Мобилно меню

4.9466666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (75 Votes)

Agios Kyrillos STСв. Синод на Вселенската патриаршия включи в църковния календар на Константинополската патриаршия като свещеномъченици двама патриарси – Константинополския патриарх Кирил VI, който е обесен на 22 април 1821 г. в родния си град Одрин, и патр. Кирил Лукарис (1601-1620 г. патриарх Александрийски и 1621-1638 г. – Константинополски), удушен по заповед на султан Мурад IV.

kirilos loИ двамата вече са били причислени към лика на светците от две поместни църкви. През 1993 г. Гръцката църква канонизира патр. Кирил VI. Първата служба за него е съставена около двадесет години след смъртта му, през 1844 г., а паметта му се почита на 18 април или на Томина неделя (ако се падне през Великия пост).

Патриарх Кирил Лукарис е канонизиран от Александрийската патриаршия през 2009 г., а паметта му се чества на 27 юни. През 2018 г. в Александрия тържествено бяха отбелязани 380 години от мъченическата му смърт. Като представител на БПЦ в тържествата тогава взе участие Врачанският митр. Григорий.

4.9259259259259 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (54 Votes)

ΣΥΝΟΔΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ scaled 1Александрийска патриаршия е втората по старшинство църква в порядъка на поместните православни църкви, съставящи тялото на Православната църква по цял свят. Независимо от исторически насложилия се впечатляващ и доста странен титул на главата на тази църква („Негово Блаженство (името), папа и патриарх на великия град Александрия, на Либия, Пендапол, Етиопия, на цялата египетска земя и на цяла Африка, отец на отците, пастир на пастирите, архиерей на архиереите, тринадесети от апостолите и съдия на вселената“) тя векове наред е включвала само земите на днешните държави Египет, Либия и Тунис, т. е. Северна Африка. Особено с отцепването на коптите (заедно с етиопците, сирийците и арменците) от Православната църква след 451 г. паството на Александрийската патриаршия рязко намалява до „една шепа хора“, както беше заявил в края на 80-те години в София патр. Партений III.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

271788001 1813372098856249 1573713858066614224 nС благословението на Видинския митрополит Даниил в престолния град ще се проведе тържествено честване на паметта на св. Ромил Бдински.

На 15 януари, събота, от 19 ч. в митрополитския храм „Св. Николай Чудотворец“ ще започне всенощно бдение.

На 16 януари, неделя, от 8:30 ч. ще започне последованието на часовете, а от 9 ч. архиерейска св. Литургия.

Ръководството на Видинска митрополия приканва православните християни да вземат молитвено участие в празничните богослужения.

4.887323943662 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (71 Votes)

800x470 720730Св. Синод на Александрийската патриаршия в свое решение от 12 януари нарече действията на Руската православна църква в Африка „безнравствено нахлуване“ с използване на „антиканонични и непристойни методи“. В документа се отбелязва, че всички предшественици на патр. Кирил са уважавали юрисдикцията на Александрийската патриаршия в Африка. Решенията на Москва са резултат от признаването на автокефалната Украинска църква от страна на Александрийската патриаршия и следователно са шантаж или отмъщение, което е мотив, несъвместим с християнския морал.

Александрийският Св. Синод отбелязва, че клириците, заявили своето преминаване от Александрийската патриаршия в РПЦ – Московска патриашия, или са имали конфликт със своето свещеноначалие, или са с неизвестен произход и никога не са принадлежали към Александрийската патриаршия.

В изявлението си синодът обвинява ръководството на РПЦ-МП в изкривяване на православната еклисиология. Той нарича образуването на руски екзархат в Африка „признак за неоколониализъм“ и „претенция за световно господство“, което не е част от православната традиция.

И по-конкретно в изявлението се казва:

„В името на Троичния Бог се събрахме във великия град на Александрия по покана на Негово Блажество Теодор II, папа и патриарх Александрийски и на цяла Африка, и с чувство за отговорност към паството и вековната история на своя апостолски път йерархията на древнопросиялата и със старшинство Александрийска патриаршия след свое съвещание, разглеждайки задълбочено и от всички страни каноническите параметри на антиканоничото и антицърковно нахлуване на Патриаршията на Русия чрез създаването на нови „църковни образувания в Африка“, обявява следното:

4.7894736842105 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (19 Votes)

Милано15Подобаващо отбелязаха празника св. Богоявление българските църковни общини в Италия заедно със своя енорийски свещеник прот. Иван Иванов. Богослуженията се състояха независимо от трудностите и ограниченията, наложени от усложнената пандемична обстановка и изключително строгите предпазни мерки в страната.  

