Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (89 Votes)

3751Генералната асамблея на Световния съвет на църквите, която се проведе в Карлсруе, Германия, прие документ, осъждащ войната в Украйна и изразяващ солидарност с украинския народ. Той беше приет с консенсус, каквото е изискването за тези общи документи на ССЦ. Делегацията на Руската православна църква изрази възражение, но не блокира приемането на документа. Това би компрометирало ръководството на ССЦ, което настояваше за пълноправното участие на РПЦ в асамблеята. В момента генерален секретар на ССЦ е православният румънски свещеник проф. д-р Йоан Саука.

Ето и заключителния документ на ССЦ, озаглавен „Войната в Украйна, мирът и справедливостта в европейския регион“:

„Докато протича нашата среща в Карлсруе, по трагичен начин ставаме свидетели на война, от която страда Европа. Мислите и молитвите на всички участници в Единадесетата асамблея на ССЦ са насочени към народа и страната Украйна и към трагичните последици, които те понесоха и понасят след руската инвазия от 24 февруари 2022 г., в допълнение към хилядите жертви, включително много цивилни в източната част на страната, и стотиците хиляди бежанци и разселени хора от 2014 г. насам.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

258Латвийският парламент одобри изменения в Закона за Латвийската православна църква, с които се утвърждава нейната пълна самостоятелност и независимост от Руската православна църква. Това съобщи „Интерфакс“, позовавайки се на информационната агенция BNS.

Съответните изменения на закона бяха предложени от латвийския президент Егилс Левитс. Той заяви, че по този начин ще се възстанови историческият статут на Латвийската православна църква.

„Отказът от всякакви връзки с Московска патриаршия е важен въпрос за нашите православни, за цялото латвийско общество и за националната сигурност. Нашите православни се нуждаят от собствена, независима и самостоятелна църква в една независима, демократична и правова държава Латвия. Това е и винаги ще бъде позицията на латвийската държава“, заяви президентът.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

34ъ5Атинският архиепископ Йероним отправи послание към учителите и учениците в цялата страна по повод началото на новата учебна година. В посланието си към учителите той подчертава, че Църквата отново ще подкрепи техните неуморни усилия, като подпомогне образователната им дейност. А на учениците напомня, че училището е малка работилница на мира за всички нас и изброява основните ценности на гръцкото общество.

Ето и неговите думи към учителите в страната:

„Уважаеми учители,

На прага на новата учебна година е прието да се изкажат пожелания за успех на вашата наистина ценна работа.

Наред с искрените си пожелания на този ден бих искал да споделя с вас една мисъл. Апостол Филип, като срещнал един етиопски велможа, който четял за Месия, го попитал: „Разбираш ли какво четеш?“. Затова си мисля за вашата борба и нейните трудности да превърнете простото приемане на информация в дълбоко разбиране на красивите и възвишени неща, които човешкият интелект е постигнал с Божията благодат! Истинско постижение! Необходими са душевна сила, предразположение, т. е. желание на сърцето, търпение, постоянство в изпитанията, способности.

4.9941520467836 1 1 1 1 1 Rating 4.99 (171 Votes)

e0ca71b68d72b0be72ad990fc7bc190e 2На 7 септември почина Майя Динева – актриса, драматург и писател. Освен неуморен творец, за нас тя е и майката на нашия приятел и член на екипа на Двери – Никола Антонов, а също така и незабравим автор.

В нейна памет публикуваме някои от текстовете ѝ, писани специално за читателите на Двери, за да си припомним нейното дълбоко, но деликатно преживяване на вярата и умението ѝ да го изрази с най-точните думи.

Бог да я прости!

Опелото ще се извърши в събота, 10 септември, от 13 ч. в храма на Софийските централни гробища.

Въведение Богородично – ден на християнското семейство
Велика е радостта да простиш
Лазаре, стани и ходи!
Задушница е, голямата……

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (19 Votes)

301063452 5441451522586999 6162048105010336670 nБългарските църковни общини в Западно- и Средноевропейска епархия организират своя богослужебен и пастирски живот съобразно потребностите и възможностите на своите пасоми за участие в него. Служението на свещениците там изисква съобразяване с работния график на хората, възможностите за ползване на дадения храм за богослужения, със собствените си работни ангажименти.

За читателите на Двери представяме две новини от църковния живот на тази епархия от последните седмици, които онагледяват усилията за поддържане на богослужебния живот и пастирската грижа за българите в чужбина.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

dis 22 23 1Днес в гръцката столина Атина започна заседанията си новият състав на постоянния Св. Синод. Според устава на Гръцката църква пълният състав включва всички осемдесет епархийски митрополити, които се събират два пъти годишно за важни въпроси, сред които и избор на нови митрополити. А почти постоянно през църковната година от 1 септември до 31 август заседава Постоянният Св. Синод, състоящ се от дванадесет митрополити, по шестима от епархиите в Централна и Южна Гърция и шестима от Северна Гърция, присъединена след 1913 г. Тези дванадесет митрополити се изреждат по старшинство всяка година. Техен председател винаги е архиепископът на Атина и цяла Гърция. С днешното заседание новият състав започна своя годишен мандат.

