Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

180060335 1353890728308917 1187246706502672532 nМалко преди 14 ч. българско време Благодатният огън слезе в Йерусалимския храм на Гроба Господен. За разлика от миналата година сега в църквата „Възкресение Христово“ бяха допуснати 2 500 богомолци, които се молеха заедно с Йерусалимския патриарх Теофил III за слизането на огъня. За всички тях е било задължително да са ваксинирани срещу COVID-19.

Българската църковна делегация, водена от Врачанския митрополит Григорий, излетя от София около 10 ч. и сега очаква частицата от благодатния огън на летището в Тел Авив. Правителственият самолет, с който пътува делегацията ще е в София около 19 ч.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

featured bulgaria 31 alexander nevski churchПасхалното празнично богослужение в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ в София тази вечер ще оглави Врачанският митрополит Григорий, който преди това ще донесе Благодатния огън от Йерусалим. Правителственият самолет, с който църковната делегация ще пътува до Тел Авив, ще кацне около 19 ч. на летище „София“. Там ще го чакат духовници от цялата страна, за да вземат и отнесат в епрахиите си частица от Йерусалимския пламък. По традиция в столицата огънят ще бъде съхраняван в Синодния параклис, откъдето ще бъде пренесен в Патриаршеската катедрала за началото на пасхалното богослужение, което ще започне в 11:30 ч.

От канцеларията на Св. Синод няма официално потвърждение кой ще оглави пасхалната полунощница и св. Литургия в най-големия храм в страната ни. За първи път БТВ вчера съобщи, че това няма да е Негово Светейшество патриарх Неофит, който е в болница. Предстоятелят на БПЦ беше приет в лечебно заведение преди месец с мотива, че ще премине през профилактични изследвания. Повече официална информация по този повод не е постъпвала в медиите.

Тази вечер православните храмове ще бъдат отворени за празничните богослужения, но при спазване на всички противоепидемични мерки: дистанция между богомолците, носене на маски, дезинфекция.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

korica Amvon FB e1619640840585В навечерието на Възкресение Христово излязоха от печат списанието Амвон и детското издание Камбанка, дело на екип от варненския храм „Св. Атанасий“. Уводната статия на сп. Амвон носи ликуващия дух на най-голямото тържество за православните християни – Възкресението на нашия Господ Иисус Христос. Отговорът на въпроса „Защо ходим на Църква?“ е в рубриката „Начала“. Ставрофорен иконом Дончо Александров споделя мисли за общението, поведението, служението на християните – не само на литургийното събрание, а и извън него. В подобен дух е и темата за живота на християните в съвременния свят, разгледана от Ал. Иванов. В рубриката „Домашна църква“ е представено виждането на един многодетен православен християнин относно проблемите с пространството и личното време в многочленното семейство.

Друг материал, който е във връзка с трудностите във възпитанието на децата в съвременността, е на еп. Ириней. Призив към майките да не се въвличат в греха на детеубийството е отправен от Лимасолския митрополит Атанасий. Още един призив към читателите е да бъдат предпазливи при ползването на социалните мрежи и смарт-устройствата, които се превръщат в силен наркотик. За избора „монашество или брак“, са представени размислите на схиархимандрит Тимотей.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

33333От 1 май с благословението на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит започва да излиза ново издание на Софийска митрополия, озаглавено „Епархийски глас“. Първият брой е посветен на празника Възкресение Христово и съдържа 96 цветни страници в голям формат. Списанието е посветено на православно творчество, църковен живот, важни новини и справочна информация от Софийска епархия.

Изданието е дело на екипа на Културно-информационния отдел на Софийската  митрополия и ще може да се купи на цена от 9 лв. в храмовете на епархията от 1-ви май.

