Мобилно меню

4.9333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (45 Votes)

270811470 6880418392029566 8640922182876815717 nНа празника св. Богоявление в Памплона (Испания) беше основана българска православна църковна мисия под омофора на Западно- и Средноевропейския митрополит на БПЦ Антоний. Основаването е резултат от няколкогодишни контакти на православни български християни от Памплона със Западно- и Средноевропейската епархия на БПЦ. Към днешна дата мисията е единствената канонична структура на БПЦ в испанската автономна област Навара и надеждата е с Божия помощ тя да прерасне в българска православна църковна община, обгрижвана от свещеник на БПЦ. Новосъздадената мисия се учреди в молитвена памет на св. вмчца Неделя и на св. Фермин. Мъченикът от Диоклетиановите гонения св. епископ Фермин е традиционно почитан в Памплона на 7 юли, когато Православната църква отбелязва и празника на св. Неделя.

4.952380952381 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (21 Votes)

thumbnail DSC 8745 αντίγραφοНа 6 януари Вселенският патриарх Вартоломей отслужи Великия водосвет на Богоявление, а след това и божествената св. Литургия. Това беше първото богослужение на патриарха след изписването му от болницата заради заразяване с коронавирус.

След службата той и архиереите извършиха литийно шествие до морето, където беше извършено освещаване на водите и обреда хвърляне на честнѝя Кръст в залива на Златния рог. В студените води скочиха повече от десетима младежи от града и чужбина, като кръстът беше изваден от Виктор Явуз. Като благословение и спомен за празника патр. Вартоломей му подари златно кръстче и благодари на всички участници, че пазят обичаите.

Източник: Вима Ортодоксиас

4.8974358974359 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (39 Votes)

29F07BAAA96CD63B5F302B2E153E2BAFС тържествена св. Литургия в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ започна празникът Богоявление в столицата. Богослужението оглави Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод, в съслужение с преосвещените епископи Белоградчишки Поликарп, викарий на Софийския митрополит, Браницки Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, архим. Евтимий, йером. Мелетий, зам-ректор на Софийската духовна семинария, както и свещеници от столицата.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

1Image 10567458 302 0На 5 януари Московският и на цяла Русия патриарх Кирил е изпратил съболезнователно писмо до Негово Светейшество Българския патриарх Неофит във връзка с кончината на проф. протопрезвитер д-р Николай Шиваров, учен библеист, дългогодишен преподавател по Стар Завет.

В писмото си патр. Кирил казва: „С дълбока печал научих за кончината на протопрезвитер Николай Шиваров, дългогодишен усърден труженик на Божията нива и ревностен пастир на Христовата църква, с когото ме свързват дългогодишни участия в дейността на различни комисии и работни групи, осъществяващи междуправославни и междухристиянски връзки. Поднасям искрените си съболезнования на Ваше Светейшество, на роднините и близките на о. Николай.

Моля се милостивият Господ да упокои душата на новопреставления Свой служител в селенията на праведните, където няма болест, нито печал, нито въздишка, но безкраен живот, и да му сътвори вечна и блажена памет“.

Проф. протопрезивтер Николай Шиваров почина на 2 януари т. г. Опелото му ще бъде в събота, 8.1.2022 г., в столичния храм „Преображение Господне“, кв. „Лозенец“, ул. „Ралица“ № 2, от 13:30 ч.

4.7916666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (24 Votes)

ορκος 724x1024Както вече съобщихме, на 29 декември 2021 г. Св. Синод на Руската православна църква (Московска патриаршия) реши „да удовлетвори молбите“ на сто и двама клирици от Александрийската патриаршия да преминат към РПЦ заради признаването от страна на Александрийския патриарх Теодор II на новосъздадената автокефална Православна църква в Украйна. Според РПЦ, доколкото тя обяви прекъсване на каноничните отношения с Вселенска патриаршия и с всички поместни православни църкви, които влязат в общение с украинските автокефалисти, обявени от РПЦ за схизматици, група клирици на Александрийската патриаршия са пожелали да преминат към „канонично изправната“ Московска патриаршия.

В дните след съобщението в медиите за преминаването на споменатите клирици към създадената за целта Африканска екзархия на РПЦ беше огласен в медиите текстът на английски език на клетвената декларация, която „преминаващите“ клирици трябва да подпишат. Тя е озаглавена „Клетва за лоялност“ и нейният текст гласи:

4.8933333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (75 Votes)

2022 01 05 10 24 45В началото на Новата година видеоканалът „Архангел Бг“ на варненския Духовно-просветен център „Св. архангел Михаил“ стартира нова рубрика, посветена на празничните икони. Тя разказва за големите празници през годината чрез достъпно изясняване символиката на свещените изображения.

Всяка празнична икона предава в образи и сюжети смисъла на съответния празник – тя е „богословие в образи“, както казват изследователите. В първия епизод от новата рубрика на канала представяме иконографията на Рождество Христово.

