Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

976 nВсички монаси напуснаха обителта на преп. Давид на гръцкия остров Евбея, след като огънят около манастира не беше овладян. Заповед за евакуацията им беше издадена още сутринта, но някои от тях останаха с надеждата да запазят манастира от огнената стихия. Заедно с монасите трябваше да напуснат обителта и миряни, събрали се да помагат за предпазването от пожара.

Преди малко всички хора са напуснали св. обител, като монасите са взели със себе си мощите на преп. Давид и други светини.

Към 18 ч. вечерта огънят беше овладян в непосредствена близост до манастира, като са засегнати единствено външни помощни постройки. Монасите са убедени, че манастирът е спасен по молитвите на неговите небесни покровители преп. Давид и преп. Яков.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

231147218 3042079336007278 8623371248172581740 nНа 3 август в Бачковския манастир започна традиционният вече иконографски събор и изложба на Българското иконографско сдружение. Изложбата беше открита от игумена Велички епископ Сионий в присъствието на участващите зографи, поклонници и гости на манастира.

Еп. Сионий поздрави участниците и в словото си подчерта важното място на иконографията в живота на вярващите. Иконата е „най-широко отвореният прозорец към тайнството на вярата“, каза архиереят.

Той пожела на художниците и резбарите вдъхновението на Светия Дух да ги води и укрепва ръката им в благословения им труд. Игуменът подчерта, че изложбата се открива в дните, когато преди сто и осемнадесет години българите от Македония и Одринска Тракия въстават за народна и духовна свобода.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)

top 350x250Голям пожар застрашава историческия манастир „Преп. Давид“ на гръцкия остров Евбея. Огънят е стигнал на 1.5 км до обителта, а силният вятър затруднява потушаването му.

Игуменът на обителта описва ситуацията като драматична: „Димът ни задушава, а огънят е на километър и половина от нашия манастир. Нямаме точна информация. Виждаме пламъците да приближават. От братя, които идват в манастира, разбираме как се движи огънят. Света Богородица и светият старец да помогнат, за да не стига дотук. Всичко унищожи“.

4.9047619047619 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (21 Votes)

2021 08 03 1650От 2 до 13 август в православните храмове се чете молебен канон на св. Богородица. Публикуваме графика на богослуженията и на канона в Софийска епархия с участието на архиерей.

3 август (вторник) – 18:00 ч. – Вечерна с молебен канон на Пресвета Богородица в храм „Покров Богородичен – Всех скорбящих радост“, гр. София.

4 август (сряда) – 18:00 ч. – Вечерна с молебен канон на Пресвета Богородица в храм „Св. Богородица – Живоприемни Източник“, гр. София, кв. „Подуяне“.

8 август (неделя) – 09:30 ч. – Архиерейска св. Литургия с молебен канон на Пресвета Богородица в храм „Св. апостоли Петър и Павел“, гр. Своге.

9 август (понеделник) – 18:00 ч. – Вечерна с молебен канон на Пресвета Богородица в храм „Успение Богородично“, гр. София, пл. „Ручей“.

10 август (вторник) – 18:00 ч. – Вечерна с молебен канон на Пресвета Богородица в храм „Св. Благовещение“, гр. София, кв. „Дружба“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

klimis 1В средата на юли Св. Синод на Гръцката църква определи екзарх (пълномощник на синода) в епархията на Перистери (северозападен квартал от огромното градско образувание на Атина и Пирея, събрало поне една трета от населението на страната). Основанието е, че Перистерийският митрополит Климент е в здравословно състояние, което не му позволява да изпълнява задълженията си. За екзарх беше определен митрополитът на Ахарнес и Петруполи Атинагор.

За тази цел гръцкият синод прие на 13 юли специален правилник, който да определя условията за избор и правомощията на екзарха. Той има статут на временно управляващ дадена епархия и се определя със синодно решение за период максимум от шест месеца, при наличие на официално медицинско становище, потвърждаващо здравословното състояние на епархийския архиерей. Екзархът разполага с всички негови правомощия в администрирането на епархията и е подчинен на Св. Синод, като може да бъде сменен само от него. Това решение е одобрено и от Министерството на образованието и вероизповеданията.

