Мобилно меню

4.9540229885057 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (87 Votes)

Georgias HliasГрузинският патриарх Илия II отговори отрицателно на двете писма на Йерусалимския патриарх Теофил за среща на предстоятелите на православните църкви в Аман на 26-27 февруари. Той заявява, че тази среща би донесла добър плод за Църквата само ако в нея участват всички православни църкви, но при липса на единство той смята за целесъобразно да не участва нито лично, нито чрез представителство на Грузинската патриаршия. Патр. Илия дава да се разбере, че смята инициативата на Йерусалимския патриарх за свикване на предстоятелите за неправомерна. И по-конкретно писмото на Грузинския патриарх гласи:

„Ваше Блаженство, поздравяваме Ви с любов в Христа и Ви уведомяваме, че получихме двете писма, които ни изпратихте (№ 1202, 12.12.2019 г. и № 52 04.02.2020 г.) с покана за среща на предстоятелите и техните представители за обсъждане на настоящите проблеми между църквите в Йордания, град Аман.

4.8974358974359 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (39 Votes)

IMG 6085От 14 до 16 февруари в Кремиковския манастир „Св. Георги“ се проведе практически семинар на тема „Приобщаване на деца и младежи към християнските ценности и начин на живот“. Основна цел на форума беше да се сподели опит и добри практики от организирането и провеждането на детски и младежки православни лагери у нас.

Семинарът се проведе с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и събра близо петдесет участници от цялата страна, мотивирани да се занимават с тази дейност. Организатори и водещи на семинара бяха д-р Евелина Варджийска, преподавател в Пловдивския университет, Милена Йоцова, инициатор и учител в детските лагери в Кремиковския манастир, Цветанка Маламова, учителка по Религия, и Гергана Савова, учителка в неделно училище и в лагерите в същия манастир.

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (50 Votes)

е1Монографията „Евхаристията: mysterium fidei – mysterium vitae (литургично изследване на тайнството Евхаристия)“ на доц. дяк. д-р Иван Иванов, публикувана от Университетско издателство, е резултат от изследванията и преподавателския опит на автора в областта на литургичното, евхаристийно и сакраментално богословие през последните двадесет години. Богословската редакция на книгата е на гл. ас. д-р Димитър Димитров, редакцията на гръцките и латинските термини е направена с помощта на гл. ас. д-р Росен Русев, а на еврейските термини – от доц. д-р Ивайло Найденов.

Авторът интерпретира основни за литургичното богословие проблеми, разгледани през призмата на световните научни изследвания по въпросите на Евхаристията, тайнствата и обредите. В изданието е включен преглед и на българските постижения в тази област.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

vartholomaios antiprosopeia 6Делегация на Йерусалимската патриаршия се срещна днес с Вселенския патриарх Вартоломей по повод предстоящата среща в Аман, Йордания.

Изданието Orthodoxia.info съобщава подробности от разговорите, преминали в откровена приятелска атмосфера. Патр. Вартоломей е заявил на пратениците на Йерусалимския патриарх, че тази среща е трябвало да се проведе по-рано, а не постфактум и че позицията на Йерусалимската патриаршия от последните месеци застрашава единството на Православието, което Вселенската патриаршия ще защити.

Митрополитите на Йерусалимската патриаршия и на Вселенската патриаршия са обсъдили подробно различните аспекти на създалата се криза. „Йерусалимският патриарх попадна в капан, е прозвучало на срещата, по време на която йерусалимските архиереи са се опитвали да убедят Вселенския патриарх и неговите архиереи, че го подкрепят и Йерусалимската патриаршия е заедно с него“, съобщава изданието.

4.5352112676056 1 1 1 1 1 Rating 4.54 (71 Votes)

47Прот. Игор Якимчук, секретар на Отдела за външно-църковни връзки към МП, съобщи, че срещата в Аман, столицата на Кралство Йордания, на главите и представителите на автокефалните православни църкви ще се състои на 26 февруари. В отговор на въпрос за състава на участниците, протойереят заяви, че „към момента няма пълна информация“. „Интерфакс“ съобщава, че освен Московския патриарх Кирил участие във форума ще вземе и Сръбският патриарх Ириней.

Румънската и Полската църкви заявиха, че няма да изпратят предстоятелите си, но ще бъдат представени от митрополити.

Инициативата за среща на предстоятелите на поместните църкви в Аман беше огласена от Йерусалимския патриарх Теофил (в чиято юрисдикция е Йордания) на 21 ноември м. г. по време на негова визита в Москва. Междувременно редица предстоятели заявиха, че по същество това е синаксис (събрание) на предстоятелите, чието свикване е в правомощията единствено на Вселенския патриарх, и отказаха да присъстват. Зам.-председателят на Отдела за външно-църковни връзки към МП прот. Николай Балашов призна, че „за постигането на видими резултати ще са нужни много усилия, а не една среща“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

86188254 3927728290574307 8155463740515418112 oИзминалата събота и неделя бяха белязани от голяма духовна радост за Българската православна църковна община в Хамбург. В Неделя на митаря и фарисея, 9 февруари, в българския храм „Св. Кирил и Методий“ в унгарската столица Будапеща беше ръкоположен за дякон Явор Щурм, дългогодишен ревностен член на хамбургската община. Двойният празник – св. Трифон (съпокровител на будапещенската община) и ръкоположението за дякон на Явор Щурм – беше събрал както българи, живеещи в Унгария, така и гости от църковните ни общности в германските градове Хамбург и Бремен.

