Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

Image 9951351 128 0

През месец юли, след края на учебната година, много български манастири приеха първите смени деца, които участват в станалите вече традиционни манастирски летни лагери. След като миналото лято децата заради ковид-кризата нямаха възможност да използват тези възможности за отдих сред природата и в манастирска среда, през тази година много от манастирите отвориха отново врати за детските групи.

Видинска митрополия организира няколко смени в Лопушанския манастир, като първата смяна вече започна. Занятията са под мотото „Аз съм пътят и истината, и животът“, а в програмата са включени беседи, участие в богослужението, ръчен труд, разходки и спортни игри. Предвидена е и еднодневна екскурзия до Клисурския и Чипровския манастири, както и посещение на крепостта „Калето“ край Монтана.

4.54 1 1 1 1 1 Rating 4.54 (50 Votes)

3ril06di 47 0Миналата седмица министърът на здравеопазването сформира Национален съвет по ваксинация, в който бяха поканени и влизат представители на различни обществени организации и религиозни общности, както и популярни личности, здравни експерти и журналисти.

Целта, която си поставя съветът, е да се популяризира ползата от ваксинирането срещу COVID-19 и преодоляването на предразсъдъците срещу ваксините, за да се увеличи процентът на ваксинираните преди настъпването на новата вълна от пандемията в началото на есента.

Сред членовете на съвета са о. Петко Вълов, главен секретар на Римокатолическата църква в България, д-р Александър Оскар от еврейската организация „Шалом“, Джелал Фаик, главен секретар на мюсюлманското вероизповедание, пастор Румен Борджиев, председател на Обединените евангелски църкви, Захари Атанасов, член на УС на Националната мрежа на здравните медиатори и евангелски пастор. При представянето на съвета беше изразено съжаление, че в него не са се включили представители на Българската православна църква.

4.8474576271186 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (59 Votes)

400Instagram блокира профила на председателя на Отдела за външно-църковни отношения към Московска патриаршия митрополит Иларион (Алфеев), съобщи самият той. Според него профилът му е блокиран на 7 юли заради неговата позиция за задължителност на ваксините срещу COVID-19. Митр. Иларион (Алфеев) е получил от администраторите на социалната мрежа съобщение, в което се казва, че неговите постове се характеризират с „неподобаващо поведение след многобройни предупреждения“ и „нарушават законите или нечии права“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

196276267 750601288943722 3359254354186020907 nНа 12 юни, Възнесение Господне, в зала „Галерия“ на Националния студентски дом в София се състоя представяне на книгата на Калин Михайлов Забравената мая. Кратки есета за размисъл и молитва. Впечатления от своя прочит на книгата споделиха о. Ангел Ангелов, председател на столичния храм „Света Софѝя“ и духовен надзорник на Софийската митрополия, Румен Стоянов, писател и преводач, дългогодишен преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“, и Димитър Спасов, философ и член на редколегията на сп. Християнство и култура.

2.7021276595745 1 1 1 1 1 Rating 2.70 (47 Votes)

thumb4 28В Духовно-просветния център „Св. архангел Михаил“ във Варна започнаха летните младежки дейности, които са вече традиция в работата на центъра, известен с похвалните си мисионерски прояви.

Началото беше поставено с младежкото поклонническо пътуване на 1 юли до Каварна и древната базилика в крепостта Бизоне, посветена на св. безсребърници Козма и Дамян. От храма днес са останали само основите, но християните от Каварна, водени от о. Василий Селемет, всяка година на 1 юли се изкачват на хълма (наричан днес Чиракмана) и отслужват акатист на св. Безсребърници. Това е и своеобразен християнски отговор на предизвикателствата на новото явление с езически привкус, наричано „Джулай морнинг“.

