Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

thumb4 19Завърши второто издание на интензивния курс по иконопис за деца в Духовно-просветен център „Св. архангел Михаил“ във Варна. Тази година той премина под надслова „Образът на Иисус Христос“. За десет дни участниците се запознаха с етапите и техниките, прилагани в иконописта, и на практика ги използваха в изработването на своята първа икона с образа на Иисус Христос. С децата работиха иконографите Диян Димитров и Илка Колева-Димитрова, ръководители на школата по иконопис към Духовно-просветния център.

Участниците на възраст между единадесет и осемнадесет години се запознаха с технологията на иконописта, подготовката на основата, гравиране, позлатяване, рисуване с темпера, лакиране; с цветовете, гамите и техниките в живописта, със символите в иконата. Те посещаваха също галерии и експозиции със стари икони и творби на стари майстори.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

Prot D Popstoev.jpgНа 1 септември се навършват четиридесет дни от кончината на протойерей Димитър Попстоев (тук), който през последните години служеше в гр. Угърчин. Роден в с. Горно Спанчево, общ. Сандански, през 1974 г., той завърши Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, работи като църковнослужител и накрая беше ръкоположен през 2009 г. за дякон и свещеник от Ловчанския митрополит Гавриил, в чиято епархия работеше последно като мирянин и създаде семейство в Ботевград. Отначало служи в с. Осиковица, общ. Правец, след това за кратко по семейни причини се премести в Неврокопска епархия, а после се завърна в Ловчанска епархия и беше назначен в гр. Угърчин.

През 2012 г. му се наложиха медицински изследвания и сложна сърдечна операция, за които бяха събрани средства от вярващите, включително и чрез благотворителна акция в Двери.бг (тук и тук). За съжаление на 24 юли т. г. о. Димитър почина от сърдечен удар.

4.8974358974359 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (39 Votes)

Ecumenical PatriarchateНа днешното си заседание Св. Синод на Вселенска патриаршия е избрала четирима нови епископи на Архиепископията за Австралия, Тасмания и Нова Гвинея. По предложение на архиеп. Макарий (Гринйезакис, от о-в Крит, избран през 2019 г.) синодът е избрал следните викарни епископи: архим. Прохор (Анастасиадис) за Хариополски епископ, архим. Евмений (Василопулос) за Керасунтски епископ, архим. Христодул (Иконому) за Магнезийски епископ и архим. Киряк (Ставроникитски) за Созополски епископ. Предстоят ръкоположенията на избраните епископи, които обикновено стават във Фенер, Истанбул.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (21 Votes)

St Alexander Nevsky CathedralДнес е вторият годишен празник в чест на св. благоверен княз Александър Невски. Основният празник е на 23 ноември, когато почитаме деня на успението му (през 1263 г.), а на днешния ден (30 август) през 1724 г. мощите му са посрещнати в Петербург, пренесени от гр. Владимир по времето на имп. Петър Първи Велики. Така се установява и този, втори празник, започнал от лаврата в Санкт Петербург, посветена на светеца. А в тази лавра (голям и привилегирован манастир) се помещават също Духовната семинария и Духовната академия на някогашната руска столица.

Светецът и неговите два празника стават популярни у нас по време и след Освободителната руско-турска война (1877-1878 г.). Защото св. Александър Невски, прочул се със своите военни победи при р. Нева и на Чудското езеро, както и с примерен християнски живот и защита на православната вяра, е основният военен светец на руския народ. Неговото име е носил и споменаваният на всяка литургия (и по времето на комунистическия режим!) във всички български църкви „освободител император Александър Николаевич“, обявил и спечелил войната, с която е освободена и България. Затова в свободното ни Отечество по решение на Народното събрание и с всенародна помощ е изграден този величествен храм-паметник, който е символ не само на столицата, но и на цяла България.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

2021 08 29 2220Първият социален дом за възрастни свещеници и социално слаби хора ще отвори врати в Бачковския манастир. Очаква се първите обитатели да бъдат настанени около Нова година, съобщава БНТ. Домът ще се помещава в сграда в непосредствена близост до светата обител, която цяло лято се ремонтира, за да е готова до края на годината.

