Мобилно меню

4.9095022624434 1 1 1 1 1 Rating 4.91 (221 Votes)

iera synodos covidНа 4 ноември Св. Синод на Гръцката църква издаде ново окръжно послание за предпазните мерки в храмовете в условията на засилващата се здравна криза в страната.

За пореден път Св. Синод бащински призовава клира и благочестивия народ да спазват стриктно мерките, за да се предотврати разпространяване на вируса.

Също така отечески съветва вярващите, които не са имунизирани, да идват в храма за общо богослужение, след като си направят бърз тест.

И, накрая, архиереите напомнят за задължителния двукратен седмичен контрол с тест за коронавирус за всички служители в храмовете, които не са имунизирани.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

imagepbf00014На 4 ноември с Международна научна конференция в Православния богословски факултет на Белградския университет в Сърбия беше отбелязана двадесетата годишнина от възстановяването на религиозното обучение за учениците в страната.

На честването, организирано от Отдела за религиозно образование на Белградско-Карловацката архиепископия и Православния богословски факултет на Белградския университет, присъстваха деканът на факултета прот. д-р Зоран Ранкович, министърът на образованието, науката и технологичното развитие Бранко Ружич; епископи на СПЦ, представители на християнските деноминации в Сърбия, на мюсюлманската и еврейската общност, представители на държавни иституции, богослови, учени от различни области от Сърбия и чужбина.

4.9540229885057 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (87 Votes)

middleМаслосвет за всички страдащи и боледуващи от COVID-19, за техните близки и за подкрепа на грижещите се за тях специалисти и доброволци беше отслужен днес пред параклиса „Св. мчк Георги Софийски Най-нови“ на Александровска болница.

Тайнството Елеосвещение беше отслужено от Тивериополски епископ Тихон, викарий на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит в съслужение с архим. Василий, протосингел на Софийска митрополия и други клирици.

„Извършваме маслосвет и отправяме общите си молитви за всички страдащи от налегналата ни пандемия. COVID-19 действително покосява и хора умират. Молим се за изцеляването на всички“, каза архим. Василий.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

рим31Двете български църковни общини в Италия – в Рим и Милано – отбелязаха Деня на народните будители с празнични богослужения и културни прояви. Организацията на събитията беше на доц. свещ. д-р Иван Иванов, който духовно обгрижва двете църковни общини, като същевременно преподава литургика в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

В навечерието на празника, неделя, 31 октомври, о. Иван отслужи св. Литургия в Българската църковна община „Св. Седмочисленици“ в Рим. На богослужението в древния храм „Сан Паоло ала Регола“ се събраха наши сънародници от италианската столица и околностите. По-късно беше извършена панихида за починалите и празничен водосвет за здраве и благоденствие на българския народ.

4.9480519480519 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (154 Votes)

α 20 768x431 1На 2 ноември патр. Вартоломей присъства на откриването на православния храм „Св. Николай“ на Кота „нула“ в Ню Йорк, който беше разрушен по време на терористичния удар на 11 септември 2001 г. Окончателното откриване на храма за богослужебна дейност ще бъде през следващата 2022 г. Събитието съвпадна с годишнината от интронизацията на Вселенския патриарх, което е поводът за неговата визита в най-голямата епархия на Вселенска патриаршия. „Надявам се от Ню Йорк до нас, във Фенер, да пристигат само добри новини, които ще ни карат да се радваме в Господа, да бъдем горди и ще ни окуражават да продължаваме своето отговорно дело в катедрата на Константинопол“, отбеляза той.

Преди заминаването си патр. Вартоломей отново ще бъде приет в болницата „Mount Sinai“ („Планина Синай“) в Манхатън. Според официалното съобщение там ще му бъде направена ангиография, след която ще се оцени необходимостта от поставяне на стент. Припомняме, че патриархът беше приет за кратко в болница още с пристигането си в САЩ, но остана там само няколко часа.

Силен църковен отзвук получи речта му по време на неговото посрещане в Архиепископията в Ню Йорк преди няколко дни, на среща с изтъкнати членове на местната гръцка църковна община. Той коментира действията на Московска патриаршия от последните две години заради признаването на автокефалията на Църквата в Украйна, като използва свободен и недипломатичен език. И по-конкретно патр. Вартоломей каза: „Предоставянето на автокефалия е изключително право на Патриаршията, която е предоставила автокефалия на много църкви. Защо да не даде и на Украйна? Защо четиридесет-петдесет милиона украинци да не поискат да не бъдат владени от Москва? Прекъснаха общение, извадиха ме от диптисите си и не ме споменават. Пука ми, че не ме споменават. Ние споменаваме патр. Кирил, казах и на Епифаний (предстоятеля на автокефалната Църква в Украйна) да прави същото“.

4.5862068965517 1 1 1 1 1 Rating 4.59 (29 Votes)

2021 11 03 22 24 56На 1 ноември, в деня на Народните будители, се състоя официалното откриване на православното радио „Епархийски глас“ към Софийска митрополия. То е създадено с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Православно радио „Епархийски глас“ ще бъде излъчвано по интернет през страницата на Софийска митрополия на адрес: https://mitropolia-sofia.org/ или директно на: https://radio-glas.mitropolia-sofia.org/.

