Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (25 Votes)

5708AEE5988DD0A39E6F64BF9DB0344A 2След обръщенията на Русенския митрополит Наум и на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит по повод войната на Русия срещу Украйна, по-късно днес и Старозагорският митрополит Киприан публикува свое становище на интернет-страницата на епархията. В него той споделя тъгата и болката си от военните действия, противопоставили двата православни славянски народа. Архиереят заявява, че бъдещето на човечеството е под заплаха, ако няма мир и разбирателство между хората. Той призова за усилни молитви за спиране на „тази срамна и братоубийствена война“.

Публикуваме пълния текст на митр. Киприан:

С голяма тревога и тъга научихме, че руски военни части са предприели военни действия на територията на Украйна. Болката ни е още по-голяма поради факта, че два православни и славянски народа са пред прага на мащабна война, която ще отнеме много жертви и ще бъде източник на дълбоки страдания за мирното население. Огънят ѝ ще помете не само видимата инфраструктура, дело на съзидателен труд, но ще промени и нравствените опори на милиони хора по света. Ще разруши надеждите им и духовните им жалони.

Днес е време да си припомним думите на св. Григорий Богослов: „Към смъртта гледа грехът – гибелният враг на душата“, и да настояваме с гражданския си глас и усилени молитви час по-скоро да се спре тази срамна и братоубийствена война. Нека не мислим, че тези молитви ще останат нечути от Всемилостивия Бог. Силата на нас, обикновените хора, е в молитвата и опазване на съвестта си. Бог ни чува, защото сме Негови, и в този критичен момент това можем и сме задължени да сторим. Нека го правим с горещо сърце, изпълнено с обич към страдащите. Бог е любов (срв. 1 Йоан. 4:8) и претърпя жестоки страдания, за да ни остави своя мир и да ни утвърди в него. Историята е доказала, че без мир и разбирателство човечеството няма бъдеще. Той не може и няма алтернатива. Свободната ни воля е тази, която прави своя избор, а каквото посее човек, това и жъне (срв. Гал. 6:7).

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (105 Votes)

4Всенощно молитвено бдение за прекратяване на войната в Украйна ще бъде отслужено тази нощ в стария храм „Св. Андрей Първозвани“ в гръцкия град Патра, съобщава местната митрополия.

Службата ще започне в 21 ч. вечерта и ще завърши в ранните часове на нощта със св. Литургия, която ще бъде отслужена над гроба на първия апостол на Иисус Христос св. Андрей Първозвани.

В съобщението на митрополията на Патра се казва:

Апостолската църква и митрополия на Патра призовава цялата християнска църква в епархията да се моли за прекратяване на войната в Украйна и за просвещение, така че мирът да възтържествува в региона.

Войната и несправедливите нападения са ужасяваща ситуация, несправедливо се губят човешки животи на бойното поле, умират мирни жители, разрушават се паметници на културата, руините и раните остават за съжаление отворени дълго време. Още по-болезненото в случая е, че войната е изпитание за два православни народа. Ето защо нека обединим нашите молитви към Спасителя, като се молим: „Господи, със застъпничеството на всички светии и на пречистата Богородица, дай ни Твоя мир и помилвай света, защото единствен Ти си милостив и човеколюбив“.

4.8685714285714 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (350 Votes)

2184Обични в Господа братя и сестри,

Встъпвайки в подготвителните дни преди началото на спасителния Велик пост, сме свидетели на военни действия между два братски народа – Русия и Украйна, приели спасителната Христовата вяра от единия купел на светото кръщение.

Кръвопролитията и отнемане на невинни човешки животи е недопустимо за всички, които търсят мир, единство и любов в света!

Христовият завет: „Мир ви оставям; Моя мир ви давам; Аз ви давам не тъй, както светът дава“ (Иоан 14:27), и „Блажени миротворците, защото те ще се нарекат синове Божии“ (Мат. 5:9), отекват в сърцата ни и са основен дълг на всеки християнин!

