Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)
В  предаването за култура и изкуство  на Радио Варна  - “Вечерен тромпет” вече има нова православна рубрика Вяра и живот. Тя се осъществява с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил. Нейни водещи са свещ. Дончо Александров и свещ. Теодор Стойчев, които служат в храм “Св. Атанасий” и  старинен храм  “Успение Богородично” във Варна.
Рубриката е откровен разговор за православните ценности и начин на живот и ще се провежда всеки втори и четвърти четвъртък от месеца от 20:00 ч.

Идеята на редактора на предаването Светлана Вълкова е да се получи диалог със слушателите по различни актуални теми и проблеми от действителността, пречупени през призмата на православната вяра.

4.8333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.83 (6 Votes)
xristodul2.jpgВ Гърция отново излезе на преден план затихналият спор за отделянето на Църквата от държавата, след като Атинският архиепископ Христодул заяви на среща на Св. Синод с професори по богословие в манастира Пендели, че е възможна "кадифена" раздяла между гръцките църква и държава. "Ние няма да излезем с танкове срещу гръцкия парламент и няма да стреляме по тези, които имат различно мнение за отношенията църква-държава", подчерта предстоятелят на Гръцката църква.

4.7333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.73 (15 Votes)
Няма богослови, желаещи да станат учители по религия в страната, оплакаха се новоназначените експертите по религия към регионалните инспекторати на среща с комисията по предмета Религия към МОН (с председател Адрианополски еп. Евлогий, игумен на Рилския манастир) и държавния експерт в просветното министерство Панчо Василев.

След завършването си повечето богослови или остават в София и тук си намират работа като учители по религия, или се насочват към други професии, констатираха експерти и учители. „Преди години имаше богослови, желаещи да станат учители по религия, но от инспекторатите ги гонеха. Сега ги търсим, но тях ги няма…”, каза еп. Евлогий.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)
pogrebenie.jpgНа 4 февруари в гр. Прешов, Словакия, се състоя погребението на блаженопочиналия Николай, архиепископ на Прешов и митрополит на Православната църква на Чешките земи и Словакия.
Представители на братските поместни православни църкви се събраха в катедралния храм в Прешов "Св. Александър Невски", за да отдадат последна почит на този достоен архиерей, ръководил мъдро в продължение на шест години християните от една православна църква, разделена в две държави - Чехия и Словакия.

На траурните тържества Българската православна църква беше представена от Великотърновския митрополит Григорий.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
Двама монаси от манастира "Св. Георги Зограф" в Атон карат ускорен курс по първа медицинска помощ в болница "Проф. д-р Стоян Киркович". Обучението ще завърши в края на седмицата, съобщи главният лекар на лечебното заведение д-р Катя Бекярова. Монасите Методий и Юстин се обучават на най-елементарните процедури за профилактика и оказване на първа медицинска помощ - мерене на кръвно налягане, превръзки, шиниране при фрактури. Двамата са сред най-младите монаси в манастира.

В. "Стандарт"

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (4 Votes)
madila_1.jpg
16-годишно момче е убиецът на католическия свещеник Андреа Санторо в турския град Трабзон. След арестуването си той е обяснил, че е бил подтикнат към това действие, тъй като се е чувствал обиден от публикуваните в Европа карикатури на мюсюлманския пророк Мохамед. Към отец Андреа Санторе са били отправяни и преди заплахи заради мисионерската му дейност в Турция, както са възприемани благотворителните акции на неговия храм.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)
xristodul2.jpgАрхиепископът на Атина и цяла Гърция Христодулос осъди изблиците на осмиване на религиозните символи след публикуваните в европейски вестници карикатури на пророка Мохамед, съобщава атинският в. "Катимерини". Обидното и пренебрежително отношение към  религиите и техните символи водят до трагично и болезнено разединение на народите и до насилствени сблъсъци.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)
kniga_jovani_1.jpgВече на книжния пазар у нас е издадената в Рим книга на дякон Иван Иванов "Евхаристията - спасителен диалог с Бога".

Авторът проследява исторически и езиково общението с Бога в св. Литургия; разяснява какво означава да общуваме в литургията, какво представлява "евхаристийният диалог" и кои са неговите части.

Дякон Иван Иванов е асистент по Литургика в Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски"; с благословението на Св. Синод на БПЦ е специализирал в Папския Източен институт в Рим; защитил е дисертация в СУ на тема "Литургическата традиция на исихазма в музикални и химнографски паметници през 14-15 в."

Дякон Иван служи в патрирашеската катедрала "Св. Александър Невски".

