Мобилно меню

4.7796610169492 1 1 1 1 1 Rating 4.78 (59 Votes)

krusevo030920239С решение на Св. Синод на Православната църква в Северна Македония от 20 юни 2023 г. в йерархията на тази църква бяха приети четирима доскорошни техни разколници, които бяха станали архиереи на Сръбската православна църква, но с юрисдикция в РСМ. Тази тяхна юрисдикция не беше призната от Скопие и това създаде през годините много неприятности на самите „македонско-сръбски“ архиереи начело с бившия Велешки митрополит Йоан (Вранишковски), обявен от СПЦ за Охридски архиепископ още през 2002 г.

След възстановяване на каноничните отношения със СПЦ през май 2022 г. се реши и приемането на въпросните архиереи в ПЦ на РСМ. А през юни т. г. бяха определени епархиите на четиримата архиереи. Тогава се реши Крушевско-Демирхисарска епархия да се ръководи от митр. Йоан (Вранишковски) с титлата Крушевско-Демирхисарски митрополит, Делядровско-Илинденска епархия – от еп. Йоаким с титлата Делядровско-Илинденски епископ, Делчевско-Каменишка епархия – от еп. Марк с титлата Делчевско-Каменишки епископ, а еп. Давид беше назначен за викарий на Скопска епархия (т. е. на архиепископа) с титлата Дрембицки епископ.

4.9462571976967 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (521 Votes)

архим. Вассиан 750x446Според съобщение на посолството на Руската федерация в София днес, 21 септември, празник Рождество Богородично за Руската православна църква, са били експулсирани от страната ни представителят на Московска патриаршия у нас, архим. Васиан (Змеев), и други двама служители в руската църква в София. Някои медии твърдят, че един от тези служители е клирик, а другият – кореспондент на „Российская газета“. Съгласно последни сведения това са секретарят на подворието протойерей Евгений Павелчук и друг служител на подворието.

Те са били извикани в миграционната служба в София и им е било казано, че представляват заплаха за националната сигурност на България и трябва да напуснат страната днес. По думите на посланик Митрофанова те веднага били „качени в една арестантска кола и откарани по домовете си, за да могат да си съберат нещата, след това ги откарали до църквата и след това – до границата със Сърбия“.

Както пишат наши медии, това е станало със санкция на ръководителя на ДАНС заради шпионаж в полза на РФ.

Преди дни подобна мярка по отношение на архим. Васиан предприеха и властите в Република Северна Македония.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

IMG 20230917 WA0012На 17 септември, празника на светите мъченици Софѝя, Вяра, Надежда и Любов, в храма ни в Женева се събрахме за св. Литургия членовете на българската православна църковна община „Рождество Богородично“. За да отслужи празничното богослужение, при нас дойде отдалече ставрофорен иконом Юлиян Ангелов. Това беше първото ни съвместно богослужение след летните месеци.

В богослужбата участие взеха десетки вярващи от Женева, Лозана и съседна Франция, както и скъпи гости от България, от гр. Гоце Делчев.

Някои изпитаха духовната радост отново да приемат светите Евхаристийни дарове – Тялото и Кръвта на нашия Господ Иисус Христос. Сред тях бяха много деца, които с видима радост и вълнение взеха св. Причастие.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (54 Votes)

377413201 1028510391619514 7793109774724912196 nС успех завърши благотворителната кампания на енорията към столичния храм „Рождество Христово“ в кв. „Младост-3“, която събра училищни раници за деца от нуждаещи се семейства. Кампанията се провежда за поредна година по инициатива на децата от енорията и беше под надслов „Заедно на училище“.

Десетки хора се включиха, като закупиха нови раници и училищни пособия за деца от 1. до 4. клас. Учениците от близкото частно училище „Българско школо“ организираха акция в първия учебен ден: вместо цветя за учителите те бяха приканени да се включат в инициативата на храма и донесоха допълнителни ученически пособия (ранички, несесери, моливи, химикалки, боички, четки, скицници, тетрадки и др.), които дариха на своите връстници. Средства дариха и Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, както и Агатополски епископ Йеротей, викарий на Сливенския митрополит и игумен на Поморийския манастир „Св. Георги Победоносец“, много свещеници от столицата и провинцията. В кампанията „Заедно на училище“ се включиха и две IT-фирми.