4.9466666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (150 Votes)

b 219В деня, в който кризата в Украйна прерасна в непредизвикана война, кард. Пиетро Паролин, държавен секретар на Ватикана, направи изявление чрез ватиканските медии:

„Пред днешното развитие на кризата в Украйна думите, които папа Франциск отправи за голяма си „болка, мъка и загриженост“, изпъкват с още по-голяма яснота. Папата призова всички участващи страни да се „въздържат от всякакви действия, които причиняват още повече страдания на населението“, „дестабилизират мирното съвместно съществуване“ и „дискредитират международното право“. Този призив придобива драматична неотложност след началото на руските военни операции на украинска територия. Драматичните сценарии, от които всички се страхуваха, се превръщат в реалност. Но все още има време за добра воля, все още има място за преговори, все още има място за упражняване на мъдрост, която да предотврати надделяването на отделните интереси, да защити законните стремежи на всеки и да спаси света от безумието и ужаса на войната. Ние, вярващите, не губим надежда за проблясък на съвестта на онези, които държат в ръцете си съдбите на света. И ние продължаваме да се молим и да постим – ще го направим следващата сряда, 2 март  – за мир в Украйна и в целия свят“.

В началото на седмицата папа Франциск също призова вярващите за пост и обща молитва за мир в Украйна на 2 март. Папата предложи „на вярващи и невярващи“ да се включат в Деня на молитва и пост за мир в Украйна. „Иисус ни научи, че на дяволското безумие на насилието се отговаря с Божиите оръжия, с молитва и пост… Нека Царицата на мира, св. Богородица, пази света от безумието на войната“, призова папа Франциск.

4.9752380952381 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (525 Votes)

mitropolit NaumДнес Русенският митрополит Наум публикува в профила си във Фейсбук становище по повод военните действия на Русия срещу Украйна. В него митрополитът определя войната като зло, което не може да бъде оправдано от християните по никакъв начин. Той отправи призив към вярващите у нас да се обединят в името на Бога и в молитва да изпросят мир за света. „Да не влизаме в излишни пререкания помежду си“, посочва владиката, познаващ много добре ситуацията у нас, и призовава в тези дни на изпитания да се проявява мъдрост и разсъдителност, за да запазим своето християнско достойнство.

Публикуваме целия текст на митр. Наум:

„Войната се случи, колкото и да имахме надежда, че тя може да бъде предотвратена с мирни средства. Но в такъв момент единственото, което трябва да бъде водещо за християнското сърце, е милостта и чувството на съпричастност към нашите уплашени братя и сестри, търсещи спасение и утеха.

4.98 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (450 Votes)

2022 02 24 22 17 26Предстоятелят на Православната (автокефална) църква в Украйна Киевският митр. Епифаний също излезе с обръщение към украинския народ. В него той отбелязва, че въпреки дългите, искрени и настойчиви усилия на Украйна и цялата международна общност все пак е налице непровокирано, коварно и цинично нападение на Украйна от страна на Русия и Беларус.

„Нашата обща задача е да дадем отпор на врага, да защитим родната земя, нашето бъдеще и бъдещето на новите поколения от тиранията, която агресорът се стреми да донесе на своите щикове. Правдата е на наша страна. Затова врагът ще бъде победен с Божията помощ и с подкрепата на целия цивилизован свят. Нашата задача сега е да се сплотим, да издържим първия удар, да не се поддаваме на паниката. Ние вярваме в Божия промисъл и победата на правдата. Ние вярваме на нашите въоръжени сили, на нашите защитници Чрез молитвата ние сме с всички, които са на предната линия в борбата с агресора“, казва в обръщението си митр. Епифаний.

Той призовава духовенството и вярващите там, където това е възможно, „… да отправят молитви за Украйна, за победата, за нашите воини. Благославям да се чете Актиста на Покрова на св. Богородица и други подходящи молитвени последования“.

Предстоятелят на Православната църква на Украйна призова международната общност, всички религиозни лидери в света да подкрепят Украйна и да принудят Русия и Беларус веднага да прекратят агресията. „Моля за това всички хора с добра воля“, се казва в обръщението на митрополитът.

4.9955947136564 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (454 Votes)

patriarhul danielРумънският патриарх Даниил призова за незабавно прекратяване на военните действия в Украйна, като ги нарече „… война, започната от Русия против суверенна и независима държава“.

Патриархът подчертава, че ръководената от него Румънска църква споделя позицията на „… другите важни институции на Румъния и Европейския съюз“.

