Мобилно меню

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

sv-knqz-borisВсяка година в началото на март един от най-важните и най-светли празници на поместната ни Българска православна църква – денят на нейното първо в исторически план учредяване – остава в сянката на предшестващия го на Трети март национален празник. И това е разбираемо – на Четвърти март няма нито тържества, нито официални слова, нито тържествена заря, пък и колцина сред членовете на нашата църква си го спомнят? Учили са го някога по „История на БПЦ” и толкоз.

Тази година обаче, редом с този светъл празник, имаме повод да празнуваме и още нещо: 1150-годишнината от покръстването на България, което след десетилетия на спорове и умуване историците най-сетне фиксираха в пролетта на 864 г. Така го е дал и покойният и незабравим за нас историк, но и църковен човек, проф. Георги Бакалов в придобилата „официален характер” Летопис на Българската православна църква (София, изд. „Български бестселър”, 2010 г.). Така ще го приемем и ние, и ще го честваме през настоящата 2014 г. като кръгла годишнина.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

IMG 0321Тази вечер в православните храмове започна четенето на Великия покаен канон на св. Андрей Критски. В София по традиция богомолци от целия град се събраха в митрополитската катедрала „Св. Неделя”, за да участват във Великото повечерие с първата част на канона. Текстът на творението на св. Андрей Критски прочете Маркианополският епископ Константин. Песнопенията по време на вечерното богослужение се изпълняваха от хора на Софийските свещеници под ръководството на о. Кирил Попов.

В края на Първата част на канона епископ Константин се обърна към богомолците със слово, в което говори за смисъла на евангелските четива от подготвителните недели преди началото на Великия пост. Архиереят припомни образите на митаря и фарисея, на Блудния син, на Страшния съд и Неделята на прошката, като изведе основните поуки от тях: да се стремим да постигнем смирението на митаря, да се поучим от покаянието на Блудния син, да помним Страшния съд и да прощаваме на своите ближни, за да можем да молим Бог да прости нашите прегрешения.

Утре вечер богослужението с четенето на втората част на Великия покаен канон ще се проведе в столичния храм „Св. Седмочисленици” от 18 ч.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

DSC 0042Западно- и Средноевропейският митр. Антоний направи първото си посещение в българската църковна община в Хамбург, Германия, в качеството си на епархийски архиерей. Той посети сравнително младата църковна общност, за да я подкрепи в усилията за намиране на самостоятелен храм за богослужения. В момента българите в Хамбург се събират в протестантски храм, който се използва и за други цели, което прави невъзможно постоянното оборудване на църквата според православните богослужебни изисквания.

На 1 март митрополит Антоний, който беше придружаван от епархийските съветници иконом Юлиян Ангелов и Христо П. Беров, както и от българския свещеник в Хамбург о. Кръстин Апостолов, проведе срещи с почетния консул на България в Хамбург проф. д-р Герд-Винанд Имайер и съпругата му Петра Имайер, с главния пастор на храм „Св. Яков” и епископска наместничка за Източен Хамбург г-жа Астрид Клайст, с епископ д-р Ханс-Йохен Яшке, викарий на архиепископа на Хамбург на Римокатолическата църква. На срещата са били обсъдени няколко важни теми, сред които възможностите за намиране на подходящ самостоятелен храм за провеждане на богослуженията на българската църковна община в Хамбург, въпросът за социалната дейност на българската църковна община и на Западноевропейската епархия на БПЦ. В резултат от разговорите на нашата православна община е бил предложен храм, който трябва да бъде преценено, дали ще е подходящ за оборудванe и ползване съобразно изискванията на православното богослужение, както същевременно да се ползва напълно самостоятелно от българите.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

