Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

zatwor.jpgСтатистиката показва, че в Нижни Новгород около половината от затворничките от женския затвор в региона след излизането си на свобода влизат в манастир – съобщи Интерфакс. За това е допринесла специалната дистанционна (on-line) обучителна програма на затворничките за основите на православната вяра, осъществявана от Нижниновгородската епархия на Руската православна църква.

В настоящия момент епархията обгрижва духовно деветнадесет затворнически колонии на територията на Волжския регион. Към всяка колония е поставен свещеник, който изповядва затворничките и провежда с тях духовно-просветни беседи. Практически всички енории в епархията оказват благотворителна помощ на задържаните, като им осигуряват храна, лекарства, дрехи, литература. Според възможностите си РПЦ помага за социализацията на осъдените при излизането им на свобода, като им се предлага работа в енориите и им се дават насоки към конкретни храмове.

* Източник: Интерфакс

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

0_1587_406941_1_00.jpgРуската православна църква е готова да използва организаторския опит от Световните дни на римокатолическата младеж, заяви Клински архиепископ Лонгин, представител на РПЦ в Германия, пред Дойче веле.

По думите на представителя на РПЦ в Германия, подобни форуми като Световната среща на римокатолическата младеж са полезни, защото те показват на вярващите младежи, че и в другите страни има млади вярващи християни със сходни проблеми.

4.7142857142857 1 1 1 1 1 Rating 4.71 (35 Votes)

svsofia.jpgСъдебен спор предизвика искането на ислямистка фондация един от символите на Истанбул – храмът „Света Софѝя“ да се ползва като джамия. Ислямисткото Дружество за защита на историческите ценности на вакъфите и на околната среда заведе дело срещу правителството, съобщиха турските медии.

Искът е за отмяна на указа, с който през 1934 г. храмът „Света Софѝя“ е обявен за национален музей на Турция. С този указ се забранява ползването на „Света Софѝя“ за религиозни ритуали. Исканията на ислямистите храмът да бъде превърнат в джамия датират отдавна. По време на управлението на бившия премиер ислямист Неджметтин Ербакан част от църквата беше използвана за мюсюлмански ритуали, но след това властите възстановиха забраната.

* Източник: actualno.com

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

Екип от трима художници реставрират стенописите на средновековната църква „Света Троица“ в манастира край с. Раковица, обл. Видин. Тя е историческо място, където е взето решение за вдигане на въстание в Северозападна България срещу османските поробители през 1850 г. Средствата са отпуснати от Министерство на културата.

Малкият храм е част от манастирски комплекс в Западна Стара планина, само на два-три километра от българо-сръбската граница. В началото на 70-те години на миналия век е обявен за паметник на културата. Преди това обаче вкопаният в земята храм е бил превърнат в обор. Разрушаван и съграждан през вековете, храм „Света Троица“ е изографисан за последно преди сто и шестдесет години. Високата влажност, течовете и лошото стопанисване са повредили невъзвратимо възрожденската иконопис.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

Помощ на стойност 316 651 лв. дари „Каритас“ (международна римокатолическа благотворителна организация) на хората, пострадали от наводненията, съобщиха от организацията.

Инициативата се осъществява с подкрепата на Министерство на вътрешните работи на Република Австрия, клоновете на „Каритас“ в Австрия, Германия, Чехия и римокатолическата общност в България.

* Източник: БНР

 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

katedralata1.jpgВарненска и Великопреславска св. митрополия и Обществен комитет „Православни ценности“ организират събирането на средства за пострадалите от наводненията.

Помощите ще се събират до 22.8.2005 г. в специално поставени за случая каси във всички храмове на епархията. Митрополията и Общественият комитет призовават всички християни да проявят милосърдие – всеки според възможностите си да подпомогне бедстващите.

3.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 3.67 (12 Votes)

roger.jpgНа 16 август, по време на вечерното богослужение, е бил убит деветдесетгодишният основател на световноизвестната икуменическа община в Тезе, Франция – брат Роже Луис Шутц.

Убийството е извършено от тридесет и шест годишна румънка, която му е нанесла три удара с нож в гърлото пред очите на две хиляди и петстотин богомолци, присъстващи на вечерната служба. Брат Роже е загинал на място от нанесените рани, независимо от оказаната му първа медицинска помощ, съобщи BBC. Румънката е задържана от полицията, но засега остават неясни мотивите за убийството.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

Kiril3.jpgЗавърши тридневното посещение (от 13 до 16 август) на Смоленски и Калининградски митрополит Кирил от Руската православна църква в България. Той беше поканен от Варненски и Великопреславски митрополит Кирил да посети Варна и да вземе участие в тържествата по случай Успение Богородично (който е и денят на Варна), 125-годишнината от полагането на основния камък на Варненската катедрала „Успение Богородично“ и 126-годишнината от създаването на Военно-морския флот в България.

