Мобилно меню

3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (4 Votes)
maksim.jpgНа 21 януари Негово Светейшество Българският патриарх Максим отбелязва деня на своя небесен покровител преп. Максим Изповедник.

Очаква се утре сутринта в 9 ч. президентът Георги Първанов да посети патриарха в сградата на Софийската митрополия и да го поздрави за именния му ден.

По-късно Негово Светейшество молитвено ще участва в св. Литургия, която ще отслужат синодалните архиереи в митрополитската катедрала "Св. Неделя". По традиция на този ден освен духовници в храма се стичат и много миряни, за да поздравят патриарха и да му засвидетелстват любовта и уважението си.

Очакват и много официални лица по този повод да изразят внимание към главата на БПЦ.

4.4285714285714 1 1 1 1 1 Rating 4.43 (7 Votes)
_large.jpgНа 22 януари от 9.30 ч. в поредния си брой предаването “Вяра и общество” по БНТ ще ви срещне с един нестандартен човек. Той е православен духовник, но има висше техническо образование. Може с часове да ви говори как Божественото е кодирано в точните науки, владее езика на Гьоте и е страстен пътешественик. Гост на предаването е протодякон Любомир Братоев, който е  бил към Западно- и Средноевропейската епархия на Българската православна църква, но от няколко години служи по празници в патриаршеския катедрален храм “Св. Александър Невски” в София. В разговор с водещия Горан Благоев той разказва за същността на дяконското служение, както и за символиката на дяконските одежди.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
В редакцията на Двери получихме следното уточнение от българския свещеник в Букурещ отец Петър Тотев относно материала "Румънци защитават единството на Църквата си".

Уважаеми редактори, публикуваната от вас информация на БТА за проблемите на Румънската църква не отговаря на истината или поне така поднесена, би била погрешно разбрана от  читателите. В Румънската църква няма и не е имало разкол от времето на революцията от 1989 г., когато бе свален комунистическият, тоталитарен режим на Чаушеску. От 1990 г. насам Румънската църква, както е известно, развива своята църковно-мисионерска и душеспасителна дейност с големи положителни резултати.

4.5555555555556 1 1 1 1 1 Rating 4.56 (9 Votes)
Днес Негово Светейшество е бил изписан от Правителствена болница, съобщиха за "Двери" от Софийска митрополия. Към 14  ч. патриарх Максим е пристигнал в сградата на митрополията на ул. "Калоян". Той е в много добро здравословно състояние, бодър и работоспособен.

Очаква се на имения си ден, 21 януари, патриархът да участва молитвено в св. Литургия, която ще бъде отслужена в митрополитската катедрала "Св. Неделя".
В богослужението ще участват архиереите от Св. Синод на БПЦ.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
На 20 януари, денят, в който се отбелязва паметта на св. патрирах Евтимий в столичния храм "Св. Седмочисленици" ще бъде отслужена св. Литургия от Знеполския епископ Николай. В богослужението ще вземат участие ректорът на Софийската духовна семинария архимандрит Сионий, потосингелът на Софийска митрополия архим. Йоан, столични свещеници, както и  храмовото духовенство.

След св. Литургия богомолците с литийно шествие, водено от епископ Николай ще се отправят към паметника на св. патрирах Евтимий, където ще бъдат поднесени цветя в знак на уважение към делото му.

Все още няма информация дали някой от синодалните архиереи ще се включи в празника. За утре сутринта Св. Синод е придвидил да продължи заседанията си.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
Деня на св. Евтимий Патриарх Търновски ще почете утре от 10.30 часа Великотърновски университет “Св. Св. Кирил и Методий”, информираха от ръководството на висшето учебно заведение. По повод празника на светеца Великотърновският митрополит Григорий и отец Славчо ще отслужат молебен на мястото, където ще бъде изградена църквата “Свети Евтимий Патриарх Търновски”, а след това ще бъде поднесен венец пред паметника му.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)
image.jpgНа 20 януари от 15 ч. Знеполският епископ Николай заедно с протосингела на Софийска митрополия архим. Йоан, ректора на СДСеминария арх. Сионий и множество софейски свещеници освети възстановения православен параклис във Военната академия  "Г. С. Раковски" в София. Ремонтът на храма, посветен на небесните воини - светите Архангели, започна през миналата година.

