Мобилно меню

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (4 Votes)
Осем души бяха ранени в сблъсъци, избухнали снощи между християни и мюсюлмани в село южно от египетската столица Кайро, предаде агенция Франс прес. Сблъсъците ибухнаха в село Ал Аят, където построяването на център за копти - египетски християни предизвика гнева на мюсюлманите.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
На 26 февруари, Неделя Месопустна, синодалните архиереи ще посетят Бачковския манастир, където ще бъде отслужена панихида за погребаните там предстоятели на БПЦ - Български патриарх Кирил (1901-1971 г.) и Български екзарх Стефан (1878-1957 г.).

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Максим и Светия Синод на БПЦ заупокойната св. Литургия ще бъде отслужена от Месимврийския еп. Яков, викарий на Русенския митрополит.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)
Смразяващата новина за жестокото убийство на докторантката от БФ на СУ "Св. Климент Охридски" Нели Йосифова чрез интернет обиколи света и съкруши много сърца на хора, които дори не я познават. Сред тях бяха и нашите митрополити на САЩ, Канада и Австралия Йосиф и на Западна и Средна Европа Симеон. Д. Йосиф в откритата траурна книга в този портал, а д. Симеон в писмо до родителите й по факса изразяват отечески съчувствия и заявяват, че се молят и ще се молят за душата й.
Нека Бог й дари Своя мир, до който ние толкова трудно стигаме тук, на земята!

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
На делото на светите братя Кирил и Методий и на техните ученици е посветена изложба, която се открива на 22 февруари в Националния исторически музей, съобщиха от музея. Ще бъдат показват малко известни колекции на християнско изкуство от фонда на НИМ. Експозицията съдържа над 80 паметника на църковната култура с  акцент върху онези от тях, които са свързани с мисията на светите братя и техните ученици - светите Седмочисленици.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)
Богословският факултет на СУ "Св. Климент Охридски" заплати 47-местен автобус за преподаватели, служители и студенти, които желаят да отидат утре, 22.2.2006 г., до Враца за опелото на Нели Йосифова, докторант по Свещено Писание на Новия Завет. Пътуването е безплатно. Часът на завръщането не е съобщен.

Тръгването е от бул. "Сливница", вдясно от бул. "Мария Луиза", съответно от Лъвов мост, при Техникум за обществено хранене (ТОХ-а) в 8.45 ч., девет без петнайсет!

По сведения от БФ има още свободни места в автобуса. Ако искате, можете да се съберете и при БФ на пл. "Св. Неделя" до 8.20 ч., откъдето групата ще тръгне към автобуса в посока на Лъвов мост.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
0901-1_1.jpgШестнадесет души станаха жертва на безредици в Нигерия, в Бенгази още се бунтуват. Протестите в Нигерия срещу публикуването на карикатури на Мохамед ескалираха до сблъсъци между мюсюлмани и християни. 16 души, предимно християни, са били пребити до смърт, а 15 църкви са били опожарени от протестиращите, преди полицията и армията да успеят да възстановят реда. Нигерия е разделена предимно на мюсюлмански север и християнски юг.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
Камбаните на църквата "Св. Викентий и Анастасий" в Рим биха в памет на Апостола. Тиверополският епископ Тихон отслужи там заупокойна молитва по случай 133-годишнината от обесването на Левски, съобщи иподякон Димитър Бобчев.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
Стартира дарителска кампания за набиране на средства по възстановяване на откраднатите камбани на църквата в с. Бистрица, община Дупница. Инициативата е на кмета Първан Дангов, съобщиха за радио Фокус – Пирин от пресцентъра на общината.
“Православният храм в селото не може да остане без камбанария. Надявам се да се присъединят жители от цялата община, както винаги досега са се отзовавали на подобни благотворителни кампании”, каза кметът Първан Дангов.
От общинското ръководство се присъединиха към инициативата с дарение от 1 200 лв.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)
Опелото на убитата на 17 февруари в София Нели Йосифова, докторант в БФ на СУ "Св. Климент Охридски", ще бъде извършено на 22.2., сряда, от 11 ч. в храм "Св. Николай" във Враца, пл. "Хр. Ботев". Това е катедралният храм на митрополита, съобщиха запознати.