В интервю за сайта на Софийска митрополия Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит дава повече информация за изданието и екипа, който стои зад него. Владиката обяснява, че „Епархийски глас“ не се цели в определена възрастова група. „Като епархийско списание, то гледа към всеки епархиот – малък и голям, лаик и богослов, вярващ и невярващ“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (19 Votes)

ЦР5С празнична света литургия Българската православна църковна община „Свети Седмочисленици“ в Рим отбеляза евангелското събитие Вход Господен в Йерусалим. Богослужението в древния храм „Сан Паоло ала Регола“ оглави новият енорийски свещеник на общината доцент свещеник д-р Иван Иванов.

Българските православни християни от Рим и околните градове се изповядаха и причастиха със светите Тайни Христови. В края на службата те получиха осветени маслинени, палмови и върбови клонки за благословение на техните домове.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

logo newvisionВ навечерието на Страстната седмица и Великденските празници ръководството на Софийска митрополия напомни, че страната ни продължава да се намира в период на епидемична обстановка и са в сила всички по-рано въведени мерки за ограничаване на заразата. На председателите на църковните настоятелства се разпорежда при посещенията на храмовете от вярващите, както и по време на богослуженията да се спазва задължително физическа дистанция от 1.5 м. между хората, да се носи маска, която да покрива носа и устата, с изключение на свещенослужителите. Храмовете следва да осигурят дезинфектанти за богомолците, почистване, забърсване на светите икони и различни повърхности, които са обект на постоянен допир от посетителите.

Засега няма специални указания за организацията на богослужението в нощта на Възкресение Христово.

4.9259259259259 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (27 Votes)

Image 6107882 126 0Както миналата година, така и тази израелските власти ще дадат възможност на православни църковни делегации да получат частица от благодатния огън, който слиза на Велика събота в храма на Гроба Господен в Йерусалим, но при строги мерки за противоепидемична безопасност. Предаването на огъня ще става при стриктна организация: църковните делегации няма да имат право да напускат летището и самолетите, с които са пристигнали, и ще получат огъня във фенери, предоставени от израелските власти.

Това са само част от мерките, предвидени от Израел. Всички пристигнали за благодатния огън в Тел Авив трябва да притежават сертификат, че са получили и двете дози ваксини срещу COVID-19 и 24-часов тест, валиден до часа на кацането им в Израел.

БПЦ изпраща на тази мисия Врачанския митрополит Григорий, съобщава сайтът Medianews, като цитира директора на дирекция „Вероизповедания“ на МС Емил Велинов.

4.7142857142857 1 1 1 1 1 Rating 4.71 (35 Votes)

thumb 1200x630 122968През 2020 г. Българската православна църква – Българска патриаршия е получила 11 422 686 лв. над заложената в бюджета субсидия от 26 000 000 лв., сочат данни от подробния отчет на Министерството на финансите (тук). Така източноправославното вероизповедание у нас, представлявано от Българската православна църква, е получило общо финансова подкрепа от държавата в размер на 37 422 686 лв. То надхвърля общата държавна субсидия за всички вероизповедания, заложена първоначално в държавния бюджет на страната съгласно чл. 6, ал. 4, в размер на 33 340 000 лв. С допълнителните средства, отпуснати на БПЦ, финансовото министерство отчита общо 44 735 011 лв., дадени за вероизповеданията в България.

Допълнителните разходи за Българска патриаршия включват субсидията от 1 800 000 лв. за големите ставропигиални манастири, отпусната допълнително през юни миналата година. По бюджет тя е включена в общата сума за БПЦ, но се оказа, че не стигали парите за текущите разходи на Св. Синод, които възлизат на 26 000 000 лв., и централното ръководство е решило да не изпрати финансовата помощ към манастирите. След сигнал от игумена на Рилската св. обител, че средствата от субсидията за манастира не се изплащат, Министерският съвет на 5 юни 2020 г. одобри допълнителни разходи в размер на 1 800 000 лв. за ремонтни и реставрационни дейности и текуща издръжка на:

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

ЛогоОт 4 до 6 юли в Русе ще се проведе практически семинар за учителите по религия на тема „Йовков и християнските добродетели“. Той се организира по инициатива и с благословението на Русенския митрополит Наум и е част от образователните дейности на Русенска епархия.

