Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (20 Votes)

Българският хелзински комитет и Фондация „Толерантност“ публикуваха в Интернет „Специален доклад за състоянието на религиозната свобода в България през 2004 г.“. Основното твърдение в него е, че „… приемането на новия Закон за вероизповеданията от декември 2002 г. и най-вече опитът за насилственото му прилагане при голямата полицейска акция от 20-21 юли м. г. представляват най-тежкото нарушение на религиозните права на българските граждани след 1989 г., както и едно от най-тежките нарушения на човешките права през същия период“.

(За позицията на Българската православна църква по тези въпроси: „Конституционносъобразност на държавно-църковните отношения в годините на демократичния преход“ – В: Духовна култура; „Правовата държава, Църквата и разкола“ – В: Църковен вестник; бел. ред.)

Отбелязано е, че през 2004 г. България за втори път беше осъдена от Европейския съд по правата на човека в Страсбург заради намеса във вътрешните работи на мюсюлманското изповедание (делото Генджев срещу България

(Странното е обаче, че страната ни беше осъдена два пъти за едно и също нещо: веднъж в полза на единия ищец, Фикри Сали, и втория път – в полза на другия ищец, Недим Генджев, който твърди точно обратното; бел. ред.)

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

Шестият Църковно-народен събор на Българската православна църква – Българска патриаршия ще се проведе от 19 до 22 октомври 2005 г. в Рилския манастир. Определена е архиерейска комисия за подготовката на събора с председател Видински митрополит Дометиан и членове: Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, Русенски митрополит Неофит и Плевенски митрополит Игнатий.

След политическите промени в България БПЦ постепенно възстанови редовния си организационен живот. През 1997 г. се проведе Четвъртият църковно-народен събор, през 2001 г. – Петият, а сега е ред на Шестия. На него предстои да се одобри поправеният Устав на Православната ни църква, както и да се вземат други важни решения. Наскоро приетата наредба за издръжката на клира се очаква да бъде потвърдена от събора и да стане част от текстовете на Устава.

4.7948717948718 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (39 Votes)

На 12 юли т. г. монах Климент и няколко свещеници от новоучредената от Сръбската православна църква Охридска архиепископия в Македония са били пребити в скопския квартал „Драчево“, пише сръбският вестник Глас явности. Около стотина младежи са нападнали и са пребили духовниците, като са опустошили апартамента, превърнат в молитвен дом на архиеп. Йован (Вранишковски), глава на тази непризнавана от държавата и от Църквата на Македония архиепископия.

Хиротония на КлиментВ същото време, на този ден в катедралния храм „Св. Димитрий“ в гр. Битоля е бил ръкоположен нов епископ на Македонската православна църква. Новият Хераклейски епископ Климент е тридесет и три годишният аспирант от Философския факултет на университета в Скопие Климент Боженовски.

На хиротонията са присъствали председателят на комисията за връзки с религиозните общности, представители на парламента, ректорът на Скопския университет „Св. Кирил и Методий“, държавници и много миряни.

4.9295774647887 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (71 Votes)

Vartolomei.jpgНа 12 юли Константинополският Вселенски патриарх ще се срещне в Брюксел с председателя на Европейската комисия Мануел Жозе Барозо. Патриархът ще разговаря и с комисаря по разширяването на Европейския съюз Оли Рен и други представители на европейските структури.

Според изявлението, направено преди заминаването му от Истанбул, патр. Вартоломей смята да подкрепи приемането на Турция в ЕС, но заедно с това смята да обсъди и проблеми, свързани с положението на Константинополската патриаршия и гръцкото етническо малцинство в тази предимно мюсюлманска страна.

Сред проблемите на Патриаршията са непризнаването на юридическия ѝ статут на, отказът на властите в Турция да върнат дори и част от конфискуваните през 20 в. недвижими имоти на тази църква, забраната за възстановяване на висшата православна богословска школа на о-в Халки в Мраморно море. Тази школа, основана през 1844 г., са завършили Българският екзарх Антим Първи (той е бил в първия випуск и е получил първата диплома на школата) и множество други възрожденски духовници и миряни. Там са учителствали йером. Неофит Рилски и още много българи, сред които и екзарх Антим, който е бил за кратко и ректор на школата.

4.7894736842105 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (19 Votes)

1.jpgВ събота срещу неделя са опожарени централният олтар и иконостас на столичния храм „Св. Параскева“. Макар още да няма окончателна експертиза, засега се предполага, че причината е кражба на четирите олтарни икони. Причината за пожара вероятно е палеж с цел да се прикрият следите.

