Мобилно меню

4.8974358974359 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (39 Votes)

Патриарх ВартоломейВселенският патриарх Вартоломей беше изписан от Американската болница в Истанбул, където беше хоспитализиран преди седмица заради заразяване с коронавирус. Той ще остане в изолация още известно време в патриаршеския дом, като се очаква за Богоявление да вземе участие в богослуженията.

Редовен интерес към здравословното му състояние в болницата проявяваше турският министър на здравеопазването, както и редица политически лица от различни държави.

4.9466666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (75 Votes)

КамерунМитрополитът на Камерун Григорий от Александрийска патриаршия коментира решението на Св. Синод на РПЦ от вчера да създаде свой Африкански екзархат, като удовлетвори молбите на сто и двама клирици за преминаване към Московска патриаршия.

„Няколко фракции на старокалендарците, установили се в Африка от дълго време, създадоха църковни общности и „манастири“ заедно с онези местни християни и клирици, които по различни причини са били отстранени от православните мисии на поместните митрополии. Очаквано всички тези движения се раздробиха по протестантски образец на безброй самонаричащи себе си „православни църкви“.

И тези раздробени структури днес намират повод да се включат в каноничността на Руската патриаршия. Разбира се, все още е неизвестно по какви критерии те са били приети в общение и при какви условия. Ще бъдат ли ръкоположени отново? Ще бъдат ли приети в същия сан? На кое канонично основание?

4.8450704225352 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (71 Votes)

334556Още една необичайна година – 2021-ва, отминава в историята. Ретроспекцията на най-четените материали в Двери ще ни представи картината на завършващата година през интереса на потребителите към събитията от нея.

Изпълнената с политическо напрежение и белязана от здравната криза година не беше богата на родни църковни събития. Българската православна църква сякаш се оттегли далеч от активния живот в очакване на по-добри времена за проповед и духовна грижа за пасомите. Може би това е една от причините най-четената новина от България за изминалата година в Двери да е тази за създаването на филма „Добротворецът“ (тук) в памет на Видинския митрополит Неофит. Образът на владиката с неговото благо слово, състрадание и плодотворна грижа за бедните, страдащите и онеправданите става българският пример за пастирско поведение в трудните за българския народ години през двадесетото столетие.

4.7183098591549 1 1 1 1 1 Rating 4.72 (71 Votes)

202112Св. Синод на РПЦ на своето заседание на 29 декември реши да приеме под юрисдикцията на Московска патриаршия сто и двама клирици на Александрийска патриаршия, служещи в осем африкански държави. По този начин РПЦ създава патриаршеска екзархия в Африка, състояща се от две епископии – на Северна и на Южна Африка.

Решението на московския синод е наказание срещу Александрийска патриаршия, която призна автокефалната Православна църква на Украйна, а патр. Теодор започна да споменава при богослужение Киевския митрополит Епифаний. С днешното решение на Московския патриарх Кирил на практика на територията на Африка се създава разкол – между местни клирици, които няма да имат евхаристийно общение помежду си. Като официална причина за създаването на паралелна църковна структура в диоцеза на Александрийската патриаршия се посочва споменаването на митр. Епифаний на богослужението на 8 ноември 2019 г. от страна на Александрийския патриарх, както и съслужението му с митр. Епифаний на 13 август т. г.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

mitropolitis kosmas 960x640Етолийският митрополит Козма, който беше хоспитализиран и интубиран на 2 декември в атинската болница „Евангелизмос“, е получил инсулт. Според лекуващите го лекари инсултът е бил масивен и пораженията върху мозъка са тежки и необратими. В момента той е в изкуствена кома. Дори и да оцелее, няма да бъде в състояние да се върне към служебните си задължения, заявиха лекарите.

Преди два дни митрополитът е бил подложен на трахеостомия, към която се пристъпва след едномесечно интубиране, според медицинския протокол. Тогава лекарският екип беше обнадежден, като каза, че състоянието на митрополита е „стабилно, но все още критично“, а кислородното насищане се подобрява.

