Мобилно меню

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (5 Votes)
scoba_hierarchs02.jpgНа официалния сайт на Постоянната комисия на православните епископи в Америка (SKOBA) е публикувано писмо в подкрепа на Сръбската православна църква и нейното настояване за освобождаването от затвора на Охридския архиепископ Йован Вранишковски.
http://www.scoba.us
Православните епископи в Америка изразяват своето безпокойство от действията на властите в Македония, които “погазват правото на свободна мисъл и вяра”. В писмото се отбелязва, че "споровете и несъгласията, свързани с каноническия статус на повечето православни йерарси, свещеници и вярващия народ в Македония са болезнени и реални, но вмешателството на гражданските власти в тях не води към помирение." Православните епископи в Америка изразяват подкрепата си за Светия  Синод  на  Сръбската  православна църква  в  използването на  всички възможни морални и  правови  мерки за постигането на освобождение за архиепископ Йован. "Йерарсите, свещенството, монашеството и миряните на Православната църква  в  Америка  ще  продължат да се молят с надежда и очакване, че разколът  в Македония ще се излекува, защото той отделя  македонските православни вярващи от Сръбската патриаршия и от всички останали канонични Православни  църкви".

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

Фондация "Покров Богородичен" организира
поклоннически пътувания за младежи


"Манастири край магистралата" на 27 - 28 август 2005 г.
Наши домакини са йеромонах Йоан от Правешкия манастир, монасите от Гложенския манастир, свещеник Борис от Ботевградския (Зелински) манастир. Ще посетим Чекотинския, Правешкия и Етрополския манастир, ще нощуваме в Гложенския манастир и на утрото ще участваме в Св. Литургия в манастирския храм. Ще посетим Ботевградския (Залински) и Врачешки манастири.
Цена: 30 лв. (цената включва: настаняване, храна, транспорт)
Краен срок за записване - 24 август 2005 г.

1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
sv_maxim_izpovednik.gifНа 13 август Православната църква  отбелязва пренасянето на мощите на преподобния Максим Изповедник от мястото на неговото заточение и смърт в Константинопол. Паметта на светеца се празнува на 21 януари и на 13 август. На тези дни празнува своя имен ден и Негово Светейшество Българският патриарх Максим, който чества името на своя небесен покровител св. Максим Изповедник.
Св. Максим Изповедник (ок. 580-662 г.) е един от най-големите и авторитетни църковни отци и учители на Православието.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
Единадесет камбани пристигнаха в Смолян. Те са за новостроящия се храм "Св. Висарион Смолянски", който ще бъде тържествено осветен през пролеттта на 2006 година. Сребърно-месинговите творения тежат над 4 тона, като най-голямата е с тегло 1900 килограма.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
На 15 август, понеделник, в деня на големия християнски празник Успение Богородично пред либийското посолство в София ще бъде отслужен молебен за задържаните в Либия пет български медицински сестри. Тази инициатива е на председателя на партията на българските мъже и един от най-последователните защитници на обвинените жени Росен Марков. Молебенът е насрочен за 13 часа. Службата ще отслужи отец Димитър заедно с хора към църквата "Св. Георги", сочи съобщението на Марков. "Вярвам в Господ и в тържеството на Истината! Бог да им помага, че явно хората сме безсилни!", завършва поканата към миряните.

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (4 Votes)
xristodul1.jpgНапрежение и протести сред академичната общност на преподавателите и студентите по богословие в Гърция предизвиква желанието на Св. Синод на Гръцката църква да открие висши училища под формата на църковни академии, подчинени на Църквата, а не на университетите в страната. (аналогични на духовните академии в Русия, а също и на Духовната академия в България, след като Богословският факултет към Софийския университет е бил закрит от комунистическата власт през 1950 г.). Целта на ГПЦърква е да се подготвят под неин наздор кадри на Църквата, а не в светските висши училища, когато често от богословските факултети излизат хора без никакво отношение към вярата.