Експерименталното излъчване на радиото започна на 15 октомври т. г., на рождения ден на патр. Неофит.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

imZВъв вторник вечерта на 76-годишна възраст почина една от най-видните личности на Православната църква в Чехия и Словакия – митрофорен протойерей професор д-р Милан Герка (6.1.1945 – 2.11.2021 г.). Завършил Православния богословски факултет на университета в Прешов, Милан Герка специализира в Санктпетербургската духовна академия (тогава наричана по името на града „Ленинградска“) и получава степента „кандидат на богословието“, равняваща се на докторската. След завръщането си в родината той в продължение на много десетилетия заема високите постове в църковните и в академичните структури. Беше професор в Богословския факултет на Прешовския университет по Св. Писание на Стария Завет, член и говорител на Митрополитския съвет на Православната църква в Словакия и ректор на Православния свещенически семинар на университета, в който кандидатите за свещенство се подготвят по практическите богословски дисциплини. Участваше в много междуправославни и междухристиянски конференции като представител на своята църква и на Богословския факултет.

Според негови събратя най-ценното му качество е било неговото огромно човеколюбие и желание да помогне на всички. През 1998 г. о. Милан Герка с благословението на църковното ръководство създава Благотворителната организация на Православната църква в Словакия и става директор на тази важна дейност. Широкият обхват на пастирската му работа го прави ценен и обичан духовник, който винаги беше за пример на останалите клирици.

4.9466666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (75 Votes)

617fe040698f0Грузинският патриарх Илия II изпрати поздравително писмо до Вселенския патриарх Вартоломей за 30-годишнината от интронизацията му, която се отбелязва на 2 ноември.

В писмото си патр. Илия II пише, че в продължение на тридесет години патр. Вартоломей „… носи тежестта на голяма отговорност и чест. Да бъдеш глава на Константинополската патриаршия винаги е било тежко и трудно“. Той уверява старшия си събрат, че „… ние винаги ще помним подкрепата, която оказвахте на Църквата на Грузия в продължение на дълги години, и се надяваме, че с Божията помощ нашите братски и приятелски отношения ще се задълбочават“.

„Бог да Ви даде възможност да носите кръста си достойно за слава Господня и за доброто на Православието по света“, завършва писмото на патр. Илия II.

Архивна снимка от посещение на патр. Илия във Фенер

4.900826446281 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (121 Votes)

250403309 4521414167924077 3078342255540981563 nВ периода 29 октомври – 1 ноември Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний посети Великобритания, за да насърчи православните българи на Острова.

На 30 октомври той отслужи св. Литургия в църквата „Св. вмчк Пантелеймон“ в кв. „Хароу“, Северозападен Лондон. Храмът повече от осем месеца е богослужебен център на българите в британската столица и е любезно предоставен от Тиатирския и Великобритански архиепископ Никита (Константинополска патриаршия). Намирането на ново богослужебно място се налага заради тежкото и продължително боледуване на ставрофорен иконом Симеон Илиев и невъзможността му да отслужва св. Литургия в параклиса на българското посолство в Лондон.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

235x300На 2 ноември в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе онлайн лекция на швейцарския професор д-р Кристофер Щюкелбергер, световноизвестен специалист по Християнска етика.

По покана на деканското ръководство той имаше работна среща с преподаватели и представители на академичната колегия, а след това изнесе лекция за студенти и докторанти, посветена на предизвикателствата пред Християнската етика в съвременния свят. Лекцията се проведе в рамките на учебната програма по Нравствено богословие за редовните студенти от трети курс.

Проф. Кристофер Щюкелбергер е дългогодишен преподавател по Християнска етика в университета в гр. Базел, Швейцария, и изследовател на проблемите на съвременната приложна етика. Той е създател на множество инициативи и програми за обучение по Християнска етика в системата на висшето образование, сред които и фондация за изследване на съвременните предизвикателства пред богословската наука, произтичащи от процесите на глобализацията. Тази фондация поддържа известен в академичните среди интернет сайт, който разполага с богата електронна библиотека и множество образователни възможности.

Проф. Щюкелбергер е създател също така и на организацията на богословските дигитални библиотеки Global Theological Library (GlobTheoLib), която съвместно със Световния съвет на църквите осигурява свободен интернет достъп до дигитализирана богословска литература. От началото на нашия век в тази организация се включи и Библейската библиотека при Богословския факултет в София.

4.7931034482759 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (58 Votes)

Episcopul AmbrozieОкръжната дирекция на полицията в гр. Гюргево (Джурджу), Румъния е предприела разследване срещу Гюргевския епископ Амвросий. Следствените действия са предизвикани заради „злоупотреба със служебно положение и разпространение на лъжлива информация“.

Повод за действията на полицията е проповед след литургията на 14 октомври, празника на св. Петка, в която еп. Амвросий заявява, че ваксините в страната са с изтекъл срок за годност и препоръчва на хората да не се ваксинират. „Не се страхувайте от COVID и не бързайте да се ваксинирате. Нека първо се ваксинират всички депутати, министри и политици и ако остане нещо от тези ваксини, които вече са с изтекъл срок на годност, тогава се ваксинирайте и вие“, е заявил той.

