Мобилно меню

4.8888888888889 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (27 Votes)

 MG 7241Негово Светейшество Българският патриарх Неофит е изпратил до синодните митрополити препоръки за богослужението в състояние на пандемия и опасност от заразяване с коронавирус – COVID-19. Препоръките на Негово Светейшество не са взети с решение на синода, а само са съгласувани по телефона с митрополитите. Но те показват отеческа загриженост за избягване на предпоставки за заразяване на вярващите и превантивното осигуряване на възможно най-безопасно състояние на храмовете.

Мерките, които патриархът предлага на митрополитите на БПЦ „за сведение и съобразяване“, са следните:

1. Всички храмове на територията на Вашата епархия да бъдат отворени и в тях да се извършват определените за светата Четиридесетница богослужения и молитвени последования;

2. Богослуженията да не прекъсват, както и всеки преминал надлежна подготовка желаещ да пристъпи към Свето Причастие с Тялото и Кръвта Христови, да не му бъдат отказвани под предлог от страх от заразяване с коронавирус. Светите Тайни не могат да бъдат преносители на зараза или каквато и да е болест, а са лекарство за телесно и душевно здраве;

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (30 Votes)

SYNODOS 678x381Атинският архиеп. Йероним свиква в понеделник извънредно заседание на Св. Синод на Гръцката църква по повод развитието на епидемията с коронавируса в страната, където вече има близо двеста диагностицирани болни, голяма част от които в района на Патра. Там беше и първата жертва на болестта, 66-годишен пенсионер, заразил се заедно с група гръцки поклонници в Йерусалим. Св. Синод вече преустанови дейността на катехизаторските школи и детските занятия, като с нов режим функционират само благотворителните учреждения.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)

4ш43ш34Днес ръководството на Поклонническия център „Св. Йоан Рилски“ към Софийска епархия излезе с изявление по повод усложнената епидемиологична обстановка у нас и по света. Затварянето на границите и налагането на карантина на цели градове и държави наложи промени в организацията и провеждането на поклонническите маршрути. По този повод ръководителят на центъра прот. Стилиян Табаков отбелязва в изявлението си, че „наша отговорност са животът и здравето на участващите в нашите събития“. О. Стилиян уверява потребителите, че се отнасят с голяма любов и внимание „към всеки един, обърнал се към нас. Виждайки случващото се в България и чужбина, с голямо внимание и тревога следим обстановката, провокирана от COVID 19“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

89782589 2371022033188363 3277222177568456704 oГоляма част от енорийските центрове в столицата временно ще прекратят дейностите си, свързани със събиране на много хора на закрито. Няма да се провеждат образователни инициативи за деца и възрастни. Мерките се прилагат като принос за отговорно поведение към ближния в период на разпространяваща се вирусна инфекция.

Енорийският център при храм „Покров Богородичен“ преустановява провеждането на църковно-просветните курсове, както и неделните събирания след св. Литургия, но ще продължи според силите си да подпомага особено уязвимите наши братя и сестри в Христос.

Енорийският център към столичния храм „Рождество Христово“ също преустанови работата на неделното училище и другите детски инициативи, беседите за възрастни и школите си.

Енорийските центрове ще уведомяват своевременно за подновяването на дейността си.

4.95 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (80 Votes)

Naum Rusenski 11 croppedДнес Русенският митрополит Наум разпространи обръщение към клира и миряните в неговата епархия, в което ги призовава в дните на Великия пост да проявят християнска отговорност и грижа за своите ближни. Само така можем да посрещнем изпитанието на новото вирусно заболяване, отнело живота на немалко хора.

Ето и текста на изявлението:

Възлюбени в Господа братя и сестри,

От началото на настоящата 2020 г., както и в дните на светата Четиридесетница, когато ние, православните християни, чрез смирение, пост и молитва си спомняме за земните страдания на Спасителя Христос, човечеството беше изправено пред изпитанието да посрещне непознато до днес вирусно заболяване, отнело живота на множество хора без значение на тяхната националност и вероизповедание.

С чувство на архипастирска загриженост, неотменна вяра в Бога и личен дълг се обръщаме към богохранимото ни паство с призив:

1. Всеки християнин да прояви лична отговорност и при най-малки симптоми на неразположение и болестно състояние да не излиза от своя дом, като потърси веднага консултация с личния си лекар, а наред с това (ако желае) да сподели духовните си потребности със своя енорийски свещеник по телефона.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

kiprian kabinet 1021x640Днес Старозагорска митрополия излезе със съобщение, че въпреки епидемиологичната обстановка в страната няма да се отменят предвидените по програма великопостни богослужения. Всички храмове в епархията ще бъдат отворени и ще се извършат определените за св. Четиридесетница служби и молитвени последования.

