Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

Мая Бекова прави благотворителност не със собствени средства, а с голяма доза ентусиазъм, вяра и любов.
Преди две години, Мая и нейни приятели, решават да открят банкова сметка, за да набират средства за хората с увреждания. От идеята се ражда сдружение. Наричат го "Усърдие".

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
Св. мощи на св. ап. Андрей Първозвани, св. Яков, брат Господен, св. Вартоломей и св. Йоан Златоуст, св. Николай Мистик, Цариградски патриарх и св. мчк Екатерина и Варвара пристигат в София.

3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (2 Votes)

ciampi.jpgПрезидентът на Република Италия Карло Адзелио Чампи  се срещна с Негово Светейшество Българския патриарх Максим на 14 април в Синодната палата. Италианският президент бе придружен от посланика на Република Италия в България Джан Батиста Кампаньола, посланика на България в Италия г-н Н. Калудов и други високопоставени държавни лица. На срещата присъстваха и Високопреосвещените архиереи Видински Дометиан и Русенски Неофит.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
Руската православна църква и протестантските общности в Русия излязоха със съвместно заявление във връзка с юбилея от Великата победа над фашизма. В общия документ, цитиран от Портал-credo.ru. се казва: “В навечерието на 60-годишнината от Победата във Великата Отечествена война ние, представителите на Руската православна църква и протестантските общности в Русия, заедно отдаваме дължимото на воините на Родината, скърбим за падналите по бойните полета и за всички хора, които не понесоха тежестите на кръвопролитната световна война”.
В заявлението се набляга, че по време на войната “християните от различните конфесии са се поддържали с думи и дела. Не се отричали от своята вяра  и всеки от тях творял дела на милосърдие.” В края на заявлението се отбелязва общия стремеж на християните за обединяване на усилията срещу тероризма, престъпността, разрушителните пороци и нравствения нихилизъм. Те се обединяват в усилията си за недопускане на възраждането на фашизма, който проповядва ненавист между хората от различни националности и убеждения.

 

 

 3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (2 Votes)

Във връзка в празнуването на 60-годишнината от Великата победа във Втората световна война Руската православна църква планира да проведе редица мероприятия.

В тях са включени: награждаване с юбилейни патриаршески грамоти на  всички клирици на РПЦ, църковнослужители и труженици на църковните структури, участвали  във Великата отечествена война; тържествен концерт в храма на Христа Спасителя за свещенослужители, църковнослужители, ветерани и участници във войната.

На 6 май в храм-паметника “Св. Георги Победоносец” в Москва ще бъде отслужена  Божествена св. Литургия и панихида със споменаване на загиналите по бойните полета. Св. Литургия

На 8 май в храма на Христа Спасителя и във всички останали храмове на Москва ще бъде отслужена св. Литургия и панихида за загиналите воини.

На 9 май във всички храмове на Руската православна църква ще се извърши св. Литургия и панихида за загиналите в годините на войната.

 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)
Центърът за интеркултурни изследвания и партньорство организира на 18 април в гранд-хотел Родина в София международна конференция, посветена на разбирателството между християни и мюсюлмани в България. Специално участие ще вземе проф. д-р Пол Мартин от Колумбийския университет, Ню Йорк.5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
o_ioann_1.jpgНа 11 април 2005 г. духовникът на Псковско–Печьорския манастир архимандрит Йоан Крестянкин стана на 95 години, съобщава Православие.Ру.
Монасите и сътрудниците от Сретенския манастир, учениците от Сретенската духовна семинария от все сърце поздравиха о. Йоан с 95-годишнината му.

По случай юбилея отец Йоан е награден от Руския патриарх Алексий ІІ с орден “Св. Серафим Саровски” – първа степен.  Отличието му бе връчено на 11 април след Божествената св. Литургия в Псковско-Печьорския манастир.

3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (2 Votes)

Папа Йоан Павел Втори ще бъде погребан в петък в криптата на базиликата “Св. Петър” в Рим. Поклонението пред тленните останки на папата ще продължи до 10 ч. сутринта в петък. След това ще започне погребалната служба, водена от кардинал Йосиф Ратцингер, декан на Колегията на кардиналите.

Цериемонията ще бъде предавана директно по Българската национална телевизия в петък от 11 ч. 

3.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 3.67 (3 Votes)

Папа Йоан Павел Втори подкрепи единството на Българската православна църква, каза Русенският митрополит Неофит, член на българската делегация в Рим за погребението на папа, цитиран от Агенция "Фокус".

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)


На 2 април, неделя Кръстопоклонна на Великия пост, Руският патриах Алексий извърши всенощно бдение в Моковския храм "Христос Спасител" и оглави тържественото посрещане на славната глава на преподобния Алекси, Божий човек, съобщава Службата за комуникации при Отдела за външноцърковни връзки на Московската патриаршия.


4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (4 Votes)


Русенският митрополит Неофит и Видинският митрополит Дометиан ще присъстват на погребението на папа Йоан Павел Втори на 8 април в Рим.

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (4 Votes)

Irenaios of JerusalemПатриархът на Йерусалим Ириней, който е обвинен в неправомерна продажба на имоти на Православната църква, заяви, че няма намерение да напуска поста си, предаде гръцкият информационен сайт „Ин нюз“, цитиран от БТА.

Изказването на патр. Ириней беше в отговор на призива на гръцкото правителство „да се издигне на висотата на обстоятелствата и да поеме историческата си отговорност“.

Помолен да отговори на отправените срещу него обвинения, той заяви, че изпълнява „дълга си към патриаршията, паството и нацията“ и поиска прошка за пропуските, които са станали случайно и без негово знание.

3.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 3.67 (3 Votes)
Днес в Атина се очаква да обяви заключенията си експертната комисия, разследвала продажбата на имоти на патриаршията в Иерусалим на ултранационалистичеки израелски кръгове.