4.7333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.73 (15 Votes)

Cap4На българския книжен пазар излезе книгата Православно да живеем от проф. йером. Йоан (Крамер). Книгата е издание на Българската православна църковна община „Св. Иван Рилски“ във Виена и излиза с благословението на Западно- и Средноевропейския митр. Антоний.

Авторът, проф. йером. Йоан (Крамер), насочва своята книга към младите православни християни, но тя е подходяща и за всички, които искат да направят своите първи стъпки в православната вяра. Затова не е изненада, че изданието е одобрено от Службата за православно училищно образование в Австрия за работа в гимназиалния курс в часовете по Религия-Православие.

В уводните думи към българското издание митр. Антоний пише:

„Книгата на йером. Йоан (Крамер) е чудесно помагало за всички, които искат да разберат какво е Църквата и каква е целта на християнския живот. Неслучайно най-голямо място в нея е отредено на светците – тези плодове на действието на Светия Дух в Църквата, които свидетелстват за любовта на Бога към всички нас.

4.8702702702703 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (185 Votes)

otec Dimitar BadjelovКоронавирусната инфекция отне живота на още две чеда на Българската православна църква.

В болницата в Стара Загора почина о. Димитър Баджелов след едномесечен престой там. Той беше председател на храм „Св. Георги Победоносец“ в с. Енина и свещеник в казанлъшката църква „Света Троица“. О. Димитър беше на 50 години, възпитаник на Православния богословски факултет на ВТУ „Св. Кирил и Методий“. Остави две деца сирачета – момче на шестнадесет години и момиче на дванадесет. Опелото ще бъде във вторник, 4 януари, от 12 ч. в с. Енина.

audioДнес почина и Петко Хинов, известен преводач, филолог, владеещ седем езика, ревностен християнин. Той боледува много кратко, но болестта се разви неочаквано остро. Един от най-добрите преводачи у нас от китайски и старокитайски. Превел множество богослужебни текстове от църковно-славянски, както и от румънски и английски език на църковно-славянски. Автор е на книгата Баташките новомъченици. Носител е на награди на Съюза на преводачите за изключителни постижения в превода. Петко Хинов беше на 49 години, има четири малки деца.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

IMG 9894 2

„Двери“ публикува запис (в две части – тук и тук) на конференцията „Преподаване на Религия онлайн. Опит, предизвикателства, перспективи“, провела се на 23 ноември 2021 г. в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Поради ограниченията заради ковид-пандемията форумът се проведе с ограничен кръг гости, а по-голяма част от участниците се включиха онлайн през платформата „Zoom“. Чрез видеозаписа на конференцията интересуващите се от въпросите на религиозното образование ще могат да се запознаят с презентациите от форума.

В рамките на проявата учителите по Религия споделиха трудностите, с които са се срещнали при преминаване на обучение от разстояние в електронна среда и решенията, които са намерили според условията, в които са били поставени.

4.9459459459459 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (185 Votes)

pisidias sotiriosПисидийският митрополит Сотирий (Трамбас), който е на деветдесет и две години и дълги години работи сред рускоезични християни както в Корея, така и в Писидия, в южната част на днешна Турция, коментира решението на Московска патриаршия да създаде свой екзархат в Африка.

„Голяма болка!

Никога не съм очаквал, че в края на живота си ще изпитам толкова голяма болка, каквато почувствах при обявяването на решенията на Московска патриаршия да нахлуе така безсрамно и в Африка! Всички от векове знаем плановете на панславизма и Третия Рим, които руските лидери прокарват при всеки политически режим – царски, комунистически или демократичен. Виждайки обаче да се осъществяват сега, изпитвам голямо разочарование от Московска патриаршия и съжалявам дълбоко руските братя, които толкова безкористно обичам и на които в продължение на десетилетия служа както в моята епархия, така и в Корея по-рано. До днес вярвах, че колкото и политическата власт да притиска днешната Руска църква, нейните водачи няма да отстъпят пред претенциите им, както направиха повечето нейни пастири по времето на Сталин. С други думи, вярвах, наивно може би, че няма да зачеркнат с лека ръка каноничното право на Православната църква, за да разширяват властта си.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

200Днес се навършиха четиридесет дни от кончината на ставроф. ик. Ангел Ангелов, който почина на 24 ноември 2021 г. Белоградчишкият епископ Поликарп отслужи св. Литургия в храма „Света Софѝя“, чийто председател беше о. Ангел, в съслужение с архим. Василий, протосингел на Софийска митрополия, архим. Евтимий, ик. Симеон Иванов, изпълняващ длъжността председател на храма, ик. Йоан Карамихалев, прот. Сава Кокудев, прот. Васил Танев, протодякон Иван Петков и много дякони. Молитвено участие взе Мелнишкият еп. Герасим, главен секретар на Св. Синод.

