Мобилно меню

3.7083333333333 1 1 1 1 1 Rating 3.71 (24 Votes)

3Теологията е едно от осемте професионални направления, които получават статут на защитена специалност според новия проектозакон, публикуван на страницата на Министерството на образованието и науката.

Специалният статут освобождава от учебни такси за целия период на обучението студентите бакалаври и магистри, които за първи път се обучават във всяка от двете степени на всички тези 8 специалности. Разходите за тяхното образование ще се поемат от МОН, като за следващата академична година са предвидени 1 308 милиона лева от държавния бюджет. Те ще покрият обучението на 4 400 бъдещи студенти в 17 висши учебни заведения в страната. Освен Теологията други професионални направления с очакван бъдещ недостиг на кадри на пазара на труда са Педагогика на обучението, Математика, Физика, Химични науки, Химични технологии, Енергетика, Материали и материалознание.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

9936 nНа 13 май внезапно почина архимандрит Антим, игумен на Осеновлашкия манастир „Рождество Богородично“ – „Седемте престола“, съобщават от Софийска митрополия.

Неговият събрат в манастира, о. Неофит, написа във фейсбук профила си: „Отиде си от този свят моят брат в Христа и в живота архим. Антим – Наско. Бяхме 25 години неразделни по 24 часа на Божията нива. И сега нямам нито думи, нито идея как да изкажа мъката си...“.

Архим. Антим (в мире Атанас Димитров Дулев) е роден на 31 август 1974 г., в София, където завършва основното и средното си образование.

Постриган е в монашество на 27 април 2002 г. в Раковишкия манастир „Света Троица“ във Видинска епархия, от блаженопочившия Видински митр. Дометиан под духовното старчество на Велички еп. Сионий. Ръкоположен е в йеродяконски чин на 14 септември 2002 г., а за йеромонах на 15 септември 2002 г.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

ekklhsia 2 thumb largeДнес гръцкото Министерство на здравеопазването и Министерството на просветата (отговарящо и за вероизповеданията) излязоха с общо решение, с което от 17 май се разрешава участието на миряни в богослуженията в храмовете.

Мярката идва, след като в началото на месеца църквите бяха отворени за миряни само за лична молитва, но без възможност да присъстват на богослуженията.

След въвеждането на строги ограничения в Гърция заради коронавируса богослуженията досега се провеждаха при „затворени врати“, т. е. само от свещеници и певци.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (19 Votes)

paid 252863 207492 type13262Воденето на децата от детските градини и на учениците от началните училища на църква, както и молитвата сутрин преди началото на учебните занятия са конституционно и законово предвидени и съответно допустими. Това е заключението от неотдавнашна сесия на пълния състав на Върховния административен съд в Гърция. В същото заключение върховният съд заявява, че е противоконституционно и противоречи на Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ) отсъствието на законова разпоредба за освобождаване от черкуване на деца от детската градина и от началните училища по съображения за религиозната им съвест.

По-конкретно пленарното заседание на гръцкия ВАС се занима със заявление, с което се иска отмяна на президентския указ 79/2017 г. относно „организацията и функционирането на детските градини и началните училища“ в частта, която предвижда съвместната молитва на ученици и учители в детските градини и началните училища, както и в частта, която предвижда възможността за черкуване на ученицие на конкретни празници.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

vasili leskoОт болницата в Боровляни, Минска област, Белорусия, е бил изписан 91-годишният ветеран от Втората световна война протойрей Василий Леско, лекуван там от коронавирус. Когато го питат как е успял да победи болестта, той отговаря: „С любовта на Иисус Христос и с молитвите на любещите сърца“.

О. Василий прекарва двадесет и четири дни в болницата, от тях седем в реанимация и на апарат за обдишване.

„Не можех вече да я търпя тази болница, исках да се прибера най-после вкъщи и да остана жив. Щом си дойдох у дома, в Божия рай влязох. Прекръстих се, поклоних се, кандилата горят, иконите са на място – добре ми стана“, казва о. Василий Леско при завръщането си в родното Полесие в южните части на страната.

Последните години свещеникът живее в манастира „Св. Елисавета“ в Минск. Сега манастирът е затворен до средата на май, а повече от шестдесет монахини имат същата диагноза като о. Василий – COVID-19.

3.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 3.67 (9 Votes)

440px Osterkirche im parkЦърковното настоятелство на българския храм в Хамбург съобщава, че богослуженията в църквата се възстановяват в края на седмицата след решение на градските власти от 6 май.