Старозагорският митрополит Киприан също публикува днес свое обръщение, в което подчертава важността на поста в Православната църква за духовното израстване на вярващите. Митрополитът отбелязва също така, че Църквата ежедневно, сутрин и вечер, се моли за спасението на всички души и за хората, които с вяра, благоговение и страх Божи влизат в св. храмове. „Енорийските свещеници заедно с молещите се в енорийските храмове са като едно духовно сърце, което страда за болките на своите братя и сестри, за страданията на народа ни, за сбъдването на личните и обществени въжделения“.

4.8888888888889 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (27 Votes)

logo newvisionДнес ръководството на Софийска митрополия публикува разпореждане за избягване на предпоставки за заразяване от коронавирус в храмовете на епархията. В документа, подписан от Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, се нарежда всички храмове на Софийска епархия да бъдат отворени и в тях да се извършват определените богослужения за времето на Великия пост.

В разпореждането се настоява да се отслужват предвидените богослужения и да се причастяват желаещите да приемат св. Дарове. Посочва се да не бъде отказвано св. Причастие под предлог от страх от заразяване с коронавирус. „Светите тайни не могат да бъдат преносители на зараза или каквато и да е болест, а са лекарство за телесно и душевно изцеление и здраве“.

Болните, които не могат да посещават храма, при желание за св. Причастие да бъдат причастявани със сухо св. Причастие, като се вземат съответните мерки от свещенослужителите за това.

4.8461538461538 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (39 Votes)

156725 140296852785585 1832340849 nНа 15 март, неделя, във всички храмове на Габровска духовна околия към ектениите на св. Литургия ще има и допълнителни моления за избавяне от болести и Божия милост към града и неговите жители, съобщава сайтът desant.net. Архиерейското наместничество на Габрово е изпратило призив и указания до свещенослужителите. В него се казва още: „Светът е изправен пред голямо предизвикателство, но и преди е имало тежки случаи и Господ ни е помагал. В тези тревожни за обществото ни дни ние трябва да се обединим в молитвата си, а не да се страхуваме.

Всяка трудност, дори и болест, трябва да стане причина за сближаване между хората и да дадем израз на добрата страна на човешките взаимоотношения, която да се прояви като смелост, спокойствие и подкрепа.

Нека всички усилим своите молитви към Победителя на тлението и смъртта, нашия Господ Иисус Христос, така че Той да запази здраво и невредимо Своето наследство“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

unnameМисионерско-просветната организация на Гръцката църква „Апостолики дякония“ („Апостолско служение“) отмени временно своите редовни образователни и катехизаторски програми, свързани със събирането на много хора в затворени помещения. Решението е във връзка с мерките, вземани от държавните органи за ограничаване на случаите на коронавирус в страната.

До Пасха се преустановява работата на училището за катехизатори и школата за обучение на катехизатори, училището за жестомимичен език, както се отлага и плануваният в този период мисионерски семинар. Организацията преустановява и курсовете по гръцки език, провеждани под нейна егида в университета в Рим. Отменят се и поклонническите пътувания на катехизаторските школи до манастирите в Ахайя. Освен това пренася посрещането на частица от мощите на св. Николай Мирликийски, планувано за 10 май, за 22 ноември 2020 г.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

89572638 659390578224367 2016418761002713088 nНа Православна неделя, когато блаженопочиналият Неврокопски митрополит Натанаил (1952-2013 г.) е бил постриган за монах и в който ден той отбелязваше паметта на небесния си закрилник – св. апостол Натанаил-Вартоломей, в гр. Гоце Делчев тържествено беше открит негов бюст-паметник.

Митр. Натанаил беше избран за епархийски архиерей през април 1994 г. и след утвърждаването на избора от Св. Синод встъпи в длъжност, като върна митрополитското седалище в неговото историческо място – гр. Неврокоп, преименуван през 1951 г. на големия борец за свободата на югозападните български земи Гоце Делчев. В 20-годишното си служение в трудните времена на разкола в цялата Българска православна църква и особено в Неврокопския диоцез митр. Натанаил се показа на висотата на своя архипастирски дълг и успя да развие епархията като образец в много отношения: създаване на кадри, подобряване на богослужебната дисциплина и на пастирската работа, просвета за младежи и за възрастни, издаване на книги, работа с младежта – включително и с многосменни летни лагери, грижа за бедните, строителство и ремонт на много десетки храмове и не на последно място: издигане на авторитета на Църквата в обществото. Затова при откриването на паметника днес кметът на града Вл. Москов отбеляза:

4.7874015748031 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (127 Votes)

kiprouКипърският архиеп. Хризостом е на официално посещение в Константинополската патриаршия в отговор на покана на Вселенския патриарх Вартоломей да служат заедно през първата неделя на Великия пост, Неделя на Православието. Акцент в словата и на двамата предстоятели беше православното единство и проблемите, които изпитва в настоящия момент Православната църква.

