Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

m.Natanail.jpgСедем чувала с дрехи и одеяла са предали в централата на БЧК в Благоевград служителите в църквата „Въведение Богородично“. Три чувала с помощи са осигурили и служителите в храма в кв. „Еленово“, съобщи радио „Фокус“ – Пирин.

С решение на Св. Синод, в деня на Успение Богородично, 15 август, църквите в Пиринско ще организират масирана кампания по набиране на помощи за бедстващите региони, информира Неврокопският митрополит Натанаил.

* Източник: FOCUS

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

Ремонтните работи по храма „Св. Успение Богородично“ във Велико Търново ще продължат след празника Успение Богородично, каза днес пред радио „Фокус“ о. Иван – свещеник във великотърновския храм. „В настоящия момент събираме средствата за възстановяването на църквата, като за три години успяхме да изографисаме купола и двете страни на църквата“, допълни още той.

* Източник: FOCUS

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

В различни руски градове множество граждани почетоха в петък паметта на загиналите преди пет години моряци от подводницата „Курск“. На 12 август 2000 г. при експлозия на торпедо на борда на тази подводницата загина целият екипаж от сто и осемнадесет души. В базата на флота в Баренцово море роднини и приятели на загиналите подводничари участваха в църковен помен.

Със заупокойна лития за загиналите подводничари започнаха траурните церемонии във Видяево – селището, където са живели част от членовете на екипажа. Там беше открит паметник, посветен на тяхната гибел. Триметрови фрагменти от обшивката на корпуса на „Курск“ са монтирани така, че да представляват разкъсаната от взрива капитанска кабина на подводницата.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

maksim.jpgСв. Синод на БПЦ излезе с обръщение към българския народ по повод наводненията от последните седмици. Архиереите призовават православните християни да се включат в акциите за събиране на средства и помощи за пострадалите. В обръщението се изразява загриженост от факта, че природното бедствие е отнело човешки животи, оставило е без подслон и средства за живот стотици хиляди българи, унищожена е селскостопанска продукция, наводнени са много храмове и манастири. Според Св. Синод тези обстоятелства поставят на изпитание моралните устои на нацията.

„Когато страда един член от тялото, страда цялото тяло; когато страда част от обществото, страда цялото общество“ – се казва в обръщението на Св. Синод. „Затова БПЦ като духовна майка на българския народ и пазителка на нравствените му устои не може да остане безучастна към страданията му“. Св. Синод изказва искрени съболезнования на близките на загиналите и съчувства на пострадалите от наводненията.

4.9259259259259 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (27 Votes)

iguman_david.jpgВ интервю пред сръбския вестник Глас jaвности Давид (Нинов), игумен от т. нар. Охридската архиепископия (новосъздадена от Сръбската православна църква формация на територията на Република Македония), заяви, че в затвора са нарушени правата на архиеп. Йован (Вранишковски), който сега излежава присъда от две години и половина.

На въпроса „как е третиран в затвора Охридският архиепископ“ неговият близък съратник Давид (Нинов) отговаря, че това е най-болната тема, защото затворническите власти са свалили расото на архиеп. Йован, а „неговото расо е неговата кожа, значи са му свалили кожата“. Първоначално не са му позволявали да вземе със себе си Св. Писание. След като Йован (Вранишковски) е получил Библията на гръцки език, тя му е била отнета обратно за проверка. Не му е позволено също да получава пакети с храна – разказва игуменът.

4.9859154929577 1 1 1 1 1 Rating 4.99 (71 Votes)

Kosovo.jpgМиротворците в Косово са организирали среща на духовните водачи в областта. Еп. Теодосий от Сръбската православна църква, председателят на ислямската общност в Косово мюфтията Тернава и римокатолическият епископ Марк Сопи са се срещнали вчера на територията на един от контигентите на KFOR в Прищина. Както съобщи информационната служба на KFOR, на тази среща с представителите на основните религиозни общини са присъствали премиерът на Косово Байрам Косуми и зам.-ръководителят на временната администрация Лари Росин.