Предстоятелят на храма о. Николай Георгиев сподели пред Двери: „Първата цел сега е да се възстанови благолепието на храма. Не следва да търсим в случилото се знаци, защото ги няма. Ако Бог иска да ни каже нещо, ще го направи по недвусмислен начин. Енорията ни има силите и куража да се справи с изпитанието. Ще са необходими много усилия и средства, ще има нужда от помощта на дарители, но в крайна сметка храмът ще стане по-хубав от преди“.

Богослужението в храма „Св. Параскева“ ще продължи да се извършва на страничните олтари (северния и южния). Екипът на Двери изразява своята съпричастност към о. Николай и енорията му!

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

bta_zgorigrad.jpgНа 10 юли 2005 архим. Киприан, протосингел на Врачанска митрополия, извърши водосвет за начало на богослуженията в православния храм „Света Троица“ в с. Згориград, Врачанската епархия. Църквата е построена главно от дарения, които надхвърлят двеста хиляди лева и са събирани предимно от д-р Ангелина Николчева. За този храм средства е отпускала на четири пъти и Дирекция „Вероизповедания“ на Министерски съвет.

Снимката и информацията са на БТА

Тук можете да прочетете интервю с д-р Николчева

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)

Поради факта, че по бюджета на върховното управление на Българската православна църква не постъпват достатъчно средства от епархиите за издръжката на църквата, включително за задоволяване на неотложната нужда редовно да се изплаща месечното възнаграждение на свещенослужителите по епархии, и във връзка с новата финансова реорганизация за издръжка на Българската православна църква, Св. Синод в пълен състав в заседанието си на 15 юни 2005 г., прот. № 16, на основание чл. 108, т. 8 от Устава на БПЦ гласува следната наредба, която влиза в сила от 1.7.2005 г.: „Смятано от 01.07.2005 г. енорийските свещеници в диоцеза на Българската православна църква в пределите на Република България да получават своята издръжка срещу службата си от: а) възнаграждение за извършване на частни свещенодействия по определените от Св. Синод таблици и обичайни дажби в натура; б) добавъчно възнаграждение за извършване на обществено богослужение (вечерна, утринна, св. Литургия и др. богослужебни последования) по бюджета на църковното настоятелство при храма или църковните настоятелства при храмовете, в които свещениците се назначават и служат.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (20 Votes)

Sveshtenitzi.jpgНа 11 юли в София се сътояха две протестни демонстрации на свещеници от Великотърновска епархия. Едните протестираха срещу действията на Великотърновския митрополит Григорий, а другите излязоха в негова защита. Защитниците на епархийския архиерей се срещнаха с директора на дирекция „Вероизповедания“ към МС проф. Иван Желев и главния секретар на Св. Синод архим. Наум. Сред обвиненията към митр. Григорий главно място заема неизплащането на месечните възнаграждения на свещениците от епархията, което ги поставя в унизително финансово положение. С правдоподобността на обвиненията към Великотърновския митрополит ще се занимава и предаването „За Църквата и държавата“ по телевизия „България кабел“ на 11 юли от 21:30 ч. с водещ Никола Петков. Св. Синод на БПЦ прие и нова Наредба за издръжката на свещениците, която беше обнародвана в Църковен вестник и Двери на православието.

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (4 Votes)

genthumbs.php.jpgЧетиридесетото Народно събрание на Република България ще проведе първото си заседание на 11 юли 2005 г., понеделник, от 10:00 ч. Съгласно Конституцията на Република България, първото заседание на Народното събрание ще бъде открито от най-възрастния от присъстващите народни представители. Той ще ръководи заседанието до избора на председател на Народното събрание. Временният председател ще открие заседанието с обръщение към народните представители. Депутатите от Четиридесетото Народно събрание ще положат клетва, предвидена в чл. 76, ал. 2 от Конституцията. В залата ще звучи химнът на Република България. Предвиждат се и изказвания на представители на всички парламентарно представени политически сили. На първото си заседание това Народно събрание ще избере председател на парламента. Новоизбраният председател ще произнесе слово, след което ще бъдат избрани и заместник-председателите. Очаква се на заседание в понеделник народните представители да изберат състав на временната комисия, която трябва да изготви правилника за организацията и дейността на новото Народно събрание.

4.887323943662 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (71 Votes)

Girinovskii.jpgНамиращият се в Пекин лидер на руската Либерално-демократическата партия Владимир Жириновски, цитиран от news.dir.bg, е признал пред руски журналисти „любовта“ си към будистката цивилизация. „Ако сега отново трябва да избираме религия, аз бих предложил на Русия будизма“, е заявил Жириновски.

