Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

efraim 1Здравословното състояние на Ватопедския игумен архим. Ефрем отбелязва подобрение, съобщиха лекарите от атинската болница „Евангелизмос“, където духовникът беше приет в края на май и интубиран след заразяване с коронавирус. Преди няколко дни той получи и септичен шок, което е едно от най-неблагоприятните развития на болестта. Критичното състояние обаче е овладяно, организмът реагира на лечението, направена му е и трахеостомия за улесняване на дишането.

Много християни от целия свят се молят за популярния духовник. В Грузия дори бяха организирани денонощни молитви за неговото излекуване. От Вселенска патриаршия, братството на Ватопедския манастир и управата на Света гора са в постоянен контакт с лекарския екип.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

001Най-новият храм на морската ни столица – „Св. Прокопий Варненски“ – ще чества за първи път празника на своя небесен покровител. Паметта на св. Прокопий ще бъде отбелязана в посветения на него храм в навечерието на празника, на 24 юни, с отслужване на вечерна от 17 ч. и на 25 юни с архиерейска св. Литургия, която ще оглави Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. След това богомолците ще се отправят в молитвено шествие през града.

Църквата „Св. Прокопий Варненски“ беше осветена на 14 февруари т. г. (тук) от митр. Йоан, с което беше завършен дългият път на изграждане на храма, отнел повече от десет години.

Църковното настоятелство на новия храм призовава жителите и гостите на Варна да вземат участие в първия храмов празник на „Св. Прокопий Варненски“.

Още за историята на храма – тук.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

204380072 1663121763881284 1569219147242572324 nДенят, в който Църквата чества третото Лице на Светата Троица – Светия Дух, в областния град Монтана се отбелязва и като празник на града, защото там е изграден храм „Свети Дух“. По този повод Видинският митрополит Даниил оглави тържественото богослужение в празнуващия храм „Свети Дух“. В съслужение с него бяха свещеници от града и епархията. В края на св. Литургия владиката се обърна със слово към богомолците, в което отбеляза: „Уверихме се колко разрушително е отрицанието, какви беди носи за човека и обществото. Когато се отдалечаваме от Бога, изпадаме във все по-големи кризи. За да спасим душите си, трябва да пуснем Светия Дух в тях“, каза митр. Даниил.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (25 Votes)

c023dded 364d 448c 8c66 afa01f090897С благословението на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний на 19 юни – Черешова задушница – в швейцарския град Веве (кантон Во) беше отслужена заупокойна св. Литургия и панихида за всички починали наши близки и сродници.

На следващия ден, Петдесетница, беше отслужена празнична св. Литургия в римокатолическия храм „Св. Павел“ в Женева. Богослуженията извърши ставрофорен иконом Юлиян Ангелов, председател на катедралния храм „Св. цар Борис“ в гр. Берлин, който обгрижва и Българската православната църковна община „Рождество Богородично“ в Женева.

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (15 Votes)

1 DSC6060В разстояние на десетина дена Руската православна църква загуби двама свои видни архиереи – в Украйна и в Азербайджан.

Вчера, на 18 юни 2021 г., е починал на петдесет и деветгодишна възраст Луганският и Алчевски митрополит Митрофан, председател на външния отдел на Украинската православна църква (Московска патриаршия).

Той е роден през 1962 г. в Белогорье, Хмелницка област, Западна Украйна. Постриган е за монах в св. Троице-сергиевата лавра в Русия през 1990 г., където е ръкоположен и за клирик на РПЦ. Завършил е богословското си образование в православния отдел на Християнската академия във Варшава, Полша. След това става брат на Киевопечерската лавра и от 1994 г. е преподавател във възстановената през 1992 г. Киевската духовна академия (затворена от болшевиките през 1919 г.).

4.5862068965517 1 1 1 1 1 Rating 4.59 (58 Votes)

2021 06 17 1025Днес Ловчанският митрополит Гавриил потвърди информацията, че Негово Светейшество Българският патриарх Неофит вчера е бил приет в болница. Той е коментирал това пред БТА, след като снощи в някои медии вестта беше съобщена без да има официално потвърждение. Митр. Гавриил се позова на информация от главния секретар на Св. Синод Мелнишки епископ Герасим.