Участниците са стигнали до единомислие по проблема за „необходимостта в Косово да се създаде многонационално и толерантно общество, в което веротърпимостта да бъде универсалната религиозна ценност“ – съобщава официалният сайт на Рашко-Призренска епархия. Духовните водачи са подчертали необходимостта от диалог и са осъдили използването на насилие.

* Източник: Патриархия.ру – Интерфакс

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

lavrenti.jpgЗа първи път у нас Асоциацията на професионалните готвачи в България отбелязва 10 август, денят на св. Лаврентий, като свой професионален празник. По този повод днес ще бъде организирано празнично шествие от площад „Св. Неделя“ по бул. „Витоша“ до ул. „Христо Белчев“.

Св. Лаврентий е живял през третото столетие и е бил главният от седемте дякона на Рим, който е отговарял за социалната дейност на Римската църква. По време на имп. Валериан Църквата е била преследвана, за да бъдат присвоени нейните средства. След като императорът залавя папа Сикст Втори, Лаврентий поема ръководството на църквата. Преди мъченическата си смърт папа Сикст пророчествува на Лаврентий, че скоро го очакват тежки страдания и му заръчва да раздаде на бедните цялото си имущество.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

devic.gifТази седмица завършиха възстановителните работи в православния женски манастир „Девич“ на територията на Косово, основан през 15 в., в които участваха френски и испански сапьори от състава на миротворческите сили на KFOR, съобщи прес-службата на KFOR. „Разрушаването на православни светини в Косово е срам за двете интернационални общности, които не успяха да опазят културните паметници“ – се казва в съобщението.

Френският генерал Филип Траки коментира обновяването на манастира с думите: „Това е показателен жест за грижата на KFOR за културното наследство на Косово и предупреждение към деструктивните сили: нашите войници няма да позволят да се повторят срамните събития от март миналата година“.

4.7894736842105 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (19 Votes)

Римският папа Бенедикт Шестнадесети обяви даването на индулгенция (опрощаване на греховете) за всички участници в Световните дни на римокатолическата младеж, които ще се проведат в Кьолн от 16 до 21 август.

Пълна индулгенция се дава на младите християни участващи в Световната младежка среща, „които с цялата си душа се отричат от греховете си“. Частично опрощение на греховете папата ще дари на всички римокатолици, които в дните на Световния младежки фестивал, ще се молят за младежите да укрепват във вярата, любовта и уважението към родителите си, да създат семейства, в съответствие с евангелските норми, или да посветят живота си на Бога.

На церемонията при закриването на Световните дни на римокатолическата младеж Бенедикт Шестнадесети ще отслужи меса в присъствието на близо милион млади хора.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

nikofor.jpgЦърковният съд в Атина, който заседаваше в понеделник и вторник във връзка с обвиненията срещу митрополитите на Атика Пантелеймон и на Димотика Никифор за „скандализиране на вярващите“, сложи в архива делото срещу митр. Никифор и вдигна предварителното наказание срещу него. В официалното съобщение на Св. Синод се казва, че „обвинение срещу клирик не може да се поддържа само от един свидетел“, какъвто е случаят с митр. Никифор. Вторият свидетел, макар да беше призован да свидетелства, не се яви на заседанието.

Синодът стигна до това решение след внимателно разглеждане на всички факти по делото и вземайки предвид „показанията на 573 доброволно явили се свидетели по делото и 47 свидетели на защитата, които представляваха цялата местна общност и между тях депутати, областни управители и кметове, педагози и други“. Въз основа на техните свидетелства синодът единодушно реши, че няма основания за повдигане на обвинение срещу митрополита на Димотика Никифор.

* Източник: Официален сайт на Гръцката църква

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

В храмовете в Русенска епархия се събират дрехи и други вещи от първа необходимост, както и парични средства, в помощ на пострадалите от наводненията, съобщи радио „Хоризонт“. От общината са осигурили транспорт, с който всички събрани помощи ще бъдат предадени в пунктовете на Червения кръст. Досега са събрани близо един тон дрехи. От митрополията съобщиха, че всички събрани средства ще бъдат преведени по сметките на Червения кръст. От манастира в Каран Върбовка е доставена минерална вода за бедстващите.

