Мобилно меню

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

57791289 303В босненското село Коневич Поле беше разрушена православна църква, изградена в имот на местна жителка мюсюлманка. Случаят има двадесетгодишна история, като стигна до Европейския съд за правата на човека. Мюсюлманката Фата Орлович избягала от селото по време на войната през 90-те, а когато след десет години се връща вкъщи, установява, че в неин имот, на няколко десетки метра от къщата ѝ, е построен православен храм.

Фата Орлович заяви: „Победата ми костваше огромни сили. Двадесет и три пъти лежах в болница, но оцелях, победих и си върнах собствеността“. Тя казва още, че не е против Православната църква като такава, но не и на нейната лична земя.

Местният митрополит Хризостом е дал разрешението си за тези действия, като използваемият материал ще бъде преместен в Братунак, където църквата ще бъде издигната отново. „Без неговото съгласие фирмата не искаше да започва работа“, заявиха служители на строителната фирма.

4.9491525423729 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (59 Votes)

2021 06 07 15 08 51В първите часове на днешния ден на 88-годишна възраст е починал в дома си бившият секретар на Софийска митрополия Иван Йорданов Златанов (Зехиров).

Роден е на 20 януари 1933 г., Ивановден, в София. Завършва с отличие като първенец на класа Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ през 1952 г. на гара Черепиш, Врачанско. А неговият клас е един от онези, които е трябвало да преживеят печалното преместване (всъщност истинско интерниране) на семинарията през 1950 г. в това природно красиво и историческо място, но далече от всякакво селище и труднодостъпно в онова време.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

έργο 6Критични часове преминава Ватопедският игумен Ефрем, който е интубиран в Атинската болница „Евангелисмос“, след като на 21 май беше диагностициран с коронавирус. По информация на „Вима тис ортодоксиас“ лекарите се борят за живота му, тъй като използваните медикаменти не влияят на състоянието му. Светогорският игумен поддържа температура 39-40 градуса. Той има диабет и сърдечно заболяване, които са сред рисковите за тежко протичане на болестта.

Непрекъснато следят сведенията за здравословното състояние на игумена Ефрем както административният управител на Света гора Атанасиос Мартинос, така и монасите от братството, а хиляди са писмата на подкрепа, които пристигат във Ватопедския манастир – от Вселенската патриаршия и лично от патриарха, от поместни църкви, митрополии и отделни християни.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

2021 06 06 1248На книжния пазар излезе монографията „От berāḵāh към εὐχαριστία. От юдейската към християнската литургична практика“ на доц. свещ. д-р Иван Иванов (Кюмурджийски). Тя разглежда въпроси на литургичното и евхаристийното богословие през призмата на един нов за българската наука ракурс: връзката между юдейската култова практика и раннохристиянското богослужение.

В книгата се правят паралели между синагогалната богослужебна практика и денонощния богослужебен кръг на Църквата; представят се външните признаци на молитвата в синагогата; засягат се паралелите между юдейската пасха и Тайната вечеря и др. Същевременно изследователят подчертава христоцентричния характер на църковното богослужение, който го отличава от юдейското богослужение.

Изследването на свещенис Иван Иванов описва юдейските религиозни практики и търси възможно тяхно влияние в раннохристиянския период от живота на Църквата и върху формирането на християнското богослужение. Вниманието на автора се спира върху установяването на евхаристийните практики в апостолския период и свързаните с това богослужебни действия и последования. Работейки с извори, авторът ги прави достъпни за българските читатели, като същевременно представя своя литургичен анализ и интерпретация.

Трудът на отец доцент Иванов „От юдейската към християнската литургична практика“ разкрива един интересен поглед към живота на Църквата в първите векове след земното служение на Иисус Христос.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (19 Votes)

191083464 1645857462274381 4349237740066981650 nПравославен детски лагер в Лопушанския манастир „Св. Йоан Предтеча“ организира ръководството на Видинска митрополия. Той ще се проведе на три смени през м. юли и е за деца от осем до тринадесет години. Първата и третата смяна ще са за момичета, а втората е за момчета. Първата група девойки ще остане в манастира от 1 до 10 юли, втората смяна е от 11 до 20 юли, а третата – от 22 до 31 юли.

