Мобилно меню

4.9477124183007 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (153 Votes)

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ 2021 1068x712Св. Синод на Гръцката църква разпространи окръжно послание до вярващите, озаглавено „Даровете на Светия Дух и лъжепророците“, което беше прочетено във всички храмове в страната след св. Литургия в Неделята на всички светии. Обръщението идва в момент, когато в религиозните групи в интернет се разпространяват много лъжепророчества с откровено геополитически характер. В посланието на гръцкия Св. Синод не се посочват конкретни имена. По-конкретно текстът гласи:

„Обични в Господа чеда,

Седмица след празника Петдесетница, когато Христовата църква се открива на света, ние празнуваме чедата на това „ново творение“ на благодатта, т. е. Църквата, които са всички Божии светци, хората, които наистина носят Духа. Светият Дух е източникът на светостта и на всички дарове. Той дарява Божията благодат, според духовното състояние на човека, „както Той пожелае“ (1 Кор. 12:11). Според богоносните отци изпълнението на заповедите и молитвата са причините те да получат благодатта на Светия Дух. „Според изпълняването на заповедите“ – пише св. Марк Отшелник – не слушателите, а изпълнителите на закона ще станат обитатели на Светия Дух. Според учението на светците това, в което можем да участваме, не е същността на Бога, а енергията Му. Тази енергия се нарича божествена благодат, Светлина и Дух Божи и води човека към обòжение. Смирените получават Божията благодат. Само те могат да откриват със сигурност настоящето и бъдещето, да различават къде е истината и къде е лъжата. Светците и получилите даровете не се хвалят, а още повече се смиряват след божественото посещение.

4.9859154929577 1 1 1 1 1 Rating 4.99 (71 Votes)

288069588 8154600001220427 2766278761576348337 nОт броени дни се намираме в периода след Петдесетница, носейки благодатта на този голям празник. Несъмнено подготовката за един празник е и част от самото му тържествено отбелязване.

В българската община в Хамбург, освен с вечерно богослужение, енориашите посрещнаха големия празник, бележещ рождения ден на Църквата, с лекция на тема „Осмогласната палитра. Аскеза и музика в православното пеене“, изнесена от псалта Никола Антонов, който преди това беше съпровождал заедно с църковния хор вечерната. Посещението на псалта в ханзейския град се състоя с благословението на Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний и по сърдечната покана на енорийските свещеници Кръстин Апостолов и Яков Щурм. Освен сънародниците ни гостът успя да привлече и мнозина немскоговорящи гости, някои от които се занимават с византийско пеене.

В началото на срещата новоръкоположеният свещеник към хамбургската община Яков Щурм изрази своята искрена благодарност към Никола Антонов за готовността му да сподели с широката аудитория своите задълбочени познания за „изкуството, което докосва директно душата и е посредник на мир и страх Божи“, както и за усилията, които българският псалт полага за енорийския хор в Хамбург посредством дигиталните технологии.

3.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 3.67 (12 Votes)

3ril06di 47 0След няколкомесечно мълчание Св. Синод на БПЦ излезе с обръщение по повод организирания на 18 юни гей парад в София. В обръщението си синодът „категорично изразява своето неодобрение и несъгласие, и се противопоставя на организирането и провеждането на гей парад на 18 юни (събота) т. г. в скъпата ни столица София“.

Синодните архиереи подчертават, че „половата ориентация не е въпрос на избор, а е, както свидетелстват страниците на Свещеното Писание, твърдо установена даденост“. Те изразяват пастирска загриженост „от засилващите се тенденции сред българското общество, в което приемането на хомосексуалните действия като нещо нормално и дори естествено сред младежта се увеличава“.

Църквата смята за свой дълг да посочи на обществото кое е добро и кое зло и не може да мълчи в случаите, когато с греха се парадира. „Извършването на греховете на плътското взаимодействие на хора от един и същ пол, са противоестествени и неприсъщи на човешката природа. Ето защо, независимо от обстоятелствата при съзнателния избор за извършването на този грях, Православната църква не може да намери извинение за подобни действия и взаимоотношения“, заявяват от Св. Синод.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (12 Votes)

Съвременни старциНа 21 юни от 18 ч. в салона на Софийската митрополия ще бъде представена книгата Съвременни старци на Православието, издание на Русенска митрополия и фондация „Двери“.

