Мобилно меню

4.8681318681319 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (91 Votes)

2020 03 23 2047Тази вечер Негово Светейшество Българският патриарх Неофит направи обръщение към българския народ по повод извънредното положение, наложено заради пандемията от коронавирус. В него той призова вярващите да съобразят ежедневието си с всички изисквания на извънредното положение, да спазват препоръките на Св. Синод и епархийските митрополити, да не униват и въпреки трудностите „да бъдем бодри и непрестанно да се молим“. Самият патриарх изпълнява стриктно указанията за социално дистанциране и дава пример за дисциплинираност в това отношение.

В обръщението си патр. Неофит отправи и молитва към Господ Иисус Христос „да прогони убийствения вирус, който предизвиква страх, страдание и смърт“.

Публикуваме цялото изявление на Негово Светейшество:

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

991 ratio telefonВъв връзка с въведеното извънредно положение по повод пандемичното разпространение на COVID-19 и строгите ограничителни мерки в обществото се усилва психическото напрежение. С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит Софийска митрополия разкри телефонна линия за духовно-психологическа подкрепа. На разположение на гражданите са православни богослови-психолози всеки ден в следния график:

от 10:00 до 13:00 ч. – тел. +359 886 435 717;

от 13:00 до 16:00 ч. – тел. +359 898 416 946;

от 16:00 до 19:00 ч. – тел. +359 885 720 363.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

991 ratio varna vzriv blok15 000 лв. (петнадесет хиляди лева) дари Варненска и Великопреславска митрополия на пострадалите от взрива в блок на квартал „Владиславово“ в морската столица. При инцидента, станал на 13 януари, загинаха двама души, а седем бяха настанени в болница. Бяха нанесени сериозни имуществени вреди на сградата и жилищата на хората. „Ние не можем да останем безразлични към трагичните случаи и инциденти, които се случват в нашата действителност“, заявяват от ръководството на епархията. Част от средствата се дарени от митрополията, а останалите са събрани в провелата се благотворителна кампания, при която във всички православни храмове във Варна бяха поставени специални каси за дарения за пострадалите от „Владиславово“.

4.8987341772152 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (79 Votes)

5058695 0Лекарят инфекционист Сотирис Цьодрас е новият любимец на гърците. Всеки ден той съобщава на сънародниците си новините за развитието на ситуацията с коронавируса в Гърция. Сотирис Цьодрас стана популярен в южната ни съседка не само заради поста си говорител на здравното министерство, но и заради личността си и начина, по който говори с медиите и по който общува с хората. Всеки ден в 18 ч. той дава брифинг за положението с коронавируса в Гърция и събира пред екраните гърците от цялата страна.

Проф. Цьодрас е директор на Комисията по инфекциозни болести и до този момент не беше известен на широката публика. От началото на пандемията обаче той е едно от най-популярните лица в страната. Слаб, почти изтощен, той олицетворява за хората загрижения за тях лекар, който проявява емпатия, но и твърдост при борбата с болестта.

3.75 1 1 1 1 1 Rating 3.75 (8 Votes)

5555Сливенска митрополия информира клира и православните християни от Сливенска епархия, че във връзка с наложените противоепидемични мерки и препоръките на Националния кризисен щаб канцеларията на Сливенска митрополия няма да работи от 23 до 31 март 2020 г. За спешни случаи всеки работен ден ще има дежурен служител от 10 до 12 ч.

Сливенският митрополит Йоаникий се е разпоредил още:

- Свещениците, монасите и монахините да извършват ежедневните великопостни богослужения и да отправят усърдни молитви към Всеподателя Бога, „Който наказва и милва, допуска болести за наше вразумление и лекува“, за изцеление и безопасно преодоляване на това изпитание и усърдно да се молят за запазване на здравето на медицинските работници и особено за онези, които на първа линия се борят с коронавируса. Те имат нужда от нашата искрена молитва.

4.9777777777778 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (45 Votes)

St Victor CoronaПокрай избухналата корона-криза в последните дни мнозина вярващи в Германия научават за една позабравена светица на древната Църква, която в Западната църква се чества на 14 май под името св. мчца Корона, докато в Православната църква паметта ѝ се празнува на 11 ноември под името Стефанида (Стефания) заедно с мчк Виктор.

Сведенията за нея са оскъдни. Според преданието (житие от Чети-Минеите на св. Димитрий Ростовски) тя е пострадала шестнадесетгодишна по времето на имп. Антонин Пий (138-161 г.). Стефанида е съпруга на римски воин, участвал в мъченията на св. Виктор в Дамаск. Присъствайки на неговите изтезания, тя има видение, в което два венеца се спускали от небето към неговата и към нейната глава. Тогава тя прославя Виктор и възкликва, че той ще получи големия венец (корона) на светец, а тя малкия, заявявайки, че е готова да пострада заради вярата си в Христос. След като не се поддава на увещанията да отстъпи от вярата си, тя е завързана между върховете на две сведени палми. Когато върховете са били развързани, тялото на Стефанида е било разкъсано на две. В иконографската традиция двете палми са включени като неин атрибут, както и короната (венецът).

