Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

Румънската православна църква отлъчи о. Даниел и четирите монахини, заподозрени за убийството на двадесет и три годишна послушница от манастира „Света Троица“ в общ. Танаку, Източна Румъния, предаде агенция „Медиафакс“. На петимата им е отнето правото да носят богослужебно облекло и да използват монашески имена, тъй като са преминали в редиците на миряните. О. Даниел, чието светско име е Петру Короджяну, е обвинен, че в съучастие с четири монахини е причинил смъртта на двадесет и три годишната послушница, която почина на 15 юни. Следствието установи, че младата жена е била връзвана и дори разпъвана на кръст, а устата ѝ е била запушвана с кърпа. Петимата заподозрени твърдят, че послушницата е била обсебена от дявола и по думите на свещеника „единственият начин да бъде излекувана беше чрез разпятие“. Манастирът, където е извършено убийството, е закрит и повече няма да отвори врати.

* Източник: Агенция „Фокус“

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

Секция „Богословски науки“ към Съюза на учените в България и Богословският факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ организират представяне на сборника Богословски размисли. Той е посветен на десетгодишнината от основаването на секция „Богословски науки“ към СУБ и в памет на един от нейните основатели и бивш председател – покойния проф. д-р Христо Стоянов Христов.

Официалното представяне ще се проведе на 24 юни (петък) от 17 ч. в сградата на Богословския факултет на пл. „Св. Неделя“ 19.

4.8974358974359 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (39 Votes)

Kasper1.jpg Председателят на Папския съвет за съдействие на християнското единство кард. Валтер Каспер (на снимката) смята, че отношенията между Православната и Римокатолическата църква в последно време са се подобрили. Той заяви това на 21 юни след отслужената от него меса в катедралата на Римокатолическата църква в Москва.

Причините за сближаването, според кардинала, в частност се дължат на общите светци, към чиято помощ той прибягва в диалога с православните. Валтер Каспер наблегна на почитта към св. Николай Чудотворец, която е характерна и за западните, и за източните християни.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (25 Votes)

В отговор на запитване за официалната позиция на Църквата относно поддържането на живота в състояние на мозъчна смърт и присаждането на органи, Атинският архиепископ Христодул отговори следното: „Питате, каква е официалната позиция на Църквата по въпроса за мозъчната смърт и присаждането на чужди органи? Отговарям ви, че само една дума е подходяща за този случай – и тази дума е любов. Това отговаря Църквата, прилагайки заповедта на Спасителя. И на тази основа Църквата упражнява своята благотворителна дейност и това важи както за даващия, така и за получаващия. Факт е, че присаждането на органи дава надежда на много тежко болни. Всичко, което е за доброто на човека, Църквата го приветства. Трябва обаче да се има предвид, че границите между светостта и оскверняването на човешката личност и тяло са много близки и е нужно голямо внимание, когато се движим по тази плоскост“.

* Източник: официален сайт на Атинска архиепископия

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

Това се съобщава в проекта, наречен „Акт за канонично общение“, който беше публикуван днес, 21 юни, едновременно от Руската задгранична църква и от Московска патриаршия. „Публикуваните документи засягат ключовите въпроси, които бяха главно препятствие пред Руската задгранична църква да възстанови пълното общение с Московска патриаршия“ – съобщи о. Николай Балашов, председател на Отдела за междуправославни контакти към МП.

Става дума за отношенията между църквата и държавата, за отношенията на Православната църква с инославните изповедания и с междуконфесионалните организации, както и за характера на взаимоотношенията между МП и РПЗЦ в качеството ѝ на „неотменима самоуправляема част от Руската православна църква, по подобие на Украинската, Латвийската, Молдавската и други църкви“. РПЗЦ ще има организационна самостоятелност, но ще влиза в състава на МП. Ще притежава също така самостоятелност в пастирските, просветни, административни, имуществени и граждански въпроси. Висша църковна власт в нейните предели ще бъде Архиерейски събор, свикван от нейния първойерарх. А за всички решения извън компетенцията на този Архиерейски събор РПЗЦ ще се допитва до Московския патриарх и Св. Синод на РПЦ. Архиереите на РПЗЦ ще участват в заседанията на Св. Синод на МП и ще получават св. миро от Московския и всеруски патриарх.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