Специално за събитието, по покана на Русенския митрополит Наум, в София пристига митрополитът на Верия (Бер), Науса и Кампания Пантелеймон, който е един от авторите и съставителите на книгата. Тя е издание на Верийската митрополия, където в рамките на традиционните „Павлови четения“ за първи път в продължение на дванадесет години са представени събраните в книгата животоописания и истории.

Митр. Пантелеймон ще говори за съвременната святост и за нейните най-ярки носители на Света гора и въобще в Гърция, чийто живот и поучения са описани в книгата.

След беседата ще има дискусия и присъстващите ще могат да зададат своите въпроси на Верейския митрополит.

4.4328358208955 1 1 1 1 1 Rating 4.43 (67 Votes)

2022 06 15 09 49 34 602На 14 юни прот. доц. д-р Иван Иванов, преподавател по Литругическо богословие в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, получи  почетен знак „Бенедикт XVI“ за преподавателската си дейност в специалността Интерконфесионално богословие към факултета по теология при Папския латерански университет в Рим. Церемонията се проведе в залата на сената, а отличието беше връчено от кард. Анджело де Донатис, велик канцлер на Папския латерански университет и генерален викарий на папата, и от проф. д-р Винченцо Буономо, ректор на университета.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (25 Votes)

IMG 3221AНа 10 юни в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе публична защита на докторската дисертацията на Чавдар Спасов на тема: „Религиознопедагогически аспекти при преподаването на Библията в часовете по български език и литература в гимназиалната степен на образование“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

11 2048x1536На Петдесетница – рождения ден на Христовата църква – българската православна община „Св. патриарх Евтимий Търновски“ в Париж посрещна отново Западно- и Средноевропейския митр. Антоний. Той оглави празничната богослужба заедно с храмовото духовенство: архим. Емилиян (Боцановски) и прот. Иван Карагеоргиев.

За да участват в св. Литургия и вечерната с коленопреклонни молитви, някои богомолци бяха изминали дълъг път от провинцията и дори от съседни страни.

3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (10 Votes)

6624Още една украинска епархия в окупираната от руските войски Луганска област обяви, че излиза от Украинската православна църква. На заседание на епархийския съвет на Луганска епархия под председателството на митр. Пантелеймон (Поворознюк) на 10 юни т. г. е взето решение „да се преустанови споменаването при богослужение на Киевския митр. Онуфрий, заради несъгласие с приетите изменения на устава на УПЦ на 27 май 2022 г.“. В съобщението не се казва изрично, но се подразбира, че духовниците ще споменават непосредствено Московския патриарх Кирил. 

По-рано такова решение взе и Ровенската епархия в Луганска област (виж тук).

Ръководствата на двете епархии не са посмели да заявят направо, че преминават към Московска патриаршия, тъй като в условията на ожесточените боеве в Източна Украйна това би се оценило като предателство. От друга страна, главата на Украинската православна църква към Московска патриаршия, Киевски митрополит Онуфрий, се ползва с голям авторитет на духовник сред клира и народа на Украйна и въпросното решение от 10 юни вероятно никак не е било лесно.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (19 Votes)

929Бившият Волоколамски митр. Иларион (Алфеев) отслужи последната си литургия в Москва на Петдесетница, преди да замине за Будапеща, където ще бъде епархийски архиерей. След богослужението той се обърна към присъстващите с думите:

„Скъпи братя и сестри, вие разбира се знаете, че преди няколко дни аз получих ново назначение. Получих резолюция от Светейшия патриарх, че благославя на 12 юни да извърша божествена Литургия в храма „Всех скорбящих радост“ и да се сбогувам с паството.

