Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)
PICT0037.jpg

Трето СОУ „Марин Дринов“ с профил „Християнско изкуство и култура“ обяви, че има свободни места за ученици след 8. клас за профилираната паралелка.

Освен общообразователните предмети в профила за „Християнско изкуство и култура“ в продължение на четири години се изучават следните дисциплини: „Старобългарски език“, „История на християнското изкуство“, „История на църковнославянската музика“, „Солфежиране по невми и многогласно пеене“, „Теория на хурмузиевата нотна система“.

Училището разполага със специализирани ателиета, оборудвани с необходимите пособия, в които учениците усвояват основите на православната иконопис. Техните преподаватели-художници са участвали в реставрацията и  зографисването на много православни храмове в страната. Всяка година учениците от профил „Християнско изкуство и култура“ ходят на пленер в манастири и с направените рисунки участват в училищната годишна изложба, както и в различни конкурси.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

В хода на реставрационните работи в коптския манастир „Св. Антоний“, недалеч от брега на Червено море в Египет, бяха открити основите на древна църква с колони и двустайни монашески килии. „Тези килии са най-древните в страната и хвърлят светлина върху историята на монашеството в Египет“ – заяви Абдула Камел, ръководител на отдел във Върховния съвет за изследване на Египетските древности. В постройките, датирани в 4-5 в. сл. Хр., са били открити пещ за приготвяне на храна, каменна чашка и коптски стенописи.

Християните в Египет са над десет процента от населението, като повечето от тях принадлежат към Коптската църква, водеща своя произход от св. ап. Марк. От времето на Четвъртия вселенски събор (451 г.) тази църква се отделя от Православната и съществува отделно в едно семейство с Етиопската, Сиро-Яковитската, Арменската и др.

* Източник: Associated Press – ИНТЕРФАКС

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)

tadic_v.jpgПредстоятелят на Сръбската православна църква патр. Павле и президентът на страната Борис Тадич решиха да обединят усилията си за освобождването от затвора на т. нар. Охридски архиепикоп Йован (Вранишковски).

Съгласно официалното заявление на правителството, разпространено вчера, решаването на съдбата на православния йерарх ще бъде осъществено „в духа на християнските и демократични принципи, отчитайки взаимните интереси както на сръбската, така и на македонската страна“.

Президентът Тадич информира патр. Павле за конкретните стъпки, необходими за излизане от създаденото положение, както и за хода на преговорите с висшите държавни ръководители на Република Македония.

4.9859154929577 1 1 1 1 1 Rating 4.99 (71 Votes)

abomb.jpgС римокатолическа меса днес започнаха траурните мероприятия, посветени на шестдесетгодишнината от атомната бомбардировка над японския град Нагасаки.

Хиляди вярващи дойдоха в църквата, за да почетат паметта на седемдесет и четирите хиляди загинали от атомната бомба, хвърлена над Нагасаки на 9 август 1945 г. През първата половина на двадесетото столетие Римокатолическата църква в Япония е била най-многобройната в Азия, с около дванадесет хиляди енориаши, осем хиляди и петстотин от които около са били убити вследствие от атомния взрив.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (20 Votes)

Роми ремонтират православния храм „Св. Димитър“ в благоевградското село Марулево. Те са наети от местния свещеник Ангел Боянов. Вече две седмици представителите на малцинството сменят керемидите на покрива на църквата, но по всяка вероятност храмът няма да бъде готов за провеждането на традиционния местен събор на 15 август, коментират жители на селото.

Припомняме, че за ремонта на покрива на храма са необходими шест хиляди лева. До този момент от Дирекция „Вероизповедания“ са набавени четири хиляди лева. Част от средствата са похарчени за закупуване на материали, заяви преди близо месец за радио „Фокус“ – Пирин, о. Ангел. „Ако жителите на селото се включат в ремонтните дейности, които не търпят отлагане, ще сваля расото и ще участвам заедно с всички тях в реконструкцията, която не търпи отлагане“, каза още той.

* Източник: FOCUS

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

Единадесет камбани за храма „Св. Висарион Смолянски“ в центъра на гр. Смолян ще бъдат докарани до края на месеца и ще бъдат осветени, предаде радио „Фокус“ – Смолян. Те се изработват в Москва. До края на месеца ще бъдат покрити с мед и двата полукупола на храма. В момента се работи по водните инсталации на централната част – наоса, и на параклиса. Иконостасът е изработен от проф. Кънчо Станев. Негово дело ще бъде и митрополитският трон. Предстои изработването на иконите. Близо година ще продължи стенописването на храма. Най-вероятно през първите месеци на следващата година храмът „Св. Висарион Смолянски“ ще бъде осветен.