Малцина от онези, които я познаваха, които я оплакаха тези дни, които се молиха за нейната прекрасна и чиста душа, ще могат да отидат във Враца в този ден. Но всички могат да се помолят заедно с цялата общност от молещи се за нея на 22.2. от 11 ч. Бог да я прости и да я всели в обителите на праведниците!

Каква ли радост ще бъде за нейната душа да види, че следваме примера на изрядната й доброта!

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
Васил ЛевскиПо повод 133-годишнината от смъртта на йеродякон Игнатий – Васил Левски, в храмовете на Българската православна църква в цялата страна се отслужват панихиди в прослава на вечната памет на великия българин.
Такава панихида беше отслужена след неделната света литургия и в столичната църква “Св. Петка Самарджийска”, където според народното предание е бил погребан Апостолът на свободата.

Фокус

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)
В близките няколко месеца ще продължи програмата за научни изследвания “Археологическо проучване и заснемане на монашеските скални комплекси от североизточната част на Балканите”. За това вече е сключена научна спогодба между Колумбийския университет, представен от проф. Гарен Уилямс, Националния исторически музей на Румъния, представен от д-р Кристиян Мушецеану, и историческите музеи в Силистра и Шумен, представени от Георги Атанасов и Стела Дончева, съобщи репортер на радио “Фокус” – Варна.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)
31-годишната докторантка от Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” беше жестоко убита в петък срещу събота в центъра на София. Нели е била с две прободни рани - във врата и плешката и следи от побой. Починала е от загуба на кръв. По случая се работи, полицията издирва извършителите. Една от версиите, по които работят криминалисти, е, че убийството е на религиозна основа.

Нели беше изключително сериозен, благ и неконфликтен човек, затова криминалистите изключват версията убийството да е на лична основа.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
На 22 февруари (сряда) в Националния исторически музей ще бъде открита изложба “Кирил и Методий - покровители на Европа”. Това съобщи директорът на музея проф. Божидар Димитров. В експозицията ще бъдат представени постиженията на християнското изкуство, каквито няма в нито един балкански исторически музей. “Оказа се, че нито един музей на Балканите няма толкова църковно злато и сребро, колкото ние ще покажем”, каза проф. Димитров. Една част от експонатите са от Македония, от Охридската архиепископия и са пренесени от нашите войски през 1918 година.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)
images5.jpgЕвропейските депутати отхвърлиха в четвъртък чрез резолюция призивите за налагане на граници на свободата на словото по повод кризата с карикатурите на пророка Мохамед, съобщи Ройтерс, цитиран от БТА.

Според членовете на Европейския парламент някои от размириците и протестите са били нагласени.

“Свободата на словото и независимостта на пресата са универсални права и техните основи не могат да бъдат разклатени от което и да е физическо лице или група, която се чувства обидена от нещо изречено или написано. Възмездие за евентуална обида трябва да бъде търсено по съдебен път в съответствие със съществуващите национални и европейски закони”, се казва в резолюцията на евродепутатите.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
Започва дарителска кампания за набиране на средства по възстановяване на откраднатите камбани на църквата в с. Бистрица в община Дупница по инициатива на кмета Първан Дангов, съобщиха за радио “Фокус” – Пирин от пресцентъра на община Дупница. “Православният храм в селото не може да остане с няма камбанария и от нея трябва да звъннат камбани, за които се надявам да се присъединят хора от цялата община, както винаги досега са се отзовавали на подобни благотворителни кампании”, каза кметът. От общинското ръководство се присъединиха към инициативата с дарение от 1 200 ла.