантийския период“, „История и богословие на богослужението“ и „Византийска история“. Декан е на факултета от 2004 до 2007 г. Служи в университетския храм „Св. Антипа“ в двора на Стоматологичния факултет, кв. „Гудѝ“.

3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (14 Votes)

2019 12 18 1121На 17 декември в Богословския факултет на Софийския университет беше проведено честване по повод 80-годишнината от освещаването на академичния параклис на факултета, посветен на покровителя на СУ св. Климент Охридски. На него се събраха настоящи и бивши преподаватели, студенти и гости на духовната школа. Беше отслужена панихида за всички епископи, монаси и свещеници, потрудили се за богослужебния живот в академичния параклис.

Панихидата беше оглавена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан в съслужение с архим. Флавиан, бивш ефимерий и сега председател на храм „Св. Георги“ в кв. „Дървеница“, прот. Сава Кукудев, сегашния ефимерий при параклиса, свещеници и доц. д-р дяк. Иван Иванов. На последното заседание на Св. Синод на БПЦ по молба на факултетското ръководство митр. Йоан е бил определен за духовен надзорник на Богословския факултет.