Мобилно меню

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (32 Votes)

23222В словото си по повод честванията на десетгодишнината от канонизацията на Баташките мъченици Пловдивският митрополит Николай отправи остри критики към политическите кръгове у нас и ги порица за агресивното им поведение едни към други, за нападките и взаимните груби обвинения. Владиката изрази неодобрението си към „такава битка за светска власт“, при която сме свидетели на предателства и двуличия, надминаващи всичко видяно досега.

4.0857142857143 1 1 1 1 1 Rating 4.09 (35 Votes)

10Днес Московският и на цяла Русия патриарх Кирил възведе в сан архиепископи всички управляващи епархии архиереи на Молдавската митрополия на Руската православна църква, които до този момент имаха епископски сан. Това са Кагулски и Комратски епископ Анатолий, Унгенски и Ниспоренски Петър, Белцки и Фелещки Маркел и Единецки и Бричански Никодим.

Повишаването в сан на епископата на руската митрополия в Молдова се свързва със засилената конкуренция с Румънската патриаршия, която отдели част от Православната църква в Молдова и едностранно я обяви за своя Бесарабска митрополия там като „канонична алтернатива“ за местното население.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

IMG 7939На 12 май в София се проведе заседанието на комисията на Националното ученическо състезание „Бог е любов“, на което бяха отличени победителите в тазгодишното XIX издание. След прекъсване поради пандемията тази година конкурсът за ученическо творчество възстанови дейността си и в него взеха участие учащи се от 1 до 12 кл. от тринадесет области на страната. Състезанието се организира от МОН в сътрудничество с Българската православна църква. Националното жури с председател доц. д-р Ивайло Найденов, декан на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, разгледа творбите, отличени на регионалния кръг на конкурса, и определи окончателните победители в трите раздела – литература, рисунка и приложно изкуство.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

2021 05 13 1057Пасхален благотворителен концерт „Мост на небесата“ с църковни и класически произведения ще се състои при природното скално образувание „Божия мост“ до с. Лиляче, Врачанско. Концертът, който ще се проведе на 15 март от 18.30 ч., ще събере средства за възстановяването на храма „Св. Кирил и Методий“ край Роженския манастир.

В програмата са включени църковни песнопения, инструментални пиеси от древността до съвремието и рецитали на текстове от Св. Писание. В музикалната проява ще вземат участие хорът на Софийските свещеници с диригент ставрофорен иконом Кирил Попов, камерният ансамбъл „Св. Йоан Кукузел – Ангелогласният“, струнен оркестър „Кварто квартет и приятели“, актьори и солисти.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

IMG 7931На 11 май, след близо петнадесетгодишно прекъсване, отново възобнови дейността си кабинетът по Религия в столичното 150-о ОУ в кв. „Дружба“. Точно преди двадесет години – в деня на св. братя Кирил и Методий – той започва да функционира и е един от първите в страната. Създаден е по инициатива на учителката по Религия в училището Ваня Станчева, със съдействието на училищното ръководство и на енорийския свещеник о. Христо Пудин, председател на храмовете „Въведение Богородично“ и „Св. Наум Охридски“ в кв. „Дружба“.

4.8974358974359 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (39 Votes)

1 57На 11 май, когато се чества паметта на светите равноапостолни Кирил и Методий, по утвърдена столетна традиция в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ се състоя церемонията по изпращането на абитуриентите на духовното училище. На нея завършващите дванадесетокласници предават на единадесети клас знамето на семинарията. Предишните випуски на семинарията извършваха този ритуал на празника Благовещение (25 март), но през последните две години заради пандемията той е преместен в деня на св. братя Кирил и Методий.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

2021 05 10 18 20 36На 10 май в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ с молебен беше отбелязана 68-та годишнина от Възстановяването на Българската патриаршия. Богослужението оглави Мелнишки епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод, в съслужение с Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, и архимандритите Василий, протосингел на Софийска митрополия, Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, Васиан Змеев – представител на Московския патриарх у нас, както и ст. ик. Нелуц Опря – представител на Румънския патриарх у нас, ставр. ик. Костадин Гаврилов, свещ. доц. д-р Иван Иванов и др.