Първата част на резолюцията изпълних, сега бих искал да изпълня и втората. Аз много искрено и сърдечно искам да благодаря на всички вас за тези почти тринадесет години, в които бяхме заедно. На първо място искам да благодаря на духовенството на този храм, на тези, които присъстват и които днес отсъстват, за безупречната служба. Ние живеехме като едно семейство и между нас нямаше никакви сериозни разногласия. А когато се появяваха несериозни, много бързо намирахме начини да ги разрешим…

4.9056603773585 1 1 1 1 1 Rating 4.91 (212 Votes)

Cover Slippery TimeНаскоро излезе от печат новата книга на столичния свещеник иконом Йоан Карамихалев (Янчо Михайлов) – сборникът с разкази „Хлъзгаво време“. Мотото на книгата, даващо ключ към подтекста на заглавието, е стих от Първо послание до коринтяни на св. ап. Павел: „Който мисли, че стои, нека гледа да не падне“. В духовния живот няма статично положение: ако не вървиш нагоре, падаш. Затова този, който си мисли, че е постигнал някакъв напредък във вярата, нека не се превъзнася над останалите, за да не изпадне в прелест. Освен темата за духовната прелест засегнати са още и темите за неофитството, за суеверията, за покаянието, за упованието в Бога и благодарността към Него, за тежестта и отговорността на свещеническото служение, за необходимостта от разбирателство между хората с различни мнения и възгледи. Един от героите казва:

Не трябва да гледаме на човека, който не е съгласен с нашето мнение, като на враг и противник, и да се опитваме да му наложим своята истина, защото както казва пророк Исаия „всяка наша правда“ пред Бога е „като зацапана дреха“.

Сборникът Хлъзгаво време е своего рода продължение на издадената преди две години книга Лъх от тих вятър. Новият сборник съдържа четиридесет и един къси разкази с преобладаващо църковна тематика. Има и няколко, да ги наречем „светски“, разкази, които не са обединени в отделен цикъл, а са разпръснати сред другите.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (22 Votes)

IMG 20220610 180222 2На 10 юни по традиция десетки вярващи от София и страната се събраха в храма „Св. Николай“ в Бухово, за да почетат чудотворната икона „Достоино есть“, която се съхранява там. В навечерието на празника беше отслужен акатист към Божията майка, който се извършва в храма всеки петък от 16 ч. След това беше отслужена празнична вечерна, петохлебие и лития с чудотворната икона „Св. Богородица – достойно есть“ по улиците на града.

Богослуженията оглави предстоятелят на храма прот. Венцислав Попиванов в съслужение със свещ. Любомир Янъков от гр. София.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (139 Votes)

πισιδίαςТакъв беше пълният с дни живот на починалия в петък, 10 юни 2022 г., Писидийски митрополит Сотирий (Трамбас) от Цариградска патриаршия. Той си отиде от този свят на деветдесет и три години в основания от него манастир „Св. Преображение“ в Корея.

Роден е в гр. Арта, Западна Гърция, през 1929 г., завършва Богословския факултет на Атинския университет през 1951 г. Ръкоположен е за дякон през 1956 г. и служи като епархийски проповедник на о-в Лесбос. През 1960 г. е ръкоположен за йеромонах и получава архимандритско отличие. От 1965 до 1968 г. служи като войскови свещеник, а когато с идването на власт на военната хунта в Гърция е избран за Атински архиепископ Йероним (Първи), той назначава архим. Сотирий за свой протосингел. Съответно след свалянето на хунтата от власт през ноември 1973 г. е освободен архиепископът, а с него и протосингелът му. Архим. Сотирий служи две години като председател на енорийски храм в Атина, а през ноември 1975 г. заминава за Южна Корея, за да служи в гръцката църква „Св. Николай“ в Сеул, изпълнява и длъжността архиерейски наместник за Далечния изток на Новозеландския митрополит (по това време такова е било разделението на юрисдикциите на Цариградска патриаршия).

4.8734693877551 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (245 Votes)

majkata crkva vo konstantinopol patrijarh vartolomej slovoВселенският патриарх Вартоломей отслужи на 9 юни празнична вечерня в Патриаршеския манастир „Живоприемни източник“ за празника на св. апостол Вартоломей (11 юни), когато патриархът отбелязва и своя имен ден. Богослужението се отслужва по-рано заради Задушница преди Петдесетница.