Тази година в групата се включиха двадесет и двама младежи от Варна, Белослав и Добрич. На 30 юни те участваха в празничната вечерна в чест на св. Йоан Рилски в храм „Успение Богородично“ в Каварна, след което направиха палатков лагер. Рано сутринта в 5 ч. групата се отправи с молитвено шествие към върха, където свещениците Василий Селемет, Велико от Добрич и Павел от Шабла отслужиха акатиста към св. Безсребърници.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

IMG 3599С голяма духовна радост православните българи посрещнаха председателя на църковната община „Св. Йоан Рилски“ в Люксембург, прот. д-р Добромир Димитров. Той пристигна във Великото херцогство в петък, 2 юли, когато се проведе последното преди летните отпуски заседание на църковното настоятелство. Всяка подобна среща е истински празник, в който сме призвани да изпълним и административните си задължения по устройването и планирането на дейността ни за слава Божия. Спазвайки препоръката на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний още при учредяването на православната ни община през 2015 г., на всяка сбирка на настоятелите присъстват и широк кръг енориаши. И този път спазихме традицията. Тъй като не разполагаме със собствен храм или помещение, което да е постоянно на разположение, се събрахме в един от красивите паркове в града.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (12 Votes)

mitropolia ruseПрактическо обучение за учителите по Религия на тема „Йовков и християнските добродетели“ се провежда на 5 и 6 юли в Русе. Семинарът се организира по инициатива на Русенска св. митрополия и се осъществява в сътрудничество с Русенския университет, а водещ е сътрудникът на митрополията Огнян Узунов.

В обучението участват близо тридесет учители по Религия и катехизис от цялата страна. В рамките на два дни те ще се запознаят с новозаветната основа на главните послания в разказите на Йовков, които са застъпени в учебната програма. Доц. д-р Костадин Нушев от БФ на СУ ще изнесе доклад на тема: „Християнски добродетели и нравствени ценности в творчеството на Йовков“, а водещият Огнян Узунов ще представи примерни уроци за децата в шести, седми, осми, десети и дванадесети клас. Сред застъпените теми са „Вдъхването на надежда като добротворство“ върху разказа „По жицата“, отношението към грешника в разказа „Албена“ и др. Накрая всички участници ще получат удостоверения за участие от Русенския митрополит Наум, който е домакин на събитието, както и квалификационни кредити от Русенския университет.

4.7931034482759 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (58 Votes)

GrodnoРимокатолическата църква в Беларус разгневи белоруския президент Лукашенко със своеобразния си отговор на неговия призив към религиозните изповедания в страната на 3 юли, в Деня на независимостта, да отправят „всеобща молитва за Беларус“.

Сайтът на Римокатолическата църква публикува в сайта си рано сутринта на 3 юли призив във всички храмове утре, неделя, след края на месата да се изпълни химнът „Магутны Божа“ („Могъщи Боже“).

Това предизвика гневната реакция на Лукашенко, който възприе това като провокация и по време на речта си в деня на националния празник обвини и църквите в подкрепа и възраждане на фашизма: „Сега сами виждате: те искат да върнат историята назад, да реабилитират своите дядовци и прадядовци и да завършат започнатото от тях дело. Затова те излязоха (на улицата) да унищожат суверенна държава… А напоследък нашите медии съобщават все повече сведения, че искат да се молят и в храмовете с химна „Магутны Божа“ (утре, не днес)…“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

DSC 0323На 29 юни Мелнишкият епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод, връчи дипломите на учениците и курсистите от випуск 2021 г. на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“.

Тази учебна година завършват деветима ученици от редовния петгодишен курс на обучение с класен ръководител Любомир Игнатов и тринадесет курсисти от двугодишния паралелен курс с курсов ръководител Валентин Насковски.

За празника еп. Герасим възглави божествената св. Литургия в семинарския храм „Св. Йоан Рилски“ в съслужение с ректора архим. Пахомий, заместник-ректора йером. Мелетий, ефимерия свещ. Козма Поповски, прот. Иван Иванов и дякон Слави Спасов.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (27 Votes)

antioxeia sputnik 1Антиохийската патриаршия получи дарение от руската ваксина срещу коронавирус „Спутник-V“, съобщи официалният сайт на РПЦ. Дарението беше организирано от Външния отдел на Московска патриаршия и предадено на 25 юни на международното летище „Рафик Харири“ в Ливан на игумена на патриаршеския манастир „Успение Богородично“ в Баламанд архим. Роман (Ханат), от предстоятеля на подворието на РПЦ-МП в Бейрут архим. Филип (Василцев) и руския посланик в страната Р. Мамаев.