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)

Screenshot 7 14 Днес вече е потвърдено, че епископът на Валево Милутин, на 71 години, се е разболял от коронавирус и е в инфекциозна клиника в белградска болница. Той е транспортиран до столицата с линейка от Валево в събота. Архиереят има повишена температура и задух.

С доказан коронавирус са и двама свещеници от епархията на еп. Милутин.

Владиката на Валево през последните дни и седмици е участвал в различни мероприятия в енориите на епархията си, включително в изповядването на свещениците, които се провеждат през това време на годината.

Той е първият архиепископ на Сръбската православна църква, който веднага след въвеждането на извънредното положение издаде разпореждане да не се правят водосвети по домовете в епархията.

Гр. Валево се намира на 100 км югозападно от Белград и има около 61 000 жители.

4.8679245283019 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (159 Votes)

 DSC7525Митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф изпрати послание до клира и миряните на своята епархия, в което дава пастирски насоки за организацията на богослужебния живот и личната молитва на вярващите в дните на пандемия:

„Възлюбени отци, братя и сестри в Господа,

Христос е посред нас!

Нашата епархия и нейните църковни общини ще спазват точно указанията и инструкциите на държавните власти.

Всички църковни служби в катедралите и храмовете, както и божествената Литургия, ще се отслужват при затворени врати от свещеника, певеца и клисаря. Няма да има пропуснати църковни служби.

Сега ни се дава възможност да превърнем дома и семейството си в „домашна църква“, по думите на апостол Павел. Моля, нека всички се опитаме наистина да превърнем дома си в „домашна църква“!

Желая и се моля Всемогъщият Бог скоро да ни помогне да преодолеем това изпитание.

Всички ние от своя страна да се опитаме да прилагаме стриктно инструкциите на правителствените служби.

Животът ни денонощно трябва да бъде постоянна и непрекъсната молитва.

Желая ви благословен Велик пост!“.

1.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 1.87 (60 Votes)

Image 7110595 126През последните два дена някои от митрополитите отправиха архипастирски послания до клира и вярващите в епархиите. В тях, заради новата ситуация, промениха първоначалните насоки, оповестени от Св. Синод на БПЦ, за богослужението и поведение на клира и миряните в условията на пандемия.

Днес и Ловчанският митрополит Гавриил също публикува свое послание до епархиотите си. В него той настоява да не се променя първоначалният подход към богослужението и църковния живот, независимо от нарастването на броя на заразените у нас и в света. Владиката нарича ставащо „огнено изпитание“ и препоръчва „да се доверим на Господ, да се молим по-често вкъщи и особено в Божия храм, да се изповядваме и причастим неведнъж до светлото Христово Възкресение и да имаме вяра, че след Голгота ще дойде и Възкресението“.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (54 Votes)

hqdefaultОт 19 март достъпът на поклонници до Света гора е напълно забранен. Гражданската администрация на Атон няма да допуска никакво движение по море, а сухопътната граница, която се използва само по голямо изключение, също ще бъде затворена и ще се патрулира от полиция. Всички поклонници, които в момента са на Света гора, трябва да я напуснат в следващите няколко дни. Също така е ограничено движението на монасите между манастирите: до края на април монах от един манастир може да посети друг само със специално разрешение. Мярката ще продължи до 30 май.

В Урануполи – селището, откъдето тръгва корабът с поклонниците, всички хотели, където обикновено отсядат поклонниците, са затворени.

4.7142857142857 1 1 1 1 1 Rating 4.71 (35 Votes)

medium Киприан 2018Старозагорският митрополит Киприан отправи второ послание до клира и народа на епархията си във връзка с пандемията от коронавирус и увеличаването на броя на заболелите у нас. С думи на пастирска загриженост и християнска любов той напътства духовниците как да изпълняват своето служение в новата обстановка, а миряните – как да приемат случващото се за свое спасение.

„Свидетели сме на парадокс: нужно беше да се отдалечим видимо на метър или два един от друг, за да осъзнаем близостта си – тази на сърцата си. Така, както първите християни и апостолите имаха едно сърце и една душа (Деян. 4:32) според завета на Спасителя“, се казва в обръщението на владиката.

