Мобилно меню

3.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 3.33 (12 Votes)

348 nНа 5 септември в историческата столица на Черна гора Цетине Сръбският патриарх Порфирий извърши интронизацията на новия Черногорско-Приморски митрополит Йоаникий, който е глава на каноничната Православна църква в Черна гора, митрополия на Сръбската православна църква. Поради високото обществено напрежение на интронизацията не присъстваха архиереите от други църкви, пристигнали за тържествата. По същото време те участваха в богослужение  в катедралния храм „Възкресение Христово“ в Подгорица.

4.9466666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (75 Votes)

x Untitled 1 1Петдесет души от енорията на църквата „Св. Богородица“ в с. Горни Арханес край Ираклио, Крит, се ваксинираха през вчерашния ден в специалния ваксинационен център, открит в двора на храма.

Инициативата е на енорийския свещеник о. Андрей Кальондзакис, който е предоставил на здравната служба църковния двор за един ден, за да могат неговите енориаши да се ваксинират. Той обяснява своите мотиви така: „Ваксината е единственото решение в тази пандемия и затова поканихме хората да се ваксинират под покрова на св. Богородица“. За отрицателните реакции на неговата идея той казва: „Въпросът за ваксините не е религиозен, а медицински и научен. Аз служа на Бога на любовта и затова отвръщам с любов на отрицателните коментари“.

Лекари-пулмолози, сред които и директорът на белодробната болница в Ираклио, дойдоха в храма, за да подкрепят с присъствието си инициативата, която според тях има символично значение. „Надявам се повече църкви да откликнат и отец Андрей да намери последователи“, заяви Н. Цанакис, завеждащ белодробната клиника.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (95 Votes)

646 nЛятно псалтикийно училище по източноцърковно пеене се състоя в енорийския център на Бургаския храм „Св. Йоан Рилски“. Школата беше предназначена за псалти към БПЦ и любители на красивата древна музика. Заниманията продължиха шест вечери, в които в продължение на два часа преподавателят Никола Антонов запознаваше участниците с тайните на едногласното църковно пеене. Фокусът на заниманията беше върху специфични и по-трудни елементи на музикалната наука, чиито корени се намират във византийското осмогласие. В събитието взеха участие псалти и любители на музиката на св. Йоан Кукузел от Бургас, Хасково, Свиленград, София и Благоевград. Целта на заниманията беше участниците да придобият по-задълбочени знания по трудни за тях теми и повече увереност, когато заемат мястото си на църковната певница.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

kambalas ionasНа 5 септември 2021 г., неделя, в болница в гръцката столица Атина почина един от африканските епископи на Александрийската патриаршия – митрополитът на Кампала Йона (Луанга). Според журналистически сведения архиереят е починал от сърдечен инфаркт, след като няколко месеца се е борил с коварната болест.

Той е роден в Одегея, Уганда, на 18 юли 1945 г. През 1963-1968 г. учи в Духовната семинария на о-в Крит, а след това продължава обучението си в Атинския Каподистриев университет, като през 1973 г. завършва Философския факултет, а през 1978 г. – Богословския факултет. През 1981 г. е назначен за преподавател в Духовната семинария „Архиепископ Макарий Трети“ в гр. Найроби, столицата на Кения. В същата 1981 г. е ръкоположен за дякон, а през 1982 г. – за йеромонах. Учителства до 1992 г., когато е ръкоположен за епископ и служи в Букоба, Танзания, като викарий на Иринополския (т. е. на Дар-ес-салам) митрополит. През 1997 г. е избран от Св. Синод на Александрийската патриаршия за митрополит на Кампала, сполицата на родната му Уганда.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

thСлед края на летните почивки нашата църковна общност отново се събрана 4 септември за отпразнуване на началото на църковната година със св. Литургия. Събрахме се с много желание и обич в гръцката църква „Рождество на св. Йоан Предтеча“ в гр. Брюл с нашия основател, ставрофорен иконом Юлиан Ангелов от Берлин. Поради стачка на влаковете отецът долетя със самолет от Берлин, а на връщане беше закаран от иподяконите с кола (близо 600 км). След осемчасово пътуване и нощно пристигане о. Юлиан служи в неделната сутрин в българската църква в Берлин.

Независимо от трудностите нашият духовен отец с готовност идва при нас, които с нетърпение чакаме тези богослужения веднъж в месеца, в съботен ден, заради задълженията на свещеника в основния му храм в неделен ден. А нашата ревност по Божия дом го насърчава да не обръща внимание на трудностите и всеки път да идва с радост.

4.79 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (100 Votes)

Α 8От 1 до 3 септември се проведе Синаксис (събрание) на Йерархията (т. е. на всички епископи) на Вселенска патриаршия, макар по обясними причини да не са могли да присъстват всички епископи. В комюникето след срещата са изброени основните теми и въпроси, поставени в докладите и обсъжданията върху тях.

