Мобилно меню

4.9019607843137 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (51 Votes)

2021 10 14 22 54 23С редица събития беше отбелязана годишнината от възстановяването на Доростолска епархия. Тяхната кулминация беше на 10 октомври в гр. Силистра, където в катедралния храм „Св. апостоли Петър и Павел“ беше отслужена съборна архиерейска св. Литургия. Тя беше оглавена от Доростолския митрополит Яков. В съслужение с него бяха гостуващите му митрополити Белоцерковски и Богуславски Августин от Украинската православна църква (Московска патриаршия), Старозагорски Киприан, Врачански Григорий, както и епископите Тулчански Висарион от Румънската православна църква, Адрианополски Евлогий, игумен на Рилския манастир, Велички Сионий, игумен на Троянския и на Бачковския манастир, Агатополски Йеротей, викарий на Сливенския митрополит, архимандритите Васиан, предстоятел на Руското подворие в София, и Василий, протосингел на Софийска епархия, както и духовници от епархията и гости.

След литургията беше отслужен трисагий за блаженопочиналите Доростолски митрополити Иларион (2003-2009) и Амвросий (2009-2020), оглавявали епархията след възстановяването ѝ през 2001 г.

4.9718309859155 1 1 1 1 1 Rating 4.97 (71 Votes)

9Негово Светейшество Българският патриарх Неофит няма да организира тържествено честване на рождения си ден. На 15 октомври той ще навърши седемдесет и шест години, но заради усложнената епидемична обстановка в страната патриархът ще отбележи личния си празник в уединение и молитва. За това съобщават от кабинета на предстоятеля на БПЦ и посочват, че Негово Светейшество напомня да помагаме на хората в нужда и да молим Бога за „скорошно избавление на обичния ни народ от бича на пандемията“.

С отеческа загриженост Негово Светейшество призовава за стриктното спазване на противоепидемичните мерки и благопожелава крепко здраве и благоденствие на всички.

4.7473684210526 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (95 Votes)

ieronymosСамо осем са гръцките митрополити, които не са ваксинирани, съобщава изданието „Вима ортодоксиас“, което е една десета от общия им брой. Според официални данни на Гръцката църква 60-65% са клириците в Северна Гърция, които са си поставили ваксина срещу COVID-19, а в Южна Гърция те са до 90%. Съобщава се също, че броят на ваксинираните монаси и монахини е нисък, както и на монасите в Света гора.

По време на хиротонията на новоизбрания митрополит на Касторя (Костур) Калиник Атинският архиепископ Йероним отправи критика към онези йерарси, които не следват в пастирската си дейност решенията на съборния институт на Гръцката църква по отношение на пандемията, но и на други църковни проблеми. Той разкри и вътрешното напрежение между йерарсите, някои от които стигат дори до отказ от съслужение със свои събратя, без формално да излизат в схизма. Затова архиеп. Йероним призова новия митрополит никога да не застрашава единството на Църквата и да не отказва евхаристийно общение със събратята си поради някакви свои убеждения:

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (85 Votes)

arseniДнес се навършват петнадесет години от кончината на Пловдивския митрополит Арсений (1932-2006 г.). Роден в с. Дълго поле (по време на раждането му селото още е носило турското си име Узун Кърово, заменено през 1934 г. с българския му превод), Пловдивско, с името Ангел Богоев Чакандраков, той завършва Пловдивската духовна семинария „Св. Кирил и Методий“ (1951 г.), после Духовната академия „Св. Климент Охридски“ (1955 г.) и постъпва като послушник в Рилския манастир, където работи като помощник-библиотекар. На следващата година е постриган за монах с името Арсений и ръкоположен за йеродякон. През 1957-1959 г. е на специализация в Московската духовна академия. Там през 1958 г. Московският патриарх Алексий Първи го ръкополага за йеромонах.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

Поглед към Кокалянски Урвич1В съобщение до медиите от Националния исторически музей информират, че техен екип е започнал археологически проучвания на цитаделата на крепостта Кокалянски Урвич. Проучванията са финансирани от Столична програма „Култура“ и Националния исторически музей. В проекта взимат участие студенти и докторанти от четири български университета: Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Великотърновски университет „Св. Кирил и Методий“, Нов български университет и Университет по библиотекознание и информационни технологии.

Цитаделата на Кокалянски Урвич се проучва за пръв път. За целта е осигурен достъп до върха на хълма и са създадени условия за посещение и отдих. Работният процес продължава и през следващите седмици въпреки лошите метеорологични условия. За да бъде възможно това, дарители са предоставили за ползване шатри, под които стажантите и работниците да могат да извършват своите дейности. Археологическите проучвания на крепостта ще продължат до края на октомври.

