Мобилно меню

3.8 1 1 1 1 1 Rating 3.80 (5 Votes)
11.jpgАко желаещите да изучават Религия ученици достигнат 50 хиляди предметът може да стане редовен, заяви гланият експерт по Религия към Министерство на образованието г-н Панчо Василев на Седмицата на православната книга във Варна.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)
Новият министър на образованието г-н Даниел Вълчев е одобрил да бъдат назначени в регионалните инспекторати петима експерти-богослови по предмета „Религия”. Според главния експерт по Религия г-н Панчо Василев досега във всички региони експертите по други предмети между другото са се занимавали и с религията.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)
putin.jpgВ рамките на своето посещение в Гърция руският президент Путин осъществи поклонническо пътуване до Света Гора. Преди обяд той бе посрещнат от светогорците със специална царемония по византийски образец и се срещна с ръководството на Света Гора в Карея, столицата на монашеската република. В словото си Путин нарече Атон един от духовните източници на "най-голямата православна държава - Русия".

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
Curkva_Sv_Stefan.jpgЕкзарх Йосиф I в съслужение с митрополитите на Княжество България освещава българската църква "Свети Стефан" (Желязната църква) в Цариград.
Екзарх Йосиф І е роден на 5 май 1840 г. Той е български църковен и просветен деятел, публицист и преводач.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
Варненският и великопреславски митрополит Кирил ще освети днес новоизградения храм “Свето Рождество Богородично” в квартал “Акации” в град Белослав. Църквата е построена изцяло със средства на дарители. Проектът е на Георги Томов и досега са вложени над 8 000 лева.
(БНР)

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
В началото на следващия месец във всички гръцки енории започва регистрация на всички, желаещи да станат донори на своите органи след смъртта си. Атинският архепископ Христодул и членовете на Св. Синод вече се регистрираха, за да дадат пример на своето паство.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
170 години от построяването на църквата “Света Троица” се готвят да отбележат в Банско. Храмът е най-голям по площ на Балканския полуостров, каза за радио Фокус – Пирин кметът Александър Краваров. Очаква се на честванията, които са предвидени за 2 октомври, да пристигне и игуменът на Зографския манастир. Припомняме, че в момента тече кампания за набиране на средства, необходими са възстановяването на крило от Светата обител. Лично Неврокопският митрополит Натанаил се е ангажирал да помогне благородното дело, уточни Александър Краваров.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
Днес Берковица отбелязва за осми път своя празник - "Рождество на Пресвета Богородица", чието име носи и най-старият храм в града. Празникът започна с тържествена Света литургия, отслужена от видинския митрополит Дометиан. 
 
Към 10.40 ч. на централния площад "Йордан Радичков" започна голямо тържество с участието на президента Георги Първанов. Към събраното множество се обърна кметът на града инж. Милчо Доцов. 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
Фондация “Български православен храм “Свети Стефан” в Цариград”, която през юни обяви дарителска кампания за пълното възстановяване на Желязната църква в Цариград, изпрати първите 20 000 евро за покрива на уникалната българска светиня. С тях започват ремонтните дейности в църквата, съобщиха от фондацията.
Днес се навършват 107 години от тържественото освещаване на църквата “Св. Стефан” в Истанбул.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (14 Votes)
men.jpgНа 9 септември в Русия ще отбележат 15 години от убийството на забележителния богослов и пастир отец Александър Мен. Панихиди в негова памет ще се отслужат в много храмове в Москва и околностите.

Отец Александър Мен е роден през 1935 г. в Москва. Кръстен бил още в детството си и получил религиозно възпитание от своята майка. През 1958 г. е изключен от Иркутския селскостопански институт поради религиозни убеждения и още през същата година е ръкоположен за дякон, а през следващата 1960 г. за свещеник.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
54 хиляди лева е отпуснала правителствената комисия по бедствията и авариите за ремонт на вековния храм "Свето Възнесение Господне" в село Ковачица. Църквата падна при първите дъждове на тази година. Оттогава хората се събират по празниците на поляната пред нея. Веднага започваме изграждане на нов покрив и вътрешен ремонт на сградата, съобщи кметицата Пенка Пенкова. Църквата е основана през 1848 г., а сградата е вдигната през 1936 г. и оттогава не е ремонтирана.

(в. Стандарт)

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
Посолството на кралство Холандия у нас отпусна 12850 лв. за ремонт на манастира "Св. Архангел Михаил". Храмът в светата обител е построен през 14 век, а стенописите са направени два века по-късно. В манастира, макар и в окаяно състояние, е запазено едно от най-ранните изображения на св. братя Кирил и Методий. Долнобешовишкият манастир е прочут с иконите си, изрисувани от Захарий Зограф, които сега се съхраняват във Вознесенската църква във Варна.

(в. Труд)


5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (18 Votes)
1_1.jpgПравославното радио „Сион" ще започне работата си на 19 октомври тази година. Инициативата и създаването на медията е дело на братството на манастира „Св. Иван Рилски”, с. Скрино. Радио студиото е изградено и оборудвано на територията на манастира. Игуменът, йеромонах Поликарп, вижда в радиото възможност за православна проповед сред много голям кръг слушатели в цялата страна.

Кръстин Апостолов (на снимката), който представи православното радио, подчерта, че в името на медиата има много символика: „Сион е хълмът, на който е построен Йерусалимският храм, а в новозаветен аспект се отъждествява с Христовата Църква, Сион е предобраз на св. Богородица, Сион е мястото, където Бог „обитава”".

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (11 Votes)

Дискутирахме въпроса за въвеждането на религията като редовен предмет в училище. Това заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Даниел Вълчев след срещата си с патриарх Максим, предаде репортер на БГНЕС.

Министър Вълчев е препотвърдил ангажимент, поет от неговия предшественик министър Игор Дамянов, за търсене на начин за назначаване на експерти по вероучение в регионалните инспекторати по образование. Образователният министър изрази надеждата си, че още до Нова година първите петима от тях ще бъдат назначени. Според него с тяхна помощ ще се направи преценка за ефективността и развитието на преподаването по вероучение.

(снимка - Б. Николов, вестник "Сега")

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
Пловдивският митрополит Арсений отслужи благодарствен молебен по случай 120-та годишнина от Съединението в историческия катедрален храм на Пловдив "Св. Богородица". Той призова Божието благословение да бъде над всички българи в страната и извън нея, които искрено работят за България. На молебена присъства екс-президента на България Петър Стоянов, областният управител и кметът на Пловдив, политици и общественици от града.