В заключение патр. Даниил молитвено пожелава „защита на украинския народ и миротворческа мъдрост на всички отговорни политически лидери“.

Ето и целия текст на заявлението:

1.1005586592179 1 1 1 1 1 Rating 1.10 (179 Votes)

250px Kiril I 2018В края на днешния ден Московският и на цяла Русия патриарх Кирил излезе с обръщение, посветено на Украйна. То е озаглавено „Обръщение към архипастирите, пастирите, монасите и всички верни чеда на Руската православна църква“ и за разлика от обръщението на Киевския митрополит Онуфрий носи общ характер на подкрепа към всички страдащи хора. Патр. Кирил не назовава името на Украйна като поле на бойни действия, а говори за „случващите се събития“. Не се споменава и думата „война“. Призивът към ръководителите на военните действия е „… да се избегнат жертвите срещу мирните жители“, а не да се спре агресията срещу Украйна.

Текстът започва с обръщението „Ваше Блаженство“, с което се визира митр. Онуфрий.

Ето и текста на цялото изявление:

„Ваше Блаженство, Ваши Високопреосвещенства и Преосвещенства! Скъпи отци, братя и сестри!

С дълбока и сърдечна болка възприемам страданията на хората, предизвикани от случващите се събития.

Като патриарх на цяла Русия и предстоятел на църквата, чието паство се намира в Русия, Украйна и в други страни, дълбоко съпреживявам с всички, до които се е докоснала бедата.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (571 Votes)

ΜΜВселенският патриарх Вартоломей е шокиран от сегашното нахлуване на въоръжените сили на Руската федерация на територията на Република Украйна, заяви той в телефонен разговор с Киевския митрополит Епифаний, предстоятел на автокефалната Църква на Украйна, изразявайки дълбоката си скръб от това грубо нарушаване на международното право, както и подкрепата си за защитаващия своите родни места украински народ.

В разпространеното изявление се казва:

„Негово Светейшество осъжда тази непредизвикана атака от Русия срещу Украйна, която е независима и суверенна европейска държава, както и бруталното насилие срещу ближните и особено срещу цивилни.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (375 Votes)

imagКатоликос-патриархът на цяла Грузия Илия II публикува изявление по повод руското военно нахлуване в Украйна. Предстоятелят на Грузинската църква заявява, че неговата страна също има този горчив опит и призовава да се запази световният мир.

И по-конкретно в изявлението му се казва:

„Въз основа на горчивия опит на Грузия ние знаем колко важна е териториалната цялост на страната. Ето защо с болка наблюдаваме напрегнатата ситуация в Украйна. Отбелязваме, че вчерашните и днешните събития са сериозна заплаха от кръвопролитие, въпреки че все още има възможност за регулиране на ситуацията. Това е и възможност за запазване на световния мир. Молим Светата Троица да донесе мир на народа на Украйна и на целия свят. Нека Бог на мира да бъде с всички! Амин!“.

Русия нападна Грузия през 2008 г. По подобен начин руските войски навлязоха в грузинска територия под предлог да подкрепят сепаратистките области в Южна Осетия и Абхазия, а след това продължиха навлизането в западна и централна Грузия. Жертвите на войната са няколко хиляди, а бежанците – сто и шестдесет хиляди.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (271 Votes)

2022 02 24 1642Предстоятелят на Украинската православна църква – Московска патриаршия Киевски митрополит Онуфрий се обърна към гражданите на Украйна и към президента на Русия Владимир Путин. В него той определи руската военна агресия като „бедствие“ и призова Путин да спре братоубийствената война, която нарече „повторение на греха на Каин“, защото нейната основа е завистта.

