Мобилно меню

4.2676056338028 1 1 1 1 1 Rating 4.27 (71 Votes)

БейрутАрхим. Филип (Василцев) е назначен за представител на Московския патриарх Кирил в Антиохийската патриаршия. Това е една от кадровите промени, направени днес от Св. Синод на Московска патриаршия. Той ще замени на тази длъжност игумен Арсений (Соколов), който беше представител на Московския патриарх там от 2018 г. В решението се казва, че игумен Арсений е освободен „с изказване на благодарности за неговото служение“, но не се определя място на новото му служение. Казва се лаконично, че остава на разположение на Московския патриарх Кирил.

Игумен Арсений (Соколов) беше първият, подписал писмото на тристата руски духовници срещу войната на Русия в Украйна. Смята се, че той е един от авторите на писмото. Те призоваха руските войници да се върнат в семействата си и да не стават причина за незаслужените страдания на братята и сестрите в Украйна. Игумен Арсений изразяваше в първите дни на войната в личния си телеграм-канал антивоенната си позиция, но много бързо постовете му бяха изтрити. В един от тях той написа: „Горко на тези, които наричат братоубийствената война миротворческа операция“.

Припомняме на читателите, че архим. Филип (Василцев) преди години беше представител на Московския патриарх в София и в това си качество създаде значителни затруднения в общността от православни християни, които посещаваха (някои от десетилетия) руската църква в София. След това той беше изпратен в Ливан да обслужва тамошното подворие на Московската патриаршия. Според съобщението от РПЦ архим. Филип, поемайки представителството в Дамаск, ще продължи да изпълнява и досегашната си служба в Ливан.

4.906432748538 1 1 1 1 1 Rating 4.91 (171 Votes)

2740009Днес в 17 ч. в Киев се проведе поместен събор на УПЦ под ръководството на Киевския митрополит Онуфрий. На него УПЦ, която е със статут на автономна църква в рамките на Московска патриаршия, взе решение да се отдели от РПЦ и да обяви пълна самостоятелност. Приети са промени в устава, откъдето е отстранено всяко упоменаване на РПЦ. Точките са гласувани една по една и с почти пълно единодушие. Промененият устав все още не е публикуван.

Ето и текста на официалното решение:

Съборът на Украинската православна църква (наричан по-нататък Съборът), проведен на 27 май 2022 г. в Киев, разгледа въпроси от църковния живот, възникнали в резултат от военната агресия на Руската федерация срещу Украйна. Въз основа на резултатите от работата Съборът одобри следното:

Съборът осъжда войната като нарушение на Божията заповед „Не убивай!“ (Изх. 20:13) и изразява съчувствие към всички, които пострадаха във войната.

Съборът призовава властите на Украйна и Руската федерация да продължат преговорния процес и търсенето на силно и разумно слово за прекратяване на кръвопролитията.

Изразяваме несъгласието си с позицията на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил относно войната в Украйна.

Съборът прие съответните допълнения и изменения в Устава за управлението на Украинската православна църква, свидетелстващи за пълна самостоятелност и независимост на Украинската православна църква.

Съборът утвърждава решенията на съборите на епископите на Украинската православна църква и решенията на свещените синоди на Украинската православна църква, проведени след последния събор на Украинската православна църква (8 юли 2011 г.). Съборът одобрява дейността на администрацията и синодните институции на Украинската православна църква.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

origВ Банско се провеждат национални чествания, посветени на 300 години от рождението на св. Паисий Хилендарски и 260 години от написването на История славянобългарска.

В града се състоя научна конференция на тема „В началото бе историята“, организирана от БАН и общ. Банско.