На 10 май ще бъде отслужена първата литургия с вярващите, но ще се вземат предвид повишените хигиенни изисквания във връзка с пандемията COVID-19, съобщават енорийският свещеник о. Кръстин Апостолов и църковното настоятелство в електронно писмо до енориашите си.  Доброволци  от енорията ще гарантират спазването на мерките за безопасност, приети от църковното настоятелство, сред които са:

4.8974358974359 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (39 Votes)

featured bulgaria 31 alexander nevski churchНа 10 май по традиция ще бъде отбелязана годишнината от възстановяването на Българската патриаршия през 1953 г. В патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ от 9:30 ч. ще бъде отслужена празнична св. Литургия, а след нея ще се направи и благодарствен молебен.

Мелнишкият епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод, ще оглави св. Литургия, а молебенът ще започне в 11 ч. и ще се отслужи от Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, епископ Герасим и други клирици.

Богослуженията ще бъдат излъчени и на живо в официалната страница на Св. Синод във Facebook.

Вижте още: Възстановяване на Българската патриаршия – тема на Двери

4.6712328767123 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (73 Votes)

2020 05 07 1204На Гергьовден монахиня Херувима от Самоковската обител „Покров Богородичен“ навърши 100 години. Целия си живот тя прекарва в светата обител. Доведена е в манастира от Костенец едва петгодишна и е оставена там под грижите на леля си, която тогава е игуменка на Самоковския манастир, известен в ония години като „Метоха“. Сестра Херувима приема монашество, когато е на 26 години.

На 6 май в чест на 100-годишнината на монахинята в манастира пристигнаха гости от Софийска митрополия, начело с Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Той, заедно с още шестима клирици, отслужи благодарствен молебен в килията на сестра Херувима, която от години е на легло и не може да става. Въпреки санитарните изисквания, както кметът на Самоков Владимир Георгиев, така и други гости присъстваха на богослужението в килията на монахинята, която посрещна гостите си на легло.

4.7894736842105 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (19 Votes)

648 oДнес от усложнения от коронавирус е починал игумен Тихон (Барсуков), на 66 г., главен лекар на Троицко-Сергиевата лавра и на Московската духовна академия. За това съобщава сайтът на св. обител, както и сайтът на Московска патриаршия. „Смъртоносният мор на 2020 г. не подмина отец Тихон. Той беше призован да даде отговор пред Господ в деня на великомъченик Георги Победоносец, 6 май“, се казва в съобщението на лаврата.

При въвеждането на ограничителните здравни мерки от Московския патриарх Кирил братята на лаврата организираха общо събрание, на което решиха да не променят начина на живот и богослужение в манастира. Тогава главният лекар на лаврата иг. Тихон (Барсуков) е разяснил на монасите какво представлява заболяването, като според него то не е толкова опасно, че да се наложи въвеждането на ограничения във функционирането на лаврата.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

2020 05 05 0902Арестувани са двама заподозрени за кражбата в катедралния храм „Св. Димитър Солунски“ във Видин, извършена през Светлата седмица, съобщава пресцентърът на Главна прокуратура. Тогава от църквата бяха откраднати кутии с дарения, в които сумата е възлизала на 2 693 лв. и напрестолен кръст от олтара на храма.

На 25 април е започнало разследване по досъдебно производство под надзора на Районна прокуратура – Видин. В хода му са повдигнати обвинения на Бисер А. Б. и Бисер Ц. Р.

Нападателите са срязали халката на катинар на входната врата на църквата и са разбили катинарите на кутиите за дарения. При извършените от полицията обиски, претърсвания и изземвания на адреси на двамата обвиняеми са намерени металният напрестолен кръст, мобилни телефони и пари.

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (30 Votes)

rilski manastir otvatreИгуменът на Рилската св. обител Адрианополски еп. Евлогий обяви пред БНР, че за настоящата година манастирът не е получил нито лев от полагащата се държавна субсидия в размер на 597 хиляди лева. Парите трябва да бъдат отпуснати от Св. Синод от общата субсидия за БПЦ за тази година – 26 милиона лева. До миналата година трите ставропигиални манастира в България – Бачковският, Троянският и Рилският – получаваха подкрепа непосредствено от държавата, без средствата да минават през Св. Синод.

Според Закона за Вероизповеданията, чл. 28 (9), „предоставянето на държавната субсидия за текущи разходи се извършва от Дирекция „Вероизповедания“ на Министерския съвет чрез трансфери на бюджетни средства по специални целеви сметки за текущи разходи на централните ръководства на вероизповеданията на четири части: до 30 април, 30 юни, 30 септември и 20 декември“.

Началникът на отдела за връзки с обществеността прот. Николай Георгиев заяви, че размерът на субсидията за тази година – 26 милиона лева – няма да стигне дори за заплатите на свещениците, които според Закона за Вероизповеданията трябва да се приравняват към средните стойности на заплащането  при учителите.