* Източник: News.Plovdiv24.com

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

Правителството на Великобритания възнамерява да промени образователната система в страната така, че частните мюсюлмански училища да минат под държавен контрол. В момента в страната функционират около сто и петдесет частни мюсюлмански училища и само пет държавни.

Всички частни училища, включително и мюсюлманските, ще получат финансова помощ, както и други привилегии, ако се съгласят да се присъединят към държавната образователна система. Към тях ще бъдат отправяни същите изисквания, както и към останалите държавни учебни заведения в страната.

* Източник: Интерфакс

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

На 8 август в предаването „За Църквата и държавата“ гост ще бъде дългогодишният свещеник в Мелбърн, Австралия, о. Александър Попов. Той ще разкаже за живота на българската църковна община там.

Заради лятната програмна схема на телевизия „България-кабел“ предаването „За Църквата и държавата“ ще се излъчва в понеделник от 21:30 ч. наживо с повторения във вторник от 11:15 ч. и в неделя 9:20 ч.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

pantel..jpgЦърковният съд в Атина отстрани от поста му митрополита на Атика Пантелеймон с единодушното съгласие на участващите митрополити – Атински архиепископ Христодул и дванадесетте члена на Св. Синод. Заседанието завърши в 15 ч., но решението стана известно много по-рано.

Говорителят на Св. Синод – митрополитът на Сирос Доротей – заяви, че е взето единодушно решение за окончателното отстраняване на митрополита от длъжност, без той да бъде лишаван от епископски сан: „Свещеният Синод установи, че все още са налице сериозните причини, които навредиха на Църквата и на мира в обществото, в резултат от което вярващите бяха дълбоко скандализирани“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

sinod.jpgСв. Синод на Йерусалимската църква реши третият и краен етап от изборите за патриарх да се проведе на 22 август. В същото време синодът отне правото на глас на трима духовници, поддръжници на бившия патриарх Ириней – митрополитите Кириак и Яков и архим. Панарет.

* Източник: news.in.gr

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

Главните дирекции на няколко институции в Букурещ бяха наводнени след проливните дъждове от последните дни, съобщи „Медиафакс“. Сред засегнатите сгради са тези на Св. Синод, „Домът на журналистите“ (Casa Presei) и Полицейската академия. Две болници и три хотела също са пострадали след обилните валежи в румънската столица.

* Източник: FOCUS

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

Поройните дъждове предизвикаха свличане на земни маси в двора на църквата в Чепеларе, които са затрупали местния свещеник о. Николай. Свещеникът е бил на тридесет и пет години.

* Източник: БТА

Нека се помолим Бог да го упокои в Своето Царство!

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

Македонският президент Бранко Цървенковски е заявил днес, че случаят с владика Йован, осъден на две и половина години затвор за разпалване на омраза на верска и национална основа, е вътрешен въпрос за Македония. Държавният глава е отказал да коментира настояването на сръбски официални лица да бъде освободен „охридският архиепископ“, който излежава присъдата си в скопския затвор „Идризово“, като е изтъкнал, че владика Йован (със светското име Зоран Вранишковски) е македонски гражданин и не е от сръбското малцинство в Македония. В разговор с президента на Сърбия Борис Тадич по този повод двамата президенти са се съгласили, че институциите и на едната, и на другата държава не бива да предприемат стъпки, които може да се изтълкуват като намеса във вътрешните работи, както и че въпросите, които засягат църковните интереси, трябва да се решават в преки разговори между Сръбската и Македонската православна църква.

* Източник: Focus

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

Тридесетчленна археологическа експедиция проучва средновековния български манастир от края на деветото столетие в местността „Текекараач“ до варненския кв. „Възраждане“, предаде БГНЕС. Експедицията е ръководена от проф. Казимир Попконстантинов – декан на Православния богословски факултет и ръководител на катедра „Археология“ при Историческия факултет на Великотърновския университет „Св. Кирил и Методий“, съвместно с директора на варненския Археологически музей Валентин Плетньов. В състава на експедицията са включени студенти по археология от Великотърновския университет, студенти от Папския институт по християнска археология в Рим, ученици от Националната гимназия по хуманитарни науки и изкуства във Варна.

Проучвания в местността „Текекараач“ се правят за десета поредна година. Целта на тазгодишните проучвания е

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

panteleimon.jpgВ понеделник в Атина ще се проведе църковен съд, който ще разгледа обвиненията срещу един от най-влиятелните епископи в Гърция – митрополита на обл. Атика Пантелеймон. Съдът, в който участват Атинският архиепископ Христодул и дванадесет синодни митрополити, трябва да реши, в съгласие със законите и църковните канони, участта на митрополита и да му позволи да се върне в епархията си или да бъде окончателно отстранен от този пост.