Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

В навечерието на изборите за нов Йерусалимски патриарх Израел обяви, че не е оттеглил подкрепата си от бившия патр. Ириней и все още го смята за законен предстоятел на патриаршеския трон в Йерусалим. Това усложнява допълнително предизборната ситуация, тъй като в нея участват властите на трите държави, в които се простира юрисдикцията на Йерусалимската патриаршия – Израел, Йордания и Палестинската автономия. Източници около Ириней твърдят, че зад него стои и голяма част от арабските вярващи.

Коментирайки събитията пред новия екзарх на Божи гроб в Атина, зам.-министърът на външните работи на Гърция П. Скандалакис заяви, че „Атина е загрижена за институцията на патриаршията, а не за личности. И, следователно, всички трябва да се борим да се запази гръко-православния характер на Йерусалимската патриаршия“.

* Източник: news.in.gr

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

pop3.jpgКатедрата по теология на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ организира на 22 октомври 2005 г. в Шумен международна научна конференция на тема „Християнството в Египет и Синай“.

Няма ограничения за хронологическия и тематическия избор на темата в областта на църковната история, догматиката, литургиката, агиографията, историята на монашеството, ересите, църковното изкуство, палеославистиката и пр. Материалите в обем десет-петнадесет страници ще бъдат публиковани в сборник, а при възможност и в Интернет.

Няма такса за участие. На 23 октомври е предвидено безплатно посещение на близките старобългарски столици Плиска и Преслав (9-10 в.). Участниците сами заплащат стойността на пътуването и нощувките си.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

i0600602.jpgБедствена е обстановката в много населени места в обл. Велико Търново след поройните дъждове тази нощ, съобщи БНТ. Нивото на р. Янтра се покачи с осем метра и заля църквата „Св. Четиридесет мъченици“. Изцяло е наводнен и близкият квартал „Асенова махала“. През нощта жителите на района са евакуирани с техника на военния университет в града.

Храмът „Св. Четиридесет мъченици“ в реконструкция, снимка – в-к „Сега“

Възрастен мъж е намерен удавен в дома си, а две жени са в неизвестност след поройните дъждове, които заляха страната. През последните двадесет и четири часа пожарникарите в страната са извършили 144 отводнявания, съобщиха от НСПАБ.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

kornelii.jpgС решение на Св. Синод на Йерусалимска патриаршия беше открита процедурата по избор на нов патриарх на Йерусалим. На 20 юли ще заседава специален съвет, който ще излъчи имената на кандидатите за наследник на Ириней. Съветът се състои от членовете на Св. Синод, от архиереите извън Синода и от дванадесет клирици, представители на паството. Списъкът с кандидатите ще бъде изпратен на Йордания, Израел и Палестинската автономия.

След като Йордания върне одобрения списък, местоблюстителят Корнилий ще обяви дата за избор на нов патриарх. С това се пристъпва към втората фаза на изборната процедура. Съветът на избирателите, който включва синодните архиереи, архимандритите в Йерусалим и дванадесетте клирици, ще излъчи т. нар. тричленка – тримата кандидати, които ще участват във финалните избори.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (4 Votes)

В Южния парк, район „Триадица“ на гр. София, е започнало изграждането на храмов комплекс „Св. първомъченик и архидякон Стефан“, който ще обслужва кварталите „Гоце Делчев“, „Стрелбище“, „Иван Вазов“, „Лозенец“ и „Мотописта“.