3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (17 Votes)

13b47f124daa90655ce3434b6e781401На 12 октомври руският изкуствовед Юрий Савелиев, професор в Православния хуманитарен университет „Св. Тихон“ на Руската православна църква, ще изнесе лекция в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Професорът ще говори на тема: „Византийско християнско художествено наследство и интерпретацията му в изкуството на XIX и началото на XX век“. Заради противоепидемичните мерки лекцията ще се проведе от 18 ч. в хибриден вариант – присъствено в 8-ма аудитория и дистанционно  във фейсбук и Тиймс. Осигурен е превод на български език.

Поради ограниченията в залата на Богословския факултет ще присъстват ограничен брой хора. Лекцията може да бъде проследена в Тиймс – тук и във Фейсбук – тук.

Юрий Ростиславович Савелиев е професор в катедрата по история и теория на християнското изкуство на Православния хуманитарен университет „Св. Тихон“ и професор по История на византийското и руското изкуство в Московския държавен университет „М. Ломоносов“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (54 Votes)

B1 1024x688Св. Синод на йерархията (т. е. на всички около осемдесет епархийски митрополити) избра днес петима нови митрополити, за да запълни овакантените през последните две години митрополитски катедри.

Заседанията започнаха в понеделник, 4 октомври, с доста голям дневен ред. В него видно място заемаше четенето и обсъждането на обстойни доклади от митрополити по теми като съборното начало в Църквата, мястото на миряните в живота на Църквата, поведението на клира и миряните по време на коронавирусната пандемия и др. Високото качество на изнесените доклади стана предпоставка за задълбочени дискусии, споделят участници в заседанията.

3.7272727272727 1 1 1 1 1 Rating 3.73 (22 Votes)

2021 10 07 21 10 03На 6 октомври в Православния богословски факултет на Великотърновския университет „Св. Кирил и Методий“ се състоя защитата на дисертационната работа на о. Стоян Бербатов, дългогодишен свещеник на Неврокопска епархия в Благоевград, а отскоро клирик на Западно- и Средноевропейска митрополия.

О. Стоян представи пред научното жури изследването си на тема „Проблемът за човешките права и рецепцията му в православното богословие на ХХ век“. Научен ръководител на дисертацията е доц. д-р Свилен Тутеков. В своето изследване о. Бербатов посочва, че „появата на концепцията за правата на човека е свързана с процесите на промяна на социалните условия, които настъпват на границата между традиционното общество и модерността. Правата на човека отразяват сложността на взаимоотношенията между модерната държава и човека, превърнат от същата тази държава едновременно и във важна част от обществено-политическия организъм, и в обект на репресия и защита.

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (30 Votes)

391На 4 октомври Вселенският патриарх Вартоломей и Волоколамският митр. Иларион (Алфеев) се срещнаха в Рим по време на световна конференция на религиозните лидери, посветена на климатичните промени. Това е първата им среща сред разрива между двете православни църкви. Митр. Иларион разказа, че двамата почти не са общували помежду си:

„Когато сядахме, той ми каза „добро утро“ на руски език, а аз му отговорих „добро утро“ на английски. С това се изчерпа нашето общуване“.

На срещата в Рим участваха тридесет и четирима религиозни лидери от цял свят, като Вселенският патриарх и Волоколамският архиепископ са били единствените православни. Според митр. Иларион присъствието му се налагало, „за да не представлява Вселенският патриарх световното православие, тъй като е загубил доверието на милионите руски вярващи“.

Митр. Иларион (Алфеев), наричан външния министър на РПЦ, е имал среща обаче с Римския папа Франциск, с когото са обсъдили „множество съвместни проекти“. В официалното съобщение на МП се казва, че след срещата между папата и патр. Кирил в Хавана през 2016 г. „отношенията между двете най-големи християнски църкви се развиват интензивно“.

Обсъжда се и втора среща между патриарх Кирил и папа Франциск, която обаче няма да бъде разгласявана предварително, а ще бъде съобщена една седмица преди събитието.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (95 Votes)

024Българската богословска литература се обогати с изследването на прот. д-р Добромир Димитров Царствено свещенство, което представлява каноническо изследване върху развитието на йерархическите служения в ранната Църква. Акцентът е поставен върху преходната епоха от историята на Църквата – четвъртото столетие, когато Римската империя се християнизира и приема Църквата като свой легитимен институт. Книгата, издание на ИК „Омофор“, е създадена на основата на докторската дисертация на автора, който е асистент по църковно право в Православния богословски факултет във Велико Търново.