Критиците на решението твърдят, че църковният устав на Гръцката архиепископия не предвижда такова решение при подобен проблем, но изисква след констатация на здравословното състояние на епархийския архиерей от страна на специална синодна комисия и лекарско становище той да бъде пенсиониран (иначе казано, да остане „на покой“) и след това да се пристъпи към избор на нов митрополит. Възрастните йерарси имат правото да поискат викарни епископи за помощници. Въвеждането на нов правилник в каноничната практика на Гръцката църква ще доведе до поставянето на нови екзарси и в други митрополии, чиито митрополити са болни, често са в болница и епархията е оставена без епископско управление, смятат критиците. Определянето на митрополит-екзарх в Перистери предизвика и реакцията на Вселенския патриарх. Той поиска в писмо обяснение от архиеп. Йероним за потенциалната възможност за назначаване на „надзираващ“ епископ в митрополии от т. нар. „нови земи“ (присъединени към Кралство Гърция след 1913 г., а след това – и към Гръцката църква), намиращи се под частична канонична юрисдикция на Патриаршията.

2 1 1 1 1 1 Rating 2.00 (35 Votes)

228725660 10159447942174510 1414907381479820718 nПо утвърдена вече традиция днес, 1 август, в старинния столичен храм „Света Софѝя“ се събраха за св. Литургия участниците в поклонническия път „Рилският Чудотворец“. Тя беше отслужена от протосингела на Софийска митрополия архим. Василий, ставроф. ик. Ангел Ангелов, председател на храма и духовен надзорник на епархията, и прот. д-р Сава Кокудев, енорийски свещеник. В края на литургията архим. Василий произнесе проповед за празника на св. братя Макавеи и Изнасянето на св. Кръст Господен, като се обърна с насърчителни думи към участниците в поклонническото пътуване през планините Витоша, Верила и Рила до Рилския манастир.

228446580 10159447959714510 5539025783527722828 nНепосредствено след литургията беше отслужен водосвет за началото на похода и всички поклонници, сред които имаше и невръстни деца, минаха да се благословят със светената вода. След това десетките поклонници, водени от хоругви и иконата на св. Йоан Рилски се отправиха към другата знакова църква, „Св. Георги“ – Ротонда, а оттам заминаха за Витоша, където е първото пренощуване тази вечер.

Снимки: Фейсбук страница на Николинка Климукова

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (19 Votes)

ириниНа 29 юли при тежка автомобилна катастрофа загина монахиня Сергия Зар Зар, игумения на девическия манастир „Св. Ирина“ гр. Ксанти, собщават от канцеларията на Ксантийска и Перитеорийска митрополия, Гръцка православна църква. Самата монахиня е управлявала леката кола, а при катастрофата, станала на междуселищен път в около 10 ч., е пострадал тежко и шестнадесетгодишен младеж. Той вчера е бил подложен на тежки операции, но животът му е извън опасност.

Монахиня Сергия е родена през 1952 г. в гр. Витлеем, Палестина, в православно арабско семейство с името Георгия Зар Зар. Още на деветгодишна възраст тя преминава на послушание в руския манастир „Св. Мария Магдалина“ в Йерусалим и всъщност там е отгледана и после постригана в монашество. Така се обяснява и монашеското ѝ име.

4.952380952381 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (21 Votes)

img 2519 resizeСлед избора си за предстоятел на Сръбската православна църква Негово Светейшество патриарх Порфирий се постара да обнови църковния живот и мисия сред вярващите, които днес населяват няколко отделни държави, а има и голямо разсеяние в Европа, Америка и Австралия. С чувствителност към нуждите на народа патриархът проведе срещи с хора от всички слоеве на обществото, насърчи епископата и средния клир да засилят пастирските си грижи за всички онези, за които Христос умря на кръста (2 Кор. 5:15). Проведе избори и осъществи ръкоположението на няколко епископа, а има и новоизбрани епископи, чието ръкоположение предстои.