На 2 януари 2022 г. в БПЦО „Св. Амвросий Медиолански“ беше извършено въдворяване на мощите на св. Амвросий, св. Гервасий и св. Протасий в българската църква в Милано. Мощите бяха дарени на българите от архиепископа на Милано монс. Делпини на 6 декември при посещението на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний по повод празника града.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

kritis evgenios 1На свое заседание на 11 януари Св. Синод на Вселенска патриаршия избра за нов архиепископ на Критската църква митрополита на Ретимно и Авлопотам Евгений. Той получи седем от гласовете. Другият кандидат, митрополитът на Кисам Амфилохий, получи пет гласа. Третият кандидат, митрополитът на Петра Герасим, не получи нито един глас.

Самото гласуване се проведе в Патриаршеския храм „Св. Георги“ във Фенер, като за целта заседанието беше прекъснато. В гласуването участваха всички синодни митрополити без патриарха, който според съобщението е ръководил заседанието на синода в сградата на Патриаршията.

4.9491525423729 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (59 Votes)

ДирекцияС последните промени в личния състав на държавната администрация, предприети от новото правителство, е бил освободен от 31 декември 2021 г. директорът на Дирекция „Вероизповедания“ на Министерския съвет Емил Велинов. Освобождаването е във връзка с навършването преди години на пенсионна възраст. Досега той не беше предлаган за пенсиониране, а при служебното правителство освобождаването му беше забавено по някакви съображения.

Назначаването на нов директор в тази дирекция вероятно ще стане след неофициално съгласуване с ръководствата на традиционните вероизповедания у нас, каквото според наши сведения е започнало. Засега в сайта на Дирекция „Вероизповедания“ на МС мястото на директора стои празно, а за изпълняващ длъжността е назначен старшият служител Георги Кръстев, държавен експерт.

В списъка на обявените конкурси за заемане на длъжности в администрацията на Министерския съвет засега няма обява за директор на тази дирекция.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

img 8975Сръбският патриарх Порфирий се зарази с коронавирус, показа проведеният тест от 11 януари, съобщава Сръбската патриаршия. Уточнява се, че патриархът е с много леки симптоми и през близките дни ще бъде под лекарско наблюдение в домашни условия.

„Благодарение на електронните средства за връзка той е в постоянен контакт с колеги и изпълнява спокойно своите административни задачи. Също така не престава да подкрепя молитвено лекарите и медицинския персонал в тяхната работа и особено се моли за излекуването на всички пострадали от епидемията“, се казва в съобщението.

Публичните прояви, в които патр. Порфирий трябваше да участва, са отменени.

Неговият предшественик, патр. Ириней, почина през ноември 2020 г. вследствие от коронавирусна инфекция.

4.7538461538462 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (65 Votes)

detail20220107 VSN00676 обрНа 7 януари в Русия беше отбелязано Рождество Христово по стария календарен стил. В руската традиция рождественската св. Литургия се извършва през нощта на 6 срещу 7 януари, по подобие на пасхалната служба. Тя беше отслужена от Московския патриарх Кирил в централния храм на руската столица „Христос Спасител“ в присъствието на официални лица и немалко миряни, получили пропуск за празничното богослужение. На службата не присъства президентът Владимир Путин, който от съображения за сигурност се черкува сам в църквата „Неръкотворният образ на Спасителя“ в президентската резиденция в Московска област. 

Според официалната информация на Министерството на вътрешните работи общо 1.4 милиона руснаци са взели участие в празничните богослужения, които са извършени в 5.9 хиляди населени места в страната. Това представлява 1% от общото население. 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

ALBANIAS e1423308978682Архиепископът на Албания Анастасий разпространи днес свой текст, в който заявява, че създаването на Африкански екзархат от Руската църква, доказва съществуването на схизма в Православието.

„Твърдението, че не става дума за схизма в Православието, а просто за разногласия, наподобява теорията, че няма коронавирус“, отбелязва архиепископът, определяйки събитията в Африка като „болезнено развитие“.

Предстоятелят на Албанската църква констатира „скандалността“ и „отслабването на православното свидетелство“ от тази „разединителна дейност“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

alexandreiasСв. Синод на Александрийската църква ще се събере от 10 до 12 януари, като централна тема в дневния ред ще бъдат действията на Московска патриаршия да създаде своя структура в юрисдикцията на Александрийската църква.

