Мобилно меню

×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 172

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)
BorisIII.jpg

Панихида за последния български цар ще бъде отслужена на 28 август в Рилския манастир, къдете е погребано сърцето му, съобщи игуменът на св. обител Драговитийски епископ Йоан. Тогава се навършват шестдесет и две години от смъртта на монарха.

Борис Трети е цар на България от 3 октомври 1918 г. до 28 август 1943 г. Той е син на цар Фердинанд Първи, който абдикира в негова полза след поражението на България в Първата световна война. След смъртта си цар Борис Трети е наследен от сина си Симеон Втори Сакскобургготски.

4.90625 1 1 1 1 1 Rating 4.91 (32 Votes)

Евгени Минчев разкритикува провеждащия се гей-парад във Варна като проява на лош вкус и парадиране с хомосексуалността. В предаването на bTV „Тази сутрин“ той се съгласи с позицията на Църквата, че хомосексуализмът е отклонение, като се позова на Новия Завет. Светският хроникьор призова към толерантност към гейовете и за това да се даде „втори шанс“ на всички хора с подобна ориентация, т. е. възможност за поправяне.

В същото предаване представителка на гей-организацията „Джемини“ във Варна изказа съжаление, че парадът  не е предизвикал почти никакъв интерес нито сред гей-организациите, нито сред обществото на морската ни столица. Като една от главните причини за това тя изтъкна позицията на Варненска и Великопреславска митрополия към гей-мероприятието.

4.9259259259259 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (54 Votes)

academy.jpgОт 25 до 30 август в Санкт Петербург се провежда третата конференция „Изток-Запад“ на новозаветните богослови от цяла Европа под егидата на Studiorum Novi Testamenti societas (Световно дружество на новозаветните богослови). Първата конференция се състоя през 1997 г. в манастира „Нямц“, Източна Румъния, а втората – през 2001 г. в Рилския манастир, която беше организирана от Богословския факултет към СУ „Св. Климент Охридски“.

Темата на конференцията тази година е „Единство и разнообразие в новозаветната еклисиология“. Участват около шестдесет учени от цяла Европа – православни, римокатолици и протестанти. Предвидени са петнадесет доклада и обсъждания в дискусионни групи. Приветствие към участниците ще отправи ректорът на Духовната академия в Санкт Петербург Тихвински епископ Константин. От българска страна участват проф. Иван Желев Димитров, който от 1995 г. е член на Световното дружество на новозаветните богослови и член на комитета за Източна Европа, доц. Емил Трайчев – декан на БФ към СУ, и асистентите Ивайло Найденов и Екатерина Дамянова.

4.7894736842105 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (19 Votes)

Варненският и Великопреславски митрополит Кирил взе отношение към нарастващия проблем с областните управители на ДПС в страната. Той излезе с изявление, в което се казва следното:

„Във връзка с номинираните двама представители на ДПС за областен управител на Варненска област заявяваме своя протест. Българският народ е доказал своята толерантност към иноверни и инославни – евреи, арменци, турци и др. На тази тема на 19.2.2005 г. изнесохме доклад в гр. Виена по покана на Фондация „Pro Oriente“. Варна е един от градовете, в които спечели НДСВ. Не можем да се съгласим с подобна подмяна на вота на варненските избиратели. Призоваваме Божието благословение над българските управници и се надяваме на тяхното мъдро решение в разпределението на властта“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

dec1.JPGВойниците от КФОР ще защитават сръбските манастири в Косово с оръжие, пише днес сръбският вестник Блиц. На военното летище „Амико“ при Джаковица преди два дни е проведено военно учение, на което е демонстрирана готовността и способността на представителите на КФОР да защитават културно-историческите паметници.