Седемдесет и шестгодишният митр. Козма се разболя на 18 ноември и първоначално се лекуваше в дома си с леки симтпоми. Състоянието му обаче рязко се влоши, като той първоначално отказа хоспитализация. Впоследствие такава все пак се наложи и митрополитът беше прехвърлен от местната болница в Агринио (в западната част на Гърция) към специализираната болница за лечение на COVID-19 „Евангелизмос“ („Благовещение“) в Атина. Сестра му също беше хоспитализирана в болницата в Агрино, където почина преди седмица.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

269665081 1875086352701406 6420910933084050495 nС празнични богослужения, включително и в историческия храм „Санта Мария Маджоре“, българите в Рим отбелязаха Рождество Христово тази година. Богослуженията извърши  доц. прот. д-р Иван Иванов, който обслужва българските православни църковни общини в Рим и в Милано.

Песнопенията по време на богослуженията бяха умело и вдъхновено изпълнени от поканените за празниците в Рим певци, диригент и инструменталисти от БАН: псалт Никола Вълчанов и д-р Мария Вълчанова, диригент на хора на БАН.

4.9480519480519 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (154 Votes)

Траян4 2На 27 декември 2021 г. се навършиха двадесет години от ръкоположението на о. Траян Горанов в свещенически сан. О. Траян, който понастоящем е клирик на Тиатирската архиепископия (т. е. на Великобритания) на Вселенската патриаршия, е добре познат на българската общност в южната и западната част на Англия и не само там, но и сред всички българи в Англия. Този добър емигрантски отглас на нашата диаспора на острова е следствие от неговия неуморен и всеотдаен труд – духовен и физически, в обгрижването на всеки, който е потърсил от него съвет, морална и всякакъв вид подкрепа. Нека обаче да чуем какво каза самият той след края на литургията от амвона на църквата „Св. Андрей Първозвани“ в гр. Торки на този знаменит за него ден, когато Православната църква чества паметта на св. архидякон и първомъченик Стефан.

„Идеята да поема по пътя на свещенството се настани в съзнанието ми още през 1994 г., докато бях в православен студентски лагер в Румъния. Тогава бях студент по икономика, родителите ми се надяваха да стана банкер, но сърцето ми беше далеч от бизнеса. И така, двама румънци, които не се познаваха, от двата края на тяхната страна, ми казаха: „Помисли да работиш за Църквата!“. С годините загубих контакт и с двамата, иначе днес можеха да бъдат тук поканени на моето тържество.

4.95 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (80 Votes)

Archbishop TutuНа 26 декември се отиде от този свят англиканският архиепископ на Република Южна Африка и световноизвестен борец за човешки права Дезмънд Туту. След няколкомесечно боледуване той почина на 90-годишна възраст в болница в гр. Кейптаун.

Архиепископът е роден през 1931 г. в Южноафриканската република, тогава още доминион на Великобритания с името Южноафрикански съюз. Учи богословие първо в родната си страна, а после и в Англия. Двадесет и девет годишен става англикански свещеник, а през 1976 г. – епископ на Лесото. През 1986 г. става първият черен архиепископ на Кейптаун, ръководно място в Англиканската църква на ЮАР. Беше близък приятел на Нелсън Мандела.

Спечелва си име на смел и виден противник на апартейда (конституционно расово разделение на народа на страната), докато той е официалната държавна политика на ЮАР, но се противопоставя и на много други случаи на потъпкване на човешките права. На 28 май 2008 г., например, посещава ивицата Газа в Израел и е потресен от условията на живот на палестинците. Осъжда израелската инвазия и я нарича незаконна.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

iera synodoНа днешно извънредно заседание Св. Синод на Критската архиепископия е избрал тримата си кандидати за поста на архиепископа, които са: митрополит Евгений на Ретимно и Авлопотам (на 53 г.) и митрополит Амфилохий на Кисам и Селин (на 57 г.), които са получили по седем гласа, а митрополитът Герасим на Петра и Херонис (на 52 г.) е получил пет. Доскорошният архиепископ Ириней беше освободен с решение на местния синод, потвърдено от синода във Фенер през ноември, поради тежко и неизлечимо заболяване.

Този избор се оценява като изненада от гръцките медии. Извън „тройката“, само с три гласа, остана митрополитът на Аркалохори Андрей (Нанакис), професор по църковна история, който беше смятан за силна кандидатура за архиепископския пост.

