Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

860ZДирекцията по вероизповеданията на кралство Швеция свиква извънредно кризисно съвещание във връзка с пространно журналистическо разследване, публикувано на четири части в авторитетния ежедневник „Гьотеборг постен“ от екип журналисти и вече цитирано от няколко централни шведски издания, а също и от вестници и сайтове в Гърция, САЩ и Швейцария.

Разследването разкрива престъпления, извършени от назначения през 2014 г. гръцки митрополит Клеопа (Стронгилис) с титла „на Швеция и цяла Скандинавия“ в юрисдикцията на Вселенската патриаршия. Митрополитът е уличен в: присвояване на църковни и държавни средства, пране на пари, злоупотреба с държавни субсидии за лична облага, фалшифициране на подписи, укриване на данъци, злоупотреба с власт, малтретиране на подчинени и на енориаши, психологически тормоз на свещеници, служители и членове на енорийския съвет чрез заплахи и отлъчвания, физическа разправа със свещеник чрез подставени лица, извършване на незаконен капитален ремонт на катедралния храм в централната част на Стокхолм без обществена поръчка, чрез незаконна фирма с работници, назначени на черно, тайно закупуване с църковни пари на луксозна вила с басейн за един милион евро за лично ползване, но на името на митрополията, и други.

4.9333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (30 Votes)

TilianВ навечерието на празника Въведение Богородично църковната ни община „Рождество Богородично“ – за Женева и околните градове на Швейцария, се увеличи с три нови християнчета.

В тези трудни времена на карантинни ограничения обичният ни и усърден пастир ставрофорен иконом Юлиян Ангелов отново пристигна отдалече, за да обгрижи духовно православните българи и да внесе радост сред десетки богомолци от българската диаспора в Швейцария. Той отслужи св. Литургия на 20 ноември, събота, в град Веве, след което извърши св. Кръщение на малкия нов член на църковната ни община Тилиан.

На 21 ноември, неделя, имахме щастието да участваме в св. Литургия и в Женева, където с Божията помощ богослуженията вече са редовни. В храма се стекоха десетки богомолци от българската диаспора, някои от които идват от стотина километра отдалеченост. Водени от духовната си жажда, те изпитаха тихата радост отново да приемат св. евхаристийни Дарове – Тялото и Кръвта на нашия Господ Иисус Христос.

4.9259259259259 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (54 Votes)

9Днес Негово Светейшество Българският патриарх Неофит изпрати два съболезнователни адреса по повод трагичните инциденти, станали в нашата страна, в които загинаха много хора: пожарът в дома за стари хора в с. Рояк, община Дългопол, Варненска област, и катастрофата на автобус на автомагистрала „Струма“.

Патриарх Неофит нарича „ужасяваща“ вестта за деветимата възрастни, загубили живота си при пожара в социалната институция.

„Загиналите човеци са на преклонна библейска възраст, за които духът е бодър, а плътта немощна. Този инцидент още веднъж ни показва като общество, че трябва да ценим родителите си, които са ни дали не само живот, но така също своята любов и загриженост“. Предстоятелят на БПЦ призовава за по-голяма отговорност в грижите за възрастните хора и осигуряването на спокойни старини за тях.

„Бог да прости и упокои душите на отишлите си от този свят загинали в пожара в дома за стари хора...! Господ да укрепи близките на загиналите и да ги подкрепя в преодоляването на мъката“, се казва в съоблезнователния адрес на Негово Светейшество.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (25 Votes)

5K2VJh26BDICE5FUnFDaТивейският и Ливадийски митрополит Георги изрази опасенията си, че новите здравни мерки, които влязоха в Гърция от днес, няма да могат да бъдат спазвани в храмовете. Това заяви той по време на проповедта си вчера в митрополитския храм „Въведение Богородично“ в Ливадия.

От днес, понеделник, за гръцките храмове престава да важи разпоредбата на Св. Синод и с правителствена заповед за неваксинирани енориаши се разрешава достъп само с отрицателен бърз тест. Спазването на заповедта се възлага на служителите на църквите, като глобата е 300 евро за вярващите и 1500 евро за отговорника или свещеника в храма.

„Ние нямаме персонал, който да прилага тези строги мерки. Храмовете не могат да станат арена на конфликти, спорове и напрежение. Представете си погребение и вътре чакат за опелото на покойния, а на входа църковен служител се кара с роднините“, каза митрополитът.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

Τελετή Εγκαινίων φοιτητικής εστίας Apollonia της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου 885x500Поредната благотворителна инициатива на Кипърската православна църква се осъществи в Лимасол, съобщава кореспондентът на БНР Диана Бобанац. С дарение на земя и средства църквата е реализирала нов проект със значима образователна и социална стойност. Изградени са нови студентски общежития в предградие гр. Лимасол, които преди дни бяха официално открити от президента на страната Никос Анастасиадис и архиепископа на Кипър Хризостом II.