4.709375 1 1 1 1 1 Rating 4.71 (640 Votes)

andrey kuraev bigС указ на Руския патриарх Кирил протодякон Андрей Кураев се поставя под запрещение за свещенослужение (аргос), докато за това се произнесе епархийският църковен съд. Основание за това е „публичното оскърбление на паметта“ на починалия от коронавирус предстоятел на Елоховската катедрала в Москва протойерей Александър Агейкин. Публичното оскърбление е предизвикало „възмущението на архиереи, клирици и миряни на Руската православна църква“. За решението са допринесли и „предишни Ваши деяния, за които постъпваха жалби до мене“, пише в указа си патриархът.

Запрещението на протод. Андрей предизвика реакции в интернет. Сергей Чапнин коментира в профила си във фейсбук: „Тъй като патриархът никъде не се появява, възниква подозрението, че някой си разчиства сметките с о. Андрей от името на патриарха. От каноническа гледна точка запрещението е много голямо наказание. Адекватното решение щеше да бъде да започне разследване, да се проведе следствие, да извикат о. Андрей на съд и църковният съд трябваше да вземе решение.

4.7948717948718 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (39 Votes)

2020 04 29 1315Днес на редовния брифинг на Националния оперативен щаб беше поставен въпросът дали се предвижда масово тестване на свещениците за коронавирус, подобно на други професии от предната линия. Журналистката уточни, че вече има двама свещеници, за които се знае, че са преболедували вируса – единият е от столицата, а другият – от провинцията. Доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, каза, че не е постъпвало искане от Св. Синод за подобно изследване. Той самият посочи, че не вижда необходимост от масово тестване на свещениците, тъй като след договорката на Оперативния щаб със Св. Синод и призивите към вярващите да не отиват в храмовете, не е имало струпване на хора в църквите по празниците и не се е получила „рискова атмосфера“. Според доц. Кунчев свещениците не са рискова група, но ако „те пожелаят, ще организираме“. За него работата на касиерките в магазините е по-опасна, отколкото на свещенослужителите.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (54 Votes)

2020 04 28 1950Бившата игуменка на Самоковския манастир сестра Пелагия, която беше отстранена от поста без посочени мотиви, е била изгонена от св. обител. На 7 април ѝ е била връчена заповед с подписа на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, с която ѝ се забранява да пребивава в Самоковския манастир „Покров Богородичен“. Наредено ѝ е да отиде в „частния си дом извън гр. Самоков“ и там да чака до второ нареждане къде да отиде „да изпълнява монашеските си обети“. Със същата заповед ѝ се спира месечното възнаграждение от 400 лв. Като мотив за изгонването на сестра Пелагия е посочено „непослушание към епархийското ръководство, злепоставяне на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит пред трети лица в социалните мрежи, неподходящо за монашестващо лице поведение“.

Оказва се, че както повечето монахини, така и сестра Пелагия не притежава частен дом, поради което е била приютена от дъщеря си, докато от Софийска епархия решат „къде да изпълнява монашеските си обети“. Това положение обаче може да продължи години. Въпросните 400 лв. на месец са единственият доход на монахинята, от който тя е лишена, без да се помисли как ще преживява. В същото време всички клирици (мъже – епископи и йеромонаси), които в момента се намират под някакъв вид запрещение (в изчакване на църковен съд) не са лишени от заплати. Някои от тях вече десетки години ежемесечно получават много повече от 400 лв., докато търпеливо чакат църковният съд да се произнесе по делата им.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

iero ekklisias adeioНа 22 април Атинският архиепископ Йероним е изпратил писмо до министър-председателя К. Мицотакис, в което изразява безпокойството на епископата от липсата на каквито и да е стъпки за отваряне на храмовете. Навпактският митр. Йеротей (Влахос), който е говорител на Св. Синод по време на пандемията, заяви за телевизия СКАЙ, че архиепископът е изпратил това писмо от името на целия Св. Синод. В писмото се предлагат шест мерки, които да позволят на вярващите на посещават църквите, но в същото време да не се струпват хора, за да не се разпространява заразата. Предлага се в църквите да има само толкова вярващи, които да могат да стоят на разстояние два метра един от друг. Всички останали ще бъдат извън храма и ще слушат богослужението по високоговорителите. Ще се осигури редовно проветряване на въздуха. На входовете и изходите ще има антисептици, които трябва да се ползват задължително.

Митр. Йеротей каза, че християните се вълнуват, защото през последните дни се говори много за облекчаване на мерките на карантината: обсъжда се отваряне на училищата, фризьорските салони и супермаркетите, но не се говори за храмовете. Това създава у мнозина чувството за дискриминация на Църквата.

Към настоящия момент в гръцките църкви и манастири се служи, но миряните не могат да присъстват. Първоначално мярката беше по-строга и предвиждаше пълно затваряне на храмовете, но след протести на митрополитите мярката беше смекчена до сегашния си вид.