По време на семинара ще бъде демонстриран модел за провеждане на интерактивни уроци по литература, базирани върху творчеството на Йордан Йовков и Библията. В програмата на форума са включени разказите „Серафим“, „По жицата“, „Песента на колелетата“, „Албена“, както и въпроси, свързани с нравствените послания на Свещеното Писание, които са част от учебната програма по Български език и литература в прогимназиалния и гимназиалния етап на образование.

4.9333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (30 Votes)

b8bac83975266815b02e8b0aa8a456c4Има нещо величаво и свещенно в това да създадеш църковна община зад граница. Да вградиш в нея мечтите и идеалите на поколения българи преди нас. Да ѝ вдъхнеш дух и живот и всичко това да превърнеш в любов. Но най-трудното е с любов да го предадеш на бъдните поколения, за да съхраняват и пазят православната вяра и традиции. Такова благородно дело е нашата българска православна църковна община „Рождество Богородично“ в Женева. Тя обединява множество хора и ги обединява чрез онова невидимо нещо, което е съзидателно и свързва хората през поколенията: православната вяра, българският дух, любовта, с която пазят и носят посветеността в сърцата си.

На 18 април, Пета неделя на Великия пост, в Женева беше отслужена св. Литургия от о. Юлиян Ангелов. Заради ковид-ограниченията само петдесет българи се събраха в римокатолическата църква „Св. апостол Павел“ в женевския квартал „Колони“, за да споделят духовната радост и да получат св. Причастие.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (54 Votes)

anastasi paramithias1Храмовете в Гърция в дните от Страстната седмица и на Пасха ще бъдат отворени за вярващите, съобщи Св. Синод на Гръцката църква след днешното си редовно заседание. Атинският архиеп. Йероним осведоми митрополитите за провелите се разговори с правителството и за условията, при които ще работят храмовете през празничните дни.

Св. Синод се е съобразил със забраните за придвижване на хората в определени часови периоди и затова празничните служби ще започват с половин час по-рано. По отношение на възкресната служба Църквата прилага принципа на икономѝята и постановява тя да започне в 21:00 ч. на Велика събота. Богослужението ще се отслужи извън храмовете, както е по традиция, а божествената Литургия ще бъде вътре в тях.

По-рано някои митролити изразиха мнение, че подобно преместване на богослужението ще постигне обратния ефект и ще доведе до много по-голямо струпване на хора. Говорителят на Св. Синод митрополитът на Илион Атинагор заяви, че това решение е компромисът, който позволява храмовете да останат отворени и хората да могат да участват в богослуженията, зачитайки и религиозното си чувство, и грижата за здравето на хората.

Св. Синод ще изпрати указания до всички митрополии за реда на богослуженията през Страстната и Светлата седмици. Сред практическите въпроси, които произлизат от това решение, е за причастието на клириците и др.

4.9493670886076 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (79 Votes)

174997657 10222268852424597 6356720393586717927 nТази година по време на Великия пост Негово Светейшество Българският патриарх Неофит всяка седмица изпраща до своето паство обръщения, посветени на събитията и личностите, чествани в неделите на св. Четиридесетница. Предстоятелят на БПЦ изведе пред вярващите вълнуващи и вдъхновяващи примери за силна вяра, безпределен копнеж по Бога и несломимо желание за следване на Христос (тук). Тази неделя Негово Светейшество представя пред нас образа на св. Мария Египетска и нейния пример за дълбоко покаяние, изменило напълно една жена, превръщайкия я от блудница в светица. Патриарх Неофит определя св. Мария като „една от най-емблематичните фигури на християнското отшелничество“ и я описва като „блудницата, потънала докрай в блатото на греховете, ала извадена от него по застъпничеството на Всесветата небесна царица и всякога дева Богородица; грешницата, заслужила заради доброто си сърце тази помощ свише – да успее да види своите грехове, да се ужаси от тях и да възжелае своето преображение; отшелницата, останала завинаги в християнската ни памет със своето дълбоко, осъзнато, съкрушено покаяние, принасяно в продължение на много десетилетия в най-дълбоката пустиня – с пословично търпение и истинска божествена ревност по Бога и Неговата правда“.

