Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

sv.troiza_1.gifВ окаяно състояние се намира единствената църква в гр. Кнежа – храм „Света Троица“, строен още през 1860 г. От няколко години православният храм, който е със заявка за паметник на културата, разчита предимно на дарения, за да продължава да съществува. Спешна нужда от ремонт има преди всичко вътрешността на църквата. Сегашното ѝ състояние прави трудно и почти невъзможно отслужването на литургии.

Подновяване на притвора, подмяна на подовата настилка на св. олтар и централната част са само някои от най-спешните „операции“, от които се нуждае църквата. За да започне храмът да функционира нормално е необходимо и закупуване на църковен инвентар (утвар) и одежди за богослужението (за иподякон, дякон и свещеник). Прозорците са в окаяно състояние, част от оградата е съборена, едното от кубетата е пропукано отвън, липсва гръмоотводът, необходимо е пребоядисване на всички врати и прозорци. Църковните съсъди – звездица, голям воздух, малки воздуси, копие и лъжичка, също се нуждаят от подмяна. Според свещ. Теодор Димитров трябва да бъдат набавени още вар, цимент, тухли, кандила, икони, напрестолен седмосвещник и въжета за камбаните. Всички, които се отзоват и помогнат за възстановяването на единствената църква в Кнежа, ще получат дарителска грамота.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

Гръцката църква, чрез своята благотворителна организация „Взаимопомощ“, е изпратила хуманитарна помощ във вид на храна, завивки и вещи от първа необходимост за пострадалите от наводнения райони в Грузия и Румъния. „Взаимопомощ“ е откликнала на призива на местните власти в пострадалите региони и е изпратила свои сътрудници в румънските градове Роман и Галати. На място те са преценили нуждите на населението и са организирали изпращането и получаването на помощите. В Грузия „Взаимопомощ“ е закупила и две линейки, които са били предоставени на две болници в Тбилиси. Предстои изпращането на още хуманитарни помощи и за други пострадали райони в двете страни.

4.7866666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (75 Votes)

Султанът на Оман Кабус бен Саид ще дари триста и деветдесет щатски долара за възстановяването на „Томбул джамия“ в Шумен. Инициативата е на министъра на икономиката на страната Ахмед Макки, който вече два пъти посещава България с цел проучване на възможности за инвестиции.

По време на второто си посещение той е информирал министър-председателя Симеон Сакскобургготски, че проявява интерес към „историческите паметници на духовността в България“. Министър-председателят е насочил вниманието му към „Томбул джамия“ в Шумен и, след като се е запознал със състоянието на храма, Ахмед Макки е информирал султана на Омар за проблема. По повод дългогодишното си приятелство със Симеон Сакскобургготски султан Кабус бен Саид е взел решение за това щедро дарение. Условие за осъществяването му е държавата ни да стане гарант за правилното изразходване на парите, което с готовност е било прието от българския премиер. Дирекция „Вероизповедания“ на МС ще посредничи при ремонта и ще следи за точното изпълняване на дарителската воля.

* Източник: news.bg

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

Българо-полска археологическа експедиция, която проучва римския лагер и ранновизантийския град Нове край Свищов, е открила множество гробове в базилика от края на петото – шестото столетие. Един от гробовете е разположен в апсидата на храма и според археолозите е възможно това да е гробът на готския епископ Вулфила (или Улфила; на латински – св. Луп) – първия преводач на Библията на езика на готите. Готите след това се преселват на запад и техният език е предшественик на германския език. Днес е общоприето от учените, че готският превод на Св. Писание е направен в Северна България.

Нове е бил столица на готския крал Теодорих. Проучванията тепърва предстоят.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

atina.jpgПрез последната седмица достояние на гръцката общественост станаха два документа с политически анализи, излезли от канцеларията на Атинска архиепископия. Основни теми в тях са оценки на политиката на Гърция спрямо Турция и Съединените щати, както и отношенията между църквата и държавата в страната.

Анализите са били анонимни, подписани със „специален сътрудник“ и носели визитна картичка на архиеп. Христодул. Те са били изпратени до близки на църквата политици и общественици със забележката „поверително“. В-к Елефтеротипия публикува в няколко поредни дни двата анализа. Сред най-дискутираните теми са критиката към социалистическата партия ПАСОК като инициатор на антицърковната политика в страната и отрицателната позиция спрямо бъдещо евентуално членство на Турция в Европейския съюз.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

troyan_monastary1.jpgВече втора седмица сирачета от с. Разлив почиват в Троянския манастир „Св. Успение Богородично“. Издръжката им се заплаща от игумена еп. Генадий. По желание двадесетте деца посещават беседи по въведение в християнската етика. Тези, които искат, помагат на монасите в грижите им за чистотата в манастирската обител.

Източник: в-к „Труд“

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

timotei.jpgДнес специалната комисия, която определя кандидатурите за патриашеския престол в Йерусалим и с която започна изборът на нов патриарх, обяви резултатите от дейността си. Тринадесет са кандидатите, които ще се явят на втори кръг от изборите, ако бъдат одобрени от властите в Йордания, Израел и Палестинската автономия. Между тях са местоблюстителят Корнилий, митрополит на Петра, митрополитът на Бостра Тимотей, архиепископът на Тавор Теофил и др. Митрополитът на Бостра Тимотей беше сочен като най-сериозен съперник на вече бившия патриарх Ириней на предишните избори през 2000 г.