IMG 2719Много поводи и дни има през годината, в които хората се сещаме да си благодарим, но Сирни Заговезни (Пустовете) в Родопите е специален ден. Денят за прошка естествено се превръща и в ден за благодарност. На това приучваме и нашите деца от Младежкия православен център „Чисти сърца” към катедрален храм „Св. Висарион Смоленски” в Смолян. В навечерието на Заговезни група хористи и рецитатори от „Чисти сърца” и деца от Неделното училище „Св. Николай Чудотворец” от смолянския квартал Устово посетиха Дома за стари хора в с. Фатово, общ. Смолян, за да зарадват настанените тук със стихове, песни и прегръдка, да им изкажат благодарност, че много труд са полагали като млади и всеки е бил според силите си в полза на развитието на родния край. Да благодарят също и на медицинския и помощен екип на Дома с доскорошен ръководител Асен Каменов за непрекъснатите грижи към възрастните, които не бива да страдат, че са останали сами. Тук живеят 90 човека. Базата е от три сгради, подновени преди три години по европейски проект, спечелен от общ. Смолян. В този Дом за възрастни хора беше обявено създаването на Младежката доброволческа организация „Чисти сърца” на  21 ноември 2010 г. – в деня на Въведение Богородично, затова и децата идват тук с особен трепет.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

 MG 8794Неврокопска митрополия публикува разписанието на архиерейските богослужения на владика Серафим в епрахията в неделните и празнични дни на Великия пост. През св. Четиридесетница митрополитът ще в служи в различни градове и ще се срещне с духовниците и вярващите от различни краища на своята епархия.

2 Неделя на Великия пост – св. Григорий Палама 
(16 март) – храм „Въведение Богородично”, гр. Благоевград (пряко предаване по БНТ-2)

Благовещение (25 март) – храм „Св. Благовещение”, гр. Разлог

4 Неделя на Великия пост – преп. Йоан Лествичник
(30 март) – храм „Св. Кирил и Методий”, гр. Якоруда

5 Неделя на Великия пост – преп. Мария Египетска 
(6 април) – катедрален храм „Св. Кирил и Методий”, гр. Гоце Делчев

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (16 Votes)

nikola1В навечерието на св. Четиридесетница, която предшества най-голямата радост за християните – славното Възкресение Христово, в петък вечер столичани имаха радостта да се потопят в красотата на великопостното богослужение. Това стана благодарение на концерта на формацията за византийска музика „Трисагион” (в превод „Трисвятое”) със солисти Никола Антонов и Светослав Цанков в храм „Света Троица” на едноименния квартал (преди кв. „Разсадника”).

Преди концерта председателят на църковното настоятелство към храма прот. Александър Лашков, професионален музикант и учител по музика, представи вида на църковното пеене, което щеше да прозвучи, както и програмата на концерта.

Може би не на всички е известно, че в литургичните текстове се съдържа цялото богословие, духовното учение и опитът на Църквата. Така например, ако се запитаме какво за нас е постът, отговора ще намерим в църковната служба: Истинският пост е отдалечаване от злото, задържане на езика, успокояване на гнева, отклоняване от похотта, празнодумството, лъжата и клетвопрестъплението. Лишаването от всичко това е пост истински и благоприятен.

4.7333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.73 (15 Votes)

600Новоизбраният местоблюстител на Киевската катедра митрополит Онуфрий се обърна към Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, като го призова да направи всичко, което е по силите му, за да предотврати военно стълкновение между двата народа. В призива на временния предстоятел на Украинската църква се казва:

„Днес Украйна преживява, без преувеличение, най-тежкия момент в своята най-нова история. След тримесечна обществено-политическа криза, кърваво противопоставяне в самия център на Киев и гибелта на десетки хора, сега се оказахме изправени пред още едно не по-малко страшно изпитание.

На 1 март от устата на официални лица на Руската федерация прозвуча заявление за възможно навлизане в Украйна на ограничен контингент руски войски. Ако това се случи, украинският и руският народи ще се окажат въвлечени в противопоставяне, което ще има катастрофални последици за нашите страни.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

FANARI 560_420В седалището на Вселенската патриаршия във Фенер, Истанбул, се проведоха преговори между спорещите страни в църковния конфликт в Чешко-словашката православна църква. Основен посредник в преговорите от страна на Вселенска патриаршия беше Пергамският митр. акад. Йоан (Зизиулас).