Според най-новата стратегия на КФОР около културно-историческите обекти са определени синя и червена зона. В синята зона полицията на ЮНМИК в сътрудничество с КФОР и Косовската полицейска служба ще се опитва да възстановява реда. В случай на продължаване на безредиците в действие ще влизат специални отряди на КФОР за прекратяване на улични демонстрации, въоръжени със сълзотворен газ, брони, щитове и палки.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

Монопол върху производството и продажбата на църковни свещи ще поиска Св. Синод от държавата. Сега печалбите отиват в частни лица, каза Ловчанският митрополит Гавриил. Той и Старозагорският митрополит Галактион подготвят доклад за отношенията между държавата и църквата. Документът ще бъде представен на предстоящия църковно-народен събор през октомври в Рилския манастир. От продадените 1 300 тона свещи през м. г. само 150 тона са отишли за издръжка на Българската православна църква, каза митр. Гавриил.

* Източник: в-к „Стандарт“

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

Teofil.jpgСлед избора на новия патриарх на Йерусалим в ход е процедурата по неговото утвърждаване от Йордания, Израел и Палестинската автономия. Самият патр. Теофил е оптимистично настроен и смята, че няма да има особени проблеми при утвърждаването му от страна на трите държави. Същото предвиждат гръцки и чуждестранни дипломати, чието мнение сондира във вчерашния си брой гръцкият вестник „Вима“, за разлика от бившия патриарх Ириней, който беше признат от Израел чак три години след избора си.

Очаква се Йордания да е първата страна, която ще признае патр. Теофил. Веднага след избора си новият патриарх е разговарял с вуйчото на крал Абдала, като освен това има и отлични връзки с министъра на вътрешните работи на страната.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

В остър конфликт влязоха хомосексуалисти и представители на Църквата заради започващите тази седмица национални гей-празници във Варна. Обществен комитет към Варненска и Великопреславска митрополия осъди даването на гласност на подобни прояви и заплаши да свика национален анти-гей парад.

Организаторите пък обвиниха комитета, че действа избирателно и се опитва да ограничи правото на достъп до информация. Националните гей-празници са първата по рода си проява. Те ще продължат от 24 до 27 август и се очаква да съберат хомосексуалисти от шест страни. Основната част от програмата ще бъде в миксклуб „Александър“ заради отказ на общината да позволи открита сцена. От обществения комитет „Православни ценности“ към митрополията обаче смятат, че подобни публични събирания подтикват младите към нисък морал и убиват в тях православните християнски ценности.

* Източник: в-к „Сега“

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

Teofil1.jpgНовият патриарх на Йерусалим Теофил направи своето първо изявление пред медиите. Той заяви, че „всички решения занапред ще се вземат общо от синода. Имаме задължението да възстановим авторитета на патриаршията в името на общността, на гръцкия род, но и на арабските вярващи. Ще направим всичко, което е възможно, за да излезем от кризата от проследните месеци и да затворим раните“.

Патр. Теофил е смятан за умерена личност на компромиса и диалога, който отбягва публичността и, както се изразяват наблюдателите, „не разкрива лесно картите си“. Има добри познания в областта на сложните международни отношения в региона и политическа мисъл. Натрупал е опит като екзарх на Божи гроб в Москва, а после и в Катар, където полага основите на православен храм. Там той установява близки отношения с гръцката общност в САЩ. Не е компрометиран. Добрите му отношения с американската администрация обаче предизвикват скептицизма на палестинските власти.

По материали от гръцкия печат

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

Teofil.jpgАрхиепископът на Тавор Теофил беше избран единодушно за нов – деветдесет и седми поред – патриарх на Йерусалим, след като другите двама кандидати, архиепископът на Константина Аристарх и митрополитът на Тивериада Алексиос, оттеглиха своите кандидатури.

Изборът протече в рамките на десет минути в храма на Христовото Възкресение. Право на глас имаха дванадесетте члена на Св. Синод на Йерусалимска патриаршия, дванадесетте представители на православните общности и двадесет и един архимандрити, които служат в стария град на Йерусалим.

Новият патриарх на Йерусалим е петдесет и пет годишен и беше ръкоположен за епископ седем месеца преди кризата в Йерусалимска патриаршия. Преди това е бил екзарх (представител) на Божия гроб в Катар.

