Мобилно меню

×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 78

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (2 Votes)
Археолози откриха средновековна църква на около 15 км от Бургас, на територията на древния град Деултум - Дебелт, за която предполагат, че е била мястото, на което е покръстен българският княз Борис I през 864 година. Уникалната находка се намира на територията на сегашния металургичен комбинат Промет Стил, съобщи "Монитор".  На 24 юни археологическият обект ще бъде официално обявен, след което ще бъде включен като една от туристическите забележителности в страната.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)
patriarh maxim.jpgСинодално издателство на БПЦ издаде юбилеен сборник, посветен на 90-годишнината от рождението на Негово Светейшество Българския патриарх Максим.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
Kukuzeli_rotos6.jpgНа 7 юни от 15 часа в аулата на Богословския факултет се проведе семинар, посветен на източноправославната музика. Семинарът е съвместна инициатива на Богословския факултет на СУ “Св. Климент Охридски” и Института за изкуствозание към БАН – секция “История на музиката”.

Първата сесия на семинара се проведе през месец декември 2004 г. и бе посветена на музикалната и химнографска дейност на светите братя Кирил и Методий и техните ученици. На втората бяха разгледани въпроси за произхода и развитието на византийските нотации според свидетелствата на древните музикални ръкописи и кодекси.


2.5 1 1 1 1 1 Rating 2.50 (2 Votes)
На 3 и 4 юни в Благоевград се проведе международна конференция на тема “Религия и политика”. Събитието е организирано от катедра “Социология” към Правно-историческия факултет на Югозападния университет. С това събитие се отбелязва 10-годишнината от създаването на специалност Социология в ЮЗУ “Неофит Рилски”.
В конференцията взеха участие известни учени и изследователи от Англия, Сърбия и България.
Докладите и дискусиите бяха в групирани в три секции: Религия, етнос, цивилизация”, “Ще продължат ли светските религии?” и “Политическите и религиозни координати на българското общество”.

 

1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
От 8 до 10 юни в столицата ще се проведат Светософийски четения на тема "Православието днес: Духовната просвета в съвременното общество".

Изявата се организира с благословението на Св. Синод на Българската православна църква.

В програмата на четенията  са включени темите: Духовната просвета и държавните институции, Духовната просвета в неделните училища, летните детски лагери и поклонническите пътувания, Превенция и духовно обгрижване на младите наркозависими.

Специални гости на събитието са лекторите от Русия от т. нар. Глински четения – традиционни мащабни конференции, посветени главно на въпросите на педагогиката и вероучението.

В четенията са поканени да участват духовници, депутати, министри, директори на училища, учители.

В дните на четенията ще бъдат представени нови книги, видеопрожекции и други съпътстващи прояви.

Светософийските четения ще се проведат в зала 9 на НДК.

1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
През последните години в Русия ежегодно се извършват от 4 до 6 милиона аборта. Това съобщи представител на медико-образователния център “Живот” към московския храм "Благовещение".

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
Хорът към храм "Св. Петка" в Пловдив спечели първо място в категорията за международни енорийски хорове на XXIV Международен фестивал на православната музика “Хайнувка 2005”, който се проведе от 24 до 29 май в Бялисток, Полша. Тази година участие във фестивала взеха 24 професионални и любителски хорове от Полша и чужбина.
Камерният хор “Кредо” от Киев, Украйна спечели в най-престижната категория - за професионални хорове.

За повече информация:
http://www.festiwal-hajnowka.pl/

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
    На 4 юни хорът на Богословския факултет под диригенството на доц. Димитър Димитров посети Клисурската св. обител "Св. равноапостоли Кирил и Методий".  

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
Папа Бенидикт ХVІ осъди еднополовите бракове, абортите и генното инженерство дни преди италианците да гласуват в референдум за облекчаване на строгото законодателство на страната по въпросите на раждаемостта, предаде АФП. В обръщение към вярващите папата се обяви срещу “модерните форми на разпадане на брака като отворени и “договорни” връзки”, както и “псевдобраковете между хора от един и същ пол”.

Източник: Фокус

1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
Alexii_1.jpg“Македонската църква е канонична част от Сръбската православна църква”, - е заявил Руският патриарх Алексий ІІ на среща с представителни на гръцка обществена организация.

Предстоятелят на Руската православна църква не приветства решението на  Сръбската църква за обявяването на т. нар. Охридската архиепископия за канонична македонска църква.

“Когато Сръбският патриарх Павле ми каза, че съществува проект за създаване на “паралелна” йерархия на Македонската църква, аз го посъветвах да не предприема това и с всички сили и средства да пази църковното единство”, - допълва патриарх Алексий.

Според него “паралелната” йерархия е път към задълбочаване на разкола. Руският патриарх счита, че ситуацията изисква компромисно решение, в това число и по отношение на названието на Църквата.

Източник: Интерфакс3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (4 Votes)
Скопие, агенция "Фокус". Посланикът на Русия в Скопие Агарон Асатур заяви, че Руската православна църква ще продължи да бъде посредник в спора между Македонската православна църква /МПЦ/ и Сръбската Православна Църква /СПЦ/, съобщи македонската телевизия А1.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
Сайтът на адрес http://www.patriarch-detyam.ru отвори врати на първи юни. Страницата е интересна като дизайн и структурирана така, че всяка дума от заглавието е същевременно и заглавие на раздел. Едновременно с откриването на сайта, патриарх Алексий II отправи предупреждение към децата и техните родители, че Интернет е "постижение на ХХ век с две остриета... Той носи в себе си добро начало, но в същото време пренася и много зло, разрушаващо човешката личност. Затова е необходимо да се подхожда избирателно към информацията в Интeрнет"

3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (2 Votes)
На 1 юни в храма “Св. Възнесение” във Враца бе отслужена панихида в памет на Христо Ботев и неговите четници, загинали за свободата на отечеството. Панихидата отслужи Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Калиник. Много родолюбиви врачани се поклониха на подвига на Ботевата чета и запалиха свещ в памет на героите. Присъстваха и делегации от побратимените градове от Румъния, Черна гора и Украйна.
Източник: Агенция Фокус

Справка: 2 юни е обявен за ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България с решение на Министерския съвет от 31 май 1993 г. За първи път се отбелязва през 1884 г. във Враца и Пловдив. Официално се чества от 1901 г., когато на тържествената церемония на връх Вола присъстват живи Ботеви четници. Названието на празника на няколко пъти през годините е променяно.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
Irinei.jpg След решенията на Св. Синод на Йерусалимската православна църква и на Всеправославния събор в Истанбул за свалянето на Ириней от патриаршеския престол, той вече няма да носи титлата “Йерусалимски патриарх”, а “бивш патриарх”.
В същото време детронираният патриарх води уединен живот в Йерусалим и избягва всякакви контакти с външния свят.
По-рано бе съобщено, че е възможно да бъде отзована личната охрана на Ириней, която му бе осигурявана от гръцкото правителство.
Бъдещето на бившия патриарх остава неясно. Според закона на Йордания от 1958 г., който урежда дейността на Йерусалимската патриаршия, в случай на “окончателно отстраняване” на патриарха Св. Синод е задължен да му осигури “подходящо място за пребиваване и съответстваща на сана му издръжка”.

Източник: Православие.ru

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
Министър-председателят на Република Македония Владо Бучковски поиска в официално писмо посредническата намеса на Вселенската патриаршия в кризата между Сръбската православна църква и непризнатата Македонска православна църква.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]