„Не знам подробности за състоянието на патриарх Неофит, както и не знам в кое отделение е настанен в болница Токуда“, заяви Ловчанският митрополит Гавриил пред БТА.

От Св. Синод няма официална информация за състоянието на Негово Светейшество. Както и при предишното му хоспитализиране през април, църковните власти отказваха да говорят по този въпрос. Тогава информацията за това, че патр. Неофит е болен, беше неволно изпусната от Мика Зайкова, която в онзи момент председателстваше заседанията на 45-ото Народно събрание.

Не е ясно защо се държи в тайна здравословното състояние на Негово Светейшество, но опитът от последните години показва, че подобна тайнственост ражда различни фалшиви новини и множество спекулации.

Така или иначе информационното затъмнение не само не пречи всички ние да се молим за здравето на предстоятеля на Българската православна църква, но и ни задължава да усилим молитвите си за него.

На снимката: Негово Светейшество на една от последните си публични появи при среща с Епархийските съветници на Софийска епархия, 3 юни 2021 г.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

200252217 321520336094255 497674935194867063 nПрез тази седмица се провеждат заключителните занимания в просветните курсове в Енорийския център на столичния храм „Покров Богородичен“, с което ще бъде обявен краят на учебната 2020-2021 г. там. Официалното закриване ще бъде на 29 юни, празника на св. апостоли Петър и Павел.

На 15 юни своите свидетелства за завършен тригодишен курс получиха обучавалите се в групата по катехизис.

Изминалата учебна година в Енорийския център на храм „Покров Богородичен“ премина почти изцяло в дистанционна форма. След първия месец, когато беше наложено пълно затваряне на учебните центрове, занятията преминаха в онлайн среда. Почти всички курсове на Енорийския център осигуриха на участниците си възможност да се включат в обучение от разстояние. Благодарение на подкрепата от страна на Софийска митрополия заниманията се провеждаха през платформата „Zoom“ и това даде възможност учебните занятия в кусовете да продължат без прекъсване през цялата учебна година.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

efraim 1Днес следобед здравословното състояние на Ватопедския игумен Ефрем, който се лекува от коронавирус в столичната болница „Евангелисмос“, рязко се е влошило. Той беше приет там преди двадесет дни, а от 4 юни е интубиран. Преди няколко дни лекарите изразиха сдържан оптимизъм за състоянието му поради овладяване на високата температура, но днес той е изпаднал в септичен шок. Медицинският екип, който се грижеше и за предстоятелите на Атинската архиепископия Йероним и на Албанската църква Анастасий, полага всички усилия да овладее състоянието му. Многобройните духовни чеда на архим. Ефрем от целия свят призовават за усилени молитви за техния духовен баща.

Шестдесет и петгодишният игумен има диабет и сърдечни проблеми, които са сред рисковите фактори за утежнено протичане на болестта.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)

Kak stanahНа 20 юни, неделя, в деня на празника Петдесетница, от 13 ч. в Енорийския център при столичния храм „Покров Богородичен“ ще се състои представянето на новоиздадената книга Как станах свещеник, том първи, с автор Димитър Митев.

Книгата представлява сборник, съдържащ тридесет и три лични истории на православни свещеници за това как са взели решение да поемат по пътя на свещенството и какво е да си свещеник в днешно време. Сред поместените истории са тези на трима американци, на свещеник от Русия и на румънски йерей.

Димитър Митев събира разказите на свещениците от цяла България и чужбина в продължение на три години. Среща се с тях лично или чрез интернет. Продължава да събира още истории и вече работи върху втори том на сборника. Начинанието си авторът започва през 2017 г. с благословението на енорийския си свещеник.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

3ril06di 47 0По искане на Конституционния съд на РБ Св. Синод на БПЦ е дал становище за понятието „пол“, изхождайки от православната християнска антропология. Документът е публикуван на патриаршеския сайт и в него се напомня, че синодните архиереи вече са имали повод да изразят официална публична позиция относно понятието „пол“ и „полова идентичност“ във връзка с Истанбулската конвенция. Архиереите подчертават, че в становището, публикувано вчера, те припомнят и доразвиват разбирането на Църквата за понятието „пол“.