Разходите по престоя и заниманията на децата в лагера се поемат от Видинска митрополия. Родителите ще трябва да заплатят придвижването на децата до манастира, както и задължителната застраховка и разходите за предвидената за всяка смяна екскурзия.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

Gerontas Efraim of VatopediСпоред съобщения в гръцки електронни медии приетият преди дни в атинската болница „Евангелизмос“ игумен на Ватопедския манастир архим. Ефрем е бил интубиран. Това показва, че състоянието му се е влошило още повече. Дори самият факт, че той от Атон беше закаран в болница в столицата, а не в Солун, както става с останалите болни светогорски монаси, се тълкуваше като показателен за състоянието на 65-годишния игумен.

Архим. Ефрем е с установено заболяване от коронавирус на 21 май и след едноседмично лечение в манастира беше преведен в болница в Атина, където още на следващия ден е преместен в интензивно отделение. Днес дойде вестта, че игуменът е интубиран. Лекарите са заявили, според медийни информации, че състоянието му е тежко и следващите двадесет и четири часа ще бъдат критични.

4.2452830188679 1 1 1 1 1 Rating 4.25 (53 Votes)

2021 06 03 1342Сайтът на Софийска митрополия публикува снимки след мащабния ремонт, организиран в сградата на епархийското ръководство. Със стенописи е изпълнено стълбищното пространство между входа и първия етаж на постройката, където се помещава т. нар. епископски дом. Там са разположени кабинетите, приемните салони и трапезариите за висшето ръководство на епархията, включително на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

4.8703703703704 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (54 Votes)

2021 06 02 1936Излезе поредната интересна монографията на доцент иконом Теодор Стойчев. Тя е озаглавена „Бог, Който се яви в плът. Актуални проблеми на новозаветната христология“. Варненски свещеник и преподавател по Свещено Писание на Новия Завет в богословската специалност на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“, авторът продължава да радва читателската публика с публикациите си по важни въпроси на православното християнско богословие, като обикновено се заема с едни от най-интересните, но и нелеки въпроси на Свещеното Писание на Новия Завет. Отец доцент Стойчев като православен богослов-библеист успява да даде ценни трактовки на теми, по които у нас малко се пише. Тъкмо затова е радостно, че той не се бои да се захваща с трудните въпроси на новозаветната наука.

В духа на съвременните библеистични традиции авторът се стреми да бъде в течение на най-новите тежнения в новозаветната библеистика, ползва много широка палитра от библеистични трудове, към които се отнася винаги критично и в крайна сметка дава своето обосновано мнение на изграден специалист. Настоящото му изследване, което е плод на дългогодишни проучвания, се занимава с основен за християнската вяра предмет: божествеността на Иисус Христос. Затова авторът се спира на важни текстове от Новия Завет, които тълкува задълбочено и умело, за да стигне до заключения, потвърждаващи двехилядолетната вероизповед на Църквата за божественото достойнство на Господ Иисус Христос.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)

IMG 7939На 1 юни Министерството на образованието и науката публикува (тук) имената на учениците, отличени в ХIX издание на Националния конкурс „Бог е любов“. В периода от 7 до 20 май, комисия с председател доц. д-р Ивайло Найденов, декан на Богословския факултет на СУ, оцени представените конкурсни творби на участниците и определи първите места по направления и възрастови групи:

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

2021 06 02 1433Министерството на културата е отпуснало 39 066 лв. за реставрация и консервация на стенописите в олтара на храма на манастира „Св. Успение Богородично“ в с. Арбанаси, намиращо на 3 км. от Велико Търново. Инициативата за ремонтните дейности е на Великотърновския митрополит Григорий. Манастирската църква е със статут на паметник от национално значение. Средствата се отпускат за извършване на специализирани консервационно-реставрационни дейности за недвижими културни ценности по Програма 1: „Опазване на недвижимото културно наследство“ – 2021 г.

4.7948717948718 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (39 Votes)

1 Lozana 30 05С радост съобщаваме за поредната св. Литургия в Лозана, отслужена на български език от ставрофорен иконом Юлиян Ангелов в Неделя на самарянката.

Поради невъзможността засега да имаме редовно всяка неделя и на празник богослужения в нашата православна църковна община, Неделята на самарянката, 30 май, беше дългочакан ден за сънародниците от гр. Лозана и околните селища в региона. В храма се събраха миряни от Лозана, Фрибург, Монтрьо, Сион, Мартини и Женева.

