Мобилно меню

1.1005586592179 1 1 1 1 1 Rating 1.10 (179 Votes)

250px Kiril I 2018В края на днешния ден Московският и на цяла Русия патриарх Кирил излезе с обръщение, посветено на Украйна. То е озаглавено „Обръщение към архипастирите, пастирите, монасите и всички верни чеда на Руската православна църква“ и за разлика от обръщението на Киевския митрополит Онуфрий носи общ характер на подкрепа към всички страдащи хора. Патр. Кирил не назовава името на Украйна като поле на бойни действия, а говори за „случващите се събития“. Не се споменава и думата „война“. Призивът към ръководителите на военните действия е „… да се избегнат жертвите срещу мирните жители“, а не да се спре агресията срещу Украйна.

Текстът започва с обръщението „Ваше Блаженство“, с което се визира митр. Онуфрий.

Ето и текста на цялото изявление:

„Ваше Блаженство, Ваши Високопреосвещенства и Преосвещенства! Скъпи отци, братя и сестри!

С дълбока и сърдечна болка възприемам страданията на хората, предизвикани от случващите се събития.

Като патриарх на цяла Русия и предстоятел на църквата, чието паство се намира в Русия, Украйна и в други страни, дълбоко съпреживявам с всички, до които се е докоснала бедата.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (571 Votes)

ΜΜВселенският патриарх Вартоломей е шокиран от сегашното нахлуване на въоръжените сили на Руската федерация на територията на Република Украйна, заяви той в телефонен разговор с Киевския митрополит Епифаний, предстоятел на автокефалната Църква на Украйна, изразявайки дълбоката си скръб от това грубо нарушаване на международното право, както и подкрепата си за защитаващия своите родни места украински народ.

В разпространеното изявление се казва:

„Негово Светейшество осъжда тази непредизвикана атака от Русия срещу Украйна, която е независима и суверенна европейска държава, както и бруталното насилие срещу ближните и особено срещу цивилни.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (375 Votes)

imagКатоликос-патриархът на цяла Грузия Илия II публикува изявление по повод руското военно нахлуване в Украйна. Предстоятелят на Грузинската църква заявява, че неговата страна също има този горчив опит и призовава да се запази световният мир.

И по-конкретно в изявлението му се казва:

„Въз основа на горчивия опит на Грузия ние знаем колко важна е териториалната цялост на страната. Ето защо с болка наблюдаваме напрегнатата ситуация в Украйна. Отбелязваме, че вчерашните и днешните събития са сериозна заплаха от кръвопролитие, въпреки че все още има възможност за регулиране на ситуацията. Това е и възможност за запазване на световния мир. Молим Светата Троица да донесе мир на народа на Украйна и на целия свят. Нека Бог на мира да бъде с всички! Амин!“.

Русия нападна Грузия през 2008 г. По подобен начин руските войски навлязоха в грузинска територия под предлог да подкрепят сепаратистките области в Южна Осетия и Абхазия, а след това продължиха навлизането в западна и централна Грузия. Жертвите на войната са няколко хиляди, а бежанците – сто и шестдесет хиляди.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (271 Votes)

2022 02 24 1642Предстоятелят на Украинската православна църква – Московска патриаршия Киевски митрополит Онуфрий се обърна към гражданите на Украйна и към президента на Русия Владимир Путин. В него той определи руската военна агресия като „бедствие“ и призова Путин да спре братоубийствената война, която нарече „повторение на греха на Каин“, защото нейната основа е завистта.

Публикуваме целия текст на обръщението:

„Като предстоятел на Украинската православна църква се обръщам към всички граждани на Украйна. Случи се бедствие. За голямо съжаление Русия започна военни действия срещу Украйна и в това съдбоносно време ви призовавам да не се поддавате на паниката, да бъдете мъжествени и да проявите любов към своята родина и един към друг. Преди всичко ви призовавам за усилена покайна молитва за Украйна, за нашата войска и нашия народ, моля ви да забравите взаимните разпри и недоразумения и да се обединим от любов към Бога и нашата родина.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (125 Votes)

nmorozНие всички легнахме да спим в един свят, а се събудихме в съвсем друг. Такъв, който никога повече няма да бъде същият. Такъв, в който никой от нас не е искал да живее. Почти никой…

Сърцето е препълнено с болка. Болка, която не може да бъде облекчена. И чувството за вина от усещането за невъзможност да спреш случващото се. И ти се иска отново да заспиш, да се събудиш и разбереш, че всичко това е било страшен сън, но все пак само сън.

