Мобилно меню

×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 78

3.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 3.67 (3 Votes)

Телевизионното предаване “За Църквата и държавата”, с водещ Никола Петков, започва да се излъчва всеки понеделник по сателитната телевизия България кабел на живо от 21, 30 ч. Повторенията на предаването ще са във вторник от 10,15 и в неделя от 9,20 ч.

1 1 1 1 1 1 Rating 1.00 (1 Vote)
81.jpgПо инициатива на Католикоса Патриарха на цяла Грузия Илия II на 15 юни в страната е създаден Координационен съвет на религиозните организации, в който влизат представители на почти всички религиозни конфессии в Грузия. Съгласно информацията от представителя на Грузинската Патриаршия Зураба Цховребадзе, заедно с Грузинската Православна Църква в съвета влизат представители на католиците, иудаистите, армено-григорианците, мюсюлманите, баптистите и петдесетниците.

4.4545454545455 1 1 1 1 1 Rating 4.45 (11 Votes)
sveshti1.jpgВ съботния ден преди големия християнски празник Петдесетница Църквата е установила специално богослужение в памет на починалите християни. Тази обща панахида отбелязваме като Задушница.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
P6130530.jpg

След като в понеделник 13 юни стотици граждани се събраха на мирна демонстрация пред гръцкото посолство в София и внесоха петиция в защита на 29-годишния Николай Баровски, който от 9 месеца е задържан в Гърция без конкретно обвинение, вече е налице първият положителен резултат.
 
Добрата новина е, че на 16 юни сестрата на невинно задържания българин Людмила Баровска се срещна с г-н Мандзуранис, посланик на Република Гърция. Гръцкият посланик се е ангажирал да засили обмена на информация между следствените и съдебните органи на двете държави. Г-н Мандзуранис е заявил, че има начин Николай Баровски да бъде пуснат под гаранция. Людмила Баровска и нейните близки са обнадеждени от проявената съпричастност и готовност за предприемане на конкрени действия.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)
DMC_0001_1.JPGНа 17 юни в катедралния храм "Св. Неделя" бе извършено опелото на голямата оперна прима Гена Димитрова.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
В четвъртък, 16 юни, синодалният съд на Йерусалимската патриаршия, в който участват 12 архиереи, взе решение да низвергне бившия патриарх на Йерусалим Ириней и да го лиши от епископски сан. Според решението на съда, Ириней вече е обикновен монах.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
Patriarh_medal_2.jpgНа 16 юни в Синодната палата в присъствието на членовете на Светия Синод  Българският патриарх Максим бе отличен с високата руска обществена награда - ордена на св. благоверен княз Александър Невски "За труды и Отечество". Златният орден бе връчен от акад. проф. Александър Михайлович Воловик, официален пратеник на кмета на Москва Юрий Лужков.
 Негово Светейшество патриарх Максим благодари за високото отличие. Официално поздравление поднесе посланикът на Руската федерация в България Анатолий Потапов.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

Започнат е цялостен ремонт на църквата “Св. Св. Петър и Павел” в село Бостина, предаде радио Фокус - Смолян. В момента протичат ремонтните дейности на камбанарията и купола на храма. Средствата за ремонта са събирани на доброволни начала в продължение на 2 години от населението на селото. За събирането на финансите принос имат отец Васил от църквата “ Св. Никола” в квартал Устово, църковното настоятелство и кметството. Хората, които осъществяват ремонта също почти изцяло работят без заплащане. В Бостина има и много параклиси, които са изградени изцяло със средства от местното население и дарения.

Източник: Агенция "Фокус"

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
Опелото на оперната прима Гена Димитрова ще бъде на 17 юни (петък) в столичния митрополитски храм “Света Неделя” от 10,30 часа. След него от 13 часа ще се състои и погребението в алеята на културните дейци в Централните софийски гробища, съобщиха от пресцентъра на Министерството на културата и туризма.

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (4 Votes)
ppatriarch_2005_gl.jpgПо-голямата част от миряните на Руската православна църква са млади хора, заяви Руският патриарх Алексий II в интервю от 15 юни за "Российская газета", предаде ИТАР-ТАСС.

1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Референдумът  в Италия за улесняване на достъпа до изкуствено оплождане се провали, след призива на католическата църква за бойкот, съобщи АП. До урните в двудневното допитване излязоха едва към 30% от гласоподавателите, а за валидността на референдума активността на избирателите трябваше да бъде над 50%. Италианците трябва да отговорят на четири въпроса с "да" или "не": дали да бъдат разрешени научните изследвания с ембриони, да се премахнат равните права на ембриона и човешкото същества, да се даде на семейните двойки правото да прибягват до донор и да се премахне ограничението да се произвеждат максимум 3 ембриона при опит за зачеване ин витро, които да се имплантират директно в майката.

Източник: в. "Стандарт"

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

В сряда 15 юни в криптата на храм-паметник "Св. Александър Невски" се открива  експозицията "Старобългарско изкуство" на Националната художествена галерия. С нея ще бъде отбелязана 40-годишнината на криптата като изложбена зала. Събитието има за цел да представи историята на тази музейна експозиция и разнообразните форми на културната дейност, които са реализирани в криптата през десетилетията. Гостуванията на криптата по света ще бъдат онагледени с фотоси от Франция, Германия, Италия, Япония, Русия, Мексико, Индия и други страни.

Източник: в. "Стандарт"

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
На 12 и 13 юни в Италия се провежда референдум за отмяна на Закона за изкуствено оплождане и използването на ембрионални клетки за експерименти в научните изледвания. Италианският закон се счита за най-консервативния в Европа. Той е в унисон с доктрината на католическата църква, която приравнява ембриона на човешки живот.

1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
 
bened_pope1.jpgПапа Бенедикт XVI се обърна с приветствие към всички донори по света. По време на традиционната си неделна проповед на площад „Свети Петър“ във Ватикана папата напомни, че на 14 юни се отбелязва Световният ден на донора и подчерта по този повод, че Иисус Христос е спасил хората със своята кръв. Той каза: "Приветствам всички дарители на кръв по света. Христос ни спаси със Своята кръв. Нека Той винаги бъде образец за вашата доброволна дейност".