Мобилно меню

4.9295774647887 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (71 Votes)

2021 12 14 15 56 51В края на една особена за всички ни година, през която авторът на повестта се сблъска неведнъж лице в лице със смъртта, представянето на книгата му няма как да е като досегашните. Той се надява обаче потенциалните читатели на творбата му да могат да се докоснат до нея така, както човек се докосва до коледните истории – с надежда и трепетно предчувствие за чудото на Рождеството, което е предусловие за всяко друго чудо на този свят.

Заповядайте на предколедна среща в Zoom, на която ще бъде представена повестта „Смъртта няма последната дума“ (София, „Нов човек“, 2021 г.). На нея ще присъстват не само Калин Михайлов и (по)читатели на творчеството му, но и част от прототипите в повестта му, както и авторката на илюстрациите в нея!

Впечатления от прочита на книгата ще споделят: поетесата Светла Караянева, д-р Камен Рикев – преподавател, публицист и преводач (Люблински университет „Мария Кюри-Склодовска“), писателят и изпълнителен директор на Асоциация „Емпирей“ Васил Лазаров и Румен Папратилов – проницателен читател на много ръкописи, превърнали се в книги, представител на издателство „Нов човек“.

Срещата ще се състои в Zoom на 19 декември, неделя, от 18 ч.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

IFotoKonkurs DobrudjaПриключи Първият национален фотоконкурс „Православието в Добруджа“, организиран от сайтовете „Подиум“ и „Православието – Добрич“. В конкурса се включиха 17 автора с 81 снимки.

Това са: Вячеслав Попов – София, Мария Гюзелева – Елхово, Павлина Живкова – Добрич, Стиляна Божидарова – Бургас, Саша Стоянова – Тервел, Антоанета Малева – Добрич, Десислава Дечкова – Варна, Анелия Минева – Добрич, Радослав Радев – Варна, Александра Железова – Варна, Жулиета Николова – Добрич, Александър Стоянов – Добрич, хаджи Георги Йовчев – Балчик, Христо Иванов – Силистра, Маруся Костова – Балчик, Николай Михайлов – Русе, Йордан Димитров – Добрич.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

viber image 2021 12 13 16 21 59 720Архиепископът на Милано монс. Марио Делпини дари на българската православна църковна община „Св. Амвросий Медиолански“ мощи на трима светци, покровители на италианския град. Това стана на среща между архиеп. Делпини и Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний в Милано на 6 декември. На срещата присъства и доц. прот. д-р Иван Иванов, енорийски свещеник на църковната ни община. Мощите на светците Амвросий, Гервасий и Протасий са дарени като знак за добрите взаимоотношения между българската църковна общност и архиепископията на Милано, установени през годините.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (48 Votes)

b76Сутринта на 13 декември ученик взриви самоделна бомба на входа на православната класическа гимназия, разположена на територията на женския манастир „Въведение Богородично“ в Серпухово, Московска област. В резултат от взрива са пострадали дванадесет души, а самият ученик е в реанимация в тежко състояние.

В официалното съобщение на полицията, цитирано от „Интерфакс“, се казва, че днес сутринта в 8:24 ч. в помещение на православната гимназяи в двора на женския манастир „Въведение Богородично“ в Серпухово е влязъл осемнадесетгодишен младеж, завършил това учебно заведение, и се е взривил.

Пострадалите са ученици от дванадесет до седемнадесетгодишна възраст.

4.7058823529412 1 1 1 1 1 Rating 4.71 (17 Votes)

koronoios mitsotakis ieronymosГръцката църква има нужда от още четири хиляди свещеници, които да служат в енориите, особено в селата. Към момента шест хиляди клирици са държавни служители, които са назначени предимно в градовете. Това стана ясно по време на среща на премиера К. Мицотакис с Атинския архиепископ Йероним на 10 декември. Срещата имаше подготвителен характер за присъствието на гръцкия министър-председател на извънредното заседание на Св. Синод на 13 декември, на което се очаква да се обсъдят противоепидимичните мерки през Рождественските празници.

След срещата на архиеп. Йероним с премиера лявата опозиционна партия „Сириза“ съобщи, че на нея е било обсъждано искането на църквата още четири хиляди клирици да бъдат назначени на щат, за да покрият вакантните места в енориите. „Изглежда, че църковното ръководство ще постави редом с другите проблеми и въпроса за назначението на четири хиляди свещеници, за което трябва да се увеличи държавната квота, отпускана на клириците, която днес е шест хиляди души“, твърдят от опозицията. В същото време осемстотин лекари не могат да бъдат назначени в държавните болници, поради липса на квота.

4.5555555555556 1 1 1 1 1 Rating 4.56 (9 Votes)

538 nВ навечерието на Рождество Христово на българския книжен пазар излезе Антология по раннохристиянска литература, издание на фондация „Комунитас“. Изданието е ценен принос към богословската книжнина у нас, в която рядко присъстват светоотечески текстове, преведени от оригиналните езици.

Антологията включва преводи от старогръцки и латински език на откъси от тридесет и две произведения, представящи двадесет и шестима автори и анонимни творби. Изданието представя както вече познати на българския читател автори и църковни свети отци (Йоан Златоуст, Григорий Назиански - Богослов, Василий Велики, Киприан Картагенски, Августин Блажени), така и важни, но по-малко познати или неиздавани досега на български език автори като богословите от 2-3 век Ерм, св. Юстин Философ и Мъченик, Климент Александрийски, св. Ириней Лионски и мн. др.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

thumb4 2021 12 11 1В навечерието на Рождество Христово ютуб-каналът Архангел.бг Варна на Духовно-просветния център „Св. архангел Михаил“ в морската столица стартира най-новия си проект – „Въведителни беседи преди кръщение“. Той има за цел да запознае зрителите с основите на православната вяра и култура и е насочен към подготвящите се да приемат св. тайнство Кръщение, както и за начинаещите във вярата.