Това обаче е реалността, в която ни предстои да живеем. И всички ще се променим по един или друг начин заради нея. Днес е много трудно да се говори за това, което се случва… По много причини. Но трябва поне да разбираме какво се случва. И ние, християните, трябва да помним, че нямаме врагове, имаме братя и сестри. Които трябва да обичаме, за които сме длъжни да се молим. За това да ги запази Господ. За това те да не ни смятат за свои врагове. За да не обвиняват нас, хора като тях, за бедата, която ги е сполетяла. Тя дойде при всички нас.

Игумен Нектарий (Морозов) е клирик на РПЦ-МП, Саратовска митрополия, професионален журналист (работил при конфликтите в Чечения и Приднестровието), завършил и богословие, известен автор на богословски съчинения. Става монах и клирик в Саратов при епископ и после митрополит Лонгин (Корчагин), възпитаник на Духовната академия в София.

Източник: Правмир

4.9338842975207 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (121 Votes)

88Руският публицист и богослов Сергей Чапнин съобщи вчера следобед в своя блог, че Киевският митр. Онуфрий е напуснал Киев. В своя пост, коментиращ проповедта на Московския патриарх Кирил за Деня на съветската армия вчера, Чапнин пише:

„Проповедта на патриарха на Вечния огън е особен жанр. И днес (днес!) патриарх Кирил изрече думите, които скоро ще бъдат написани на надгробната плоча на Украинската православна църква на Московската патриаршия:

„Живеем в мирно време, но знаем, че и в мирно време има заплахи. За съжаление такива заплахи има и в момента. Всички са запознати с това, което се случва по границите на нашето отечество. Затова смятам, че нашите военни без съмнение са избрали много правилен път в живота си“.

4.8888888888889 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (9 Votes)

isaak barakatМитрополитът на Антиохийска патриаршия за Германия и Централна Европа Исаак публикува своето виждане по въпроса за междуцърковните разпри и напрежения през последно време. Може да се предполага, че в голяма степен то съответства на позицията на Антиохийската патриаршия, която е проруски настроена.

Всеки ден четем новини за спора между Константинопол и Русия, който се превърна в открита конфронтация, в която и двете страни се борят да докажат своята правота и легитимност в това, което твърдят.

В същото време благодарим на Бога, че Православната църква все още има привилегията да разполага с разумни хора, които ясно представят болестта, която ни е сполетяла, и изискват от двете страни да се върнат на кръглата маса, за да разрешат различията си в присъствието на своите братя, които носят същата отговорност и изпитват същата болка за случващото се в православието.

4.4311377245509 1 1 1 1 1 Rating 4.43 (167 Votes)

5afВолоколамският митр. Иларион (Алфеев) пристига в София в петък, 25 февруари. Формалният повод за визитата му е празникът на св. Серафим Софийски Чудотворец, който се отбелязва на 26 февруари. Очаква се митр. Иларион да служи в руското подворие в София в съслужение с архиереи от Св. Синод на БПЦ. Той ще бъде посрещнат на летището от Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод, и от митрополит от Св. Синод.

Информация за неговата визита не е поместена в сайта на подворието, нито в сайта на Отдела за външно-църковни отношения, оглавяван от митр. Иларион (Алфеев).

Причината за визитата е неясна, но по всяка вероятност тя засяга обтегнатите отношения между Московската и Александрийската патриаршии, като „външният министър“ на РПЦ вероятно ще настоява за подкрепа на руските действия в Африка. Макар че българските архиереи официално се дистанцират от чисто политическия дневен ред, вероятно ще бъде обсъдено и влошаването на ситуацията в Украйна и евентуалната българска църковна реакция на предстоящите събития.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

20220220 103546По предварително обявената програма на 20 февруари в Женева беше отслужена св. Литургия от ставрофорен иконом Юлиян Ангелов, обгрижващ духовно и българската православна църковна община в Швейцария.

Въпреки ваканционния период в Литургията взеха участие десетки миряни. Вдъхновено изпълнените песнопения на църковния хор „Рождество Богородично“ помогнаха на сърцата ни за молитвеното настроение.

4.8526315789474 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (95 Votes)

panepistimio thessalonikisКатедрата по социално богословие и християнска култура на Богословския факултет на Аристотелевия университет в Солун определи решението на Московска патриаршия да създаде „екзархия“ на територията на Александрийската патриаршия като „антиканоничен акт“, който накърнява преди всичко „фундаменталните църковни принципи“, но и е „силен удар срещу единството на Православната църква“.

„Богословският свят наблюдава с болка нарастващото, главно поради етноцентризъм, изолиране в средите на Православната църква“, се казва в изключително острото изявление на университетската институция, която по същество обвинява РПЦ, че се е поддала на „изкушението на властта“. произтичащо от усещането за сила.