4.9466666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (75 Votes)

 MG 7248Негово Светейшество Българският патриарх Неофит отправи обръщение по повод Деня на народните будители. В него предстоятелят на БПЦ изтъква важната роля на православната вяра в мотивацията и дейността на българските будители през вековете. Върху тази духовна основа градят своите дела будителите духовници, писатели, мислители, общественици, които днес сочим за пример и вдъхновение на младото поколение българи.

Патриарх Неофит обаче посочва, че будителството не принадлежи на миналото, то присъства и в настоящето на България. „Делото на нашите будители продължава и днес. И днес неуморни труженици на духовността и книжовността усърдно бдят за будността на българския дух, трудейки се на нивата на българската просвета и култура, пазейки заветите и приемствено продължавайки делото на своите славни предшественици. Нека ценим техния всеотдаен труд, да го уважаваме и да им съдействаме според силите и възможностите си, тъй като те работят не за себе си, а за всички нас – за да ни има като народ, за да я има България“, призовава в обръщението си Негово Светейшество.

В заключение патр. Неофит заявява: „В този светъл и празничен ден цялата наша обич и преклонение заедно с молитвите на Православната ни църква са за всички тях. Бог да ги пази и вдъхновява! Честит и благословен празник!“.

Снимка: Стефка Борисова

4.8974358974359 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (39 Votes)

SkopljuМеждународната конференция в Скопие, посветена на св. крал Стефан Милутин, се проведе без участие на домакините. Деканът на Богословския факултет „Св. Климент Охридски“ на университета „Св. Кирил и Методий“ в Скопие проф. д-р Гьоко Георгиевски заяви за Двери, че от тяхна страна никой не е поканен за участие в конференцията в чест на 700-годишнината от смъртта на св. крал Стефан Милутин, като само резюметата на докладите са преведени на македонския език. При откриването на онлайн конференцията е участвал един етнически събрин, служител в Министерството за образование в Скопие, а Охридският архиепископ Йоан (Вранишковски) от Сръбската православна църква е произнесъл приветствие на родния си език. Проф. Георгиевски смята, че това е пореден опит да се неглижира техният богословски факултет.

Местните медии с огорчение отбелязват, че в речта на Сръбския патриарх Порфирий, произнесена в началото на форума онлайн, нито веднъж не е било споменато името на страната-домакин на събитието, макар че предстоятелят на Сръбската църква изброява в словото си редица храмове в днешна Северна Македония, издигнати по времето на св. крал Стефан Милутин.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

Zl2EНа 24 октомври в Скопие започнаха честванията по случай 700 години от смъртта на сръбския крал св. Стефан Милутин (1282˗ 1321), чиито мощи се намират в катедралния храм на София „Св. Неделя“. Неговата памет се отбелязва на 30 октомври. Първото събитие е тридневна международна конференция, която заради пандемията се провежда онлайн, под надслов „Крал Милутин и епохата на Палеолозите – история, литература и културно наследство“. Седемдесет и осем доклада на учени от цял свят бяха издадени в съкратен вид в триезично луксозно издание на сръбски, македонски и английски език в навечерието на конференцията.

Конференцията започна с обръщание на Сръбския патриарх Порфирий, който изброи църквите, издигнати по инициатива на сръбския крал. „Негова заслуга е издигането на църквата „Св. Богородица Левишка“ в Призрен, църквата „Св. Георги“ в Стари Нагоричан, манастирите „Трескавец“ край Прилеп, „Грачаница“ и „Банска“, църквата „Богородица Троеручица“ и още две други църкви в Скопие, катедралният храм на Хилендарския манастир на Света гора и малката църква „Св. Анна“ в манастира „Студеница“, както и „Св. Йоан Предтеча“ с болница и странноприемница в Константинопол, две църкви в Солун и странноприемница в Светите земи“, отбеляза патр. Порфирий. „По този начин св. цар остави на благочестивия и христолюбив сръбски род и на цялото християнско семейство наследството на най-красивите и уникални бисери на християнското изкуство и култура“, каза също патриархът.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

СаратовВ началото на октомври в руските социални мрежи бяха публикувани видео-записи на нечовешки мъчения и унижения на затворници от страна на надзирателите. Повечето кадри са от туберколозната болница към затвора в Саратов, но има записи и от други затвори в страната. Кадрите шокираха руското общество и предизвикаха началото на проверки в различни градове. Не закъсняха и въпросите към синодния Отдел за служение в затворите за реакция.

Само няколко дни по-рано Саратовският митрополит Игнатий връчи църковни ордени „Спас Неръкотворни“ на началника на федералната служба за изпълнение на наказанията в Саратов и неговите сътрудници. В обичаен за тези новини тон се подчертаваше доброто сътрудничество между църквата и правоохранителните органи за благополучието на обществото.

Съвпадението на църковното отличие с огласяването на зверствата предизвика силна вълна на обществено недоволство срещу тясното обвързване на църковната администрация със силовите институции и местните власти.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]