Храмовият комплекс започна да се изгражда миналата година след полагане на основния камък от Негово Светейшество Максим, Софийски митрополит и Български патриарх. Църковното настоятелство под председателството на прот. Йоан Куков полага усилия за набиране на средства и организиране на строителството. Голяма помощ оказва и районната община. Досега са изградени два етажа до равнището на терена (т. нар. „кота нула“). Храмът ще се превърне в православен енорийски духовен, културен и образователен център. Тази роля, която Православната църква е изпълнявала в миналото, особено осезателно се налага и в днешния динамичен свят.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (71 Votes)

DMC_0017_1.JPGНа 4 юли БПЦ чества тридесет и четвъртата годишнина от избора и интронизацията на втория Български патриарх от новата си история – Негово Светейшество Максим. Тържественото богослужение по случай интронизацията на Негово Светейшество беше извършено на 3 юли – Денят на всички български светци, в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. Св. Златоустова литургия и благодарствения молебен оглави лично патр. Максим, в съслужение с Високопреосвещените митрополити Сливенски Йоаникий, Видински Дометиан, Варненски и Великопреславски Кирил, Великотърновски Григорий, Русенски Неофит, Неврокопски Натанаил, Плевенски Игнатий и Старозагорски Галактион, Преосвещените епископи Деволски Теодосий, Маркианополски Константин, Знеполски Николай и Тивериополски Тихон, Високопреподобните архимандрити Наум – главен секретар на Св. Синод и председател на църковното настоятелство на храма, Борис – игумен на Бачковския манастир, Йоан – протосингел на Софийска митрополия, представителите на другите поместни православни църкви у нас митроф. свещеноик. Александър Карягин и свещеноик. Нелуц Опря, председателите на църковните настоятелства на столичните храмове и храмовото духовенство.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

Hristodul.jpgАтинският архиепископ Христодул заяви, че ще се включи в списъка на желаещите да станат донори на органи. Това обявиха и останалите архиереи от Свещения Синод на Гръцката църква.

В Гърция тече усилена кампания за популяризирането на идеята за донорство и Гръцката църква играе активна роля в този процес. Решението да се запишат за донори гръцките епископи взеха на разширено заседание в петък, 1 юли. Представителят на Свещения Синод – митрополитът на Сирос Доротей, заяви, че желаещите да станат донори от всяка енория могат да се запишат в листите на Министерството на здравеопазването.

4.8925619834711 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (121 Votes)

Ziziulas.jpg„Православните църкви по света са готови да подновят диалога с Римокатолическата църква“ – заяви във Ватикана на 30 юни представителят на Константинополската Вселенска патриаршия Пергамски митрополит Йоан (Зизиулас).

Архиереят изясни, че Константинополска патриаршия е отправила към поместните православни църкви молба да определят по двама делегати, които да вземат участие в работата на смесената международна римокатолико-православна комисия.

„Всички православни църкви дадоха положителен отговор“ – подчерта митр. Йоан.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

Тодор Карагьозов – координатор на програма „Стълбица“ при Фондация „Покров Богородичен“, търси за новата учебна година двама млади лектори, които да работят с ученици от софийски училища по превенция на социални проблеми. Програма „Стълбица“ се осъществява с благословението на Софийска митрополия и под прякото ръководство на Негово Преосвещенство Знеполски епископ Николай. На лекторите ще бъдат осигурени заплащане, материали и цялата организация преди беседите (организиране на възможността за влизане в учебните часове).

Желаещите трябва да имат православен мироглед. Предимство имат студентите по богословие или завършилите тази специалност. Одобрените лектори ще получат методическа подготовка за работа с ученици, с която е необходимо да се съобразяват в процеса на работа.

За информация: тел. 02 943 19 32 от 10:00 до 17:00 ч.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

На 4 юли (понеделник) предаването „За Църквата и държавата“ ще бъде посветено на тридесет и четири годишнината от интронизацията на Българския патриарх Максим, съобщи за Двери на православието водещият Никола Петков. Зрителите ще могат да видят уникални кадри от богослуженията на първосветителя на Българската православна църква, срещите му със Симеон Сакскобурготски, президенти и папа Йоан Павел Втори.