Определени са синодните членове на дванадесетте синодни архиерейски комисии по различните области от църковния живот. Представител на синода в комисията по междуправославни и междухристиянски отношения е митрополитът на Лариса и Търново (по гръцки Тирнаво) Йероним. А в образователната комисия представител е новият митрополит на Перистери д-р Григорий (Папатомас), професор по църковно право в Атинския Каподистриев университет.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

768Президентът на Латвия Егилс Левитс внесе в парламента проектозакон за промяна на статута на Латвийската православна църква, съобщава официалният сайт на латвийското президентство.

Понастоящем Латвийската православна църква има статут на самоуправляваща се църква в рамките на Московска патриаршия. Тя получава този статут през 1990 г., когато Латвия провъзгласява своята държавна независимост. Ръководи се от митр. Александър (Кудряшков).

Президентът Левитс предлага на латвийския парламент да я признае за независима.

Президентът на Латвия заяви, че Латвийската църква де факто е призната за автокефална през 1921 г. от Московския патриарх Тихон. По-късно, когато Латвия е окупирана от СССР, предишните решения на Руската православна църква са отменени и Латвийската църква е включена в РПЦ.

Президентът отбелязва, че е срещнал разбирането и одобрението на партиите в латвийския парламент за предложения от него проектозакон. Православната църква също е била информирана, но официална реакция до този момент няма.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (12 Votes)

otec stefanНа 4 септеври 2022 г. след кратко боледуване почина ик. Стефан Петков Еленкин от гр. Пазарджик.

Той е роден на 9 септември 1953 г. в с. Симеоновец, Пазарджишко. Завършва основно образование в гр. Септември, а след това шестгодишния курс на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ (1973 г.) и Духовната академия „Св. Климент Охридски“ (1980 г.).

На 24.10.1976 г. е ръкоположен за дякон в храм „Света Троица“ в гр. Велинград, кв. „Каменица“, и на 26.10.1976 г. – за свещеник в гр. Пловдив от Пловдивския митрополит Варлаам. Митрополитът след това го назначава за енорийски свещеник в църквата „Св. Богородица“ в гр. Пазарджик, където служи цели тридесет и шест години. През 2012 г. е преназначен за енорийски свещеник и председател на църковното настоятелство при храм „Рождество на Пресвета Богородица“ в с. Симеоновец, където служи десет години до кончината си.

О. Стефан остави съпруга, дъщеря и син – о. Петко, който е свещеник от 2006 г. и служи в храм „Св. Георги“ в Пазарджик.

Опелото ще бъде извършено в храм „Св. Богородица“ в гр. Пазарджик на 6 септември от 14 ч., а погребението – в родното му село Симеоновец.

Бог да го прости и да приеме душата му в Своите Отечески обятия!

4.5084745762712 1 1 1 1 1 Rating 4.51 (59 Votes)

991 ratio patriarh neofit 2В началото на седмицата Негово Светейшество Българският патриарх Неофит е бил приет в болница „Софиямед“. От канцеларията на Св. Синод днес съобщиха, че причината за хоспитализацията на патриарха е „обостряне на хроничните му заболявания“.

По сведения на bTV Негово Светейшество е диагностициран с COVID-19 и вследствие на вирусната инфекция е получил бронхопневмония.

В същото време от канцеларията на Св. Синод настояват клирът и боголюбивият народ „да приемат за достоверна единствено информацията, обявена от Св. Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия“. Оттам уверяват, че „Светейшият патриарх се моли на Бога за мир, здраве и благоденствие на чедата на родната ни Православна църква“.

През последните години грижите за здравето на патр. Неофит са поверени на болница „Софиямед“, чието болнично настоятелство се председателства от Пловдивския митрополит Николай (тук). Преди това Негово Светейшество разчиташе на медицинските грижи на болница „Токуда“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (45 Votes)

profile playerМитрополитът на епархията на Додона Хризостом предизвика вълна от реакции в Гърция след неуместно свое участие в интервю за гръцката телевизия „СКАЙ“, посветено на абортите.

В желанието си да отхвърли всяка причина за аборт, митрополитът заяви, че изнасилването предполага участието и следователно съгласието на жената: „Не може една жена да бъде изнасилена, ако не го иска“. И след като е имало зачатие, следователно е било налице и съгласие на жената, иначе сексуалният акт нямало да бъде възможен. Думите му бяха толкова шокиращи за другите участници, че те поискаха да изясни позицията си, но митрополитът отговори също толкова неясно и още повече се обърка.

След предаването последваха стотици възмутени обаждания, че един представител на Църквата може да твърди, че жертвата на изнасилване всъщност е била съгласна да участва в сексуалния акт.