Това изследване разглежда йерархическите служения (на епископа, презвитера, дякона и лаика – мирянина) в Църквата като диалози на любовта, чрез които се изгражда църковното тяло. То е опит да се представят църковните служения като битие и живот на Църквата. Служенията изграждат общение и единство с Христос, Който е Господ, Глава и Основа на Църквата подобно на аналогията от притчата за лозата и пръчките (срв. Йоан 15:4).

Служенията са нужни, от една страна, да осъществяват Евхаристията на Църквата, т. е. нейната литургия (общо дело), но същевременно да се припознават и съзиждат в самата нея, като изграждат църковното тяло. По този начин Литургията (Евхаристията) се разкрива като събрание и участие в светотроичния живот, но същевременно тя е и критерий за автентичност на църковното устройство.

4.7948717948718 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (39 Votes)

20160713 09253041 fill 600x338Софийската митрополия публикува решение на епархийския си съвет от 16 септември, на което е решено да бъдат наложени църковни наказания на клирици от епархията. Те получават наказанията заради „системно неизпълнение на законните разпореждания на църковната власт, неизпълнение на енорийските, пастирските и финансово-отчетни задължения“. Снемане от длъжност до покаяние, изразено в писмена форма за срок от една година, и аргос – пълно запрещаване от свещенослужение, се налагат на свещеник Михаил (Милозар) Величков Христов от Годечка духовна околия на Софийска епархия. Дисциплинарното наказание снемане от длъжност до покаяние, изразено в писмена форма за срок от една година, се налага на следните свещенослужители от Трънска духовна околия: архим. Евгений (Райков), бивш игумен на Гигинския манастир, и свещ. Петър Стоянов Христев.

4.4520547945205 1 1 1 1 1 Rating 4.45 (73 Votes)

244434651 1812584222284953 1237274085523941013 nНа 3 октомври Българската църковна община „Св. Амвросий Медиолански“ в Милано посрещна новия си енорийски свещеник. С благословението на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний  духовното обгрижване на енорията поема доц. свещеник д-р Иван Иванов, който завежда и църковната ни община в Рим.

Новият свещеник събра на неделното богослужение църковното настоятелство и българите от италианския град. По време на св. Литургия бяха отправени молитви за упокой на предишния предстоятел на църковната община свещ. Стефан Паликаров, който се спомина от COVID-19 преди месец. В края на богослужението беше отслужена и панихида за починалия свещеник.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (25 Votes)

768Сайтът за изкуство, култура и православие „Подиум“ и порталът „Православието – Добрич“ организират Първи национален фотоконкурс: „Православието в Добруджа“.

Фотоконкурсът „Православието в Добруджа“ има за цел да представи разнообразието и красотата на  православието в цяла Добруджа, както и да увеличи познанието за православието като цяло, за живота и делото на свещениците, монасите и миряните в енориите на БПЦ в Добруджанския край.

Може да участвате със снимки, отразяващи православния живот в Добруджа, в категориите: „Архитектура“, „Пейзаж“, „Портрет“ и „Репортаж“.

Конкурсът започва на 5.10.2021 г. и завършва на 8.12.2021 г. 

Участието е безплатно и без възрастови ограничения. 

Участниците могат да представят максимум пет снимки.

3.96875 1 1 1 1 1 Rating 3.97 (32 Votes)

P1380289По инициатива на ръководството на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и по покана на Неврокопския митрополит Серафим преподаватели и служители на учебното заведение гостуваха на 2 и 3 октомври в Неврокопска епархия. Първата спирка на богословите беше в Рилския манастир. Там те се срещнаха с игумена Адрианополски епископ Евлогий, който разказа за инициативите, които се провеждат в светата обител и обсъди с гостите си възможностите за съвместни дейности с Богословския факултет. Богословите получиха като подарък от игумена най-новите издания на манастира, сред които книгата Рилският манастир в най-ново време на Мария Златкова, уредник в музея на светата обител.

4.9777777777778 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (90 Votes)

CaeНа 4 октомври в манастира „Успение Богородично“ в Пендели, край Атина, започва редовната сесия на Св. Синод на гръцката Йерархия – висшия ръководен орган на Гръцката църква, в който влизат всички действащи митрополити. Ще бъдат избрани петима митрополити на овакантените катедри в Лангада (Лъгадина), Кастория (Костур), Килкис (Кукуш), Перистери (предградие на Атина) и Тира (о-в Санторин). Техният избор ще се проведе в последния ден на заседанието, 8 октомври.

В дневния ред влиза освен изборът на нови митрополити също и отчети за извършеното от различните синодни комисии за периода 2019-2020 и 2020-2021 г., които ще бъдат представени от ръководещите ги митрополити. Представените резултати и проблеми ще бъдат дискутирани.