В края на молебена еп. Герасим прочете приветствието на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит по повод годишнината, в което се казва: „Възстановяването на патриаршески институт е паметно събитие с изключителна историческа важност в многовековната църковна история на скъпата ни българска държава. Душите и сърцата ни са изпълнени с благодарност и славословие към Онзи, чрез Когото „живеем, и се движим, и съществуваме“ (срв. Деян. 17:28)“.

Патриаршеският статут на Българската църква е възстановен на Третия църковно-народен събор (8-10 май 1953 г.). На 10 май за патриарх Български и митрополит Софийски е избран Пловдивски митрополит Кирил, наместник-председател на Св. Синод и председател на събора.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

77615 1726612367238 1096141 oИзмеренията на психичното благополучие при религиозни и нерелигиозните хора и прилаганите от тях начини за справяне със стреса са главните теми, залегнали в основата на сериозното научно изследване на д-р Мария Иванова, което тя прави в Института за изследване на населението и човека в БАН. Разработената от нея тема „Психично благополучие, религиозност и копинг стратегии“ след успешна защита ѝ носи втора научно-образователната степен „доктор“. Първата си дисертация д-р Мария Иванова защитава в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

Актуалността на анализираните проблеми в работата на д-р Мария Иванова в БАН, новостта на резултатите и адаптацията на приложените за първи път инструменти са оценени като приносни от научното жури в състав: проф. д-р Е. Таир, проф. д-р Румяна Божинова, проф. д.пс.н Румен Стаматов, проф. д.пс.н Веселин Василев, проф. д-р Даниела Тасевска.

В изследването на д-р Иванова участват общо 305 лица, от които 205 религиозни и 100 – нерелигиозни. В основното изследване са включени 192 души, от които 107 православни християни – студенти от Богословския факултет на СУ и възрастни хора, посещаващи катехизически курсове към енорийски център от столичен храм, и 85 нерелигиозни лица са от СУ, ПУ, Технически университет, София.

Проведените от д-р Иванова няколкогодишни проучвания дават възможност да бъде описан „портрет“ на религиозния и нерелигиозния човек в съвременното българско общество.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (25 Votes)

2021 05 08 1604На 7 май с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит беше осветен църковният център за социална рехабилитация и интеграция „Св. Йоан Рилски“ в с. Горна Малина, Софийско. Той е изграден със средства от държавата в двора на местния храм „Успение Богородично“ с по, като строителството му започва през 2019 г. по проект на сдружение „Света Богородица“.

Откриването започна с водосвет, отслужен от Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, иконом Серафим Янев, предстоятел на храма и инициатор на изграждането на църковния рехабилитационен център, протойерей Костадин Тренев, свещеник Георги Младенов и др.

4.85 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (80 Votes)

422Йерусалимският патриарх Теофил III разказа в интервю за радио „Ватикана“ за обряда на Благодатния огън, който всяка Велика събота събира хиляди поклонници в храма на Господнето възкресение.

„Церемонията на Свещения огън датира от времената на зараждането на Църквата, когато започнали да се развиват литургичните практики. Тя представлява една от най-древните практики в нашата традиция, в традицията на Йерусалимската църква… Става дума за преживяване на неръкотворната Светлина, която излиза от Светия гроб. Този огън се символизира от запалените свещи, които в този ден се разпространяват не само в храма, но и по целия свят. Във всеки православен храм в началото на пасхалната Литургия верните приемат тази светлина чрез свещта, запалена от свещеника от Йерусалимския огън“.

Патр. Теофил подчерта икуменическото измерение на обряда на Благодатния огън: „Церемонията на Свещения огън е наистина икуменическо събитие – в смисъл че обединява не само всички християни, но и всички хора с добра воля, без всякакви различия, по целия свят, започвайки от нашите местни общини. Този момент е важен за нас, православните християни, но също и за всички участници: арменци, копти и сирийци, за католиците от римския обряд, англиканите и лутераните и дори за хора от други изповедания, които ежегодно не искат да пропускат тази церемония“.