Публикуваме целия текст на обръщението:

„Като предстоятел на Украинската православна църква се обръщам към всички граждани на Украйна. Случи се бедствие. За голямо съжаление Русия започна военни действия срещу Украйна и в това съдбоносно време ви призовавам да не се поддавате на паниката, да бъдете мъжествени и да проявите любов към своята родина и един към друг. Преди всичко ви призовавам за усилена покайна молитва за Украйна, за нашата войска и нашия народ, моля ви да забравите взаимните разпри и недоразумения и да се обединим от любов към Бога и нашата родина.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (125 Votes)

nmorozНие всички легнахме да спим в един свят, а се събудихме в съвсем друг. Такъв, който никога повече няма да бъде същият. Такъв, в който никой от нас не е искал да живее. Почти никой…

Сърцето е препълнено с болка. Болка, която не може да бъде облекчена. И чувството за вина от усещането за невъзможност да спреш случващото се. И ти се иска отново да заспиш, да се събудиш и разбереш, че всичко това е било страшен сън, но все пак само сън.

Това обаче е реалността, в която ни предстои да живеем. И всички ще се променим по един или друг начин заради нея. Днес е много трудно да се говори за това, което се случва… По много причини. Но трябва поне да разбираме какво се случва. И ние, християните, трябва да помним, че нямаме врагове, имаме братя и сестри. Които трябва да обичаме, за които сме длъжни да се молим. За това да ги запази Господ. За това те да не ни смятат за свои врагове. За да не обвиняват нас, хора като тях, за бедата, която ги е сполетяла. Тя дойде при всички нас.

Игумен Нектарий (Морозов) е клирик на РПЦ-МП, Саратовска митрополия, професионален журналист (работил при конфликтите в Чечения и Приднестровието), завършил и богословие, известен автор на богословски съчинения. Става монах и клирик в Саратов при епископ и после митрополит Лонгин (Корчагин), възпитаник на Духовната академия в София.

Източник: Правмир

4.9338842975207 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (121 Votes)

88Руският публицист и богослов Сергей Чапнин съобщи вчера следобед в своя блог, че Киевският митр. Онуфрий е напуснал Киев. В своя пост, коментиращ проповедта на Московския патриарх Кирил за Деня на съветската армия вчера, Чапнин пише:

„Проповедта на патриарха на Вечния огън е особен жанр. И днес (днес!) патриарх Кирил изрече думите, които скоро ще бъдат написани на надгробната плоча на Украинската православна църква на Московската патриаршия:

„Живеем в мирно време, но знаем, че и в мирно време има заплахи. За съжаление такива заплахи има и в момента. Всички са запознати с това, което се случва по границите на нашето отечество. Затова смятам, че нашите военни без съмнение са избрали много правилен път в живота си“.

4.8888888888889 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (9 Votes)

isaak barakatМитрополитът на Антиохийска патриаршия за Германия и Централна Европа Исаак публикува своето виждане по въпроса за междуцърковните разпри и напрежения през последно време. Може да се предполага, че в голяма степен то съответства на позицията на Антиохийската патриаршия, която е проруски настроена.

Всеки ден четем новини за спора между Константинопол и Русия, който се превърна в открита конфронтация, в която и двете страни се борят да докажат своята правота и легитимност в това, което твърдят.

В същото време благодарим на Бога, че Православната църква все още има привилегията да разполага с разумни хора, които ясно представят болестта, която ни е сполетяла, и изискват от двете страни да се върнат на кръглата маса, за да разрешат различията си в присъствието на своите братя, които носят същата отговорност и изпитват същата болка за случващото се в православието.

4.4311377245509 1 1 1 1 1 Rating 4.43 (167 Votes)

5afВолоколамският митр. Иларион (Алфеев) пристига в София в петък, 25 февруари. Формалният повод за визитата му е празникът на св. Серафим Софийски Чудотворец, който се отбелязва на 26 февруари. Очаква се митр. Иларион да служи в руското подворие в София в съслужение с архиереи от Св. Синод на БПЦ. Той ще бъде посрещнат на летището от Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод, и от митрополит от Св. Синод.

Информация за неговата визита не е поместена в сайта на подворието, нито в сайта на Отдела за външно-църковни отношения, оглавяван от митр. Иларион (Алфеев).

Причината за визитата е неясна, но по всяка вероятност тя засяга обтегнатите отношения между Московската и Александрийската патриаршии, като „външният министър“ на РПЦ вероятно ще настоява за подкрепа на руските действия в Африка. Макар че българските архиереи официално се дистанцират от чисто политическия дневен ред, вероятно ще бъде обсъдено и влошаването на ситуацията в Украйна и евентуалната българска църковна реакция на предстоящите събития.