Постройката е била социален дом до 60-те години на миналия век. Сега се възстановява със средства от държавата, както и от дарители.

4.8533333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (75 Votes)

Neophytos of MorphouСпоред съобщение от митрополията на Морфу от утре, 30 август, излиза от карантина преболедувалият COVID-19 митрополит Неофит. Преди десет дни беше обявено, че той се готви да служи на 28 август, но това не е било възможно да стане. Сега се очаква митрополитът да служи вечерната срещу празника на св. Мамант, чиято памет се чества на 2 септември. Светецът е патрон на епархията, а неговият храм в Морфу стои затворен близо половин столетие. През 2003 г. митрополитът за пръв път получи еднократно разрешение от властите в непризнатата севернокипърска турска република да служи на празника в храма на покровителя на епархията св. Мамант, което се е повтаряло оттогава всяка година с изключение на последните две поради пандемията.

В съобщението на митрополията архиереят изказва благодарност на Всеподателя Бог и на лекувалите го медици, както и на монахините от манастира „Св. Николай“ в с. Орунда, в чийто метох той е бил в изолация, за да може сградата на митрополията в Евриху да продължи дейността си без ограничения.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (19 Votes)

Sacred Monastery of PetrakiСв. Синод на Гръцката църква приключи през тази седмица своя годишен мандат с две трудни, но успешни заседания. От 1 септември ще започне мандатът на следващите по старшинство дванадесет митрополита (от общо около 80) за пореден годишен мандат. Постоянен е само председателят на синода, Атинският архиепископ.

Един от случаите, който беше разрешен, е този с оставката на осемдесет и шестгодишния митрополит на островите Тира (Санторин), Аморгос и пр. Епифаний. Той е роден през 1935 г. на о. Аморгос, клирик е от 1958 г., а от 1965 г. до избора си за митрополит през 2003 г. е игумен на манастира „Св. Богородица“ на родния му остров. Добър духовник и усърден в работата си игумен и митрополит, той наскоро е станал жертва на клирическа интрига: в синодната канцелария постъпила негова писмена оставка от поста. Синодът я разгледал и приел в сряда, като решението беше веднага разгласено от медиите.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

Fr Vasil PanovПрез последните дни двама дългогодишни свещеници на Българската православна църква се упокоиха от пастирските си трудове и душите им се преселиха при нашия Господ Бог.

На 23 август на седемдесет и седемгодишна възраст почина иконом Васил Серафимов Панов от гр. Петрич. Ръкоположен преди петдесет години, той беше дългогодишен председател на храм „Св. Петка“ и също енорийски свещеник при храм „Успение Богородично“ в града.

Опелото му се извърши на 24 август от 15 ч. в гробищния храм „Въведение Богородично“, Петрич.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

vimothira1След дългогодишни усилия царските двери на иконостаса от църквата „Св. Анастасий“ в окупираното село Перистеронопиги, северозападно от гр. Фамагуста, най-после се връщат от Япония. Усилията за връщане на царските двери се засилиха през последните две години, като успешно се реши един от най-известните и сложни случаи на репатриране на ценности на религията и изкуството.

Според изявление от Отдела за старините в Кипър случаят с разграбването на църквата „Св. Анастасий“ от турската окупационна армия и нейните сътрудници и продажбата на фрагментираните дърворезби, икони и свещени съсъди на храма, чиято съдба все още не е известна, показва за сетен път катастрофалните последици от турското нашествие за културното наследство на Кипър.

4.9669421487603 1 1 1 1 1 Rating 4.97 (121 Votes)

620 restavrarilВ края на лятото завърши пореден етап от реставрацията на стенописите в централния храм на Рилския манастир. Вече могат да бъдат видени в пълнота фреските над лявата певница. Датировката им е от 1844 г., а техен автор е братът на Захари Зограф – Димитър Зограф.

Изобразени са сцени от различните Господски празници, мъченици-воини и пророци, както и дарителите на средствата за изписването на тази част от храма – Петко Дуган и Рада от с. Копривщица.