Новите студентски общежития са изградени от Кипърската архиепископия върху земя, която е нейна собственост. Проектът е завършен само за две години, при това в трудните условия на пандемията. Той носи името „Малката Василиада“, в чест на прочутия град на милосърдието „Василиада“, изграден от св. Василий Велики до Кесария Кападокийска.

4.7894736842105 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (19 Votes)

deomiddddИзвестният в близкото минало „борец за чисто православие“ бивш Чукотски епископ Диомид (Дзюбан) загина на 20 ноември в катастрофа в Ленинградска област. 60-годишният Диомид е загинал заедно с още две жени, които са били в автомобила.

Бившият Чукотски епископ беше основател на схизматично движение в Руската църква, което в периода 2007-2008 г. спечели последователи и в други страни. След като се отдели от РПЦ, той хиротониса епископи за своя „истинно-православна църква“.

Кариерата му в Московска патриаршия започва по времето на Московския патриарх Алексий. Назначен за епископ в новообразуваната Чукотска епархия през 2000 г., еп. Диомид привлича крупни дарения от губернатора на областта олигарха Роман Абрамович, който за две години инвестира в православни храмове огромни средства.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

Богословски факултетНа 23 ноември в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще се проведе конференция на тема: „Преподаване на Религия онлайн. Опит, предизвикателства, перспективи“.

Тя се организира от катедра „Практическо богословие“ на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, съвместно с Центъра за образователни инициативи „Двери“. Проявата е част от Светоклиментовите дни 2021 г. на Богословския факултет.

Поради епидемичната обстановка проявата ще се осъществи хибридно: част от участниците ще присъстват в Зала 8 на Богословския факултет, а друга част – през платформата „Zoom“.

Целта на конференцията е да обобщи опита от преподаването на Религия и вероучение в електронна среда през изминалите две учебни години. Ще се търсят отговори на въпросите: Как се отрази пандемията и преминаването към обучение в електронна среда на предмета Религия? С какви предизвикателства се срещнаха участниците в образователния процес и какви решения бяха намерени? Кои институции подкрепиха учителите при преминаването към онлайн-обучение?

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (67 Votes)

IMG 20211120 154625 190

В навечерието на Въведение Богородично, когато честваме Деня на християнската младеж и семейство, свещеници от Софийска епархия и преподаватели в енорийски училища дариха кръв в Центъра по трансфузионна хематология на Военно-медицинска академия. Всички клирици са преболедували COVID-19 и даряват реконвалесцентна плазма, която се използва при лечение на тежки случаи на коронавирусна инфекция.

Това е втора поредна година, когато свещеници се включват в инициативата на ВМА „Бъди един от нас! Дари кръв – спаси живот!“. Кампанията има за цел да насочи вниманието върху кръводаряването като израз на солидарност и участие на цялото общество.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (67 Votes)

2019 05 31 17 26 33 DCС благословението на Видински митрополит Даниил Видинска митрополия организира кухня за бедни, която ще предоставя топла храна на бездомни и бедни възрастни хора от Видин. Тя ще се финансира от дарения на християни. Храната ще се раздава два пъти в седмицата: четвъртък от 11:30 ч. и неделя от 11:30 ч. пред митрополитския храм „Св. Николай“ в града.

Хората, които искат да се възползват от благотворителната акция на Видинска митрополия, ще трябва да се запишат и да удостоверят социалния си статус в църковния магазин до храма. Това може да стане от понеделник до петък от 8 до 17 ч.

4.7936507936508 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (63 Votes)

bartholomaios athina1Днес започва официалната шестдневна визита на Вселенския патриарх Вартоломей в Атина. Тя се осъществява по покана на Св. Синод на Гръцката православна църква, а поводът са тържествата, организирани в Гърция за 30-годишнината от интронизация на патриарха.

На летището в Атина патр. Вартоломей беше посрещнат от митрополита на Самос Евсевий от името на Св. Синод на Гръцката църква, както и от военния министър Н. Панайотопулос от името на гръцкото правителство. Той беше поздравен и от Месогейския митр. Николай, в чиято епархия е летището, от Адрианополския (Одрински) митр. Амфилохий, ръководител на представителството на Вселенската патриаршия в Атина, както и от главния секретар на Св. Синод на Гръцката църква Орейски епископ Филотей.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (48 Votes)

francis 768x526Св. Синод на Гръцката църква, в отговор на писмо на митрополита на Коница Андрей, хвърля светлина върху предстоящото посещение на Римския папа Франциск в Атина, което ще се осъществи от 4 до 6 декември.