Проблемът ще бъде обсъден през първия работен ден, като доклад по темата ще изнесе митрополитът на Камерун Григорий, след което ще последва дискусия с участието на всички архиереи.

Друга тема през втория ден на заседанията ще бъде заплащането на клириците в Африка, за което доклад ще изнесе митрополитът на Зимбабве и Ангола Серафим. 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (25 Votes)

godishnini 2021 coverВ традиционното допитване на Двери до читателите на сайта кое е най-значимото събитие на отминалата година на първо място беше поставено откриването на църковния център за социална рехабилитация и интеграция „Св. Йоан Рилски“ в с. Горна Малина, Софийско. За него са гласували 41 % от участниците в анкетата. Построяването и оборудването на центъра е съвместно начинание на Софийска митрополия, координирано и ръководено от иконом Серафим Янев,  и Министерството на труда и социалната политика. То е изградено с европейски средства и е пример за възможното сътрудничество на Църквата и държавните институции.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

2022 01 08 18 50 31На 8 януари в столичния храм „Преображение Господне“ се състоя опелото на протопрезвитер проф. д-р Николай Шиваров, който почина на 2 януари на 91-годишна възраст.

Опелото беше извършено от Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архим. Василий, протосингел на Софийска митрополия, архим. Васиан, представител на Московския патриарх в България, както и столични свещеници, много от тях бивши студенти на о. проф. Шиваров.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (52 Votes)

Vasil KolevСлед като в края на септември миналата години се зарадвахме на новината за най-накрая взетото решение за именуването на площада пред Художествената галерия в кв. „Вароша“, гр. Ловеч, с името „Свещеноиконом Кръстю Никифоров“ (тук), радостта ни беше помрачена от нови развития по този казус. Оказва се, че не друг, а самата кметица на гр. Ловеч, оспорва взетото решение. Това, от своя страна, ни задължава за пореден път да вземем отношение и да изложим следните факти.

От 2003 до 2021 г. са направени четири предложения площадът пред галерията в кв. „Вароша“ да се именува на иконом Кръстю Тотев Никифоров. Мотивите за тях са:

О. Кръстю Никифоров е патриот и просветител, борец за църковно-национална независимост и социална справедливост. Роден е в Ловеч през 1838 г. През 1862 г. завършва Духовната семинария в Белград. Като ученик помага на Георги Сава Раковски при отпечатването и експедирането на в-к Дунавски лебед. В сръбската столица се среща с Васил Левски и други участници в Първа българска легия. Няколко години учителства във Враца, след което е ръкоположен за свещеник и служи в ловчанския храм „Успение Богородично“. Той пръв донася и разпространява в Ловеч съчиненията на Раковски. Заклева членовете на създадения от Васил Левски революционен комитет в Ловеч и става негов касиер. През 1876 г. Ловчанският митрополит Йосиф (Български екзарх от 1877 г. до 1915 г.) отличава поп Кръстю с най-високото свещеническо звание – иконом и го назначава за свой архиерейски наместник в Орханийска (Ботевградска) духовна околия. Свещеникът е сред учредителите на Ловчанското читалище. През 1879 г. написва Требник – сборник от авторски произведения, част от които са публикувани от Петко Р. Славейков във в-к Целокупна България.

4.9669421487603 1 1 1 1 1 Rating 4.97 (121 Votes)

v pomosht na saprugata i decata na petko hinov 1200x630 2В началото на Новата година дойде вестта на неочакваната кончина на преводача и филолог Петко Хинов. Без баща остават четирите му малки деца, като последното още не е навършило една година. В знак на съпричастност към сполетялата ги загуба беше организирана кампания в подкрепа на семейството на Петко Хинов. Тя включва директна финансова помощ за съпругата и децата му по банкова сметка:

Титуляр: Li Xiao
Банка: Банка ДСК
IBAN: BG76 STSA 9300 1525650709
BIC/SWIFT: STSABGSF

Семейството може да бъде подпомогнато като бъдат закупени книгите в превод на Петко Хинов. Издателство „Изток-Запад“ обяви, че ще отдели 20% от продажбата на всички книги в превод на Петко Хинов в полза на семейството му:

„Сън в алени покои“ – 1–4

„Чудните дела на съдията Бао“ – 1–3

„Основни понятия в китайската мисъл и култура“ – 1–6

„Нощни разговори край огнището“

„Бит и душевност на моя народ“

„Тридесет и шестте стратегеми“

„Първи стъпки в китайската медицина“