Реставрацията продължи почти две години, а поклонниците вече могат да видят в детайли работата на един от корифеите на Самоковската иконописна школа.

4.9540229885057 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (87 Votes)

71022715 3060281174046594 4531116387619307520 n 2Преподавателят по източноцърковно пеене и църковен псалт Никола Антонов продължава курса си по византийско (източно) църковно пеене в столичния храм „Рождество Христово“, кв. „Младост-3“. Новата учебна година ще започне на 16 септември 2021 г. Програмата е предназначена за курсисти, които продължават досегашното си обучение и имат вече определено ниво на знания и овладян репертоар.

Не се изключва и участието на напълно начинаещи, но в този случай ще се разчита изключително на личната им мотивация и способността за самообучение с помощта на мултимедийни материали.

Предвиждат се дистанционни срещи с изтъкнати майстори и изследователи на византийската музика.

Курсът запознава с разнообразен материал: от стандартния репертоар за нуждите на храмовото богослужение в България до оригинални образци на стари и съвременни гръцки автори и изпълнители.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

starozagorski mitropolit kiprianПо повод имения си ден Старозагорският митрополит Киприан организира няколкодневни чествания. В престолния град ще пристигне чудотворната икона на Пресвета Богородица „Скоропослушница“ от гр. Ананиев, Украйна. Точно на имения си ден, 31 август, вторник, митр. Киприан ще оглави празничната света литургия в катедралния храм „Св. Николай“.

Вечерта в 20 ч. в двора на Старозагорска митрополия ще се състои прием. Вместо подаръци владиката насърчава гостите си да подкрепят кампанията „Да помогнем заедно на Комплексен онкологичен център – Стара Загора“. Основната цел на инициативата, която стартира на 20 юли, Илинден, е закупуването на апарат „DAKO AS Link 48“, който да послужи за по-бърза и по-добра диагностика при лечението на онкоболните. Стойността му е 99 000 лв. без ДДС. Всеки, който желае да подкрепи инициативата, може да го направи и на следната банкова сметка:

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (80 Votes)

240332154 396179768543217 5080505554237426111 nНа 20 август Вселенският патриарх Вартоломей пристигна в Киев за участие в тържествата, посветени на тридесетата годишнина от независимостта на Украйна. Той беше посрещнат от министър-председателя на страната Денис Шмигал и предстоятеля на Православната църква на Украйна митрополит Епифаний. Премиерът на страната определи посещението на патриарха като „символична и важна визита за нашата страна“.

На 21 август в 10 ч. сутринта патр. Вартоломей и митр. Епифаний отслужиха благодарствен молебен в Михайловския златокуполен храм в Киев. Богослужението премина при засилени мерки за сигурност и при спазване на противоепидемичните изисквания.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

239422835 498146474841503 9053991990343849311 nНа 18 август със заупокойни богослужения беше отбелязана годишнината от блажената кончина на Доростолския митрополит Амвросий. Русенският митрополит Наум оглави заупокойната св. Литургия в храма „Св. ап. Петър и Павел“ в Силистра, както и панихидата за владиката. В съслужение с митрополит Наум бяха Доростолският митрополит Яков и гостуващите от Румъния духовници – архиепископът на Томи Теодосий и Тулчанският епископ Висарион, както и духовници от страната и от Румънската православна църква.

4.8507462686567 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (67 Votes)

morfou neof 1Митрополитът на Морфу Неофит, най-яростният противник в Кипърската църква на ваксинирането и на ограничителните мерки на властите по време на ковид-пандемията, е с установена зараза от коварния вирус. В съобщение на канцеларията на митрополията му се казва, че след като е показал „леки симптоми“ на вирусното заболяване, митрополитът си направил тест, който е дал положителен резултат. След това е започнал лечение с лекарства в домашни условия под надзора на лекари. Съобщава се също, че архиереят се готви на 28 август да служи вечерната срещу празника Отсичане на главата на св. Йоан Предтеча в едноименния храм на едноименното село Продромос в епархията му, дори щял да награди местния свещеник с отличието „иконом“. Но явно ще се въздържи да служи литургия на другия ден.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]