Предаването „За Църквата и държавата“ се излъчва всеки понеделник по сателитната телевизия „България кабел“ на живо от 21:30 ч. Повторенията на предаването са във вторник от 10:15 ч. и в неделя – от 9:20 ч.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

Свищовската църква „Св. апли Петър и Павел“ отбелязва днес своя храмов празник. Според надпис, открит в храма през 1923 г., той е строен през 1644 г. по времето на Търновския архиепископ Макарий. Има версия, че тогавашните храмови темели са върху основи от 12-13 в. В края на 18 в. в двора на тази църква е погребан св. мчк Йосиф Габровски.

* Информацията е на радио Фокус – Велико Търново

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)

Храмовият празник на съборния храм на манастира „Св. апостоли Петър и Павел“ в Долни Лозен започна на 28 юни вечерта с отслужване на празнична вечерна от Знеполски еп. Николай в съслужение с Тивериополски еп. Тихон. На службата присъства бившият министър на енергетиката Милко Ковачев. В края на службата беше извършен и тържествен водосвет.

На 29 юни беше извършен и чин на обновление на храма. Богослужебния чин извърши Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим в съслужение с Ловчански митр. Гавриил, епископите Знеполски Николай, викарий на Софийския митрополит, и Тивериополски Тихон, доскорошен викарий на Западно- и Средноевропейския митрополит, и архим. Йоан – протосингел на Софийска митрополия. След чина на обновление и полагане на св. Антиминс беше отслужена св. Литургия.

В словото си по този повод патр. Максим честити новия величествен храм на игуменията на манастира майка Вероника и на цялото сестринство и им пожела душеспасително подвизаване. Храмовият празник беше почетен и от президента Първанов, който подари комплект богослужебни съсъди за св. Литургия.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

Църковното настоятелство при Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ известява, че на 3 юли 2005 г. (неделя), по случай празника на всички български светци и честването на тридесет и четири години от интронизацията на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим, ще бъде отслужена св. Литургия. Службата ще оглави предстоятелят на Българската патриаршия в съслужение с архиереите на БПЦ и храмовото духовенство.

4.7894736842105 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (19 Votes)

jovan_mak.jpgНай-късно в петък, 1 юли, Охридският архиепископ Йоан (Вранишковски) трябва да се яви в затвора „Черният мост“ в родния си град Битоля за излежаване на осемнадесетмесечна присъда, дадена му от Битолския съд. Присъдата за „разпалване на религиозна и национална ненавист, раздор и нетърпимост“ е издадена миналата година срещу архиеп. Йоан,  екзарх на Сръбската православна църква в Македония, който беше назначен в края на май 2005 г. от Архиерейския събор на СПЦ за предстоятел на автономната Охридска архиепископия. Същевременно той беше низвергнат и лишен от сан през 2003 г. от Архиерейския събор на Македонската православна църква. Присъдата срещу него беше потвърдена от Битолския апелационен съд миналата седмица и не подлежи на обжалване.

На архиеп. Йоан беше даден осемдневен срок за подготовка за предстоящото пребиваване в затвора. Адвокатът на архиепископа изпрати жалба до Върховния съд на Република Македония и заяви, че ще се обърне към Международния съд по правата на човека в Страсбург. В коментар на съдебното решение архиеп. Йоан заяви, че „македонският съд остава последният бастион на комунизма в Източна Европа“, а МПЦ „не е била и няма да бъде църква“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

От 23 до 26 юни 2005 г. в Люксембург се проведе Третата международна конференция на патролозите. Конференцията се организира по инициатива на римокатолическата организация „Pro Oriente“ и посолството на Австрия в Люксембург и в нея взеха участие двадесет и седем православни и римокатолически патролози от Западна и Източна Европа. Основната тема на конференцията беше „Учението на отците на Църквата от Изток и Запад за Бога като Отец и Творец на Вселената“. Предишните две конференции се проведоха във Виена през 2001 г. и 2003 г. и бяха посветени на светоотеческата христология и учението за Светия Дух.

image.php От българска страна сред православните докладчици на конференцията взе участие проф. Георги Каприев (СУ „Св. Климент Охридски“). Темата на неговия доклад беше „Божествената монархия според св. Максим Изповедник и неговата рецепция“.