Атинският архиеп. Йероним известява своя събрат, че според решението на Св. Синод от 3 ноември, визитата на папа Франциск в Атина ще протече в строго протоколен дух, без официално посрещане и прояви, без съвместни молитви и религиозни обряди.

Папа Франциск ще бъде посрещнат в Атинската архиепископия на 4 декември според протокола за официални посещения от архиеп. Йероним, без участие на други архиереи.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

IERA SYNODOSДобро решение в пандемичната обстановка в съседна Гърция е намерил постоянният 12-членен синод на Православната църква. В понеделник, 22 ноември, членовете му ще заседават дистанционно, като в залата на синода в Атина ще бъде само председателят, архиепископ Йероним, и главният секретар. На голям плазмен екран в дванадесет прозореца ще се виждат митрополитите, членове на синода, а звуковата връзка ще позволява успешно участие на всички в обсъжданията.

Този начин на работа вече е прилаган от ръководството на Гръцката църква и резултатите са добри.

Гръцката православна църква има 82 епархии, но техните митрополити се събират само два пъти годишно за няколко дни: през февруари и през октомври. А постоянният синод задължително заседава два пъти месечно. Така успяват да разгледат и решат големия списък от въпроси, които им подготвят председателите на синодните комисии и началниците на отдели.

4.900826446281 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (121 Votes)

258574869 562144318441718 7588062767698190460 n 2Русенският митрополит Наум публикува във фейсбук страницата си призив към християните да изпълнят гражданския си дълг и да упражнят правото си на глас на изборите тази неделя. Публикуваме пълния текст.

Живеем в сложно време. Светът е все по-объркан и тревожен, хората все по-разделени, а Църквата се изправя пред все по-големи предизвикателства. Но това не е новост за нея, защото християните живеят с проблемите на този свят, като ги решават и преодоляват с помощта на Божията воля.

Често говорим за свободата, която Бог е дал на човека и за правото на избор – пандемията особено силно актуализира тази реторика. Но когато стане въпрос за светски избори, тогава някои християни са инертни и смятат, че това не ги касае и не отиват да гласуват. Те смятат, че щом са част от Христовата Църква, това е достатъчно за тях и не е нужно да се ангажират с подобни начинания и обществени каузи. Това обаче може да се тълкува и като отказ от свободна воля, защото ние живеем в държава с правила и закони, а законът ни дава право на глас. Християнинът трябва да упражни това свое право, защото то е също част от неговия живот, от неговия избор, от неговата отговорност. Християните живеят в този живот – тук и сега, затова всичко, което се случва в него, пряко засяга и тях. Техният глас е важен, защото те са част от цялата обществено-политическа система, в която живеем.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

255497419 4Седмицата преди Въведение Богородично (15-20 ноември) в Духовно-просветния център „Св. архангел Михаил“ във Варна е посветена на подготовката за празника.

Целта на предстоящите дни в Духовно-просветния център е младите хора да се запознаят с най-важното, което се случва в храма – светата божествена Литургия чрез сериала „Литургия“. Той беше показан на 15 и 17 ноември. Филмът е сниман през 2009 г. в най-красивите сръбски манастири и храмове. Сценарист и продуцент е тогавашният Нишки епископ Йован (Пурич), режисьор – о. Ненад Илич, оператор – Драган Ракичевич. През 2020 г. с разрешение на авторите филмът беше преведен на български език (със субтитри), за да се използва с просветна цел и у нас (виж – тук).

Освен филма програмата за седмицата включва беседа за празника от сътрудника на центъра Борислав Аврамов и младежко пътуване до манастира „Св. Пантелеймон“ в Патлейна с участие в празничната св. Литургия на Въведение Богородично.

4.9295774647887 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (71 Votes)

mcb icon12От днес, 15 ноември, започва постът преди празника Рождество Христово. И той е 40-дневен като поста преди Възкресение Христово, макар последният да е удължен с още една седмица, Страстната, и става почти 50-дневен. Рождественският пост като Великденския (наричан още Велик пост или в множествено число: Велики пости) има начална и последна седмица с по-строг режим на постене.

Първата седмица на сегашния пост завършва на празника Въведение Богородично в храма. През тази седмица храната ни е само от растителен произход, като в сряда и петък според строгия постен режим не се полага и растително масло (олио). Но се разрешава през цялата седмица ядене на маслини, орехи и други съдържащи мазнини храни, включително халва.

И както винаги се подчертава в тази връзка, въздържането от блажна храна задължително трябва да е свързано с духовно въздържание, т. е. да се стремим да не вършим грехове „с думи, дело или помисъл“.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]