В обръщението на Светейшия патриарх се казва още:

4.9540229885057 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (87 Votes)

Alexey YminskyИзвестният руски свещеник прот. Алексей Умински предизвика разгорещени дебати в руското общество заради кратко видеообращение, в което призовава за християнско отношение и оказване на медицинска помощ на затворника Алексей Навални. Той напомни думите на Христос, „Който ни призовава да се отнасяме към всеки човек зад решетките като към Самия Него“.

Телевизионният канал на Московска патриаршия „Спас“ осъди популярния московски клирик, председател на храма „Света Троица“, защото е защитил лидера на руската опозция Навални. Участниците в тематичното предаване призоваха за „сериозно прочистване“ сред свещениците, които стават проводници на „оранжевите революции“. „Пред нас е истински престъпник, само че в расо, който се занимава с екстремизъм. Защо да не се приложи към него наказателният кодекс? Трябва да се поведе хладнокръвна борба с цветните технологии вътре в православните енории, да се обърне сериозно внимание на сигналите от тези енории, в противен случай скоро ние ще се сблъскаме със свещеници, които ще станат основни играчи не само против църквата, но и против конституционния строй на Русия“, заяви политологът доц. Сергей Карнаухов в предаването. Другите събеседници, включително свещеници, не се разграничиха от този възглед. О. Алексей Умински беше наречен също „провокатор, който тласка нашата църква към пропаст“, „свещеник в кавички“ и др.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

Ювеналий и КириллНа 13 април се проведе първото за годината присъствено заседание на Св. Синод на Руската православна църква, на което беше взето решение най-голямата руска епархия – Московска област – да бъде разделена на пет по-малки епархии: Коломенска, Балашихинска, Подолска, Сергиево-Посадска и Одинцовска.

На следващия ден оглавяващият Московска епархия Крутицки и Коломенски митрополит Ювеналий, най-авторитетният и старши руски митрополит (85 г.), подаде молба за „оттегляне на покой“. Според медиите той е научил за решението на самото заседание, без да бъде уведомен предварително. Митр. Ювеналий е постоянен член на московския синод от 1972 г. и патриаршески наместник на Московска епархия – най-богатата епархия на РПЦ след Москва-град (това е единствената епархия, спомената в устава на РПЦ и на практика се състои от област Москва и града Москва, чийто епархийски архиерей е Московският патриарх). И е един от архиереите, на които Светейшият Кирил дължи патриаршеския си избор. След оставката му за негово „място на покой“ е определен град Москва „без определяне на храм за богослужение“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (19 Votes)

orig d7bc77ab107a7e3552e3c7d84f25279cНа 18 април, когато ЮНЕСКО отбелязва Международния ден за опазване на паметниците на културата, в Пловдив беше открита за посетители голямата епископската базилика на Филипопол. Сградата е уникална по своя мащаб, архитектурно решение и декорация и се нарежда сред най-представителните раннохристиянски обекти. На 20 януари 2018 г. тя е включена в Индикативната листа за културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Базиликата е открита по време на спасителни археологически разкопки в периода 1982-1986 г. До 2002 г. е проучена почти половината от сградата, а през 2016-2017 г. е доразкрита изцяло. Общата дължина на базиликата е 82.80 м., а ширината й е 36 м., което я прави най-голямата базиликална сграда от 4-6 в. на територията на България и една от най-големите на Балканите. Храмът е имал пет входа – три на централния кораб и по един на страничните, както и открит двор с колонади. Църквата  е функционирала от средата на 4 в. до края на 6 в.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]