В нея участват Неврокопският митрополит Серафим, акад. Николай Денков, министър на образованието, акад. Юлиян Ревалски, председател на БАН, кметът на общ. Банско Иван Кадев, историци, учени и университетски преподаватели. Сред участниците в конференцията е д-р Николай Мердзимекис от Министерството на културата на Гърция. Той представя темата „Банско и Атонските манастири през 18-19 век – сведения от епиграфски паметници и документи“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

002 2От Варненска и Великопреславска митрополия съобщиха, че на 23 май 2022 г. се е упокоила в нашия Господ дългогодишната игумения на Златарския манастир „Св. Петър и Павел“ монахиня Ксения (Калина Желева Костова).

Монахиня Ксения е родена в с. Сладка вода, общ. Дългопол, Варненска област, на 4 август 1941 г. Постъпва на послушание в манастира „Св. Петър и Павел“ край с. Златар, Шуменско, на петдесетгодишна възраст през 1992 г. и е постригана за монахиня на 28 декември с. г. от Варненския и Великопреславски митрополит Кирил. През 1999 г. монахиня Ксения става игумения на манастира и пребивава като такава до упокоението си.

На 26 май 2022 г., четвъртък, в обителта на нейното покаяние Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи архиерейска заупокойна св. Литургия, а след това извърши опелото и погребението на монахиня Ксения в манастирското гробище.

Бог да я прости и да бъде вечна паметта ѝ!

4.4477611940299 1 1 1 1 1 Rating 4.45 (67 Votes)

detail20220524 PAL06229 обрНа 24 май Московският патр. Кирил отбеляза именния си ден със служба в храма „Христос Спасител“. В словото си към епископата на Руската църква той отново говори за „непростото време“, в което живее страната.

Патриархът посочи само един основен проблем на сложното време, който го тревожи, а именно: „Това е време скръбно, когато външни сили се опитват да разрушат единството на Руската православна църква; когато се полагат огромни усилия да се откъсне нашата Църква в Украйна от пълнотата на Руската православна църква. Ние знаем в какви непрости условия нашите братя се трудят сега там и се моля всеки ден, и вас призовавам да се молите, Господ да им даде сили да останат верни“.

4.7058823529412 1 1 1 1 1 Rating 4.71 (68 Votes)

2022 05 24 13 46 00 291 2С благословението на Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, с разрешението на папа Франциск и съдействието на Папския съвет за насърчаване на християнското единство към Ватикана, за втора поредна година във връзка с честванията на паметта на славянските първоучители в Рим, доц. д-р прот. Иван Иванов отслужи молебен в параклиса на покровителите на Европа св. Кирил и Методий и св. Бенедикт в крипта на папите във Ватиканската базилика „Св. Петър“. На събитието присъстваха Богдан Паташев, посланик на България при Светия Престол и Малтийския орден, настоятели на БПЦО „Св. Седмочисленици“ в Рим и българи, дошли за честванията в италианската столица. Участниците в молебена имаха възможност да се поклонят и на мощите на св. апостол Петър.

4.9463087248322 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (149 Votes)

stefan1 344141Предстоятелят на МПЦ архиеп. Стефан съобщи в словото си след съслужението със Сръбския патриарх Порфирий днес, че предстои да посети катедрата на Вселенска патриаршия и да съслужи с патр. Вартоломей на Петдесетница.

В благодарственото си слово архиепископът не пропусна да спази каноническия ред, като отбеляза, че началото на този процес е поставено от Вселенската патриаршия.

„Този свят ден е за нас като чудото в къпалнята на Витезда, защото до нас се доближи човек – бащата на православните, Негово Светейшество патриарх Вартоломей, който ни спусна във водата. Защото ние не тридесет и осем, а петдесет и пет години чакахме и не се намери кой да се погрижи за нас! След това към нас пристъпи и още един човек, нашият брат и съслужител, за да ни посрещне здрави и изцелени и да ни прегърне топло, като ни изпрати при първосвещеника, който да потвърди нашето изцеление – така, както слепецът бе изпратен в къпалнята Силоам“, каза архиеп. Стефан.

4.9763779527559 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (254 Votes)

17th birthday 48 2На 24 май се навършват точно седемнадесет години от началото на просветния и информационен проект „Двери на Православието“. Минавайки през трудности и радости, той е на прага на своята зрялост. Подобно на хората и проектите трупат опит, идеи и мъдрост.