Св. Синод на Гръцката църква реагира гневно и публично се разграничи от думите на митр. Хризостом. В позицията на Св. Синод се казва, че изказванията на митр. Хризостом за психическото и физическото участие на жертвите в престъплението изнасилване са неприемливи, още повече за православен духовник, обидни са за човешката личност и особено за жените и жертвите на изнасилване.

4.8739495798319 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (119 Votes)

980 nВселенският патриарх Вартоломей пристигна тази сутрин на летище „Александър Велики“ в Хрисуполи, недалече от Кавала, и след това отпътува с придружаващите го лица за о-в Тасос. Той е на официално посещение в епархиите на Филипи (Кавала) и Марония (Комотини/Гюмюрджина) по покана на техните митрополити, а заедно с него ще бъдат архиепископът на Атина Йероним и Киевският митрополит Епифаний (ПЦУ). Те ще присъстват на честванията на Събора на светците на Тасос от 3 до 6 септември.

На Тасос патр. Вартоломей, архиеп. Йероним и митр. Епифаний бяха посрещнати с тържествен молебен в историческия храм „Успение Богородично“ в с. Панагия и приветствани от епархийския митрополит Стефан и кмета на община Тасос Лефтерис Кирякидис.

4.8481012658228 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (79 Votes)

stefan ohr jovan vranНа свое заседание на 30 август Св. Синод на МПЦ-ОА взе решение да се „седне на една маса“ с епископите на Православната Охридска архиепископия и да се обсъди интеграцията на нейните епархии. „Уверявам ви, че това ще стане много скоро“, заяви Преспанско-пелагонийският митрополит Петър от МПЦ.

Православната Охридска архиепископия (ПОА), ръководена от архиеп. Йоан (Вранишковски), беше основана през 2002 г. като канонична църква в Македония под юрисдикцията на Сръбската патриаршия, след като дотогавашният Велешки митрополит Йоан се отцепи от МПЦ и премина в СПЦ. Но след разрешаването на македонския църковен проблем остана открит въпросът със статута на четиримата епископи на тази църковна структура.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (25 Votes)

aux 1605263474 1В Беларус беше арестуван православният свещеник о. Владислав Богомолников, председател на храма „Богоявление Господне“ в Минск, преподавател по философия в Духовната академия и директор на Църковноисторическия музей на Беларуската православна църква. Той е член на епархийския съд на Минска епархия. Сега о. Владислав се намира в затвора в Окрестина. Там той ще бъде две седмици.

Причината е неговият протест срещу репресиите на режима на Лукашенко – през 2020 г. той отслужи панихида на площад в Минск за убития от полицията през 2020 г. Роман Бондаренко, а през 2021 г. се обяви в защита на политическия затворник, блогъра Игор Лосик, осъден на петнадесет години затвор. След началото на руската война срещу Украйна пък о. Владислав се изказва многократно срещу войната.

Свещеникът е бил арестуван в дома си, след като милицията разбила вратата. 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

302155503 10229089339357685 1860458645184541597 nПреди по-малко от месец беше основан „Съюз за традиционна музика Агия“. За това съобщава на фейсбук-страницата си псалтът и учител по църковна музика Никола Антонов. Агия е наименованието на един от звуците в системата на православната византийска музика от епохата на св. Йоан Кукузел, с което създателите на съюза искат да подчертаят, че ще търсят приемствеността между традициите в музиката, между старото и съвременното, между Изтока и Запада.

„Съюз за традиционна музика Агия“ е основан от съмишленици, предимно ученици от школата по византийско пеене на Никола Антонов, която той ръководи вече пет години към храм „Рождество Христово“, кв. „Младост-3“, София. Една от целите на това начинание е изнамиране, изследване и представяне на най-добрите образци от традицията на свещеното певческо изкуство на едногласната музика, наричана у нас източноцърковно пение, и то в един не особено разпространен и труден формат – формата на смесения хор. Хор „Агия“ е смесен състав, състоящ се от петнадесет души – редовно практикуващи клиросно пеене православни вярващи, мъже и жени от София, от страната и чужбина.

4.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.33 (12 Votes)

IMG 1577На 1 септември с архиерейска св. Литургия започна новата учебна година за задочните студенти в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Празничното богослужение в академичния параклис оглави Браницки епископ Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“. Той беше в съслужение с архим. Мелетий, зам.-ректор на СДС, гл. ас. ставр. ик. Стефан Стайков, председател на църковното настоятелство на параклиса на Богословския факултет, доц. прот. Иван Иванов и дякон Слави Спасов, секретар на СДС.

В края на св. Литургия еп. Пахомий предаде на преподавателите и студентите от Богословския факултет благословение от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, като им пожела благословена и благодатна нова учебна година. Архиереят отбеляза, че стартът на учебните занятия за задочните студенти съвпада с началото на новата църковна година – време за равносметка за свършеното дотук и планиране на предстоящи начинания. Той специално се обърна към първокурсниците, на които предстоят първите занятия в Богословския факултет, като  им пожела да напредват и да се задълбочават в богословската наука. Еп. Пахомий пожела здраве, благодатни сили и вдъхновение и на преподавателите.