В своя отговор на приветствието на патр. Вартоломей Кипърският архиеп. Хризостом заяви:

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

sinСлед увеличаването на случаите на заразени с коронавирус поклонници по Светите земи, манастирът „Св. Екатерина“ на Синай разпространи обръщение, в което заявява, че историческият манастир не е източник на заразата. Повод за изявлението са откритите двадесет и един заразени в група от петдесет гръцки поклонници, върнали се от поклонение в Светите земи. В съобщението на братството се казва:

„Синайският манастир „Св. Екатерина“, след скорошната проява на зараза с коронавируса COVID-19 при гръцки поклонници в Светите земи, получи множество тревожни запитвания относно здравето на отците на синайското братство и положението в региона на св. обител.

Както е известно, група гръцки поклонници от югозападна Гърция, сред които наскоро бяха открити заболели от коронавирус, посетиха Синай в Египет и след това продължиха поклонението си в Светите земи, т. е. в Израел и Палестинската територия. Въз основа на наличните данни заразяването не се е случило в манастира, синайската пустиня или Египет.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

unnamedВ края на май чудотворната икона на Божията майка „Достойно ест“ ще напусне Света гора и ще бъде изнесена за поклонение на вярващите в гръцкия тракийски град Комотини (Гюмюрджина). Такова изнасяне на светинята, която се пази в храма „Протатон“ (т. е. храмът, където се черкува първият, водещият от представителите на светогорските манастири, наричан на гръцки „протос“ или на български „прот“, „протът“) в атонската „столица“ Карея, се случва изключително рядко. Досега то е правено пет пъти, като последно иконата беше изнесена през 2012 г. в Солун по случай годишнината от освобождението на града от османско господство. Иконата ще гостува в града по случай тържествата за 100-годишнината от освобождението на Гюмюрджина от българска власт през 1920 г. и окончателното включване на града в гръцката държава.

В съобщението на митрополията на Марония и Гюмюрджина, изпратено и на български език за християните в България, се казва:

„Съобщаваме, че от 19 до 27 май в катедралния храм „Благовещение Богородично“ в гр. Комотини ще имаме специалното благословение и особената чест да приемем чудотворната икона на св. Богородица „Достойно ест“ от Протатския храм. За областта ни това е едно съвсем специално историческо събитие и каним всички благочестиви православни християни да дойдат да се поклонят и да получат благословението и благодатта на св. Богородица“.

Поклонническият център към Софийска митрополия ще организира поклонение до Комотини за желаещите да се поклонят на светогорската светиня (тук).

4.7948717948718 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (39 Votes)

viber image 2020 03На 8 март, първата неделя на Великия пост – Православна, от 12 ч. в Гоце Делчев официално ще бъде открит паметникът на Неврокопския митрополит Натанаил. Той ще се издига на площад, който също носи името на владиката, починал след продължително тежко боледуване на 16 ноември 2013 г. Площад „Митрополит Натанаил“ е при кръстовището на улиците „Бяло море“ и „Търговска“ в стария център на града.

Денят на официалното откриване на паметника не е избран случайно. На Православна неделя митрополит Натанаил честваше именния си ден.

viber image 2020 03Решението за изграждане на паметника е взето единодушно миналата година от Общинския съвет в Гоце Делчев по предложение на кмета на общината Владимир Москов (в пети кметски мандат).

Припомняме, че при избора на владика Натанаил за каноничен митрополит на Неврокопска епархия през април 1994 г. по настояване на инициативен обществен комитет от града седалището на епархията беше върнато в старото му място, гр. Гоце Делчев, който до 1951 г. носи историческото си име – Неврокоп.

Идейният проект за паметника е дело на младия и талантлив скулптор Илия Бояров.

На първото изображение: Постаментът, на който ще бъде поставен паметникът на митр. Натанаил на едноименния площад в Гоце Делчев (снимки: „Двери“)

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

1c3102d68afd478919a5104103e2711dВ първата събота на Великия пост, Тодоровден, по традиция в синодния паралис „Св. цар Борис-Михаил“ ще бъде отслужена св. Литургия. Параклисът се намира на първия етаж на сградата и желаещите да вземат участие в богослуженията за Тодоровден са добре дошли. Входът в сградата е свободен.

В 8 ч. започва утринната, а св. Литургия – в 9 ч.