Новият Чешко-словашки митр. Ростислав, признат от Московска патриаршия, беше представян от двама архиепископи – Пражки Йоаким и Михаловски Георги. От другата страна присъстваше бившият местоблюстител на Чешко-словашката катедра Оломоуцки архиеп. Симеон, когото Вселенска патриаршия признава за каноничен предстоятел на Чешко-словашката църква.

Предложението на Вселенска патриаршия е било да се подпише споразумение между двете страни, в което се взема под внимание и позицията на Оломоуцки архиеп. Симеон, който смята за незаконни както проведените избори, така и своето отстраняване от поста на местоблюстител. Това би довело до провеждането на нови избори поне по отношение на Пражкия архиепископ.

В крайна сметка до споразумение не се е стигнало. Това беше официално обявено в комюнике на Вселенска патриаршия: „Тъй като не беше постигнато пълно съгласие, проблемът остава открит и ще бъде обсъждан на следващи преговори”.

На снимката: Патриаршески катедрален храм „Св. Георги Победоносец” – Фенер, Истанбул.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

 MG 7246С благодарствен молебен за Освобождението на България, напредък на държавата и Църквата ни ще бъде отбелязан националният празник Трети март в патриаршеската катедрала от Негово Светейшество патриарх Неофит, архиереи на БПЦ, духовници от столицата и богомолци.

Патриарх Неофит и духовниците ще отслужат и панихида за имп. Александър II Николаевич, когото почитаме като наш Освободител, както и за всички воини, паднали за вярата и освобождението на България.

Богослужението в Патриаршеската катедрала ще започне в 10 ч.

След това патриархът ще оглави литията до паметника на Цар Освободител, където ще бъдат положени венци.

В 11 ч. Негово Светейшество ще се присъедини към официалната церемония по отбелязване на Националния празник, която ще се проведе пред паметника на Незнайния воин.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

430x476През първите четири дни от първата седмица на Великия пост в православните храмове се отслужва Велико повечерие, на което се чете Великият покаен канон на св. Андрей Критски. В енорийските църкви последованието започва от 16 ч. По традиция в столицата се организират и съборни богослужения в централните храмове, на които се събират клирици и християни от целия град. Тези богослужения се оглавяват от архиереи или изявени клирици на епархията и започват от 18 ч.

Софийска митрополия публикува разписанието на богослуженията с четенето на Великия покаен канон на св. Андрей Критски:

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

varna2Варненска и Великопреславска митрополия публикува реда и часовете на великопостните богослужения, които ще извърши митрополит Йоан в престолния град, за да могат християните от града и епархията да вземат участие в тях.

По време на Великия пост Църквата е отредила отслужването на особени богослужения. През първата седмица – от понеделник до четвъртък – по време на Великото повечерие се чете на части Покайният канон на св. Андрей Критски. В канона епископът на Крит се обръща към човешката душа и я призовава да се събуди от греховния си сън и да се обърне чрез покаяние към Бога.

В петък вечер се отслужва Малко повечерие с Богородичен акатист.

Всяка сряда и петък, както и на празници през седмицата, сутрин, се извършва последованието на Преждеосвещената св. Литургия. Тя се нарича така, защото св. Дарове, които се принасят, са предварително осветени на Златоустовата или Василиевата литургия, които се отслужват в този постен период в събота и в неделя.

През Великия пост Варненският и Великопреславски митр. Йоан ще отслужи съборни великопостни богослужения във варненските храмове със следната програма:

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

44442Видинска митрополия публикува реда и началните часове на богослуженията през първата седмица на Великия пост, които ще се проведат в храмовете на престолния град.