В становището се твърди, че съществуването на два пола е част от божествения замисъл за света и човека, „от самото начало на сътворението на човека от неговия Творец – Бога наблюдаваме разделението на два пола – мъжки и женски и самата дума пол означава „половина“. Това е едно свойство, заложено от Бога. То е предпоставка за възникването на семейството като съюз на мъжа и жената, който се освещава в св. Тайнство Брак и чиято цел е взаимното спасение и освещение на вярващите мъж и жена чрез духовен подвиг в Христа и в създаването и възпитаването на деца“.

4.5444444444444 1 1 1 1 1 Rating 4.54 (90 Votes)

1 Synodical PalaceСпоред информация от църковни източници Св. Синод и сега няма да проведе свои заседания в периода на традиционната лятна или юнска сесия. Както е записано в устава на БПЦ-БП, „заседанията на Светия Синод се свикват редовно всяка година през месец юни и месец ноември, а извънредно – когато Българският патриарх или Светият Синод намерят това за необходимо или когато се поиска от повече от половината епархийски митрополити“ (чл. 61). В последните години обаче тези заседания вместо няколко седмици, както беше старата традиция, започнаха да се насрочват с продължителност само два или три дена, а много често тези дни бяха намалявани и до един.

Сега се очакваше патриархът да насрочи заседания от 15 юни, за което съответно трябваше да се изпратят до митрополитите, които са по право членове на синода, уведомителни писма с дневния ред. Такива писма обаче не са били изпратени, а един от митрополитите дори е предложил заседанията да се отложат за… септември.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

2021 06 13 1914В периода 11-13 юни в страната се проведоха два фестивала за църковна музика: единият – в Поморие, а другият – в Попово.

На 11 юни в Поморие започна музикалният фестивал „Св. Богородица – Достойно есть“. Той се организира от 2003 г. под патронажа на Сливенския митрополит Йоаникий. Тази година музикалната проява беше открита с водосвет, отслужен от Старозагорския митрополит Киприан, Агатополския епископ Йеротей, викарий на митр. Йоаникий, и Згуровски епископ Амвросий – заместник-ректор на Киевската духовна академия и семинария.

4.7894736842105 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (19 Votes)

131308658 157537179691790 8985160170012670132 nСред богомолците на православното богослужение в древния храм „Св. Павел“ в Рим, извършено на 13 юни, бяха и част от посланиците от страните-членки на ЕС, акредитирани при Светия престол.

Посещението им в храма, предоставен на Българската православна църковна община „Св. Седмочисленици“ през 2014 г., е част от програмата, организирана по повод петдесет години дипломатически отношения между Европейския съюз и Светия престол, навършили се в края на миналата година. По този повод посолствата на ЕС участват в общ проект „Iter Europeum“ („Европейски път“, лат.), който включва посещение на националните църкви в Рим.

4.9111111111111 1 1 1 1 1 Rating 4.91 (45 Votes)

199406674 1187298035041152 2885277872678537282 nСвещеници и миряни от Софийска епархия се събраха на 11 юни в буховския храм „Св. Николай Чудотворец“, за да отбележат тържествено празника на иконата на св. Богородица „Достойно ест“. Копие на светогорския оригинал се съхранява в храма в гр. Бухово, където от 2003 г. всеки петък от 16 ч. се служи акатист към Божията майка.

Честването започна с празнична утринна и света Литургия, последвани от петохлебие, водосвет, лития из гр. Бухово и завърши с благодарствен обяд. Службата беше оглавена от предстоятеля на храм „Св. Николай Чудотворец“ прот. Венцислав Попиванов в съслужение със свещениците Любомир Янъков, Пламен Николов и Йоан Стефанов.

Снимки: Владо Веков

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (120 Votes)

258 nВ събота, 12 юни 2021 г., с благословението на Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний в британската столица Лондон се отслужи св. Литургия в църквата „Св. Пантелеймон“, кв. „Хароу“, за българската общност. Това е първата Литургия след шестмесечно прекъсване на богослужението, което досега се извършваше в параклиса „Св. Йоан Рилски“, намиращ се в двора на българското посолство. Причината за това прекъсване е влошеното здравословно състояние на дългогодишния енорийски свещеник в Лондон ставрофорен иконом Симеон Илиев. Св. Литургия отслужи прот. д-р Добромир Димитров, който беше определен от митр. Антоний и епархийския съвет да обгрижва духовно многобройните българи в Лондон.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]