Според устава на тази полуавтономна църква с девет епархии (те са само на територията на острова) архиепископът се избира изсред действащите митрополити, които в заседание гласуват за по трима кандидати и така съставеният списък се представя на Вселенската патриаршия в Истанбул, която избира един от тримата за бъдещ архиепископ на Крит.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

2021 12 27 12 07 15На Рождество Христово беше публикуван новият епизод от поредицата „Вярвам и искам да знам“, видеопроект на Духовно-просветния център „Св. архангел Михаил“ във Варна. Новият епизод – „Кой е Иисус Христос“ – разказва за Божия Син, Неговото спасително дело и свидетелствата за това.

Проектът е насочен към желаещите да приемат св. тайнство Кръщение и за начинаещите във вярата. Той включва петнадесет кратки видеа, в които о. Василий Шаган и неговият екип разказват за нашата вяра: Кой е Бог; Кой е Иисус Христос; какво е Църквата; какво е човек и какъв е смисълът на живота му.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

1 2На 26 декември с тържествена св. Литургия беше отбелязан храмовият празник на българската църква „Св. Стефан“ в Истанбул. Празничното богослужение оглави Халкидонски митрополит Емануил от Вселенска патриаршия, а в съслужение с него бяха Старозагорският митрополит Киприан и клириците на Вселенска патриаршия Халикарнаски епископ Адриан, отговарящ за района на Фенер, и архим. Харалампий (Ничев), служещ в храмовете на българската православна общност в Истанбул.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)

safeВселенският патриарх Вартоломей даде положителен тест за коронавирусна инфекция по време на редовните изследвания, които се провеждат в Патриаршеската резиденция във Фенер.

Патр. Вартоломей е ваксиниран, съобщиха от патриаршеския кабинет, а симптомите му към настоящия момент са леки. Общото му състояние е добро.

Поради възрастта си и скорошните проблеми със сърцето, които се проявиха по време на пътуването му до САЩ, той е хоспитализиран за по-задълбочени изследвания и лекарско наблюдение.

Патриархът благодари на всички, които са проявили интерес за неговото здраве и за пореден път отправя призив към всички да следват съветите на лекарите и специалистите, а тези, които все още не са се ваксинирали, да се ваксиринат заради себе си и общото благо.

Днес с него разговаряха по телефона турският президент Ердоган и гръцкият премиер Мицотакис. Те му пожелаха бързо възстановяване.

Рождественската св. Литургия в Патриаршеския храм „Св. Георги“ в Истанбул беше отслужена днес от Халкидонския митрополит Емануил.

4.9111111111111 1 1 1 1 1 Rating 4.91 (45 Votes)

2021 12 25 11 06 58Негово Светейшество Българският патриарх Неофит оглави празничното богослужение на Бъдни вечер в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.

В съслужение с него бяха епископите Белоградчишки Поликарп, викарий на Софийския митрополит, и Браницки Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, духовници от епархията, както и представителите на Руската и Румънската православна църква у нас.

4.4444444444444 1 1 1 1 1 Rating 4.44 (18 Votes)

2021 12 24 09 32 55Поради големия интерес към проекта за адаптиране на български език на популярните сред православните християни в Сърбия и Румъния духовни песни, в навечерието на Рождество Христово бяха публикувани още две произведения в YouTube: „Господ идва от небето“ и „Пейте Богу песен нова“. Те са румънски песни, който можете да чуете в оригинал тук и тук.

Песните не заместват църковните песнопения. Те са подходящи за заучаване от деца и младежи в неделните училища заради по-лесната мелодия и текст.

Публикуваме и текстовете на български език.

4.9074074074074 1 1 1 1 1 Rating 4.91 (54 Votes)

2021 12 24 08 58 53Вторият епизод, „Кой е нашият Бог“, от поредицата предкръщелни беседи „Вярвам и искам да знам“ вече е достъпен за потребителите – тук. В него о. Василий Шаган разказва за личността на Бога и връзката на човека с Него.

Поредицата „Вярвам и искам да знам“, дело на екип от автори към варненския Духовно-просветен център „Св. архангел Михаил“, е насочена към хората, които се готвят да пристъпят към тайнството Кръщение и да станат членове на Църквата. В рамките на петнадесет кратки филма те ще бъдат запознати с основни въпроси на вярата и какво е да бъдеш християнин. Достъпният език на беседите, ясните послания и високото художествено качество на видеата ги правят интересни и полезни и за вече въцърковени християни.

Проектът се осъществява с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.