Присъстваха вицепрезидентът ген. Ангел Марин, началникът на Генералния щаб на БА ген. Н. Колев, заместник-министри на отбраната, директорът на Дирекция "Вероизповедания" на МС проф. И. Желев, италианският посланик г-н Компаньола, генерали, общественици, гости.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
Boyana.jpg25 000 долара спешна помощ отпуска ЮНЕСКО за Боянската църква. Това е съобщил генералният директор на световната организация Коичиро Мацуура на среща с посланика ни в Париж Ирина Бокова. Искането за финансовото съдействие бе отправено от Националната комисия на България за ЮНЕСКО. Средствата ще бъдат използвани за ремонт на климатичната инсталация, пострадала от наводненията миналото лято.

4.5555555555556 1 1 1 1 1 Rating 4.56 (9 Votes)
Стотици свещеници и вярващи демонстрираха днес пред главната катедрала на Румънската православна църква, призовавайки нейните  лидери  да запазят единството на Църквата  след появата на разкол в Трансилвания, съобщи Асошиейтед прес.

3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (5 Votes)
vselenski.jpgПатриаршията в Истанбул посрещна българския министър-председател със звън на камбани. В последния ден от посещението си в Турция премиерът0000011034_article.jpg Сергей Станишев разговаря с Н. Св. Цариградския вселенски патриарх Вартоломей, съобщи правителствената информационна служба.
Патриархът отбеляза, че като човек, учил в Русия и Великобритания, министър-председателят ни може лесно да направи връзката между Изтока и Запада. Вярвам, че сте най-подходящият човек да доведете България до членство в Европейския съюз. Не се колебайте в изпълнението на Вашата мисия! Ние се молим за Вашия успех и вярваме, че ще постигнете прогрес и ще осъществите целите, които сте си поставили. Бог да Ви благослови във Вашето дело, каза патриархът.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
jovan.jpgНовият закон за църквите, религиозните общности и религиозните групи ще позволи църквата на Зоран Вранишковски, наричан владика Йован, да бъде регистрирана като религиозна група, пише днес македонският вестник “Време”. Македонската православна църква ще остане единствената религиозна общност за православните граждани на Македония, пише в законопроекта, който скоро трябва да бъде обсъден от Светия синод на Македонската православна църква. За едно вероизповедание може да бъде регистрирана само една църква, съответно една религиозна общност, се посочва в законопроекта. В новия законопроект не се посочва никоя от съществуващите религиозни общности поотделно.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
Нова ученическа православна библиотека с читалня бе открита днес в храм “Св. Атанасий” във варненския квартал Виница. Идеята за откриването на богословската библиотека е на учениците от училище ОУ “Панайот Волов”, поради нуждата от ползване на православна литература, заяви учителката по богословие от училището Дарина Кючукова. Пак по тяхна инициатива бе избрано и името й “Серафимче”. Библиотеката ще може да се ползва не само от учениците, които изучават богословие, но и от всички деца в квартала, уточни преподавателката.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
litania.jpgГръцкият министър председател К. Караманлис сложи край на обществените дискусии за или против промени в Конституцията относно взаимоотношенията между Православната църква и държавата, като заяви, че "отношенията църква-държава остават такива, каквито са определени при предишната промяна в Конституцията", като допълни, че при предишните конституционни изменения "подобно предложение (за разделянето на църквата и държавата) не е било допускано дори на теория. Държавата и Църквата имат различни роли".

RNN

1.375 1 1 1 1 1 Rating 1.38 (16 Votes)
Sv.Troitza_1.jpgПредседателят на Народното събрание Георги Пирински оглави комитета за честване на 170-та годишнина от осветяването на църквата “Света Троица” в центъра на Банско. Пирински е избран от кмета на община Банско Александър Краваров и от градското сдружение “Дедо Лазко”. “Коренът на Георги Пирински е от Банско”, заяви кметът Краваров. Той посочи, че това е една от причините именно парламентарният шеф да оглави комитета. Краваров обясни, че прадядо на Пирински от рода Доюви е строил кулата на камбанарията в храма “Св. Троица”.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
zograf_1.jpgДейностите по възстановяването на източното крило на Зографския манастир могат да започнат през месец май. Това заяви в интервю пред Агенция “Фокус” председателят на Българската строителна камара и член на инициативния комитите за възстановяване на манастира Симеон Пешов. Той обясни, че първо екип от архитекти ще отиде на място, за да решат какви дейности точно ще се извършват. Това се прави с цел проектът по възстановяването да съответства с каноните и нуждите на монашеството.