Проектът включва петнадесет видеа, в които стъпка по стъпка се разказва за нашата вяра:

- Кой е Бог;
- Кой е Иисус Христос;
- Какво е Църквата;
- Кой е човекът и какъв е смисълът на живота му.

3.9166666666667 1 1 1 1 1 Rating 3.92 (12 Votes)

124172890 1036812340124334 8401667397383843208 ng 2На заседание на Епархийския съвет на Западно- и Средноевропейска епархия преди дни е взето решение архим. Атанасий (Султанов) да бъде освободен от длъжността протосингел на епархията. На негово място Епархийският съвет е назначил свещ. Цоло Кривачков, който от началото на м. март тази година служи в берлинския катедрален храм „Св. цар Борис Покръстител“. Той периодично обслужва също и българските православни църковни общини в района на градовете Кьолн и Бон, и в Лайпциг. На последното заседание на Св. Синод неговото назначение е било утвърдено, както повелява уставът на Българската православна църква – Българска патриаршия: „При всяка митрополия има протосингел, който се назначава от епархийския митрополит и се утвърждава от Светия Синод“ (чл. 97, ал. 1).

4.7777777777778 1 1 1 1 1 Rating 4.78 (54 Votes)

3ril06di 47 0На 8 декември се състоя заседание на Св. Синод на БПЦ от есенната сесия, планирано за два дена, но както често става напоследък то продължи само един ден. Не е ясно какъв е бил дневният ред на митрополитите, не са публикувани и решенията им. От обявената за обновена синодна интернет-страница не се разбира дали синодът въобще е заседавал.

Засега от църковни източници се разбра единствено, че сред въпросите, разглеждани от Св. Синод, е промяна на църковното настоятелство на академичния параклис „Св. Климент Охридски“ в сградата на Богословския факултет на едноименния Софийски университет и утвърждаването на новоназначения протосингел на Западно- и Средноевропейската епархия.

4.4871794871795 1 1 1 1 1 Rating 4.49 (78 Votes)

587x330Новият германски канцлер социал-демократът Олаф Шолц положи клетва на 8 декември в Бундестага, като пропусна думите за Бог – така той стана вторият канцлер в историята на Германия след Герхард Шрьодер, който произнася клетвата по този начин. Шолц е кръстен в протестантска църква, но я напуска. Сега характеризира себе си като нерелигиозен човек.

Канцлерът предварително е съобщил, че няма да използва фразата „и да ми помага Бог“ в клетвата си. Тя се съдържа в текста на клетвата в Конституцията на страната, но нейното използване е оставено на решението на всеки политик.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

bed9 1На 8 декември почина прот. Николай Вернезос, който беше свещеник в храма „Св. Йоан Русин, Чудотворец“ в с. Ново Прокопи на о-в Евбея – едно от най-посещаваните поклоннически места в Гърция. Той е 42-годишен и остави пет деца сирачета.

О. Николай беше интубиран в средата на ноември, след като получи усложнения от коронавирусната инфекция. Повече от месец прекара в интензивното отделение в атинска болница. Свещеникът не е бил ваксиниран, не е имал и придружаващи заболявания.

4.9003115264798 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (321 Votes)

DSC 0742 696x465Вселенският патриарх Вартоломей хоростатисва на неделната св. Литургия на 5 декември, отслужена в българския храм „Св. Стефан“ в кв. „Балат“ в Истанбул. Поводът е обновяването на светия престол и целия св. олтар, както и поставянето на нови проскинитарии и утвар в храма. На службата присъстваха генералният консул на България в Истанбул Васил Вълчев, председателят на българската общност Васил Лязе, гости от България и местни жители.

В словото си патриархът говори за постоянния интерес и грижа на майката-църква към всички нейни духовни чеда в Истанбул.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (75 Votes)

dobroДоброволци раздаваха храна пред Александровска болница за празника на св. Николай Чудотворец. Те вършат това три пъти седмично вече година и половина и осигуряват храна за 1300 души месечно. За Никулден организираха извънредна акция и зарадваха нуждаещите се с рибен обяд.

Инициативата е наречена „Доброволците на свв. Георги“ – избрали са за свои покровители св. Георги Победоносец, както и останалите, прославили се у нас мъченици с това име – св. Георги Софийски Стари, св. Георги Софийски Нови, св. Георги Софийски Най-нови.

1.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 1.67 (24 Votes)

PHOTO 2021 12 06 12 14 15На 6 декември Ловчанският митрополит Гавриил оглави св. Литургия по повод храмовия празник на руската църква „Св. Николай“, подворие на Московската патриаршия в София. В съслужение с него беше Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод на БПЦ, архим. Васиан (Змеев), предстоятел на подворието, прот. Евгений Павелчук и прот. Димитър Тухчиев. За празничното богослужение съобщава сайтът на подворието на Московска патриаршия у нас.

Сред многобройните богомолци в храма бяха и представители на руското посолство в София.

4.5555555555556 1 1 1 1 1 Rating 4.56 (9 Votes)

IMG 20211206 090801Граждани и гости на Бухово отпразнуваха днес храмовия празник на църквата „Св. Николай Чудотворец“, както и празника на града. Св. Литургия беше отслужена от предстоятеля на храма прот. Венцислав Попиванов в съслужение с прот. Сава Кокудев от столичния храм „Света Софѝя“.

За да измолят застъпничеството на св. Николай Мирликийски, както и на Божията майка, чиято икона „Достойно есть“ беше изложена за поклонение в храма, се събраха десетки миряни. След службата се състоя и традиционният от години за енорията празничен обяд.

Снимки: авторът