Мобилно меню

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (1 Vote)
abomb.jpgС католическа меса днес започнаха траурните мероприятия, посветени на  60-годишнината от атомната бомбардировка над японския град Нагасаки.

1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
Роми ремонтират православния храм "Св. Димитър"  в благоевградското село Марулево. Те са наети от местния свещеник Ангел Боянов. Вече две седмици представителите на малцинството сменят керемидите на покрива на църквата, но по всяка вероятност храмът няма да бъде готов за провеждането на традиционния местен събор на 15 август, коментират жители на селото.
Припомняме, че за ремонта на покрива на църквата са необходими 6 хил. лв. До този момент от Дирекция по вероизповедания са набавени 4 хил. лв. Част от средствата са похарчени за закупуването на материали, заяви за радио Фокус – Пирин, преди близо месец отец Ангел. “Ако жителите на селото се включат в ремонтните дейности, които не търпят отлагане, ще сваля расото и ще участвам заедно с всички тях в реконструкцията, която не търпи отлагане”, каза още отец Ангел.
(FOCUS)

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
11 камбани за храма “Св. Висарион Смолянски” в центъра на град Смолян ще бъдат докарани до края на месеца и ще бъдат осветени, предаде радио Фокус - Смолян. Те се изработват в Москва. До края на месеца ще бъдат покрити с мед и двата полукупола на храма. В момента се работи по водните инсталации на централната част - наоса и на параклиса. Иконостасът е изработен от проф. Кънчо Станев. Негово дело ще бъде и митрополитският трон. Предстои изработването на иконите. Близо една година ще продължи стенописването на храма. Най-вероятно през първите месеци на следващата година ще бъде осветен храмът “Св. Висарион Смолянски”.
(News.Plovdiv24.com)

1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
Правителството на Великобритания възнамерява да промени образователната система в страната, така че частните мюсюлмански училища да минат под държавен контрол. В момента в страната функционират около 150 частни мюсюлмански училища и само 5 държавни.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
На 8 август в предаването "За Църквата и Държавата" гост ще бъде  дългогодишният свещеник  в Мелбърн, Австралия, о. Александър Попов. Той ще разкаже за живота на българската църковна община там.
Заради лятната програмна схема на телевизия "България-кабел" предаването "За Църквата и Държавата" ще се излъчва в понеделник от 21:30 на живо  с повторения във вторник от 11:15 и в неделя  9:20 часа.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
pantel..jpgЦърковният съд в Атина отстрани от поста му митрополита на Атика Пантелеймон с единодушното съгласие на участващите митрополити - Атинският архиепископ Христодул и 12 члена на Светия Синод. Заседанието завърши в 15 часа, но решението стана известно много по-рано.                  

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
sinod.jpgСветият Синод на Йерусалимската църква реши третият и краен етап от изборите за патриарх да се проведе на 22 август. В същото време Синодът отне правото на глас на трима духовници, поддръжници на бившия патриарх Ириней - това са митрополитите Кириак и Яков, както и на архимандрит Панарет.
(news.in.gr)

1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
Главните дирекции на няколко институции в Букурещ бяха наводнени след проливните дъждове от последните дни, съобщи Медиафакс. Сред засегнатите сгради са тези на Светия синод, "Домът на журналистите" (Casa Presei), Полицейската академия. Две болници и три хотела също са пострадали след обилните валежи в румънската столица.
(FOCUS)

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
Поройните дъждове предизвикаха свличане на земни маси в двора на църквата в Чепеларе, които затрупали местния свещеник отец Николай. Отецът е бил на 35 години. (БТА)

Нека се помолим Бог да упокои душата му.

1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
Македонският президент Бранко Цървенковски е заявил днес, че случаят с владика Йован, осъден на две и половина години затвор за разпалване на омраза на верска и национална основа, е вътрешен въпрос за Македония. Държавният глава е отказал да коментира настояването на сръбски официални лица да бъде освободен охридският архиепископ, който излежава присъдата си в скопския затвор Идризово, като е изтъкнал, че владика Йован (със светско име Зоран Вранишковски) е македонски гражданин и не е от сръбското малцинство в Македония. В разговор с президента на Сърбия Борис Тадич по този повод двамата президенти са се съгласили, че институциите и на едната, и на другата държава не бива да предприемат стъпки, които може да се изтълкуват като намеса във вътрешните работи, както и че въпросите, които засягат църковните интереси, трябва да се решават в преки разговори между Сръбската и Македонската православна църква.
(Focus)

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
30-членна археологическа експедиция проучва средновековния български манастир от края на девети век в местността “Текекараач” до варненския квартал “Възраждане”, предаде БГНЕС.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
panteleimon.jpgВ понеделник в Атина ще се проведе църковен съд,  който ще разгледа обвиненията срещу един от най-влиятелните епископи в Гърция  -  митрополита на  област  Атика Пантелеймон. Съдът, в който участват Атинският архиепископ Христодул и 12 синодални митрополити, трябва да реши в съгласие със законите и църковните канони участта на  митрополита и да му позволи да се върне  в епархията си или да бъде окончателно отстранен от  този пост.

4.5555555555556 1 1 1 1 1 Rating 4.56 (9 Votes)
tsveti.jpgВ последния брой на в-к "Култура" (Бр. 29) са публикувани материали от международната научна конференция в Юндола, до Велинград, посветена на социалната роля на православния свещеник в България.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
david1.jpgИзраелски археолози твърдят, че са открили двореца на библейския цар Давид при тайни разкопки в Източен Ерусалим.
Руините на двореца са открити на дълбочина около 30 метра при Силуан, най-старата част на града. Това каза професорът по археология Габриел Баркай. Смята се, че самият дворец е на възраст от 30 века. На сравнително по-нов пласт археолозите са открили и печат на древен бележит евреин, за когото се споменава в книгата на св. пророк Йеремия от Стария завет. Проектът е спонсориран от ултранационалистическия център “Шалем”. Според неговия ръководител дворецът може да е онзи, който цар Тир дава на пророк Давид в знак на благодарност.
(БГНЕС)

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (4 Votes)
Ръкописът, съдържащ най-древните от досега известните екземпляри на Новия Завет, е цифровизиран и скоро ще се появяви в Интернет, предаде BBC.