Богослужението се водеше от Неврокопски митрополит Серафим, който вечерта оглави и бдението в храма. Заедно с него служиха Западно- и Средноевропейски митр. Антоний, който извърши и ръкоположението, и Будимски еп. Лукиан от Сръбската православна църква в Унгария. Съслужиха им архим. Атанасий (Султанов), предстоятел на БПЦО в Будапеща, български свещеници от Унгария, Германия и България, свещеници и дякони от Руската и от Сръбската православна църква. Тук беше и предстоятелят на хамбургската църква свещ. Кръстин Апостолов.

4.7948717948718 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (39 Votes)

8DНа заседанието си от 13 февруари Св. Синод на Румънската православна църква заяви, че ще изпрати представител на срещата в Аман, но Румънският патриарх няма да отиде лично.

В съобщението изрично се подчертава, че Румънската патриаршия не признава срещата за „синаксис на предстоятелите на православните църкви“, а за братско събрание, на което ще бъдат обсъдени начините за постигане на съгласие и възстановяване на евхаристийното общение между някои сестрински православни църкви. Поради тази причина Св. Синод е решил, че „Румънската църква не трябва да бъде представена от патриарха, а от делегация“.

„Това участие на Румънската църква в братската среща в Аман е мотивирано от факта, че всички автокефални православни църкви имат отговорността да работят заедно за поддържането, защитата и насърчаването на православното догматично, канонично и евхаристийно единство, според Евангелието на Христос и православните канони“.

4.95 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (20 Votes)

DSCI7823 scaledПо инициатива на Синдиката на българските учители Министерството на образованието и науката организира Национална конференция „Хуманизъм и вяра“ за разпространение на добри практики в областта на духовността и нравственото възпитание на децата и учениците. Подготовката и провеждането на Националната конференция ще се осъществи на няколко етапа, първият от които предвижда областни представяния на тема „Хуманизъм и вяра“.

В областния кръг са поканени за участие учители по Религия (християнство-православие), както и преподаватели от прицърковни школи. Те трябва да представят добри практики от своята дейност. Областният кръг на конференцията се организира от Регионалните управления на образованието (РУО) съвместно с епархийското ръководство. РУО определя жури, което да оцени представените добри практики и да номинира по една практика от възрастова група: детска градина, начален етап, прогимназиален етап и гимназиален етап.

4.6326530612245 1 1 1 1 1 Rating 4.63 (49 Votes)

353По време на своята официална визита във Ватикана днес Волоколамският митр. Иларион (Алфеев) заяви, че Московският патриарх Кирил ще отиде в Йордания и срещата в столицата Аман ще се проведе.

Въпреки отказа на някои от православните предстоятели да участват, тъй като тя не е свикана по каноничния ред, външният министър на Московска патриаршия заяви, че има и такива, които ще отидат и срещата ще се проведе с тях. Митр. Иларион заяви, че неотдавна Йерусалимският патриарх е изпратил и второ писмо до предстоятелите за участие, намеквайки, че е възможна промяна в заявените досега решения.

4.9183673469388 1 1 1 1 1 Rating 4.92 (49 Votes)

5760b648458d6962d55f3c47c795e3b7По повод 150 години от издаването на султанския ферман за учредяването на Българската екзархия Св. Синод на БПЦ ще излезе с Патриаршеско и синодално послание. На заседанието си на 20 януари архиереите са взели решение бележитата годишнина да бъде почетена на 28 февруари, когато в диоцеза на БПЦ от 10 ч. ще бъде отслужен тържествен благодарствен молебен, придружен с празничен камбанен звън. В края на богослужението да бъде прочетено специалното послание.

Църковното календарче на БПЦ тази година също е посветено на годишнината от учредяването на Българската екзархия. Засега няма информация за други събития, посветени на бележитата дата.

Прави впечатление лаконичността на съобщението за честването, както и акцентът, поставен върху султанския ферман. Подобни кръгли годишнини на дати, свързани с ключови събития от развитието на църковната институция, обикновено са придружени с патос и подчертаване на значимостта на случилото се за съвременното състояние на Църквата.

4.9520958083832 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (167 Votes)

anastasios15Албанският архиепископ Анастасий (Янулатос) също е отказал участие в срещата на предстоятелите в Йордания, свикана от Йерусалимския патриарх Теофил по идея на Москва. Това стана ясно от публикувано вчера в гръцките медии негово писмо до Йерусалимския патриарх от 8 януари т. г.

В писмото-отговор се казва, че архиеп. Анастасий е прочел внимателно писмото от 12 декември 2019 г., с което Йерусалимският патриарх кани предстоятелите на православните автокефални църкви на една „братска среща в любов“ в Йордания в края на февруари. Той заявява, че и досега продължава да е убеден, че решаването на всички проблеми в православието се решава по съборен път.

