Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
Curkva_Sv_Stefan.jpgВселенският патриарх Негово Светейшество Вартоломей ще освети на 2 октомври – празника на Свети Стефан - реставрираните икони за иконостаса и възстановеното куполно покритие на българската църква “Свети Стефан” (Желязната църква) в Истанбул. За събитието ще заминат пловдивските дарители, благодарение на които стана възможна реставрацията. Делегацията ще бъде водена от кмета на Пловдив - д-р Иван Чомаков, съобщиха от пресцентъра на общината. Инициативата за реставрацията на 40-те икони от иконостаса бе на д-р Иван Чомаков, Лука Станчев, Фондация“Пловдивско Възраждане” и Пловдивския граждански клуб. Реставрацията бе извършена в продължение на 2 месеца от пловдивски реставратори под ръководството на Ваня Христова. Средствата са осигурени изцяло от 25 пловдивски дарители – предприятия и частни лица, които ще присъстват на освещаването.

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (11 Votes)
Св. Синод на Българската църква ще разгледа на заседание участието на Варненска митрополия в протестните митинги срещу назначаването на областен управител от ДПС в града. Говорителят на Св. Синод Русенски митрополит Неофит заяви, че на заседание на 2 и 3 септември ще се разгледа въпросът и ще се уточни позицията на Църквата по него.

4.2857142857143 1 1 1 1 1 Rating 4.29 (7 Votes)
Негово Светейшество Българският патриарх Максим ще отслужи днес св. Литургия в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" по повод храмовия й празник, каза пред БТА главният секретар на Светия Синод на БПЦ архимандрит Наум.
На 30 август Православната църква отбелязва  църковния празник Пренасяне мощите на благоверния велик княз Александър Невски.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
amfilohii.jpgЧерногорският митрополит Амфилохий опроверга съобщенията на западните средства за масова информация, че е призовал Радован Караджич да се предаде на трибунала в Хага. Митрополит Амфилохий е заявил, че това е "въпрос на лично решение и на отговорност пред Бога и пред отечеството".

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
xristodul2.jpgВ неделната си проповед Атинският архиепископ Христодул обвини средствата за масово осведомяване, че не отразяват обективно живота на Православната църква в Гърция. На фокус са единствено скандалите, а богатата благотворителна дейност на Гръцката православна църква се подминава с безразличие.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
teofil3.jpgВ интервю в неделния брой на гръцкия вестник "Вима" новоизбраният  Йерусалимски патриарх  Теофил III описа с черни краски завареното състояние на Йерусалимската патриаршия. "Нито една служба не функционира нормално", заяви той. "Няма нищо. Всичко е разрушено. Дори патриаршеският манастир се издържа единствено от даренията на посетителите и от тях зависи прехраната на монасите", заяви новият патриарх, като същевременно призова б. патриарх Ириней да се оттегли мирно от сградата на патриаршията, където той все още се намира под охраната на израелската полиция.

3.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 3.67 (3 Votes)
Tereza.jpgВ петък жителите на македонската столица отбелязаха 95-годишнината от рождението на своята съгражданка Гонджа Бояджиу, известна в света като майка Тереза. Празненствата бяха организирани от асоциация "Скопиянката майка Тереза". Цветя на нейния паметник в града положи католическият епископ Кирил Стоянов, който я нерече "най-великата посланичка на нашия град и на нашето отечество" и предложи главният площад в Скопие да бъде кръстен на нейното име.

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (8 Votes)
Шестият международен младежки фестивал за съвременна музика с християнска насоченост ще се състои от 29 август до 3 септември в с. Белозем, Пловдивско.

Темата на тазгодишния фестивал е “Quo vadis!” - с тези думи Христос в романа на Хенрик Сиенкиевич се обръща към св. Петър, който бяга от преследването в Рим, изоставяйки Църквата. След тази среща св. Петър се завръща при християните в Рим и там остава до своята мъченическа смърт, окуражавайки младата християнска Църква. “Накъде отиваш” е покана към младите хора да се замислят върху своя път в живота, съобщиха организаторите от Софийско-Пловдивската католическа епархия.