Kasperweb.jpgКардинал Валтер Каспер, президент на Папския съвет за обединение на християните, е на посещение в Москва за периода 20-23 юни. Целта на посещението на ватиканския високопоставен представител е продължение на диалога между Руската православна църква и Ватикана, и по случай понтификата на новия папа Бенедикт Шестнадесети.

По материали на Информационната служба на Ватикана

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

Министърът на външните работи Соломон Паси е на еднодневно посещение в Сърбия и Черна гора. В началото на визитата си той дари нова камбана на православния храм „Св. Възнесение Христово“ в с. Градина, което се намира на около четири километра от населения предимно с етнически българи град в Сърбия и Черна гора Димитровград. Деветдесет и осем процента от населението на с. Градина са българско малцинство, а около тридесет процента от живеещите в селото имат български паспорти, според сведенията на Агенция „Фокус“.

Храмът е обновен през 1998 г., а в селото живеят около двеста и петдесет души, които се прехранват със селско стопанство. По думите на местния жител Зоран Божилович идеята за даряването на камбаната е на Демократичния съюз на българите в Югославия.

Свещ. Александър Георгиевич, който отговаря за Димитровград и околните села, освети камбаната, след което тя беше поставена на камбанарията.

* Източник News.bg и Агенция „Фокус“

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

na4aloto__6_.jpgНа 20 юни се открива за посетители обновеният храм „Св. Четиридесет мъченици“ във Велико Търново. Уникалната църква, която се намира под защитата на ЮНЕСКО, е построена  no заповед на цар Иван Асен Втори и е посветена на голямата му победа при Клокотница на 9 март 1230 г. над епирския деспот Теодор Комнин. През тринадесетото-четиринадесетото столетие е била един от най-хубавите и най-богати храмове на манастира, наричан „Велика лавра“. В нея е служил и св. патриарх Евтимий Търновски.

Обновяването на храма започна през м. януари 2004 г., с пари от Министерство на културата. В новата сграда са върнати оригиналните капители, свалени, когато храмът е бил преустроен в джамия. Под сводовете на „Св. Четиридесет мъченици“ ще бъдат положени костите на цар Калоян, открити при археологически разкопки. В базиликата са експонирани колоните с надписи на кан Омуртаг и цар Иван Асен Втори. На автентичните си места са поставени фрагменти от оригиналните средновековни стенописи. За съхраняването им е изградена специална климатична система.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

Hristodul.jpgТова каза Атинският архиепископ Христодул в обръщение към вярващите по повод заявените намерения на политици да свалят християнските символи от всички държавни учреждения. „Народът ще реши дали Църквата ще остане в периферията на обществото“, заяви архиепископът и подчерта, че „… е от изключително значение кръстът да остане в училищата, както и Христовите икони – в училищните, съдебните и другите обществени сгради, а също и в армията“. Архиеп. Христодул критикува и намеренията да се наложат ограничения върху камбанния звън, като подчерта, че и сега храмовете се съобразяват с времето за почивка.

В отговор на аргумента, че горните мерки се явяват естествена част от процеса на европеизация на Гърция, архиепископът отговори, че Европейският съюз е дал свобода на страните-членки да решават всички въпроси свързани с тяхната култура, обичаи и предания.

* Източник: news.in.gr

4.9466666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (75 Votes)

Както Двери вече информира, петнадесетгодишната Ива Къдрева Симеонова – момичето от нашата благотворителна акция „Да помогнем на Ива и другите деца на о. Иван от Нови хан“ роди момче. Бебенцето се казва Иван и тежи два килограма и половина. Раждането е минало леко.