На снимката: митрополитът на Бостра Тимотей

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

Израелски правителствени кръгове обвиняват Гърция за вмешателство в делата на Йерусалимска патриаршия, съобщава агенция „Интерфакс“. Според властите в Израел Гърция се опитва да използва църковната криза за укрепване на позициите си в региона и да засили ролята си в дискусиите за бъдещия междурелигиозен статут на Йерусалим.

За да опровергае тези упреци генералният консул на Гърция в Йерусалим Елена Сурани заяви във в-к „Haaretz“, че Гърция е въвлечена в делата на патриаршията, тъй като се налага да противодейства на много по-интензивната намеса в тях на Израел.

4.9493670886076 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (79 Votes)

Gena_Dimitrova.jpgВъв виенската българска православна църква „Св. Йоан Рилски“ на 17 юли 2005 г., неделя, след св. Литургия, беше отслужена заупокойна молитва за именитата българска оперна певица Гена Димитрова. Покойната беше тясно свързана с австрийската столица, където продължават да работят млади български певци, нейни ученици.

Панихидата беше извършена от председателя на българската църковна община ставроф. ик. Иван Петкин, който произнесе прочувственото слово за покойната прима, прославила родината по целия свят. След това прочутите български цигулари Емил Камиларов и Дина Шнайдерман изпълниха цигулков концерт в памет на Гена Димитрова.

На панихидата и концерта присъстваха сънародниците ни, живеещи в столицата и във вътрешността на Австрия, както и директорът на Дирекция „Вероизповедания“ на МС проф. Иван Желев, който беше на посещение във Виена за заседание на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

Tzarski_mutchenitzi.JPG На 17 юли в Русия беше отбелязана осемдесет и седмата годишнина от разстрела на семейството на последния руски император Николай Втори, извършено от болшевиките през 1918 г. в гр. Екатерининбург.

В Москва годишнината от разстрела на царското семейство по традиция се отбелязва с покайно литийно шествие, съобщава агенция „Интерфакс“. Такива шествия се проведоха в Киев, Екатерининбург и други градове на бившата Руска империя.

В Петропавловската крепост в Санкт Петербург беше отслужен молебен в памет на царското семейство, на който са присъствали и потомци на царската фамилия.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

wallpaper.jpgНа 20 юли Православната църква чества паметта на св. Илия, старозаветния пророк, който е бил взет жив на небесата.

На този ден в Добридолския манастир „Света Троица“ Високопреосвещеният Видински митрополит Дометиан ще отслужи празнична св. Литургия. Епархийският архиерей ще извърши и молебен за здраве, тъй като на този ден по традиция огнеборците честват празника на своя покровител и закрилник.

* На снимката: Храмът на Добридолският манастир „Света Троица“, основан през 11 в.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

Неизвестни засега злосторници са разбили и ограбили храма в с. Китино, предаде агенция „Фокус“, цитирайки съобщение на пресцентъра на МВР. Инцидентът е станал между 13 и 16 юли. Откраднати са дървените олтарни врати на храма, свещници, църковни книги, икона. Служители на РПУ-Омуртаг разследват случая.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (49 Votes)

NAVODNENIA.jpgОбщата сума на средствата, постъпили до 15.7.2005 г. в откритата банкова сметка на БЧК е 33 952 лв.

Координати в БЧК: Дирекция Подготовка и помощ при бедствия, (02) 8164 898 – j.slivenski@redcross.bg

*   *   *

Столичанката Желанка Иванова предостави за безвъзмездно ползване къщата си във великотърновското село Сушица на семейство, пострадало от проливните дъждовете. Жената взела решението веднага след като видяла репортажите от бедстващите райони.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)

podaruk.jpgНа 16 юли Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил навърши петдесет и пет години. След св. Литургия в митрополитския храм „Света Троица“ епархийският архиерей прие в сградата на митрополията кмета на гр. Ловеч г-н Минчо Казанджиев. Той връчи на владиката поздравителен адрес от президента на България г-н Георги Първанов, в което се казва: „Вярвам, че и в бъдеще ще отстоявате ценностите и традициите на православието сред клира и миряните в Ловчанска епархия. Пожелавам Ви много здраве, сили и дълъг живот като един от архиереите на Българската православна църква. На многая лета!“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (71 Votes)

afrika.jpgГръцката църква дари чрез УНИЦЕФ 50 000 евро, с които да бъдат закупени триста хиляди ваксини за африканските деца. При предаването на дарението Атинският архиепископ Христодул заяви: „Всички знаем проблема на хората, които живеят в Африка. Той е многостранен – глад, бедност, болести, смърт, липса на елементарни лекарствени средства. Дойде часът да поемем всички отговорностите си пред милионите наши събратя, които живеят под границите на бедността“.

Гръцката църква поддържа много програми в помощ на африканското население, между които е и Програмата за защита на племето на Зулу от СПИН. Редовно се изпращат храни, лекарства и други неща от първа необходимост, които се разпределят чрез православните мисии в региона и чрез международните хуманитарни организации.

* Източник: news.in.gr