На богослужението присъстваха Охридският архиепископ Стефан, придружен от митрополитите Преспанско-Пелагонийски Петър и Дебърско-Кичевски Тимотей, както и от епископите Климент Хераклейски и Партений Антанийски, игумен на Бигорския манастир.

В присъствието на представители на Йерусалимската патриаршия и на Кипърската архиепископия патр. Вартоломей връчи на архиеп. Стефан патриаршески и синоден акт за официалното приемане на ръководената от него поместна църква в канонично и евхаристийно общение.

Първото съслужение между двамата ще бъде на Петдесетница в присъствието на архиереи и от други поместни православни църкви.

В словото си патриархът каза: „Високопреосвещени Охридски архиепископе, г-н Стефане, с почитаемото Ви обкръжение, уважаеми представители на братските църкви на Йерусалим и Кипър, свети и боголюбиви братя архиереи, възлюбени чеда в Господа. 

4.7866666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (75 Votes)

2022 06 10 21 10 55На 9 юни в салона на Софийската митрополия се проведе тържеството за награждаването на лауреатите на тазгодишното издание на Националния конкурс „Бог е любов“ и честването на двадесетата годишнина от началото на ученическото състезание, което се организира от МОН в сътрудничество с Българската православна църква.

В салона се събраха развълнуваните отличени ученици от цялата страна заедно с техните придружители – родители и учители.

На тържеството присъстваха Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, Браницки епископ Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, както и други духовни лица. Сред гостите бяха също Коста Костов, главен експерт в Министерство на образованието и науката, Ваня Найденова, главен експерт по Религия в МОН, Ваня Кастрева, началник на РУО София-град. Сред присъстващите на празничното двадесето издание на конкурса бяха председателите на Националната комисия на конкурса „Бог е любов“ през годините – проф. д-р Иван Желев, който изпълнява тази длъжност седемнадесет години, неговите наследници на поста – проф. д-р Александър Омарчевски и доц. д-р Ивайло Найденов от Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Присъстваха също така настоящият председател на Националната комисия доц. д-р Павел Павлов от Богословския факултет на СУ и членовете: д-р Жасмина Донкова от Дирекция „Вероизповедания“ на МС, д-р Росица Георгиева, началник на РУО-Русе, Ваня Станчева, старши експерт в РУО София-град, д-р Полина Спирова от Богословския факултет на СУ.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (49 Votes)

58Службите за сигурност задържаха в Петербург още един руски свещеник за „дискредитация на въоръжените сили на Руската федерация и специалната военна операция в Украйна“. Това е йером. Йоан (Курмояров), доктор по богословие и бивш клирик на Новосибирската епархия на РПЦ. Той е бил арестуван заради видеобръщение, озаглавено „Кой ще бъде в ада и кой в рая“. Задържан е в дома си, като са му отнети компютърът, две икони, дървен кръст и подрасник. Арестуван е за два месеца по искане на следствието. Наказанието по това обвинение е до десет години затвор.

Ето и основните акценти в проповедта, заради която о. Йоан е арестуван:

„Здравейте, приятели, един от фейковете на путинската пропаганда гласи: те ще измрат, а ние ще станем мъченици и ще влезем в рая. Искам да разочаровам всички, които вярват в това. От гледна точка на християнското учение, ние няма да се окажем в никакъв рай. За рая е казано, че в него ще се озоват миротворците: Блажени миротворците… Разбирате ли какъв е проблемът? Който е започнал агресия, няма да бъде в рая. От мюсюлманска гледна точка може и така да е – те имат джихад, а войната за вярата е всичко. Така че всички, които започват агресия и искат да влязат в рая, трябва да сменят религията си, трябва да приемат исляма. Християнството приема само войната в защита на своите граници и на своите домове… Превърнаха ни във врагове на целия свят само и само да запазят властта и милиардите си. За съжаление нищо добро не чака руския народ, ако не прогледне…“.