„Затова Православната автокефална църква на Албания отправи гореща молба към Вселенската патриаршия (в писмо от януари 2019 г.) да използва своята привилегия за съгласуване между православните църкви и да свика възможно най-скоро всеправославен синаксис или събор, за да се преодолее видимата опасност от създаването на печална схизма. След това отправихме и призив-молба за преодоляване на църковното разделение, изпратено на 20 ноември 2019 г. до всички предстоятели, където също подчертахме, че „инициативата за оздравителния процес в новосъздалите се обстоятелства принадлежи несъмнено на Вселенската патриаршия. Но и всички автокефални църкви, всички без изключение православни, имаме отговорността да допринасяме за помирението.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (141 Votes)

Sinodna PalataНа заседанието си от 20 януари т. г. Св. Синод на БПЦ е взел решение да не позволи експонати от Бачковския манастир, Църковноисторическия и архивен институт (ЦИАИ) и Националния църковен историко-археологически музей (НЦИАМ) при Българската патриаршия да бъдат изнесени от страната за участие в изложбата „Изкуство и култури в България (16-18 в.)“ в Лувъра. Това стана ясно след оповестяването на преписка (виж тук и тук) на министъра на културата Боил Банов със Св. Синод. В писмо до Негово Светейшество и архиереите министърът е помолил за благословение Българската православна църква да участва с експонати в планираната изложба – по предложен от директора на Лувъра Жан-Люк Мартинез списък от църковни ценности, които да бъдат изложени в департамента за ислямско изкуство: кръстове, икони, кадилници, напрестолни евангелия, обкови на евагелия, олтарни двери и т. н. – общо шестнадесет на брой експонати.

В отговор Св. Синод е отказал разрешение за изнасяне на исканите ценни църковни експонати, позовавайки се на свое сходно и по-старо решение от 2004 г. и въз основа на докладна записка по случая от ст. н. с. д-р Христо Темелски, директор на ЦИАИ. Сред аргументите на д-р Темелски са, че изложбата е с неясна и сбъркана концепция (първоначалното заглавие на исканата изложба е „Ислямско изкуство в България: 16-18 в.“), че подготовката ѝ е „хаотична и лошо прецизирана“, както и че съществува риск за сигурността на самите църковни експонати.

4.7473684210526 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (95 Votes)

ArticleImages 78830 ÀëüÿíñСАЩ заедно с още двадесет и шест държави, сред които и България, създадоха нов Международен алианс за религиозна свобода, чиято цел е да намали религиозните преследвания по света.

„Ние заедно заявяваме, че свободата на изповеданията или убежденията не е западен идеал, а истинската основа на обществото“, заяви държавният секретар Марк Помпео при откриването на алианса в Държавния департамент на 5 февруари в присъствието на представители на всяко правителство.

Първата среща на алианса се проведе в навечерието на Националната молитвена закуска, която събира международни религиозни и дипломатически лидери веднъж в годината, организирана от членове на конгреса на САЩ.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (29 Votes)

39193На 10 февруари с празнична св. Литургия, която ще започне в 8:45 ч., ще бъде отбелязан празникът на св. Харалампий в столичния храм „Покров Богородичен“. След това ще бъде осветен донесеният от богомолците мед и ще бъде отслужен маслосвет. Традицията да се извършва общ маслосвет на този ден се основава на виждането, че вследствие от греха всички хора страдат от различни болести – физически и душевни. Тайнството маслоосвещение насочва човешката душа към покаяние и изпросва от Бога изцерение на физическите и душевните страдания. В деня, когато се чества паметта на св. Харалампий, епископ на Магнезия, пострадал мъченически в дълбока старост, Църквата отправя молитва към светеца за изцерение от недъзите и за укрепване във вярата.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (75 Votes)

Metr Meletios of SofiaВ края на отминалата 2019 г., във връзка с честванията на предстоящата 150-годишнина от издаването на султанския ферман за Българската екзархия, в Църковноисторическия и архивен институт при Българската патриаршия (ЦИАИ) е открит неизвестен досега документ, принадлежал на първия екзархийски Софийски митрополит Мелетий. Документът представлява берат за назначаването на митр. Мелетий от османската власт и е намерен от доц. д-р Христо Темелски – дългогодишен директор на ЦИАИ и водещ изследовател на историята на БПЦ.

Както и всички други такива документи, бератът на митр. Мелетий е бил неговата легитимация пред местната власт в София, съдържал е ясни указания за границите на епархията (обхващала тогава три кази: Софийска, Брезнишка и Берковска), правомощията му като кириарх и др. Първоначално документът се съхранява в библиотеката на Св. Синод, където се пази част от екзархийската архива, а през 1921 г. постъпва в колекцията църковноисторически документи, събирани в създадения тогава Църковен историко-археологически музей. Там е заведен под № 9099 от първия директор на музея, акад. прот. Иван Гошев, със следната бележка: „Турски ферман, неразчетен. Из екзархийската архива. Да се разчете“.