В годините на своето съществуване „Двери“ имаше възможност да мине през различни изпитания, битки, търсене и откриване на правдата, с основна цел – представяне на информация и гледни точки към ставащото в Църквата и света, за да могат християните в България да се чувстват част от общия диалог в Църквата, да разпознават като свои темите, които вълнуват нашите братя и сестри в Христа по целия свят. Във фокуса на нашето внимание са били различни събития и явления, както и задачата да дадем възможност на нашите читатели по-добре да се ориентират в случващото се. Това даде една допълнитена насока на „Двери“ и работата ни през годините не се ограничи само в полето на информацията, но разви и някои просветни функции.

Затова на 24 май с радост и благодарност споделяме нашия празник с всичките ни читатели, които през годините бяха наш ценен поддръжник, сътрудник, коректив и вдъхновител за работата на целия екип.

Честит празник! Св. братя Кирил и Методий да ни бъдат закрилници и помощници в напредъка в знанието и в доброто!

4.9333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (120 Votes)

344На 24 май в катедралния храм „Св. Климент Охридски“ в Скопие, по време на общото съслужение с предстоятеля на МПЦ архиеп. Стефан, Сръбският патриарх Порфирий обяви, че Архиерейският събор на Сръбската патриаршия е отговорил положително на молбата на епископата на МПЦ да има автокефален статут.

„Светият архиерейски синод на СПЦ единодушно откликна на молбата на МПЦ-ОА и съборът на Църквата ни благослови, одобри, прие и призна нейната автокефалия. В същото време, братя и сестри, задължение на Синода е заедно с архиепископ Стефан и неговия Синод да изработят всички технически и организационни детайли, което ще бъде последвано от тържествено провъзгласяване на официалния акт, а след това всички поместни православни църкви ще бъдат уведомени и призовани да приемат автокефалния статут на МПЦ-ОА“, каза патр. Порфирий.

4.9540229885057 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (87 Votes)

2112660349 fill 444x359Негово Светейшество Българският патриарх Неофит излезе с обръщение към българския народ по повод 24 май – Ден на св. Братя Кирил и Методий, на българската азбука и култура и на славянската книжовност. В него той посочва важността на този празник, на който българите отдават почит на славянските първопросветители, на техните ученици и последователи от миналото и до днес.

„Нашата писменост и книжнина са определящ, неотменим елемент от християнската ни и народностна идентичност. Те са сред фундаментите на нашето самосъзнание и сигурен залог за пребъдването ни през вековете“, казва патр. Неофит.

Специално внимание в обръщението си Негово Светейшество отделя на „хората на духа: учени и изследователи, творци в различните сфери на българската култура и изкуство, поети и писатели, библиотечни и читалищни дейци и не на последно място нашите преподаватели – на всички равнища от образователната ни система. Всесърдечно приветстваме всички ученици и студенти, с благопожелание за успехи в учението и принасяне на добри плодове от усвоените знания“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

283389613 10224003001801955 6206824974001535390 nБългарската правителствена делегация, както и българи от Рим и родината, се събраха за архиерейската св. Литургия в историческата базилика „Сан Клементе“ във вечния град. Така започнаха там тържествата за Деня на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Премиерът Кирил Петков, вицепремиерът Асен Василев, както и останалите членове на делегацията присъстваха на празничното богослужение извършено от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний в съслужение с доц. д-р прот. Иван Иванов, свещеник на Българската църковна община в Рим.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (54 Votes)

d0m4x2aeftx5ip8t3e6vСръбският патриарх Порфирий е на двудневно посещение в Северна Македония по покана на предстоятеля на автономната Македонската православна църква – СПЦ архиеп. Стефан. На 24 май, в деня на св. братя Кирил и Методий по стар стил, двамата ще отслужат св. Литургия в катедралния храм „Св. Климент Охридски“ в Скопие.