В неделя сутринта видяхме лично майката – първото ни впечатление е, че се справя изключително добре за петнадесегодишно момиче. Вече дори е научила Иван да спи през нощта. Вероятно си казва думата и фактът, че предишното лято е гледала Натали – бебето на майка си. Не без значение е и изключителната морална подкрепа, която получава от родителите си и най-вече от о. Иван Иванов. Очаквайте скоро подробен разказ.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

DMC_0015_1.JPGТази година на 19 юни се чества денят на основаването на Църквата Христова, в който всички вярващи по примера на първите християни се събират в молитва, за да слезе върху им благодатта на Светия Дух. Този ден е Петдесетница.

В Патриаршеската катедрала се събраха хиляди вярващи, които се помолиха по време на св. Литургия и празничната вечерня, за да призоват слизането на Светия Дух, Който в Евангелието се изобразява като животворящ огън. Огнените евангелски езици по традиция в литургическата практика на Православната църква в България се заменят с орехови клонки.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

Двата български православни храма в Одрин вече притежават нотариални актове, съобщи Георги Димов, генерален консул на Република България в Одрин. Те са получени лично от консул Димов от Дирекцията по вакъфите в Одрин. По този начин двата храма стават официална собственост на българската държава.

Храмът „Св. равноапостоли Константин и Елена“ е построен през 1869 г. и разполага с обща площ от 1760 м2, оформен като собственост на църковното настоятелство на българската православна общност в Истанбул на 26.8.1939 г.

Храмът „Св. вмчк Георги“, построен през 1880 г., основно реставриран със средства на Дирекция „Вероизповедания“ на Министерския съвет и осветен миналата година на 9 май от Русенски митр. Неофит и Адрианополски еп. Евлогий в присъствието на министър-председателя Симеон Сакскобургготски, е с обща площ 928.78 м2, оформен  като собственост на фондация „Св. Георги“ на 13.9.1964 г.

3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (4 Votes)

Телевизионното предаване „За Църквата и държавата“, с водещ Никола Петков, започва да се излъчва всеки понеделник по сателитната телевизия „България кабел“ на живо от 21:30 ч. Повторенията на предаването ще са във вторник от 10:15 и в неделя от 9:20 ч.

4.9540229885057 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (87 Votes)

81.jpgПо инициатива на католикос-патриарха на цяла Грузия Илия Втори на 15 юни в страната е създаден Координационен съвет на религиозните организации, в който влизат представители на почти всички религиозни изповедания в Грузия. Съгласно информацията от представителя на Грузинската патриаршия Зураба Цховребадзе, заедно с Грузинската православна църква в съвета влизат представители на римокатолиците, юдаистите, армено-григорианците, мюсюлманите, баптистите и петдесетниците.

Целта на съвета е да способства за подобряване на социалния фон в Грузия и съвместна грижа за по-здравия начин на живот на младите хора. „Най-важното е, че всички представители на съвета поддържат териториалната цялост на Грузия. Ще започнем работа и в това направление“ – заяви Зураб Цховребадзе.

* Източник: Civil.ge – Day.Az – Седмица.ру

4.95 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (120 Votes)

sveshti1.jpgВ съботния ден преди големия християнски празник Петдесетница Църквата е установила специално богослужение в памет на починалите християни. Тази обща панахида отбелязваме като Задушница. На този ден, чрез богослужението в храма, измолваме прошка от Бога за нашите покойници. Живите се молят за отминалите от този свят, защото телесната смърт не прекъсва единството между вярващите в Църквата. За спомен на покойниците, наред с молитвите, от нас се изискват и дела на благотворителност. „Милост за даване да имаш към всеки живеещ, но и умрелия не лишавай от милост“ – четем в Библията (Сир. 7:36). Благотворителен характер имат и общите трапези, които вярващите правят на Задушница. Приготвят се жито, хляб, вино, плодове и други храни, които се раздават. Житото символизира възкресението, а хлябът – Иисус Христос. На Задушница християните посещават гробовете на близките си покойници, почистват ги, прекадяват, преливат с вода и червено вино, запалват свещ и раздават житото и хляба.