С няколко такива епископи сръбският патриарх отслужи св. Литургия в манастира „Св. архангел Гавриил“ в с. Ковил, недалеч от Нови Сад. Тази обител, от която произлиза и сам патриархът и на която той дълги години беше игумен и възобновител, чества своя годишен празник „Събор на св. архангел Гавриил“ на 13 юли, който в СПЦ по стар стил се отбелязва на 26 юли. С патриарха служиха епископите Валевски Исихий, Топлички Йеротей, избраните (но още неръкоположени) епископи Хвостенски Юстин, Марчански Сава, монаси, свещеници и дякони от много епархии на Сръбската православна църква.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)

fyd89-годишният схиархимандрит Илия (Ноздрин), изповедник на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, се е разболял от коронавирус. Информацията беше разпространена в социалните мрежи, а след това потвърдена и от официалния сайт на Московска патриаршия. Популярният духовник, който от края на 80-те години на миналия век е изповедник на Оптинската пустиня, е в удовлетворително общо състояние, съобщават от патриаршията.

Схиархим. Илия пътуваше много в различни епархии на РПЦ, където като духовник на патриарха беше приеман с големи почести и с организирани срещи с местния църковен, но и светски елит. Известен като „стареца на Кремъл“, през последните десет години той живееше в патриаршеското подворие в Переделкино (вилна зона на Москва), където се стичат множество хора. В центъра на храма в подворието дори има кутия за „писма до отец Илия“. О. Илия става изповедник на патриарха ок. 2009 г., но популярността му като духовник на известната Оптинска пустиня е по-ранна. След преместването му в Переделкино той става „любим старец на руските чиновници“.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (12 Votes)

kinsasas nikif e1627412430833На 27 юли в болницата „Георгиос Папаниколау“ в Солун почина митрополитът на Киншаса, столицата на Демократична република Конго, Никифор (Александрийска патриаршия). Той боледуваше тежко от COVID-19 и се лекуваше в болница в Киншаса, където бяха положени много грижи за него, но поради усложнения на здравословното му състояние преди два дена беше преведен с медицински самолет в известната солунска болница. За съжаление няколко часа след дългото пътуване митрополитът е починал.

Митр. Никифор е роден през 1949 г. в Солун, където завършва средно образование и двугодишен курс за клирици към Солунска митрополия. След това завършва и Богословския факултет на Солунския Аристотелев университет, където през 1999 г. защитава докторат по богословие.

4.5294117647059 1 1 1 1 1 Rating 4.53 (17 Votes)

44604676През летните месеци зачестиха пътните инциденти на Света гора, съобщава изданието „Вима тис Ортодоксиас“. Причината е несъобразената скорост по труднодостъпни и рискови пътища на монашеската република, както и заниженият контрол от страна на полицията. Вчера в близост до румънския Лакоскит загина 44-годишен румънски поклонник, който е паднал в пропаст с превозното си средство. Според изданието напоследък катастрофите с пострадали местни населници или поклонници са станали по-чести.

Все още не са възстановени и всички пътища, разрушени от лошото време през април 2020 г., като пътят Карея-Дафни, което принуждава пътуващите да търсят алтернативни и по-рисковани маршрути. На много места почвата е ронлива, което не взимат предвид нито пътуващите с автомобили, нито поклонниците, които се придвижват пеша. За да се избегнат инциденти, всички пътуващи трябва да спазват указанията за безопасност, сред които е да не се придвижват сами, да следват само указаните с табели маршрути, да информират свои близки за крайната цел на своето придвижване.

За да отиде поклонник на Атон със собствен автомобил е нужно специално разрешение от монашеските власти. Това обикновено се прави за познати на манастирите или скитовете и килиите поклонници, които периодично ги снабдяват с храни или други необходими стоки.