Гости на фестивала тази година ще бъдат: от Полша – група “Toniemy”, трима изпълнители от Италия - Роберто Биниоли, Симона Магги и Пино Биаджиоли, от България: група от Раковски, група “ЗВЕР” и Светлана Близнакова от София, популярният изпълнител ГРАФА – Влади Ампов и българската рок-група “БТР”. Мъжкият православен хор “Св. Роман Сладкопевец” с диригент Симеон Генов ще представи образци в духа на византийска църковно-певческа традиция, като ще изпълни нови и напълно непознати досега песнопения.

3.6 1 1 1 1 1 Rating 3.60 (5 Votes)
1323.jpgВарненска митрополия заедно с още 17 партии и организации сформираха Варненски революционен комитет. Това стана ясно на пресконференция на ръководителите. Комитетът е сформиран заради назначаването на областен управител на морската столица от квотата на ДПС, заяви Асен Пършев, председател на Дружество за приятелство с народите на Русия и ОНД и един от ръководителите на комитета.

4.7142857142857 1 1 1 1 1 Rating 4.71 (7 Votes)
Протосингелът на Варненска и Великопреславска митрополия о. Серафим заяви, че митрополията не участва в Революционния комитет нито като институция, нито като организатор.
Изявлението на митрополит Кирил беше срещу подменения вот на избирателите, срещу нечестното отношение към техния избор. Със своето изявление той не е целял разпалване на етническа вражда и противопоставяне, а най-малкото организиране на революционен комитет.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
Международен педагогически форум „Глинские чтения” ще се проведе във Варна на 12 септември 2005 г. Докладите на форума са обединени от темата "Православието в Европа”.
От страна на Варненска митрополия форумът се организира от Духовно-просветен център "Св. Архангел Михаил".

1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
dec1.JPGЕпископ Теодосий, игумен на манастира Високи Дечани, е призовал ръководителя на ЮНМИК Сьорен Йесен-Петерсен да предприеме спешни мерки, за да се спре използването на медиите за системно разпалване на омраза и призоваване на албанците към насилие срещу Сръбската православна църква и сърбите в Косово и Метохия, пише днес сръбският вестник “Политика”. Повод за реакцията на владика Теодосий са постоянните нападки от страна на Авдил Мушкалой, ръководител на сдружението на ветераните от бившата Армия за освобождение на Косово /АОК/ за района на Дечани и Печ.

Източник: FOCUS

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
Програмата може да бъде открита в Интернет на адрес http://www.spk-bg.com/

Основна тема на тазгодишната Седмица е "Ролята на Църквата за духовното възраждане на човешката личност и общество". По традиция ще се провеждат срещи между широката аудитория с автори и издатели на православна литература от България и чужбина. Ще се осъществяват дискусии и по-тесни връзки между автори и читатели от различни православни църкви.

4.7857142857143 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (14 Votes)
Liturgia_SPb_1.jpgНа 28 август 2005 г., Успение Богородично по стар стил, за пръв път се отслужи света литургия в поругания от болшевиките Богородичен храм в Санкт Петербург, посветен на Фьодорвската икона на Божията майка, който се намира недалеч от Московската гара в града. Навремето храмът е бил отнет от болшевишката власт и в продължение за 70 години се е използвал като млекозавод. По документи е върнат още през 1993 г., но енориашите, които междувременно си простроили в близост малък и красив храм (осветен през 1998 г. и посветен на руските новомъченици и изповедници от времето на комунизма), влезли във възстановената стара църква едва на 1 август т. г.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
dreven_manastir1_1.jpgИзключително добре запазени манастирски сводове от ІХ век откриха археолози в местността Караач Теке край Варна. Арките са единствените достигнали до нас от средновековното строителство на манастири, твърдят специалисти. Според археолозите, този скрипториум е единственият засега както у нас, така и във византийския свят, който е така добре запазен, съобщава БНТ.


104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]