Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
В рамките на Седмицата на православната  книга във Варна Ловчанският митрополит Гавриил представи своята книга „Характерни черти на руските подвижници на благочестието от ХІХ в.”

3.5 1 1 1 1 1 Rating 3.50 (4 Votes)
При приемането на Закона за вероизповеданията през декември 2002 г. у нас бяха регистрирани 30 вероизповедания, днес те са 70. Това каза директорът на дирекция „Вероизповедания” към Министерски съвет проф. Иван Желев, който бе гост на Седмицата на православната книга във Варна и изнесе доклад на тема „Свободата на вероизповеданията и новият закон за вероизповеданията”.

2 1 1 1 1 1 Rating 2.00 (7 Votes)
На международен православно-католически симпозум в римския град Азиси папа Бенедикт XVI заяви, че се "чувства нещастен затова, че православни и католици не могат да се причастяват заедно". Римският папа нарече "неотложна необходимост" преодоляването на хилядолетния разкол между Православната църква и Католическата и подчерта, че затова е нужно възрастване в пълнотата на духовността и усилване на взаимната любов.

(AP/Интерфакс)

4.4285714285714 1 1 1 1 1 Rating 4.43 (7 Votes)
Свещеният Кинотис на Атон, в който влизат 19-е игумени на светогорските манастири, взе съвместно решение с Вселенския патриарх Вартоломей относно кризата със зилотския манастир Есфигмену. Неговите монаси бяха приканени от Вселенския патриарх през 2003 г. да напуснат манастира поради това, че не признават ръководството на Света Гора и не се подчиняват на законите на монашеската република. Решението предвижда да се основе друга монашеска община със същото име, която да стане правоприемница на манастира, а след това да се предприемат мерки за изселването на около 100 "ултраправославни" монаси от техните келии. Манастирът "Есфигмену" преустанови каноническо общение с Вселенската патриаршия през 1964 г. заради среща на тогавашния Вселенски патриарх Атинагор с римския папа Павел VI. Вече повече от четвърт век над манастира се развява черен флаг с надпис: "Православие или смърт". Те считат останалите монаси на Света Гора за отпаднали от православната Църква и приемат само себе си за прадставители на Православието.

(в. Катимерини/Интерфакс)

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
Гръцката православна обществена организация "Аллиленгии" (Солидарност) в началото на октомври ще постави в гр. Беслан първия камък на училище и храм в памет на жертвите на терористичния акт.

Местните власти вече са определили мястото, на което гръцката организация ще издигне училищния комплекс. Той ще бъде наречен Янис Каниди, учител от гръцки произход, който бе сред загиналите заложници в училище в Беслан.

Св. Стилиян В училищния комплекс ще бъде построен интернат за децата, преживели нападението. Има предложение да бъде издигнат и параклис, в памет на невинните жертви, посветен на св. Стилиян, покровител на децата,. Предвижда се общата площ на комплекса да е 10450 кв. м.

Една година след бесланската трагедия паметта на жертвите бе почетена не само в Русия, но и в други православни страни. В навечерието на годишнината в Атина и Солун бяха организирани паметни мероприятия. В България също бяха отслужени заупокойни служби за жертвите на тероризма в Беслан.

Източник Greek.ru. и Interfax.ru.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
На 2 и 3 септември в Синодната палата в София се състоя  заседание на Св. Синод на БПЦ. На него бяха разгледани текущи въпроси и бяха изслушани доклади по различни  проблеми, включително от овакантяването на Западно и Средно-европейската митрополитска катедра.

Приоритетна задача на срещата на архиереите беше подготовката за предстоящия Църковно-народен събор през октомври в Рилския манастир.  Следващото заседание на Св. Синод е насрочено за след средата на м. септември.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
На 4 септември във Варна бе открита вече традиционната Седмицата на православната книга. “Ролята на Църквата за духовната възраждане на човешката личност и общество” е основната тема на форума тази година.

