Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
Варненският и Великопреславски митрополит Кирил освети параклис на летище Варна, който ще носи името на св. архангел Гавриил. Параклисът се намира на терминал "Международни линии" и ще бъде отворен за посетители денонощно. Това е първият подобен молитвен дом в страната и създаването му е обща инициатива на ръководството на летището и Варненска митрополия.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
В началото на Кресненското дефиле, край жп линията София-Кулата железничарите от жп участък Симитли изградиха православен параклис и го посветиха на св. пророк Илия. На табела до него е изписано "Да благослови Господ Бог пътя ни". Присъстващите на откриването отправиха молитви към Бога и Неговия пророк св. Илия да ги пази от природни бедствия, аварии и катастрофи. Железничарите са избрали Кресненското дефиле за място на новия параклис, тъй като това е един от най-трудните участъци от железния път с 21 тунела. (БТА)

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
Обществен православен телеканал "Спас" ще започне да излъчва на 28 юли. 40 % от тематиката ще бъде православна, а 60 % ще е посветена на различни обществени въпроси. Главният редактор на канала Иван Давидов отбеляза: "Слагаме акцента върху "обществен", защото може да се правят предавания, които са православни по съдържание, а не само по форма". Сред водещите има освен духовни лица още и депутати, учени, философи и други изявени в обществото личности. Каналът се поддържа със средствата на частни инвеститори.

Източник: Седмица.ru

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
sv.troiza_1.gifВ окаяно състояние се намира единствената църква в Кнежа "Света Троица", строена още през 1860 г. От няколко години православният храм, който е със заявка за паметник на културата, разчита предимно на дарения, за да продължава да съществува. Спешна нужда от ремонт има преди всичко вътрешността на църквата. Сегашното й състояние прави трудно и почти невъзможно провеждането на литургии.

1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
Гръцката църква е изпратила чрез своята благотворителна организация "Взаимопомощ" хуманитарна помощ във вид на храна, завивки и вещи от първа необходимост за пострадалите от наводнения райони в Грузия и Румъния.

2.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 2.33 (6 Votes)
Султанът на Оман Кабус бен Саид ще дари 390 000 долара за възстановяването на Томбул джамия в Шумен. Инициативата е на министъра на икономиката на страната Ахмед Макки, който вече два пъти посещава България с цел проучване на възможности за инвестиции.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
Българо-полска археологическа експедиция, която проучва римския лагер и ранновизантийския град Нове край Свищов, е открила множество гробове в базилика от края на 5-6 век. Един от гробовете е разположен в абсидата на храма и според археолозите е възможно това да е гробът на готския епископ Волфила (или Улфила, на латински - св. Луп), първия преводач на Библията на езика на готите. Готите след това се преселват на запад и техният език е предшественик на германския език. Днес е общоприето от учените, че готският превод на Свещ. Писание е направен в Северна България.
Нове е бил столица на готския крал Теодорих.  Проучванията тепърва предстоят.

1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
atina.jpgПрез последната седмица достояние на гръцката общественост станаха два документа с политически анализи, излезли от канцеларията на Атинската архиепископия. Основни теми в тях са оценки на политиката на Гърция спрямо Турция и Съединените щати, както и отношенията между Църквата и държавата в страната.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
troyan_monastary1.jpgВече втора седмица сирачета от с. Разлив почиват в Троянския манастир "Успение Богородично". Издръжката им се заплаща от игумена епископ Генадий. По желание 20-е деца посещават беседи по въведение в християнската етика. Тези, които искат, помагат на монасите в грижите им за чистотата в манастирската обител.

Източник:
в. Труд

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
timotei.jpgДнес специалната комисия, която определя кандидатурите за патриашеския престол в Йерусалим и с която започна изборът на нов патриарх, обяви резултатите от дейността си. 13 са кандидатите, които ще се явят на втори кръг от изборите, ако бъдат одобрени от властите в Йордания, Израел и Палестинската автономия. Между тях са местоблюстителят Корнилий, митрополит на Петра, митрополитът на Бостра Тимотей, архиепископът на Тавор Теофил и други. Митрополитът на Бостра Тимотей бе сочен като най-сериозен съперник на вече бившия патриарх Ириней в предишните избори през 2000 г. (на снимката: митрополитът на Бостра Тимотей).

1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
Израелски правителствени кръгове обвиняват Гърция за вмешателство в делата на Йерусалимската патриаршия, съобщава агенция "Интерфакс".  Според властите в Израел Гърция се опитва да използва църковната криза за укрепване на позициите си в региона и да засили ролята си в дискусиите за бъдещия междурелигиозен статут на Йерусалим.

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (4 Votes)
Gena_Dimitrova.jpgВъв виенската българска православна църква "Свети Иван Рилски" на 17 юли 2005 г., неделя, след светата литургия беше отслужена заупокойна молитва за именитата българска оперна певица Гена Димитрова. Покойната беше тясно свързана с австрийската столица, където продължават да работят млади български певци, нейни ученици. Панихидата беше извършена от председателя на българската църковна община ставрофорен иконом Иван Петкин, който произнесе прочувственото слово за покойната прима, прославила Родината по целия свят. След това прочутите български цигулари Емил Камиларов и Дина Шнайдерман изпълниха цигулков концерт в памет на Гена Димитрова.
На панихидата и концерта присъстваха сънародниците ни, живеещи в столицата и във вътрешността на Австрия, както и директорът на Дирекция "Вероизповедания" на МС проф. Иван Желев, който беше на посещение във Виена за заседание на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)
Tzarski_mutchenitzi.JPG На 17 юли в Русия бе отбелязана 87-годишнината от разстрела на семейството на последния руски император Николай ІІ, извършено от болшевиките през 1918 г. в гр. Екатерининбург.

В Москва годишнината от разстрела на царското семейство по традиция се отбелязва с покайно литийно шествие, съобщава агенция "Интерфакс". Такива шествия се проведоха в Киев, Екатерининбург и други градове на бившата Руска империя.

В Петропавловската крепост в Петербург бе отслужен молебен в памет на царското семейство, на който са присъствали и потомци на царската фамилия.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
wallpaper.jpgНа 20 юли  Православната църква чества паметта на св. Илия, старозаветния пророк, който бил взет жив на небесата.
На този ден в Добридолския манастир "Света Троица" Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Дометиан   ще отслужи празнична св. Литургия. Епархийският архиерей ще извърши и  молебен за здраве, тъй като на този ден по традиция огнеборците честват празника на своя покровител и закрилник.

На снимката: Храмът на Добридолският манастир "Света Троица", основан през 11 век.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
Неизвестни засега злосторници разбили и ограбили храма в с. Китино,  предаде агенция "Фокус", цитирайки съобщение на  пресцентъра на МВР. Инцидентът станал между 13 и 16 юли. Откраднати са дървените олтарни врати на храма, свещници, църковни книги, икона. Служители на РПУ-Омуртаг разследват случая.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]