„Несправедливо и в крайна сметка хула срещу Светия Дух е Александрийската патриаршия, която най-накрая се съвзема с цената на борби, мъченичество и свидетелството на смирени мисионери, да страда от противоканоничното поведение на една сестра-църква, при това по-млада от нея според православните диптиси. Особено когато тази църква в своите междухристиянски отношения показва особена чувствителност и внимание да не накърни, например, доброто си сътрудничество с Римокатолическата църква“, се казва в обръщението на богословите.

4.7931034482759 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (58 Votes)

274334076 1086081808622546 4446880360224441945 n 2На 18 февруари в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведоха защитите на две докторски дисертации. Първата процедура беше на докторантката Марта Георгиева, която работи в областта на догматическото богословие. Нейната дисертация беше на тема „Еклисиологични измерения на свещенослужението през първите четири века“. Научен ръководител на Марта Георгиева беше доц. д-р Любомир Тенекеджиев, който, макар и пенсионер, продължи да наставлява своята докторантка в научната разработка.

Основният замисъл на авторката е да разгледа свещенослужението през първите четири века като догматически феномен в неговите еклисиологични измерения, изхождайки от разбирането за неразривната връзка между еклисиология и свещенослужение. Дисертационният труд е с общ обем от 188 стандартни страници.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (40 Votes)

274356931 5684364354914125 2547530595528332150 n 3След продължително боледуване миналата нощ, 18 февруари 2022 г., в болница в гр. Плевен на 77-годишна възраст почина иконом Роман (Рачо) Рачев, енорийски свещеник в с. Скандалото и гр. Априлци, Троянска духовна околия.

Роден на 2 декември 1944 г. в с. Памукции, Новопазарско, Рачо Рачев завърши Духовната академия „Св. Климент Охридски“ в София през 1970 г. Надарен от Бога с прекрасен теноров глас, Рачо след това завърши и Музикалната академия и две десетилетия работи като оперен певец. Междувременно се ожени за лекаря Лидия Калканджиева от гр. Плевен, с която имат една дъщеря. После замина със семейството си за Адис Абеба, където съпругата му работи като лекар в продължение на години. Накрая богословът и оперен певец след дълги години странстване по света и у нас се засели в с. Скандалото, община Априлци, и на 60 години пожела да изпълни завета на своя духовен старец от младини, архим. Самуил: да стане Божи служител. Прие го отечески и го ръкоположи през 2005 г. Ловчанският митр. Гавриил с името на св. Роман Сладкопевец.

4.8507462686567 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (67 Votes)

sinodiko dikastirioСв. Синод на Александрийска патриаршия призова на църковен съд двама руски клирици. Това са свещениците Георги Максимов и Андрей Новиков, които бяха изпратени от Московска патриаршия в Африка, за да привличат африкански клирици към руския екзархат в Африка.

В двете писма на Св. Синод се казва: „Призоваваш се да се явиш лично пред първоинстанционния синоден съд на Александрийската патриаршия, предназначен за презвитери, дякони и монаси, в патриаршеската палата на Александрия (следва адресът, бел. ред.) на 24 февруари т. г., ден четвъртък, от 10 ч. преди обяд, за да бъдеш съден по нарушенията, за които се обвиняваш, както те са описани по-долу, в съответствие и с разпоредбите на правилника „За църковните съдилища на Александрийската патриаршия“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (49 Votes)

mary onuohaБританският съд по трудови спорове на първа инстанция е решил, че 61-годишната чернокожа медицинска сестра-християнка Мери Онуоха, работила в университетската болница в Кройдън, в Южен Лондон, е била подложена на дискриминация от страна на местното подразделение на Националната здравна служба (NHS Trust) заради отказа си да свали своето кръстче на работното си място, съобщава в-к „Christian Today“.

Съдът се е съгласил, че на местоработата на Онуоха е била създадена „… унизителна, враждебна и застрашаваща я обстановка“.

Медицинската сестра напуска работа през юни 2020 г. след дългогодишен трудов стаж в здравната система заради настойчивите искания от страна на администрацията да свали верижката си с кръст от врата, както и поради създалата се враждебна към нея работна среда. Мери отказва и заради това я отстраняват от изпълнение на служебните ѝ задължения, като я преместват на работа в регистратурата.

4.7142857142857 1 1 1 1 1 Rating 4.71 (14 Votes)

pope patriarchРуският посланик във Ватикана Александър Авдеев съобщи, че се очаква нова среща между Римския папа Франциск и Московския и на цяла Русия патриарх Кирил най-вероятно през юни-юли.

На семинар в Генуа на тема „Да опознаем Евразия“ руският посланик заяви, че „мястото на срещата още не е избрано, но доколкото знам, е подбран хубав принцип за неговия избор – да се срещнат там, където страдат, и на първо място, където страдат християни“.

Авдеев изрази увереност, че новата среща на руския патриарх и папата ще бъде интересна и важна „от гледна точка не само на международните отношения, но и на междуцърковните връзки“.