С благословението на Антиохийския патриарх Йоан на 1 юни дарените ваксини бяха предадени официално на центъра за ваксинация в университета „Баламанд“, висше учебно заведение на Антиохийската патриаршия, чиято юрисдикция обхваща страните Сирия, Ливан и Ирак. Руският посланик заяви, че дарението от руски ваксини е израз на грижа за ливанския народ и православната общност и е доказателство за продължаващото сътрудничество между православните църкви на Русия и Антиохия както в Ливан, така и в Сирия. Архим. Филип съобщи, че в центъра по ваксинации в „Баламанд“ ще бъдат ваксинирани и членовете на рускоезичната православна общност в Ливан.

4.7073170731707 1 1 1 1 1 Rating 4.71 (41 Votes)

9487Монасите от Валаамския манастир няма да бъдат изселвани, ако не се ваксинират срещу коронавирус, съобщи зам. управляващият делата на Московска патриаршия Зеленоградски епископ Сава (Тутунов). „По отношение на „Валаам“ въпросът с принудата (към ваксинация) отпадна. Владика Панкратий се стреми бащински да убеди братята. Не може да се говори за никакво „изселване“ заради не-ваксиниране“, заяви той, цитиран от РИА „Новости“.

Преди няколко дни игуменът на манастира, който е ставропигия, Троицки епископ Панкратий (Жердев) издаде радикална заповед за принудително ваксиниране на всички живеещи в обителта, монаси, послушници и наемни работници. Отказалите ще бъдат изселени от манастира „без финансова издръжка“, заяви епископът. Той мотивира заповедта си с преживяното в ковид-отделението, където той лежа преди време.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

207627565 5808698319171008 149636573204413556 nСафитският епископ Димитрий от Антиохийската патриаршия взе участие в освещаването на параклис, посветен св. апостоли Петър и Павел в с. Гирчевци, Кюстендилско. Чина на освещаване, извършен на 26 юни, оглави Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. По негова покана в празничното събитие участва и епископ Димитрий. Двамата са състуденти от Солунския университет, където заедно са изучавали богословие.

В освещаването взеха участие още архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, архимандрит Евтимий, клирици от Кюстендилско.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

3D View 4На заседанието си в началото на юни Епархийският съвет на Софийска митрополия е одобрил идеен проект за изграждане на храм „Възнесение Христово“ в столичния квартал „Младост-1“ и дава благословение за неговото осъществяване.

Инициативата за построяване на новата църква е на енорията на храм „Св. Георги“ в съседния квартал „Дървеница“. Тя е поета още през 1998 г. от покойния свещеник Димитър Вукадинов († 2012 г.), дългогодишен предстоятел на  тамошния храм.

4.8947368421053 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (38 Votes)

3I4A0967Паметта за връщането на светите мощи на Рилския пустинножител св. Йоан в неговата св. обител беше отбелязана тържествено и тази година. На 30 юни се навършиха 552 г. от връщането им от старата българска столица Търново в Рилския манастир, станало през 1469 г. Традицията да се чества този ден е установена веднага след пренасянето на мощите на св. Йоан Рилски.

4.9333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (30 Votes)

205393729 3120610664881624 313408773812717259 nНа 1 юли в Пловдив се открива изложба с детски рисунки на Анастасия Атанасова, организирана в памет на нейния баща о. Константин Атанасов, енорийски свещеник в храма „Св. Георги“ в Златоград. Самостоятелната експозиция на единадесетгодишната Анастасия ще бъде открита тази вечер от 18 ч. в галерия „Алеко“ на бул. „6 септември“ №160, Народно читалище „Алеко Константинов“, и ще бъде отворена за посещения до 15 юли. Куратор на изложбата е Кети Георгиева, а представянето на малката художничка ще направи Зина Жекова. Анастасия Атанасова се занимава целенасочено с рисуване и е носителка на няколко награди, включително и от конкурс, организиран от Пловдивска митрополия.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]