Гост на съвещанието беше атинският проф. д-р Сотирис Цьодрас, ръководител на експертната група в Гърция за борба с пандемията, който преди заседанието на Архиерейския събор беше удостоен с архонтско отличие от патр. Вартоломей. Професорът-епидемиолог (и добър църковен певец) отговори на въпросите на присъстващите архиереи. Съборът препоръчва на всички християни да следват съветите на лекарите, включително да се ваксинират.

Сред обсъжданите теми са: проповедта на Евангелието през 21 в., съвременните геополитически условия и ролята на Църквата, междухристиянските и междурелигиозните отношения, пастирската дейност сред възрастните хора и сред младите, важността на монашеското свидетелство и служение на Божия народ.

4.8717948717949 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (39 Votes)

tsetinie1При изключителни мерки за сигурност и в условията на обществено напрежение в историческия манастир „Рождество Богородично“ в Цетине, в неделя, 5 септември, беше интронизиран новият Черногорско-Приморски митрополит Йоаникий, който беше избран на катедрата след смъртта на митр. Амфилохий (Радович).

Интронизацията извърши Сръбският патриарх Порфирий, който пристигна в манастира с хеликоптер. Преди това патриархът и митр. Йоаникий отслужиха съвместно св. Литургия. Присъстващите на церемонията бяха малко, тъй като църковното ръководство реши да не допуска миряни с цел избягване на инциденти. Достъпът до града беше ограничен, а автобуси със свещеници от други части на страната и от Сърбия бяха върнати в столицата Подгорица, която е на около тридесет и пет километра западно от Цетине.

Събитието протече при засилени мерки за сигурност заради протести в Черна гора срещу избраното място за интронизация – старата столица Цетине. В града се стигна и до сблъсъци, при които беше задържан съветник на президента Мило Джуканович, който е критично настроен към Сръбската православна църква. Премиерът на Черна гора Здравко Кривокапич, който дойде на власт на вълната на протестите в подкрепа на СПЦ в страната, също не пристигна в Цетине, за да не допринася за изостряне на ситуацията.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (25 Votes)

20Свещ. Никола Чопаков от гр. Петрич, Неврокопска епархия, отправи молба за помощ за неговата съпруга, която е диагностицирана с тежко заболяване и спешно трябва да замине за лечение в чужбина. В апела на младия духовник, разпространен в неговата фейсбук-страница, се казва:

„Скъпи братя и сестри!

24Прося вашата помощ: моята съпруга Таня – млад човек, майка на две дечица, ревностна християнка, се нуждае спешно от финансова помощ.

Тя беше диагностицирана с остра миелоидна левкимия. В България лекарите не дават голям процент, за да може тя да живее, затова е нужно лечение в чужбина: Германия или Турция.

Нека не бъдем безразлични, когато някой от нас се нуждае от помощ.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

Patriarch Cyril of MoskowВъв връзка със започващата от началото на този месец нова учебна година в някои страни патриарсите на Руската и на Сръбската православна църква отправиха послания към учащите се в светските и в духовните школи.

Московският и на цяла Русия патриарх Кирил е изпратил своите отечески благопожелания към семинаристите и студентите в духовните школи на РПЦ, като изразява радостта си, че те ще могат вече присъствено да се обучават и да участват в богослуженията в учебните храмове, от което бяха лишени повече от година. Той отбелязва също:

„Получаването на образование в богословските училища е специален период в живота на младите хора. Това не е само натрупване на знания, но и постоянна работа върху себе си, придобиване на ценен опит в изграждането на взаимоотношения с различни хора. Всеки църковен работник е призван да бъде напълно развита личност, способна убедително да свидетелства за Божията истина както от амвона, така и в приятелски разговор, и в медиите“.

4.89 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (100 Votes)

060919 8Митрополитът на Морфу Неофит оглави вечерното богослужение на 1 септември за празника на св. Мамас – един от най-почитаните светци на о-в Кипър, чиято памет се чества на 2 септември. Това стана след изтичането на карантината, под която беше поставен заради заразяване с коронавирус. Митрополитът каза, че болестта при него е минала с много леки симптоми и благодари на лекуващите го лекари. Заяви също, че от него се е заразил само един човек – неговият шофьор.

В словото си след службата митрополитът, известен с критиките си към мерките срещу пандемията, в това число и ваксините, заяви, че „това е една хубава болест, която смирява“. Силен и противоречив отзвук предизвикаха и думите му, че е молил св. Богородица да му изпрати тази болест, за да се смири: „Слава Богу, каква хубава болест, просто смирява. Казах: Пресвета Богородице, въпреки че съм владика и ме мислят за супермен, а някои дори за светец, няма ли да ми дадеш след празника си едно коронавирусче? И вместо да съм превъзнесен и здрав, по-добре да съм смирен и болен“.

