Мобилно меню

4.8974358974359 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (39 Votes)

Властите в Черна гора възнамерявят да съборят православен храм, посветен на Светата Троица, който вече е бил разрушаван от османците. Храмът е разположен на височина от две хиляди метра и се намира недалеч от черногорския град Бар. Разрушен е от османците през 1571 г. В продължение на векове, в деня на Светата Троица, вярващите са се изкачвали на това място в планината Румия, за да отбележат празника на разрушената църква. През последните години с дарения на православни християни, но също и на римокатолици и мюсюлмани, храмът е бил възстановен.

През последната седмица обаче Министерството за защита на околната среда и строителството взема решение новопостроената църква в района с преобладаващо албанско население да бъде съборена, защото строителството ѝ не е било съгласувано с органите на местната власт. Сръбската православна църква реагира остро на решението, като Сръбският патриарх Павле отбеляза в обръщение към президента на Сърбия и Черна гора Светозар Марович: „На кого и защо може да пречи един малък храм, на върха на една планина, който е по-близо до Бога, отколкото до хората?“. Патриархът подчертава, че до този момент такова поругаване над християнски светини са вършели само завоеватели и врагове.

1.3793103448276 1 1 1 1 1 Rating 1.38 (29 Votes)

Сръбското правителство смята за неприемлив ареста на архиеп. Йован, когото Сръбската православна църква през май т. г. постави за глава на нейната юрисдикция в Македония (т. нар. Охридска архиепископия). Ръководителят на държавния депертамент по връзките с масмедиите заяви: „Ние се надяваме, че заради бъдещето на отношенията между Сърбия и Македония този проблем ще бъде решен в най-скоро време“. Според него е „абсолютно неприемливо“ да се хвърлят в тъмница хора заради техните религиозни убеждения.

* Източник: Интерфакс

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

dorin1.jpgВарна получи като дар от Ярославска епархия мощите на трима светци: св. Фьодор Ушаков, преп. Фьодор и преп. Александър. Днес в катедралния храм на Варна ще се отслужи молебен пред иконата на св. Феодор Ушаков и ще се проведе литийно шествие. В неделя ще се отслужи празнична Литургия в храм „Св. Николай Мирликийски“ и мощите на тримата ще бъдат официално предадени на църквата. Мощите на св. Феодор Ушаков ще бъдат изложени за поклонение и в храма в Каварна „Св. Успение Богородично“.

На изображението: икона на св. Феодор Ушаков (1745-1817), канонизиран за светец от РПЦ през 2001 г.

Източник: Радио България

За каноизацията на адм. Фьодор Ушаков – тук.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

Разписание на поклонническите пътувания при столичен храм „Св. Андрей“ от 1 септември 2005 г. до 31 август 2006 г.

Поклоннически пътувания:

15-16.10.2005 г. – до манастир „Св. Лука“, с. Граница, Кюстендилско;
20.11.2005 г. – храм „Св. Пантелеймон“, кв. „Бояна“, София;
18.12.2005 г. – храм „Св. Кирил и Методий“, гр. Сливница;
29.1.2006 г. – до манастир „Св. Трима светители“, с. Чепинци, София;
5.3.2006 г. – Сирни заговезни, манастир „Св. Петър и Павел“ – с. Долни Лозен, София;
2.4.2006 г. – Неделя на преп. Йоан Лествичник, до с. Драгоман, Софийско, в храм „Св. архидякон Стефан“;
12-14.5.2006 г. – Копривецки манастир „Преп. Петка Българска“, Ивановски скални църкви край Русе, манастир „Св. ап. Андрей Първозвани“ – Румъния, манастир „Покров Богородичен“ с. Айдемир, Силистренско;
23-24.6.2006 г. – Роженски манастир „Рождество Богородично“ и Горнобрезнишки манастир „Св. пророк Илия“;
15-16.7.2006 г. – манастир „Рождество Богородично“, с. Кабиле, Ямболско;
26-27.8.2006 г. – Бачковски манастир, Горноводенски манастир „Св. Кирик и Юлита“, Белащински манастир „Св. Георги“ и Араповски манастир „Св. вмчца Неделя“ – последните три обители са разположени между Пловдив и Асеновград.

4.9 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (10 Votes)

След проливните дъждове в Калофер Девическият манастир „Въведение Богородично“ е в окаяно положение. Сградите на обителта отдавна се нуждаят от основен ремонт, но сега това е наистина належащо. Манастирът има нужда от спешен ремонт на покрива на храма и на жилищните сгради.

Желаещите да помогнат с финансови средства могат да ги приведат на банковата сметка на манастира:

Банка ДСК-АД
Клон Карлово
Сметака 100 892  19 13
Код 300 150 93

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)

Ha 28 юли т. г. беше осветен параклис „Св. Седмочисленици“ в Младежкия дом във Велико Търново. Освещаването извърши Великотърновски митрополит Григорий. Иконописите в параклиса са дело на студентите-дипломанти от Великотърновския университет „Св. Кирил и Методий“ Атанас Георгиев и Богомил Уруков, а иконостасът е направен от Марио Конов. Средствата за изграждането на храма са предоставени от дарители.

* Източник: FOCUS

4.952380952381 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (21 Votes)

Константинополският Вселенски патриарх Вартоломей поиска съдействието на адвокатската колегия в Солун, за да защити правото на Вселенска патриаршия като собственик на историческите византийски манастири на Принцовите острови в Мраморно море, Република Турция. Повод за новия конфликт с турските власти стана условието, което последните поставиха пред Вселенска патриаршия, за да могат да работят детските летовища към манастирите. Турската администрация поиска писмено да ѝ бъде признато правото да стопанисва манастира „Св. Преображение Господне“ на о-в Проти, при което, в противен случай, няма да допусне функционирането на детските летовища през този сезон.