Руският политик смята, че „православието е подвело Русия“, защото „не обича търговията“. Жириновски заяви, че тази религия не му харесва, защото „Византия е предала Богу дух и ние сме останали сами“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

Българската православна църква призова да се помогне на пострадалите от наводненията. Това беше направено в обръщение на Св. Синод, подписано от главния секретар архим. Наум: „Опустошителните наводнения оставиха без подслон, храна и средства хиляди българи. Това голямо бедствие поставя на изпитание не само нашите физически сили, но и нашето християнско братолюбие. Нека всеки да помогне според възможностите си, като предостави на бедстващите храна и вещи от първа необходимост или внесе своята лепта по специално създадената за целта банкова сметка на Българския червен кръст“ – се казва в обръщението на Св. Синод.

Средствата се набират по сметка:

БУЛБАНК АД
Клон „Калоян“
Банкова сметка № 100 003 0250
Банков код: 621 763 07
в помощ на пострадалите от наводненията

Общата сума на средствата, постъпили до 08.07.2005 г. в откритата банкова сметка на БЧК, е 13 342 лв.

4.7933884297521 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (121 Votes)

prev_paris.jpgНа 3 юли 2005 г. свещ. Ангел Величков, предстоятел на Българската православна църковна община „Св. патриарх Евтимий Търновски“ в Париж, обяви своето предстоящо оттегляне от тази длъжност поради преминаване на друго духовно служение.

Към него е отправено предложение от страна на Високопреосвещения Комански архиепископ Гавриил, оглавяващ Екзархията на руските православни църкви в Западна Европа към Константинополската Вселенска патриаршия, да продължи духовното обгрижване на нейната енория „Св. Преображение Господне“ в Стокхолм, Швеция, поради силно влошеното здравословно състояние на тамошния свещеник архим. Матфий. О. Ангел прие това предложение като свой духовен и морален дълг, тъй като дължи богословското си образование на тази енория. От 1989 до 1993 г. той е бил неин стипендиант в Православния богословски институт „Св. Сергий“ в Париж, а архим. Матфий е негов изповедник от 1987 г.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

katedrala5_2.jpgОт 4 до 11 септември 2005 г. Варненска и Великопреславска митрополия организира за седма поредна година Седмица на православната книга. Тази проява се утвърди като традиционен православен международен форум. По време на Седмицата на православната книга ще бъдат проведени семинари, посветени на актуални за обществото и Православната църква проблеми.

На снимката: Митрополитският катедрален храм „Успение на Пресвета Богородица“

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

Св. Синод в заседанието си на 8 юли т. г. благослови дейността на новосъздадения Граждански съвет за диалог между Църквата и обществото.

Създаването на този съвет беше предложено миналата година на конференцията за сътрудничеството между Църквата и медиите. Сметна се, че такъв съвет би бил един полезен посредник, за да се улесни общуването на Българската православна църква с обществото като цяло. След няколко месеца срещи и обсъждания на инициаторите съветът предложи на Св. Синод да благослови дейността му. В него влизат представители на различни обществени среди: научни дейци, журналисти, лекари, юристи. Всички те са миряни и са известни като вярващи православни християни и дейни общественици. Събрало ги е горещото им искрено желание да се подобри диалогът, общуването между българското общество и БПЦ, особено с нейния клир, който все още няма нужните органи за връзки с обществеността. Така тази група ще се стреми да бъде в помощ както на Църквата, така и на цялото ни общество, без да е казионна организация на БПЦ.

Повече сведения за Гражданския съвет ще бъдат публикувани в скоро време.

4.7894736842105 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (57 Votes)

Синодът на епископите, отговарящи за въпросите на Евхаристията, разпространи работен документ, който очертава основните възгледи на Римокатолическата църква относно участието в Евхаристията. Документът е изготвен въз основа на писмата, които са изпратили във Ватикана сто и тринадесет национални епископски конференции, единадесет синода на римокатолически църкви от източен обряд, двадесет и пет ватикански конгрегации и папски съвети, а също и Съюзът на предстоятелите на монашеските ордени.

„Документът концентрира вниманието върху позитивното значение на Евхаристията, която обединява вярващите и ги превръща в една общност, без значение на расови, културни, езикови и национални различия“. Ватиканът препоръчва използването на латински език в богослужението, и особено когато в месата участват хора от различни народности. Отдава се предпочитание на традиционната литургична музика и в частност на грегорианското пеене. Документът припомня задължението на римокатолиците да посещават богослужението всяка неделя и да приемат причастие.