* Източник: news.in.gr

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

Benediktspolit_1_00.jpgДнес завършва четиридневното посещение на Римския папа Бенедикт Шестнадесети в Германия, което е първото му пътуване в чужбина откакто стана духовен глава на римокатолическата общност в света. Пoсещението на папата беше свързано с  участието му в Световните дни на римокатолическата младеж в Кьолн.

Кратка хроника на събитията:

На 18 август започна визитата на римския папа. При засилени мерки на сигурност той беше посрещнат на летището в Кьолн от президента на Германия Хорст Кьолер, канцлера Герхард Шрьодер, главата на Римокатолическата църква в Германия кард. Карл Леман, архиепископа на Кьолн кард. Йоахим Майснер и др. При пристигането си папа Бенедикт поздрави хилядите младежи, приветстващи го на летището: „Посрещането от толкова много млади хора, дошли на Световния ден на младежта, е знак за виталността на Църквата. Щастлив съм да бъда сред младежи, да подкрепя вярата им и да съживя надеждата им“ – посочи папата в приветствието си, разпространено от пресслужбата на Ватикана.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

Еп. Дираир Мардикян, архиерей на арменците в България и Румъния, отслужи литургия в 385-годишната арменска църква „Св. Богородица“ в Силистра, предаде агенция „Фокус“, цитирайки съобщение на БНР.

В двора на църквата, смятана за най-стария арменски храм в България, беше открит мемориал в памет на жертвите на османския геноцид над арменския народ преди деветдесет години. Мемориалът е от черен гранит, с надпис на арменски и български език, в памет на жертвите от геноцида над арменския народ от 1915 г.

* Източник: ФОКУС

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

Интелектуалци и общественици от Враца учредиха Инициативен комитет за спасяването на манастира „Св. Йоан Пустинник“ край с. Бистрец, предаде агенция „Фокус“, позовавайки се на БНР. За цялостното възстановяване на манастира и превръщането му в туристически обект са необходими най-малко 25 хиляди лева. Комитетът предвижда тиражирането на сувенири и печатни издания, картички и брошури за набиране на средствата. До дни ще излезе и специален вестник, свързан с инициативата. Съюзът на архитектите във Враца ще включи манастира в Книгата на застрашените културно-исторически обекти в България.

Бистрецки манастир „Св. Йоан Рилски“ (наричан още „Св. Йоан Касинец“ и „Св. Йоан Пусти“) е разположен в местността Касината на травертинова площадка под величествен скален венец във Врачанския дял от Западна Стара планина, на шест километра западно от гр. Враца, в землището на кв. „Бистрец“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)

shipka.jpgС поднасяне на цветя, тържествени речи и панихида, отслужена от Великотърновски митрополит Григорий, днес започнаха честванията на сто двадесет и осмата годишнина от Шипченската епопея.

От 21 до 23 август 1877 г. на най-високите точки на Шипченския проход са се водили епичните боеве между войските на Сюлейман паша и руско-българския отряд на ген. Н. Г. Столетов. В резултат от тридневните боеве Шипка е спасена, а армията на Сюлейман паша не успява да се съедини с войските на Мехмед Али паша и да подпомогне Осман паша, отбраняващ Плевен, и заедно да изтласкат руската Дунавска армия северно от р. Дунав. По време на Шипченската епопея загубите на Шипченския отряд възлизат на 3 100 руски войници и офицери и 535 български опълченци, а загубите на противника – на повече от 8 200 души.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)

jpg.php.jpegПогребението на убития брат Роже, основател на икуменическата община в Тезе, ще бъде на 23 август от 14 ч. Дотогава тялото му се намира за поклонение в храма, където беше убит по време на молитва на 16 август от тридесет и шест годишната румънка Лумината Солкана.

Новият ръководител на икуменическата община в Тезе е Алоис Лезер – петдесет и една годишен римокатолик от Германия. Покойният брат Роже го е определил за свой заместник и го е посочил като приемник в ръководенето на общината преди осем години. „Ние сме благодарни за пътя, който откри пред нас брат Роже и ще продължим да го следваме“ – каза в интервю за френските медии Алоис Лезер.