В проповедта си за празника Преображение на 6 август в едноименния столичен храм Българският патриарх Максим отправи призив към християните в страната да подкрепят молитвено, но и с материална помощ, пострадалите от бедствието наши сънародници. Призиви за християнска помощ в тази критична ситуация се отправят във всички епархии след празничните служби и акатисти по време на Богородичния пост.

Днес се очаква въпросът за помощите да бъде разгледан на заседание на владиците в Троянския манастир.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

vartolomei.jpgКонстантинополският Вселенски патриарх Вартоломей ще посети Гърция през септември, като обиколката му ще включи Атина и северните градове Флорина и Едеса. Това ще бъде първата му визита в Гърция след кризата в отношенията между Вселенска патриаршия и Гръцката църква, която се изостри през последните години заради статута на т. нар. „нови земи“ в Северна Гърция и на някои егейски острови. Митрополиите на Едеса и Флорина са част от „новите земи“, които са под духовната опека на Патриаршията, но се администрират от Гръцката православна църква.

Поканата за посещението е отправена към Вселенския патриарх от двете митрополии във Флорина и Едеса, както и от местните власти, които посетиха Вселенска патриаршия през юни т. г. По време на визитата си патриархът ще бъде придружаван навсякъде от Атинския архиепископ Христодул.

* Източник: news.in.gr

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

Curkva_Sv_Stefan.jpgПредседателят на Настоятелството на Българската православна общност в Турция Васил Лязе е изпратил благодарствено писмо до кмета на Община Ямбол Кирил Тодоров по повод завършилия ремонт и реконструкция на музейната експозиция в сградата на Екзархията, съобщи радио „Фокус“ – Сливен. В писмото до кмета се казва:

„Така уникалните експонати, печатни произведения и предмети, отразяващи епохата на нашето духовно Възраждане, ще бъдат на постоянен достъп до интересите и вниманието на гости и туристи от Европа и света. Изказваме топла благодарност на Община Ямбол във Ваше лице за оказаната ни помощ. Договорът, подписан между нашите две общини за културно, духовно и делово сътрудничество, се изпълва със съдържание – факт, който ни радва и окриля за в бъдеще“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

narko.jpgВ Санкт-Петербургска епархия е разработен проект за оборудване и устройство на нов рехабилитационен център с петнадесет-осемнадесет места за наркозависими в Карелия. Епархийският отдел за противодействие на наркоманиите и алкохолизма съобщава, че въвеждането на новия специализиран център ще позволи частично да се намали остротата на проблема с рехабилитацията на наркозависимите в северозападния регион на Русия. Отбелязва се също така, че програмите за помощ на зависими хора в такива центрове се базират на руските аскетически традиции, в които зависимостта се разбира като страст и преди всичко като духовно-нравствено заболяване. В Санктпетербургска епархия съществуват енории, в които се оказва помощ на хора, желещи да преодолеят алкохолната си или никотинова зависимост.

* Източник: ИHТЕРФАКС – Седмица.Ru

4.5294117647059 1 1 1 1 1 Rating 4.53 (17 Votes)

galaktion.jpg Високопреосвещеният Старозагорски митрополит Галактион, временно управляващ Българската Западно- и Средноевропейска епархия, осъществи първото свое работно посещение и инспекция на Църковната община във Виена. Архиерейската служба в неделния ден въпреки отпускарския период беше посетена от немалко богомолци.

Трима иподякони и двама свещеници участваха в съслужението. Черкуваха се приятели от управата на Фоколарното движение в Австрия. Хористите, дори и в малък състав, допринесоха отново за мистичното молитвено настроение по време на богослужението, а „Отче наш“, изпято от прочутата в цял свят оперна певица Красимира Стоянова, затрогна и вярващи, и служещи. В края на службата митр. Галактион благослови приготвеното грозде и произнесе пастирско слово, в което призова клира и миряните от общината и занапред ревностно да служат на св. Църква и на майка България.

Енорийският свещеник замоли управляващия архиерей да съдейства за решаване въпросите на общината. Предложената постна трапеза беше споделена и от представителя на Константинополската Вселенска патриаршия и неин екзарх за Средна Европа, Високопреосвещения митрополит Михаил (Стайкос).