Откриването на седмицата започна сутринта със св. Литургия в храма “Св. Николай” отслужена от о. Василий Шаган. След това пред храма бе отслужен водосвет и бе осветено знамето на Варненска и Великопреславска епархия. За гостите на форума децата от лятното училище към Духовно-просветния център “Св. Архангел Михаил” във Варна представиха, подготвената от тях пиеса “Новите дрехи на царя”.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)
Sv.PetkaS.jpgНа 2 септември 2005 год. в храм "Св. Петка Самарджийска" в София беше извършен водосвет за здраве и духовнo преуспяване на екипа на "Двери на Православието" и всички сътрудници и читатели на сайта. Предстоятелят на храма о. Георги Спасов пожела през новата църковна година много българи да прекрачат прага на Църквата през "Дверите на Православието". Водосветът беше повод и рядка възможност екипът да се събере за първи път извън "виртуалното пространство". Бяха обсъдени въпроси за бъдещото развитие на сайта.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
Сдружение "Св. Висарион Смолянски" спечели проект по програма "Красива България" за финансиране на новостроящ се храм в Смолян, съобщи координаторът на сдружението Димитър Михайлов, цитиран от радио Фокус – Смолян.

4.8333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.83 (6 Votes)
На 7 септември, сряда, от 11.00 часа Негово Светейшество Българският Патриарх Максим ще се срещне с вицепремиера и министър на образованието и науката доц. д-р Даниел Вълчев. Срещата ще се състои в сградата на Светия Синод, съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
Македонският президент Бранко Цървенковски призова Руския Патриарх Алексий II да посредничи при разрешаването на конфликта между Сръбската и Македонската православна църква.

В писмото на македонския президент се казва: “Бих искал да Ви помоля да продължите участието си в посредничеството, за да се преодолеят противоречията, които съществуват между Македонската и Сръбската православна църква. Убеден съм, че такова участие може само да укрепи всехристиянския дух и любов към религията”.

3.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 3.67 (3 Votes)
zograf_1.jpgПочти целият манастир Зограф в Атон се нуждае от сериозен ремонт, каза в предаването “12+3” на БНР Александър Краваров, кмет на Банско. Положението в така наречената “Банска махала”, която е последната автентична част от Зограф, е окаяно и трябва да се действа бързо, каза той. По думите му за възстановяването й са необходими поне 1 400 000 евро, които кметството не може да осигури. Има специално изработен проект и той е одобрен от гръцката служба за паметниците на културата, която отговаря за Атон. Александър Краваров отбеляза, че за съжаление нашите манастири са най-зле от всички. На първо време община Банско ще отдели 300 или 400 хил. лв. от собствения си бюджет и след това ще събира средства от фирми, които строят в Банско. “Ще съберем обаче най-много 500 000 лв. Останалите средства трябва да бъдат намерени от другаде”, каза кметът на Банско Александър Краваров.

(FOCUS)

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)
Анонимен дарител от Холандия ще осигурява по 100 евро помощ месечно за вдовицата на починалия при наводненията свещеник от Чепеларе отец Николай Стоянов, съобщиха от общинската управа в родопския град. Дарителят изрично е подчертал, че желае да остане анонимен, а издръжката ще праща по банков път в продължение на една година.

(actualno.com)

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
xristodul2.jpgАтинският архиепископ Христодул изпрати писмо до американския президент Буш, в което се казва: "Уважаеми г-н Президент, след като се осведомихме за трагичните последици от тайфуна Катрина, който отне стотици невинни живота и причини огромни материални щети на Вашата страна, бързамBush.jpg да изразя човешкото си съчувствие и да Ви уверя, че споделям мъката и болката на Вашия народ. Горещо моля милостивия Бог да даде покой на душите на починалите Ваши съграждани и да дарува Своя мир на засегнатите области."

(Пресцентър на Атинската архиепископия)

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
Обществен комитет „Християнски ценности” към Варненската и Великопреславска митрополия подготви и стартира проект за преподаване на предмета „Християнски традиции и ценности” в средните общообразователни училища в градовете Варна, Добрич и Шумен.