Сръбската делегация се състои от двадесет души, в по-голямата си част архиереи. Те ще бъдат посрещнати официално тази вечер в катедралния храм. Празничната св. Литургия на 24 май ще бъде отслужена от двамата предстоятели с участието на гостите и на всички архиереи на МПЦ.

Това е второто съслужение на патр. Порфирий и архиеп. Стефан, след като Сръбската патриаршия възобнови каноничното и богослужебно общение с Православната църква в Северна Македония. Първата „Литургия на помирението“ беше отслужена в Белград на 19 май.

На снимката – момент от съслужението в Белград на 19 май т. г.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

a8b5c0d0 dc56 45e7 84ec 519898a40cafОтново Божията милост ни събра около светата Евхаристийна трапеза на 22 май, Неделя на самарянката, в Женева. Сънародниците от българската православна църковна община в Женева и околните градове на Швейцария и Франция с радост се стекохме на неделната св. Литургия, отслужена от ставроф. ик. Юлиан Ангелов, който за целта пристигна от Берлин, Германия. С отеческа любов и грижа за всяка душа той не пести усилия и идва периодично да ни достави радост от Божията благодат в тайнствата на св. Църква. Тази любов и грижа задължават и ние да се стремим да му се отблагодарим с онова, което неизменно радва всеки свещеник: пълен храм с богомолци, които обикновено идват с целите си семейства, за да участват в радостта на евхаристийното тържество.

В проповедта си о. Юлиан както винаги докосна душите и сърцата на всички присъстващи богомолци. Той говори за беседата на Господ Иисус Христос с жената-самарянка при Якововия кладенец и разясни колко е важно да можем да разпознаваме основния скрит грях, който ни мъчи и тежи. Само молейки се колкото е възможно повече и по-горещо, Господ ще ни помогне да намерим решение на проблема, за да можем да живеем свободно и спокойно с Божията благодатна помощ.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

924 nМитрополитите Русенски Наум и Видински Даниил участваха в тържествата по повод канонизацията на българската царица Теодора Търновска, завършила живота си в монашество с името Теофана. Богослужението беше оглавено от Румънския патриарх Даниил след св. Литургия в църквата „Св. Константин и Елена“, която на 21 май отбеляза своя храмов празник. За първи път беше изпят тропарът на светицата и беше представена иконата с нейния образ. На тържествената литургия присъстваха посланикът на България в Румъния Радко Влайков и генералният директор на БТА Кирил Вълчев.

Преп. Теофана Басараб е канонизирана като първата монахиня в историята, за която се знае, че е от румънски произход. Тя е дъщеря на княз Басараб Първи от Влашко и съпруга на Търновския владетел Йоан Александър. Решението за нейната канонизация беше взето на 17 февруари т. г. (виж тук).

Паметта на преп. Теофана ще бъде почитана на 28 октомври.

Патр. Даниил заяви, че канонизацията на преп. Теофана Басараб става в годината, която Румънската църква посвети на отците-исихасти: св. Симеон Нови Богослов, св. Григорий Паламà и св. Паисий от Нямц (Величковски). Той подчерта, че преподобната е живяла във времето на разцвет на исихазма и е била носителка на тази духовна традиция.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

san klemente2Денят на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май – и паметта на св. братя Кирил и Методий ще бъдат отбелязани с празнични богослужения и събития и в Рим. Те ще бъдат оглавени от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний в съслужение със свещеници от епархията. На тях ще присъства и българската държавна делегация, водена от премиера Кирил Петков.

На 23 май от 9:00 ч. митр. Антоний ще оглави св. Литургия в църквата „Сан Клементе“, в чиято крипта е гробът на св. Константин-Кирил Философ. Там по-късно ще бъде извършен традиционният молебен, на който ще присъстват българският премиер Кирил Петков, членовете на делегацията, както и българи, живеещи в Рим и пристигнали от родината. Същия ден българската делегация ще бъде на традиционната аудиенция при папа Франциск.