„Беше много леко, сякаш св. Богородица ми даде отпуск, за да си почина… Виждате, и гласът ми е по-силен, и краката ми ме държат повече“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

grod oikoumenikosПри посещението на Вселенския патриарх Вартоломей в Украйна през август т. г. председателят на Световния украински конгрес Павел Грод е поискал от него да се промени томосът от 2018 г. за даване на автокефалия на онази част от украинското православие, което се обедини под названието Православна църква на Украйна. Основание за такова искане от канадския адвокат, бизнесмен и политик от украински произход Павел Грод, който е и председател на световното сдружение на украинското разсеяние, давал фактът, че украинците, когато емигрират в някоя чужда страна и там няма украинска православна църковна община, по традиция се присъединяват към руските църковни общини. А антируската насоченост на управляващите в Киев, както и на Световния украински конгрес не може да се примири с този факт и затова искат от патриарха да се промени онзи текст от томоса, в който се казва, че ПЦУ няма да има църковни общини в диаспора, доколкото според разбирането на Фенер всички православни християни по света, които живеят извън територията на своите поместни църкви, трябва да са под юрисдикцията на Вселенска патриаршия.

4.9055118110236 1 1 1 1 1 Rating 4.91 (254 Votes)

nafpaktou 1Навпактският митрополит Йеротей (Влахос) отправи пастирско послание към клира от неговата епархия, в което привежда свидетелства от каноничната практика на Църквата за отговорностите на християните по време на пандемии.

За пореден път известният гръцки епископ и богослов призовава вярващите, и особено свещениците, да не бъдат безразлични към болестта, но да използват като защитно средство ваксините, „освен ако лекарят, който наблюдава здравето на всеки от вас и има необходимата научна квалификация, реши различно за вашия случай“.

Към ваксинацията не бива да се подхожда с „парабогословски аргументи, политически интереси и конспиративни теории“, казва той и подчертава, че поне на две места в своя каноничен сборник Пидалион (цслав. Кормчая) преп. Никодим Светогорец отбелязва, че ако по време на пандемия християнинът не внимава и стане причина за смъртта на други, каноните го третират като убиец.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

thumb4 19Завърши второто издание на интензивния курс по иконопис за деца в Духовно-просветен център „Св. архангел Михаил“ във Варна. Тази година той премина под надслова „Образът на Иисус Христос“. За десет дни участниците се запознаха с етапите и техниките, прилагани в иконописта, и на практика ги използваха в изработването на своята първа икона с образа на Иисус Христос. С децата работиха иконографите Диян Димитров и Илка Колева-Димитрова, ръководители на школата по иконопис към Духовно-просветния център.

Участниците на възраст между единадесет и осемнадесет години се запознаха с технологията на иконописта, подготовката на основата, гравиране, позлатяване, рисуване с темпера, лакиране; с цветовете, гамите и техниките в живописта, със символите в иконата. Те посещаваха също галерии и експозиции със стари икони и творби на стари майстори.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

Prot D Popstoev.jpgНа 1 септември се навършват четиридесет дни от кончината на протойерей Димитър Попстоев (тук), който през последните години служеше в гр. Угърчин. Роден в с. Горно Спанчево, общ. Сандански, през 1974 г., той завърши Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, работи като църковнослужител и накрая беше ръкоположен през 2009 г. за дякон и свещеник от Ловчанския митрополит Гавриил, в чиято епархия работеше последно като мирянин и създаде семейство в Ботевград. Отначало служи в с. Осиковица, общ. Правец, след това за кратко по семейни причини се премести в Неврокопска епархия, а после се завърна в Ловчанска епархия и беше назначен в гр. Угърчин.

През 2012 г. му се наложиха медицински изследвания и сложна сърдечна операция, за които бяха събрани средства от вярващите, включително и чрез благотворителна акция в Двери.бг (тук и тук). За съжаление на 24 юли т. г. о. Димитър почина от сърдечен удар.

4.8974358974359 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (39 Votes)

Ecumenical PatriarchateНа днешното си заседание Св. Синод на Вселенска патриаршия е избрала четирима нови епископи на Архиепископията за Австралия, Тасмания и Нова Гвинея. По предложение на архиеп. Макарий (Гринйезакис, от о-в Крит, избран през 2019 г.) синодът е избрал следните викарни епископи: архим. Прохор (Анастасиадис) за Хариополски епископ, архим. Евмений (Василопулос) за Керасунтски епископ, архим. Христодул (Иконому) за Магнезийски епископ и архим. Киряк (Ставроникитски) за Созополски епископ. Предстоят ръкоположенията на избраните епископи, които обикновено стават във Фенер, Истанбул.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]