Всяка година стотици гръцки деца на различна възраст почиват в детските лагери на манастирите на Вселенска патриаршия. Детските игри и плажът са съчетани с участие в богослужебния живот в обителите, занимания по вероучение и др. Гости на Вселенска патриаршия през последните години са били и много деца от България.

4.7931034482759 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (29 Votes)

На 26 юли архиеп. Йован (Вранишковски), провъзгласен от Сръбската православна църква за глава на т. нар. Охридската архиепископия (отделила се от вече десетилетия пребиваващата в разкол Православна църква в Македония и преминала към Сръбската православна църква), влезе в централния затвор в Идрисово. Там той ще изтърпи присъда от две  години и половина (тридесет месеца), наложена му от Битолския съд поради „подбуждане на религиозна и етническа вражда и ненавист“, както и за „самоуправство“.

Последното обвинение е свързано с инцидент от 2003 г., когато архиеп. Йован се е опитал да извърши кръщение в един от храмовете на МПЦ. При това е възникнало стълкновение между негови привърженици и противници. Битолският съд отказа да отложи изпълнението на присъдата, което Йован поиска във връзка с предстоящата защита на докторската му дисертация в Солун.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

St Seven SaintsНа 27 юли, деня на св. вмчк Пантелеймон и св. Седмочисленици (Методий, Кирил, Климент, Сава, Горазд и Ангеларий) Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим отслужи св. Литургия в централния столичен храм, посветен на седмината славянски просветители. Заедно с него служиха епископите Константин и Николай, и предстоятелите на столичните храмове: ставр. ик. Николай Коцев от празнуващия храм, заедно с дяк. Станко Дидов, ставр. ик. Тома Шопов от „Св. Георги“, заедно с дяк. Радослав Вутов, прот. Ангел Ангелов от старинния храм „Света Софѝя“ и свещ. Антоний Алексиев от храм „Св. Димитър“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (25 Votes)

На 24 юли, неделя, Вселенският патриарх Вартоломей, заедно с много други архиереи, извърши обновлението на възстановения храм „Св. Николай“ на о-в Халки (на турски Heybeli ada), третия от Принцовите острови в Мраморно море, Турция. Ремонтните работи са заплатени от заможния грък Георгиос Гифтакис. На обновлението са присъствали стотици вярващи от Истанбул (сред които и цариградски българи) и множество поклонници от Гърция.

Този остров е населен с много християни – гърци, българи и др., които живеят постоянно там, а работят в Истанбул или просто имат своите вили на острова. На високо на о-в Халки се намира манастирът „Света Троица“, където през 1844 г. е започнала да действа прочутата Халкинска богословска школа.

4.5294117647059 1 1 1 1 1 Rating 4.53 (17 Votes)

Lavr.jpgДнес в Москва започва петият етап от преговорите между Московска патриаршия и Руската задгранична църква. Ще бъдат обсъждани три групи проблеми: за бъдещето на енориите на РПЗЦ, които се намират в каноничната територия на МП; за статута на клириците, преминали от една юрисдикция в друга, и за бъдещите отношения с разколническите старостилни групи в България, Румъния и Гърция, с които РПЗЦ поддържа пълно евхаристийно общение. Обсъждането на спорните проблеми трябва да приключи до няколко дни.

Двустранните комисии за диалог между двете руски църкви бяха учредени през декември 2003 г. През май 2004 г. на първа официална визита в Русия беше митр. Лавр, глава на РПЗЦ, и по време на неговото посещение беше взето решение за започване на работа на комисиите за диалога, които да решат всички спорни богословски и канонични проблеми.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

Националният дарителски фонд „Тринадесет века България“ ще подпомогне с тридесет хиляди лева православни храмове в страната и чужбина, които се нуждаят от ремонт. Църковните настоятелства могат да кандидатстват с проекти на стойност не повече от три хиляди лева.

Телефон на фонда за повече информация: (02) 66 54 44.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

Варненският и Великопреславски митрополит Кирил освети параклис на летище „Варна“, който ще носи името на св. архангел Гавриил. Параклисът се намира на терминал „Международни линии“ и ще бъде отворен за посетители денонощно. Това е първият подобен молитвен дом в страната и създаването му е обща инициатива на ръководството на летището и Варненска и Великопреславска митрополия.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

В началото на Кресненското дефиле, край жп-линията „София-Кулата“ железничарите от жп-участък „Симитли“ изградиха православен параклис и го посветиха на св. пророк Илия. На табела до него е изписано: „Да благослови Господ Бог пътя ни“. Присъстващите на откриването отправиха молитви към Бога и Неговия пророк св. Илия да ги пазят от природни бедствия, аварии и катастрофи. Железничарите са избрали Кресненското дефиле за място на новия параклис, тъй като това е един от най-трудните участъци от железния път с двадесет и един тунела.

Източник: БТА

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

Обществен православен телеканал „Спас“ ще започне да излъчва на 28 юли. Четиридесет процента от тематиката ще бъде православна, а шестдесет процента ще бъде посветена на различни обществени въпроси. Главният редактор на канала Иван Давидов отбеляза: „Слагаме акцента върху „обществен“, защото може да се правят предавания, които са православни по съдържание, а не само по форма“. Сред водещите има, освен духовни лица, още и депутати, учени, философи и други изявени в обществото личности. Каналът се поддържа със средствата на частни инвеститори.

Източник: Седмица.ру