4.97 1 1 1 1 1 Rating 4.97 (100 Votes)

2312181629Известният химнописец на Православната църква и митрополит на град Воден (Едеса, в Северна Гърция) Йоил е написал и публикувал нова молитва по повод на последното голямо изпитание както за вярващите в неговата епархия, така и в цял свят. Предлагаме я в превод на читателите на Двери, при желание от тяхна страна да я включат в личното си молитвено правило:

Господи Иисусе Христе, Боже наш, истински Лекарю на душите и телата, Който заради нас се въплъти, за да изцелиш голямата рана на човешкия грях, Който не презря неизлечимо боледуващите десетима прокажени, но със спасителната Си благодат ги очисти, Който като Богочовек прекара дните на Своето присъствие на земята, като правеше благодеяния и изцеляваше всички боледуващи и страдащи, Който прояви такова добротворство и направи здрави парализирани, слепи, тежко съгрешили, бесновати и страдащи телесно и душевно, по плът и по ум, приеми сега благосклонно нашето моление и със Своята сила прогонѝ убийствения вирус, който с появата си предизвиква страх, дори смърт сред болните и незаслужено страдащите. И ако заради многото ни грехове Ти си допуснал това изпитание, молим Те като милостив да го отстраниш от нас и от целия свят. Ако пък за изпитание на вярата ни си допуснал болестта да се разпространи, успокой тревогите на заболелите от нейната епидемия. Ако обаче тя се разпространява поради злодейството на противника на нашето спасение или от небрежността на безотговорни хора, като всемогъщ Бог прекрати нейната сила, запазѝ младежите и защити и изцели от проклетия вирус заболелите и старите хора, и освободи всички от смута в сърцата, като вместо него ни дариш здраве, спокойствие и бодрост по застъпничеството на нашата Владичица Богородица и на всички светии. Амин!

4.987012987013 1 1 1 1 1 Rating 4.99 (154 Votes)

2020 03 20 1014Варненският и Великопреславски митрополит Йоан вчера направи обръщение към клира и миряните на епархията си по повод усложнената ситуация в страната и света. В него той дава архипастирски насоки как християните да приемат рязката промяна в начина си на живот и участие в богослужението. „Съвременният силно секуларизиран свят беше призован да утихне. Стремлението на човека да пътува навсякъде, да види всичко, да получи най-много блага, да бъде в непрекъсваема динамичност сега трябва да поспре! Да си останем у дома! Да бъдем насаме със себе си и с най-близките си – това са призивите днес“.

Митрополит Йоан разяснява духовните причини за случващото се в света, като посочва, че когато човек се отдалечава от истинския Бог и многократно извършва грехове, тази греховност води до болест. „Днес много хора с безстрашие извършват различни грехове и дори парадират със своята безстрашност. Точно сега е нужно за нас постоянният спътник, събеседник, защитник, помощник в благоустройването на нашия временен живот тук на земята да бъде страхът Господен“.

В дните на страх от постоянната заплаха от болестта митр. Йоан отправя послание за християнска надежда: „Трябва да помним, че ще дойде изцеление. Нека да служим на Господа със страх и да се радваме пред Него в трепет“ (Пс. 2:11).

4.9655172413793 1 1 1 1 1 Rating 4.97 (145 Votes)

16648984 1222488681180234 6172259305425840490 nИгуменката на Самоковския манастир „Покров Богородичен“ монахиня Пелагия е освободена от длъжност без предизвестие или посочване на мотивите за това. На поста е поставена монахиня Максима, която е прибрана временно в св. обител преди няколко години, след като е изгонена от всички манастири на Пловдивска епархия. Майка Пелагия има сериозни основания да смята, че мотивът за смяната ѝ е финансов и „духовната обител и нейните светини, активи, имоти и приходи са в сериозна опасност от злоуправство и последващо разрушение, унищожение и посегателство“, казва тя в свое изявление. В манастира предстои да започнат сериозни ремонтни и строителни дейности, за които вече има събрани пари.

На 10 март майка Пелагия е посетена в св. обител от двамата ревизори на Софийска митрополия, които са ѝ връчили заповед за освобождаване от длъжността със задна дата (смятано от 1 март), подписана от Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, без да са посочени мотиви за това решение.

За монахинята тези действия са неочаквани, тъй като тя не само няма провинения, но под нейното ръководство през последните години манастирът укрепва духовно и икономически. Преди да се замонаши, тя работи 20 години във финансовия отдел на Министерство на културата и има опит в административната и финансовата област. Неин духовен наставник е архим. Амвросий, игумен на Зографския атонски манастир, и под негово ръководство тя устройва духовния живот на манастира, в който молитвата се редува с усърдна работа. Пелагия от години води вероучителни занимания в манастира за деца от институции.

4.8888888888889 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (54 Votes)

445Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний изпрати архипастирско послание до Българските църковни общини в Централна и Западна Европа във връзка с пандемията от коронавирус. Архиереят призовава църковните ни общини да следват разпоредбите в съответните държави, а вярващите да се отдадат на молитви в домовете си.

„Благославяме на нашите свещенослужители там, където храмовете са вече затворени поради извънредната ситуация, да извършват полагащите се богослужения и светата Литургия в дома си, само в присъствието на своите домашни. По възможност нека се свържат с членовете на църковната община и ги уведомят за часа на богослужението, за да могат в този час всички да пребъдват в обща молитва. Ако има възможност може службите да бъдат предавани онлайн“, се казва в посланието на архиерея.

Болни и нуждаещи се да бъдат причастявани със запасни Дарове. Свещениците имат готовност и знаят как да действат в при тези обстоятелства.