След литургията беше отслужена и панихида, към която се присъединиха и свещениците Александър Георгиев, Николай Николов, Василий Сарян и Николай Георгиев.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (88 Votes)

2022 2 1 1 SlovovikНа 2 януари 2022 г. в с. Сливовик, Ломска духовна околия, Видинска епархия, беше отслужена архиерейска св. Литургия по случай сто и четиридесет години от построяването на храма „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“. Службата беше оглавена от Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Даниил в съслужение с архим. Антим (Маноилов), протосингел на Видинска епархия, протойерей Славейко Славчов, протойерей Иван Иванов и дякон Виден Николаев. Песнопенията изпълниха псалтите Антон Костов и Димитър Траянов.

2022 2 1 9 SlivovikНа богослужението присъстваха потомците на първия свещеник в храма Димитър Кръстев, бежанец от Бесвина, Македония (в района на Костур; селото след Балканската война остава в границите на Кралство Гърция и като чисто българско селище след време е обезлюдено и заличено от картата, бел. ред.), който е погребан в църковния двор. След него служението продължават свещ. Младен Иванов, възпитаник на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, и неговият племенник, настоящият свещ. Иван Иванов. Потомците на свещ. Младен Иванов и на неговия син, приснопаметния Иван Попмладенов, също семинарист, дариха наследената от тях богословска библиотека на храма.

4.9294117647059 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (85 Votes)

2022 01 02 19 58 46Днес на 91-годишна възраст почина проф. протопрезвитер Николай Стефанов Шиваров, дългогодишен преподавател в Духовната академия „Св. Климент Охридски“, а след това и в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Николай Шиваров e роден на 28 август 1930 г. в гр. София. Завършва Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ през 1949 г., а през 1953 г. – Духовната академия „Св. Климент Охридски“. През същата година започва преподавателската си дейност в катедра Св. Писание на Стария Завет в Духовната академия. През 1957 г. му е присъдено званието доктор по теология с дисертация на тема „Отношението между законодателствата на пророк Моисей и Хамурапи откъм произход и съдържание“.

През 1960 г. Николай Шиваров е ръкоположен за свещеник, а от 1966 г. е протойерей. Хабилитационният му труд за доцентура през 1963 г. е на тема „Древни библейски ръкописи от Кумран“. От 1967 г. до 1970 г. доц. Шиваров специализира във Виена и е първият свещеник на новосъздадената през 1967 г. българска православна църковна община в Австрия, призната официално от Република Австрия през 1969 г.

4.9322033898305 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (59 Votes)

По установена вече традиция Двери се допитва до своите читатели: кое е най-важното събитие в живота на БПЦ през изминалата година? Белязаната от пандемията и силната политическа турбуленция 2021 г. не беше богата на ярки църковни събититя. Може би това се дължи и на почти пълната липса на дейност на Св. Синод през изминалата година, когато отделните епархии функционираха като полуавтономни църкви.

Ето все пак тези събития, които изведохме като главни:

  1. Подкрепата на клирици от Софийска епархия за ковид-отделенията на ВМА и Александровска болница.
  2. Хиротонията на Браницки епископ Пахомий, ректор на СДС.
  3. Хиротонията на Константийски епископ Михаил, викарий на Ловчанския митрополит.
  4. Хиротонията на Смоленски епископ Висарион, втори викарий на Пловдивския митрополит.
  5. Създаването на списание и онлайн-радио „Епархийски глас“ на Софийска митрополия.
  6. Тържествата за 700-годишнината от успението на св. крал Стефан Милутин в София.
  7. Създаването на филма „Добротворецът“, по случай 50-годишнината на митр. Неофит Видински.
  8. Откриването на църковния център по рехабилитация в Горна Малина.

Можете да гласувате за повече от едно събитие.

Ако смятате, че важно църковно събитие не е отразено в анкетата, можете да ни пишете на адреса на редакцията: redaktori@dveribg.net.

В анкетата можете да гласувате тук.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (71 Votes)

ROMINAВ началото на ноември т. г. Неделното училище при храм „Света Троица“ в Стара Загора започна благотворителна кампания в помощ на деветгодишната Ромина (тук). Организаторите на инициативата съобщават, че за месец и половина в касичката на Рождественския благотворителен базар, организиран от Неделното училище и Ателието по иконопис към храм „Света Троица“ – Стара Загора са събрани 4643 лв. и 48 ст. Те ще бъдат използвани за лечението на тежкоболната деветгодишна Ромина Дичева, която се нуждае от спешна трансплантация на костен мозък в Германия.

Добротворното начинание намери съмишленици в цялата страна. Първи откликнаха от Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, като поръчаха сто коледни картички и обособиха в сградата на факултета кутия за дарения. Към инициативата се присъединиха и от ЦСОП – Стара Загора; ДГ „Незабравка“ – с. Хан Аспарухово; блог „Картичкофурии“, както и мнозина приятели на децата от енорията. Благотворителната кауза получи медийна подкрепа от Фондация „Дякония и мисия“ и от сайта „Двери на Православието“.