4.7916666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (24 Votes)

660В Московска патриаршия обсъдиха допустимите за свещеници светски професии. Документът се подготвя от т. нар. „Междусъборно присъствие“ – орган, подготвящ текстовете за разглеждане и приемане от Архиерейския събор на РПЦ. Архиерейският събор ще се проведе в средата на ноември, а Междусъборното присъствие вече даде гласност на някои от подготвяните документи. Сред тях е и „За светската трудова дейност на свещенослужителите“. Отбелязва се, че свещеникът не може да служи в армията, като става дума не за капеланите, а за военните, които участват във военни действия и носят оръжие.

За свещениците не е допустимо и професионалното занимаване със спорт заради пълното отдаване на време и сили, които такава професия изисква. „Не може спортистът да съчетае това със свещеническото служение, което също предполага цялостно посвещаване. Човек трябва да посвети себе си или на едното, или на другото“, заяви игумения Ксения (Чернега), член на Междусъборното присъствие.

4.9047619047619 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (21 Votes)

76Будимско-Никшичкият епископ Йоаникий е новият Черногорско-приморски митрополит, реши Архиерейският събор на Сръбската църква. Еп. Йоаникий беше местоблюстител на овдовялата след кончината през миналата есен на митр. Амфилохий (Радович) Черногорска катедра. По устав новият управляващ архиерей на тази ключова за Сръбската патриаршия епархия се избира с две трети от гласовете на Архиерейския събор.

По информация на изданието Нова.рс кандидатурата на еп. Йоаникий не е подложена на гласуване от Събора, а е издигната лично от патриарх Порфирий и е приета с акламация. Двама епископи са били против този начин на определяне на наследника на митр. Амфилохий (Радович) и са искали членовете на Събора да гласуват. Тяхното предложение не е било прието. Това са били епископите Зворнички Фотий и Крушевачки Давид.

Еп. Йоаникий беше ключова фигура в протестите в Черна гора през 2019 и 2020 г. срещу закона, предвиждащ национализиране на исторически църкви и манастири в страната (тук). Неговата кандидатура се смяташе за най-вероятна в наследяването на Черногорско-Приморската църковна катедра поради близостта му както с митр. Амфилохий (Радович), така и с черногорските просръбски политически кръгове (тук).

Министър-председателят на Черна гора Здравко Кривокапич приветства неговия избор с думите: „Получихме митрополита, за когото се молихме“.

Новият Черногорско-Приморски митрополит е роден през 1959 г. Завършва училище в Никшич, а после богословие и философия в Белград. От 1991 г. е игумен на манастира „Савина“ („Св. Сава“) в Черна гора, а после и на Цетинския манастир. Става учител и главен възпитател в обновената Цетинска духовна семинария. Хиротонисан е за епископ от Сръбския патриарх Павле през 1999 г. в съслужение с митр. Амфилохий и още дванадесет архиереи. Два мандата е бил член на Св. Синод на Сръбската църква.

4.8450704225352 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (71 Votes)

cq5dam.thumbnail.cropped.1000.563 2За първи път честването на св. братя Кирил и Методий в Рим беше отбелязано със св. Литургия на български, извършена в древната базилика „Сан Клементе“, където е погребан славянският първоучител Константин Философ. За първи път казваме, защото обикновено на този празник идват за малко важни държавни делегации, които присъстват на кратката молитва в криптата и бързат да тръгнат по други по-важни за тях дела.

На 27 май официалната българска делегация присъства на празничното богослужение в римския храм, оглавено от Западно- и Средноевропейския митрополит на БПЦ Антоний. В св. Литургия взеха участие свещенослужителите от епархията ни в Западна и Централна Европа.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

γεροντας 1Игуменът на светогорския Ватопедски манастир архим. Ефрем е приет в ковид-отделението на атинската болница „Евангелизмос“. Той е диагностициран със заболяването преди няколко дни, но заради засилване на симптомите и придружаващи хронични заболявания е преместен в столичната болница.

Братството на светата обител излезе с официално съобщение, в което казва, че манастирът е подал молба до властите за ваксиниране на монасите в началото на май:

„Миналия петък, 21 май, старецът Ефрем беше диагностициран с COVID-19. В тази връзка всички братя на манастира бяха подложени многократно на предвидените проверки. Старецът веднага беше изолиран под постоянно лекарско наблюдение и с леки симтпоми. Състоянието на здравето му е стабилно, но по профилактични причини лекуващите лекари препоръчаха да бъде преместен в болница за по-нататъшно наблюдение. От началото на май манастирът е подал молба до компетентните власти за ваксиниране на братството. От светата велика обител Ватопед“.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]