През първата седмица на Великия пост богослужението е по-различно. Неговата цел е да въведе християните в покайната атмосфера на поста. Затова в православните храмове всяка вечер в първите четири дни на седмицата, по време на Великото повечерие, се изчита на части Великият покаен канон на св. Андрей Критски. Всеки петък вечер се отслужва Малко повечерие с Акатиста на св. Богородица, който също се чете на части. В сряда и петък се отслужва Преждеосвещена св. Литургия, в събота се чества празникът Тодоровден, а първата неделя на Великия пост е посветена на Православието.

Във видинските храмове богослуженията ще преминат в следния ред:

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

9Негово Светейшество Българският патриарх Неофит ще оглави вечерното богослужение на Неделя Сиропустна, когато се извършва и взаимното опрощение между православните християни. Богослужението, в което ще вземат участие духовници от цялата епархия, ще се проведе в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя” и ще започне в 18 ч. След вечернята ще се извърши взаимното опрощаване, при което с думите „Простено-прости”, православните християни си взимат прошка, за да започнат Великия пост с чисти сърца, необременени от стаени обиди.

От понеделник започва Великият пост, през който християните се подготвят за достойно посрещане на най-големият празник – Възкресение Христово. Времето на поста, се определя в богослужебните текстове като благодатно – време, което посвещаваме на укрепването на връзката с Бога. Това е период, в който сверяваме своите приоритети, водени от указанията на Христос, които чуваме в литургийното евангелско четиво на Неделя сиропустна: „Не си събирайте съкровища на земята, дето ги яде молец и ръжда, и дето крадци подкопават и крадат; но събирайте си съкровища на небето, дето ни молец, ни ръжда ги яде, и дето крадци не подкопават и не крадат; защото, дето е съкровището ви, там ще бъде и сърцето ви” (Мат.6:19-22).

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)

Picture1sНа Неделя сиропустна (2 март) от 9 ч. Варненският и Великопреславски митрополит Йоан ще отслужи света литургия в храм „Св. Атанасий”. След богослужението митрополит Йоан ще се срещне и ще поздрави църковното настоятелство, учителите и децата от неделното училище, школите по иконопис, изобразително изкуство, актьорско майсторство и детския хор „Ангели” към храма. Митрополит Йоан ще обърне внимание и на обгрижваните в енорията 40 човека в неравностойно социално положение, които всяка неделя са подпомагани с пакети храна. Ще разговаря и с редакционите екипи на списанията „Амвон”, „Камбанка” и вестник „Православен глас”, издания на храм „Св.Атанасий”.

3.2857142857143 1 1 1 1 1 Rating 3.29 (7 Votes)

22047В този брой на предаването „Вяра и общество” по БНТ ще видите:

- Разговор на водещия Горан Благоев с проф. Калин Янакиев и пастор Христо Куличев за свободната воля на човека: Защо Творецът забранява на Адам и Ева да ядат от дървото за познаване на добро и зло? Защо Бог създава първите хора със свободна воля и ги наказва, след като те се възползват от нея? За човешкия стремеж към познание и за първородния грях, за първата непоискана прошка, за опрощението и покаянието в живота на християните.

Вашите въпроси към тях можете да зададете предварително чрез страницата ни във фейсбук „Вяра и общество”, на електронния ни адрeс viara@bnt.bg или на страницата на предаването в сайта www.bnt.bg. По време на излъчването ни пряко в ефир Ви очакваме на телефони 02 9 444 999 и 02 814 2551.

- Сердикийският събор – за най-великото всецърковно събрание, проведено преди 17 века в днешните български земи, за един от седемнадесетте канонотворчески събори на Църквата и неговото значение. Среща с византолога доц. Веселина Вачкова по повод новата й книга Сердикийският събор: 1670 г. - история и интерпретации.

- Каква е позицията на Св. Синод след искането на Вселенския патриарх Вартоломей да бъде демонтиран паметникът на Екзарх Антим от двора на българската църква „Св. Константин и Елена” в Одрин?

По изключение тази събота предаването ще започне по-рано – от 16 ч. Гледайте ни, очакваме Ви!

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]