Първото официално представяне на книгата се състоя на 15 февруари от 18,30 ч. в Енорийския център на столичния храм "Покров Богородичен".
Kнигата е издадена с любезното съдействие на Radio Vaticana.

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (8 Votes)
Обществен комитет “Православни ценности” към Варненска и Великопреславска митрополия разпространи изявление, в което протестира срещу регистрацията на църквата на сциентолозите - "поредната опасна секта у нас". 

"Двери" направи справка в Дирекция "Вероизповедания", откъдето заявиха, че църквата на сциентолозите не е регистрирана у нас като вероизповедание. Възможно е сциентолози да са се регистрирали като неправителствена организация във Варненския съд. Предстои проверка по случая.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)
Teoctist_1.jpgНа 7 февруари Румънската православна църква отбелязва две важни събития от своята история.

Преди 81 години, на 4 февруари 1925 год.,  Светият Синод  решава да издигне статута на РПЦ в ранг патриаршия. Това решение е признато от Цариградския патриарх Василий ІІІ и Св. Синод на Цариградската патриаршия на 30 юли 1925 год., а малко по-късно, на 27 септември 1925 год., се извършва и официалното тържествено обяваване на Румънската патриаршия.

Патриаршеската катедрала “Св. равноапостоли Канстантин и Елена” в Букурещ, където се покоят мощите на св. Димитър Басарбовски, се оказа малка да побере стеклите се на св. Литургия вярващи християни, които изпълниха в този мразовит ден и двора около храма, вглъбени в празнично молитвено настроение.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
На 22 февруари ще се проведе среща на експертна консултативна комисия по проблемите на вероизповеданията към Дирекция "Вероизповедания" на МС. На срещата ще се обсъди въпросът за приравняване статута на църковния и гражданския брак, поставен от политическото Движение "Гергьовден". За свои представители на заседанието на комисията Св. Синод на БПЦ е определил Русенския митрополит Неофит и Доростолския митрополит Иларион. Двамата архиереи ще представят официалното становище на ръководството на Православната ни църква, съобщиха от канцеларията на Св. Синод.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)
На заседанието си от 6 февруари Св. Синод на БПЦ е определил за втори ефимерий (свещеник) в ставропигиалния храм-паметник, патрирашеската катедрала "Св. Александър Невски" протойерей Николай Георгиев. Досега о. Николай Георгиев беше предстоятел на столичния храм "Св. Параскева", а преди това - председател на храм "Св. Димитър" в столичния квартал "Хаджи Димитър".

Все още не е назначен нов предстоятел на храм "Св. Параскева", тъй като това влиза в правомощията на Софийска митрополия. Свещенослужителите на патрирашеската катедрала се назначават от Св. Синод, понеже този храм като ставропигиален е на пряко подчинение на Св. Синод.
Предстоятел на "Св. Александър Невски" е архимандрит Наум, главен секретар на Св. Синод, а първи ефимерий е ставр. ик. Станой Андонов.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)
Днес Св. Синод на БПЦ разпространи свое изявление до средствата за масова информация във връзка с "издевателствата над светостта на религиозните чувства на православните християни".

Като един от фрапиращите случаи е посочено "Шоуто на Слави". 
"Все по-арогантното поведение на този водещ и екипа му е една от причините за направеното изявление", казаха от канцеларията на Св. Синод.

Според архиереите "тези прояви не са случайни и това ни безпокои, защото се отразява и е пагубно за съвременното българско общество и особено за нашата младеж.
Светият Синод на Българската православна църква призовава членовете на СЕМ и ръководителите на медиите в България да се проявява толерантност и уважение към най-светите чувства на вярващите и към националните светини на българския народ."

Целият текст на изявлението тук

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
0000011034_article.jpgПо повод публикуваните в някои вестници карикатури на пророка Мохамед, премиерът Сергей Станишев призова медиите “да се отнасят с необходимото уважение и да вземат предвид в публикациите си чувствата на представителите на мюсюлманската общност”.


България е страна, в която различните религиозни общности съжителстват векове наред в дух на взаимна толерантност и уважение. Убеден съм, че накърняването на религиозните убеждения и разбирания на гражданите по какъвто и да било начин е недопустимо, се казва в изявлението на премиера, разпространено в понеделник от правителствената пресслужба.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (15 Votes)
Църковното настоятелство на храм “Св. Мчца Параскева”  е изпратило благодарствено писмо до кмета на София Бойко Борисов, съобщават от пресцентъра на Столична община. В текста се казва: “С настоящото писмо изразяваме нашата обща, както и тази на председателя на Църковното настоятелство лична благодарност за искрената Ви и нелицемерна ангажираност в осъществяването на проекта за външно осветяване на храмовете на нашия Богоспасаем и обичан град София.