На въпроса как в православната традиция се тълкува този обряд и притежава ли той свръхестествено измерение, патр. Теофил каза, че Свещеният огън е символ на новия живот във Възкресението, като същото се отнася и за тази церемония:

4.9 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (40 Votes)

265d97fa455e565dc8a4a3435aae9327С благословението на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний богослужението за Възкресение Христово беше отслужено в полунощ в Лозана от отец Юлиян Ангелов. Пасхалната полунощница започна 23 ч. Отец Юлиян запали своята свещ от олтарното кандило и призовава вярващите да запалят свещите си с думите: „Елате и приемете светлина от Незалязващата светлина и прославете Христос, Възкръснал от мъртвите!“. След това със запалена свещ и Евангелието в ръка, последван от събралите се българи, се отправи навън, пеейки „Твоето Възкресение, Христе Боже, ангелите възпяват на небесата, и нас на земята ни удостой с чисти сърца да Те славим!“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

received 495169408380710Църковната община „Св. Йоан Рилски“ в Люксембург с радост отпразнува Празника на празниците – Възкресение Христово на роден език. Поради епидемиологичните ограничения събранието на енорията не беше възможно в нощта в събота срещу неделя, както повелява традицията. Затова Пасхалното богослужение беше отслужено в ранните зори на неделния 2 май от протойерей Стоян Бербатов (дошъл наскоро от Неврокопска епархия). С благословението на митрополита през последните няколко месеца свещеникът се отзовава на поканите ни да извършва богослужения на български език в църковната ни община. Той е посрещан в Люксембург, когато председателят на църковното настоятелство протойерей Добромир Димитров (обгрижващ и Православната мисия „Св. Константин и Елена“ в Рочестър, Англия) е възпрепятствян да пътува от Обединеното Кралство поради презграничните мерки за овладяване на здравната криза.

С вълнение, радост и благодарност църковното настоятелство грижливо подготви подобаващото честване на празника, към който се присъединиха и скъпи приятели от църковната община „Св. Теодосий Търновски“ в Брюл (Кьолн-Бон). В духовно отношение по време на Великия пост о. Стоян Бербатов отслужи два пъти света литургия – в неделя на св. Григорий Паламà и на празника Вход Господен в Йерусалим, когато редица православни българи след изповед и надлежна подготовка се причастиха с Христовите тайни. На Цветница пък украсихме наемания от църковното настоятелство римокатолически параклис към Центъра „Св. Йоан ХХIII“ освен с православните икони, получени преди години като дарение от родината, с цветя и традиционните върбови клонки. После присъстващите ги отнесоха по домовете си за благословение, след като приветстваха Спасителя с „Осанна! Благословен е идещият в името Господне!“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

021 05 03 23 03 01Тази година за първи път в Рим богослужебните последования за Страстната седмица и Възкресение Христово бяха отслужени от новия председател на БПЦО „Св. Седмочисленици“ доц. д-р презвитер Иван Иванов.

С благословението на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний богослуженията бяха съобразени както с богослужебния устав на Православната църква, така и със строгите противоепидемични изисквания на Италия за извършване на религиозни събития на обществени места.

Слава на Бога, когато Православната църква отбелязваше Страстната седмица и Възкресение Христово, в Рим леко бяха облекчени мерките срещу разпространението на COVID-19. Това даде възможност всички православни пасхални богослужения да бъдат отслужени спокойно.

4.95 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (40 Votes)

D Atanasov IstanbulСлед тежко боледуване от коронавирус днес в истанбулска болница на 93-годишна възраст се упокои дългогодишният член на настоятелството на Българската екзархия в Цариград Димитър Михайлов Атанасов.

Той е роден в града край Босфора на 8 ноември 1928 г. в семейството на Михаил и Благородна, изселници от костурското село Прекопана (днес Перикопи в Гърция). Родителите му напускат родното си място, след като през август 1903 г. Прекопана е била изгорена от турците заради дейното участие на населението в Илинденското въстание.

Димитър завършва българското училище в Цариград, след което продължава образованието си в Австрия. Още от дете той е деен член на българската общност, пее в църковния хор, което с любов и усърдие правеше допреди няколко години.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

180726154 4499407860087979 2447603415268688101 nАсоциацията за насърчаване на християнското художествено слово „Емпирей“ и сдружение за християнска апологетика „Харта“ организират Великденско четене 2021 с част от участниците в бр. 3 на християнския литературен алманах „Емпирей“. Водещ на проявата ще е доц. Калин Михайлов, преподавател в Софийския университет. Писателят Деян Енев ще обяви наградите на журито от последния конкурс на асоциацията за стихотворение и разказ. Ще бъдат представени и нови графични творби от Ваня Вълкова, посветени на Възкресение Христово и създадени специално за Великденското четене.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]