Kiril2.jpg На 15 август във варненския катедрален храм двамата архиереи, в съслужение с епархийското духовенство, отслужиха св. Литургия. На празничното богослужение присъстваха множество граждани, сред които областният управител на Варна Петър Кандиларов, кметът на града Кирил Йорданов, генералният консул на Русия във Варна А. А. Джаримов и генералният консул на Украйна във Варна Oлег Барановски.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

На 18 август в с. Стоб със св. Литургия, отслужена от местния свещеник Димитър в новия параклис „Св. Йоан Рилски“, беше почетен денят на Рилския пустиножител. Църковните служители бяха приготвили и курбан за всички жители и гости на селото. Парклисът „Св. Йоан Рилски“ е строен със средства на дарители в продължение на десет години.

* Източник: ФОКУС

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

tinos.jpgПразникът Успение Богородично в Гърция и Кипър беше белязан със скръб за сто двадесет и едната жертви на самолетна катастрофа. Във всички храмове в двете страни след празничните литургии се отслужиха панихиди за починалите. Архиеп. Христодул отслужи заупокойна служба след литургията в храма „Успение Богородично“ на о-в Идра, а в проповедта си каза: „Молим св. Богородица да укрепи хората, загубили своите близки, родителите, които загубиха децата си. Участваме в болката им, плачем заедно с тях и молим Божията помощ да бъде с тях и да се упокоят душите на жертвите“.

Празникът Успение Богородично е неработен ден за Гърция и винаги се празнува с големи тържества. В събиращите се тази година три неработни дни гръцката столица опустя и всички се отправиха към островите, където се намират най-известните храмове на св. Богородица. И тази година най-много поклонници се събраха на о-в Тинос, където се намира чудотворната икона на св. Богородица Евангелистрия (Благовестничка – на снимката).

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (9 Votes)

В Колумбия леви активисти са убили двама служители на Римокатолическата църква, предаде „Ройтерс“. По данни на представители на полицията членове на организацията ФАРК (Революционни въоръжени сили на Колумбия) са взривили автомобила, с който двамата свещеници са пътували по път в планината. След експлозията нападателите са открили огън по колата. Освен свещениците при атаката са загинали и две съпътстващи ги лица.

* Източник: ФOCUS

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

08.18_Uspenie_sv_Ivan.jpgНа 18 август Българската православна църква отбелязва празника Успение на св. Йоан Рилски – небесен застъпник на народа и страната ни и основател на най-големия православен български манастир – Рилската св. обител, която стои като крепост на православната ни вяра. Заради неоценимия принос на Рилския манастир в историята, но и в настоящето на народа ни за оформянето и съхряването на българския дух, тази св. обител е станала символ на националното ни самосъзнание.

* Източник: БНР

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (12 Votes)

Главата на Старообрядческата църква в Русия митр. Андриан почина на 10 август от сърдечен удар по време на лития между две селища в района на гр. Киров.

Митр. Андриан (със светското име Александър Генадиевич Четвергов) е роден през 1951 г. в гр. Казан. През 1974 г. завършва института по въздухоплавателна промишленост в Казан, след което работи като инженер-конструктор. През 1986 г. напуска работа и се отдава на служение в старообрядческата общност в града. От 1995 г. работи като иконописец в Екатеринбург и Новосибирск. Овдовял през 1998 г., той е ръкоположен за дякон (1999 г.) и свещеник (2000 г.). През 2001 г. приема монашество и през същата година старообрядческият Московски и на цяла Русия митрополит Алимпий го ръкополага за епископ на Казан и Вятка.

От 9 февруари 2004 г. е избран за митрополит на Москва и цяла Русия. Скоро след избора си установява контакт с представители на Руската православна църква, срещал се е и с патр. Алексий Втори. Затова на събора си през октомври 2004 г. РПЦ взе решение за развитие на отношенията със Старообрядческата църква.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

image005.jpgС едновременни богослужения в Кьолн, Дюселдорф и Бон днес откриха Двадесетия Световен младежки форум, който ще продължи до 21 август. Тази година мотото на световните дни на римокатолическата младеж е: „Ние сме дошли да Му се поклоним“. За откриването в Кьолн пристигнаха около четиристотин хиляди млади хора от сто и седемдесет страни, сред които и българи. Форумът се отразява от 6 500 представители на медиите, 12 000 души са натоварени със сигурността, а разходите се изчисляват на сто милиона евро.

Програмата на младежкия фестивал включва повече от петстотин различни събития, които насърчават участието на младежите: концерти, социални дискусии, национални срещи и др. „Хипотезите за религиозен Уудсток се отхвърлят – това е нещо по-различно“, твърдят организаторите. Същността е да се насърчи диалогът между младите и Църквата – така, както в продължение на години успяваше да го прави Римският папа Йоан-Павел Втори, който поставя началото на тези срещи през 1985 г. „Днешните млади хора отново се чувстват привлечени от Църквата. За тях ние сме нещо изненадващо ново, донякъде чуждо, но заради това – и очарователно“, казва Хайнер Кох, генерален секретар на младежкия форум.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

Стартира официалният уебсайт на българската епархия за САЩ, Канада и Австралия, начело с Негово Високопреосвещенство митополит Йосиф. Епархийският сайт съдържа новини за живота на православните християни от българския диоцез, информация за енориите и текущи събития.

Адресът е: http://www.bulgariandiocese.org