4.2941176470588 1 1 1 1 1 Rating 4.29 (17 Votes)

021 07 27 23 33 59На 25 юли, неделя, Българската православна църковна община „Св. Седмочисленици“ в Рим се събра да почете своя храмов празник. Денят на св. братя Кирил и Методий и техните ученици се чества от Православната църква на 27 юли, но сънародниците ни в чужбина отбелязват големите празници в почивните дни заради работните си задължения в делничните дни. Сега те за първи път се събраха да отбележат храмовия си празник със св. Литургия, отслужена в древния храм „Сан Паоло ала Регола“ от енорийския им свещеник о. д-р Иван Иванов.

След празничното богослужение децата на две български семейства, живеещи в италианската столица, приеха свето Кръщение и бяха причислени към членовете на църковната община.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

224193676 1022692851468180 8276892988616587735 nНа 27 юли в Чирпан беше открита изложбата „Революционерът с четка“, посветена на 175 години от рождението на Георги Данчов – Зографина. Тя е подредена в изложбената зала, носеща неговото име. Проявата се осъществява по идея на уредника на галерията Владимир Кондарев под егидата на община Чирпан, Историческия музей и Народно читалище „Димитър Данаилов – 2013“ в града. Графики, картини и икони са предоставили Софийска градска галерия и Градските галерии на Пловдив и Стара Загора. Интересни информационни табла с документални снимки и пояснителен тест допълват експозицията. По този начин Георги Данчов се представя в пълната светлина на различните страни на неговата творческа и революционна личност. Той е не само съратник на Васил Левски и председател на Чирпанския революционен комитет, но е единственият художник, нарисувал го на живо (по натура) и в живописен портрет и в литография.

2 1 1 1 1 1 Rating 2.00 (70 Votes)

higa planinarska pesenНа 1 август, неделя, от София към Рилския манастир ще се отправи Поклонническият път „Рилският Чудотворец“. Въпреки усложнената санитарна обстановка походът към най-голямата света обител у нас ще се проведе.

По традиция поклонничеството ще започне в 9 ч. със св. Литургия и водосвет в столичния старинен храм „Света Софѝя“. След това от 11 ч. ще се проведе лития до ротондата „Св. Георги“. В 12:30 ч. поклонниците ще се отправят към хижа „Кумата“ на Витоша. Там, в параклиса „Св. Йоан Рилски“, в 18 ч. ще бъде изчетен канон на св. Богородица и акатист на св. Йоан Рилски.

Цялата програма на похода от София до Рилския манастир през планините Витоша, Верила и Рила можете да видите тук.

4.8961038961039 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (154 Votes)

223809061 3984792848286602 172967978742777114 nРъководителката на Православния информационен център на Неврокопска митрополия Мирела Кючукова, която е и учителка по Религия, защити докторат в Югозападния университет „Неофит Рилски“. Темата на съчинението е „Православният дискурс в учебното съдържание по Религия в началното училище – мирогледни проекции“.

Научен ръководител на г-жа Кючукова е доц. д-р Веска Гювийска. На защитата на научния труд в Благоевград присъстваха лично Неврокопският митрополит Серафим, както и духовници от епархията.

Научното жури в състав: педагогът богослов доц. д-р Магдалена Легкоступ от Великотърновския университет „Св. Кирил и Методий“, проф. д.п.н Албена Чавдарова от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, доц. д-р Юлиана Ковачка и проф. д-р Невена Филипова от ЮЗУ и доц. д-р Тинка Иванова от Бургаския университет „Проф. д-р Асен Златаров“, са дали положителна оценка на дисертацията.

Сред направените в научното съчинение изводи е, че религиозното образование в съвременното училище е възможност за помощ в изграждането на пълноценни личности с ясно оформена мисловна система, логически принципи, формиращи личния им мироглед, чрез който да се ориентират в многообразието от идеи и вярвания в плуралистичния свят.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]