1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
Архиерейският наместник на Смолян ставрофорен иконом Михаил Михайлов съобщи, че приканва свещениците от Смолянската духовна околия да поставят касички в църквите за набиране на волни пожертвования за пострадалите от природната стихия. Набраните средства ще бъдат предоставени на общините, които най-силно бяха засегнати, за да отидат до действително имащите нужда граждани без оглед на тяхната вяра, пол и занятие, отбеляза отец Михайлов.

Информацията е на радио Фокус – Смолян.

1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
m.Natanail.jpgСедем чувала с дрехи и одеяла са предали в централата на БЧК в Благоевград служителите в църквата "Въведение Богородично". Три чувала с помощи са осигурили и служителите в храма в кв. “Еленово”, съобщи радио Фокус – Пирин. С решение на Светия Синод, в деня на Успение Богородично, 15 август, църквите в Пиринско ще организират масирана кампания по набиране на помощи за бедстващите региони, информира неврокопският митрополит Натанаил.
(FOCUS)


1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
 Ремонтните работи по храма “Св. Успение Богородично” във Велико Търново ще продължат след празника Успение Богородично, каза днес пред  радио Фокус отец Иван, свещеник във великотърновския храм. “В настоящия момент събираме средствата за възстановяването на църквата, като за три години успяхме да изографисаме купола и двете страни на църквата”, допълни още той.
(FOCUS)

 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
Моряци палят свещ в московска църква в памет на 118-те души, загинали при потъването на подводницата "Курск" в Баренцово море преди 5 г.

Снимка: Ройтерс

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
maksim.jpgСв. Синод на БПЦ излезе с обръщение към българския народ по повод наводненията от последните седмици.
Архиереите  призовават православните християни да се включат в акциите за събиране на средства и помощи за пострадалите.
В обръщението се изразява загриженост от факта, че природното бедствие е отнело човешки животи, оставило е без подслон и средства за живот стотици хиляди българи, унищожена е селскостопанска продукция, наводнени са много  храмове и манастири. Според Св. Синод тези обстоятелства поставят на изпитание моралните  устои на нацията.

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (2 Votes)
iguman_david.jpgВ интервю пред сръбския вестник “Глас jaвности"  Давид Нинов, игумен от т. нар. Охридската архиепископия (новосъздадена от Сръбската църква формация на територията на Македония), заяви, че в затвора са нарушени правата на архиепископ Йован Вранишковски, който сега излежава 2,5 годишна присъда.

На въпроса "как е третиран в затвора Охридският архиепископ", неговият близък съратник Давид Нинов отговаря, че това е най-болната тема, защото затворническите власти са свалили расото на архиепископ Йован, а "неговото расо е неговата кожа, значи  са му свалили кожата". Първоначално не са му позволявали да вземе със себе си Свещеното писание. След като Йован Вранишковски получил Библията на гръцки език, тя му била отнета обратно за проверка. Не му е позволено също да получава  пакети с храна - разказва игуменът.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (3 Votes)
Kosovo.jpgМиротворците в Косово са организирали среща на духовните водачи в областта. Епископ Теодосий от Сръбската православна църква, председателят на  ислямската община в Косово мюфтията Тернава и католическият епископ Марк Сопи са се срещнали вчера на територията на един от контигентите на KFOR в Прищина. Както съобщи информационната служба на KFOR, на тази среща с представителите на основните религиозни общини са присъствали премиерът на Косово Байрам Косуми и заместник-ръководителят на временната администрация Лари  Росин.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
lavrenti.jpgЗа първи път у нас Асоциацията на професионалните готвачи в България отбелязва 10 август, денят на св. Лаврентий, като свой професионален празник. По този повод днес ще бъде организирано празнично шествие от площад "Св. Неделя" по бул. "Витоша" до ул. "Христо Белчев".

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

devic.gifТази седмица завършиха възстановителните работи в православния женски манастир Девич на територията  на Косово, основан през XV в., в които участваха френски и испански сапьори от състава на миротворческите сили  на KFOR, съобщи прес-службата на KFOR. "Разрушаването на православни светини в Косово е срам за двете интернационални общности, които не успяха да опазят културните паметници" - се казва в съобщението.