4.9166666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.92 (12 Votes)

816За втора поредна година се организира просвèтен курс, запознаващ с основите на християнската вяра, предназначен за нашите сънародници в чужбина.

Темата през тази година е „Тайнствата на Църквата“. Курсът се организира с благословението на Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний и ще се провежда онлайн два пъти месечно.

През изминалата година се включиха близо 40 участници, предимно от Германия, но също от Испания, Великобритания и други европейски държави. В рамките на 20 беседи те се запознаха с основните понятия в християнството от православна перспектива – църква, човек и Богочовек, грях и грехопадение, благодат и спасение. Идеята за курса възникна по време на ковид-пандемията, когато повечето от катехизаторските курсове се провеждаха онлайн. Това даде възможност и на наши сънародници в чужбина да се включат към просветните инициативи на енории в София. След края на пандемията те пожелаха да продължат с тази форма на църковно ограмотяване.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (75 Votes)

V Kolev LiesЛъжите се заплащат, истината се изстрадва. Документи и Кой обезобрази Ловешкия покрит мост? Документи от Васил Колев е двойна книга, или две книги в едно книжно тяло, съдържащо документи в подкрепа на две каузи.

Едната кауза е публичната реабилитация на поп Кръстю Никифоров, другата – разкриване на истината, че Ловешкият покрит мост, който се приписва на Колю Фичето, всъщност е творческо дело на арх. Стефан Олеков, а по-късно е „маскиран“ до обезобразяване, за да заприлича на „възрожденски“.

Под формата на документален сборник се припомня най-вече обичаят на властите от всички времена да не чуват гласовете на честните учени и на свободните граждани. Особено страхливо и срамно в непоследователността си изглежда поведението на местната власт в Ловеч, която работи срещу автентичната памет на своя град, като дълги години блокира инициативите за кръщаване на площад в Ловеч на името на поп Кръстю (преди, най-накрая, на 26 януари 2023 г. Общинският съвет да реши да именува на поп Кръстю площада пред Художествената галерия в кв. „Вароша“) и за възвръщане на облика на Белия покрит мост на арх. Олеков.

Представянето на новата книга, с участието на историка Иван Лалев и съставителя Васил Колев, ще бъде на 21 септември, четвъртък, в Клуб на дейците на културата – Ловеч. Начало – 17 ч.

За читателите на Двери предлагаме избрани откъси от новото издание:

4.9669421487603 1 1 1 1 1 Rating 4.97 (121 Votes)

629 nПредседателят на руското подворие в София архим. Васиан (Змеев) е получил забрана за влизане в Северна Македония, съобщават няколко македонски издания. Изданията се позовават на източници от Министерството на външните работи на страната, според които трима руски дипломати ще бъдат експулсирани, а един руски духовник е получил забрана да посещава Северна Македония.

Според изданието „Алмакос“, което е първоизточник на информацията, това са политическите съветници И. Хропячков, А. Рождественски, както и аташето С. Попов. Според информация от компетентните органи, тези лица са извършвали дейности, които противоречат на Виенската конвенция за дипломатическите отношения и в следващите пет дни ще трябва да напуснат територията на Република Северна Македония. Според изданието „други специализирани органи за сигурност вече са експулсирали свещеника В. Змей“. Според изданието „Татковина“ става дума за председателя на руското подворие в София архим. Васиан (Змеев).

4.9540229885057 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (87 Votes)

ЛеонидКлински митрополит Леонид (Горбачов), определен за „екзарх“ на Руския патриарх в Африка, изпадна в немилост. С патриаршески указ от 8 септември той беше освободен от поста си предстоятел на патриаршеското подворие „Вси светии“ в Кулишки, Москва. Гласност на решението беше дадено едва вчера с публикуването на указа.

Митр. Леонид управляваше дистанционно от Москва своята „епархия“ на африканския континент, а този московски храм беше обявен за център на „Африканската екзархия“ на РПЦ. Затова свалянето му от председателския пост се оценява еднозначно като изпадане в немилост.

В края на юли т. г. по време на форума „Русия-Африка“ в Санкт Петербург той прочете доклад, в който се похвали с успехите на своята дейност: двеста бивши енории на Александрийската патриаршия, присъединени към „руската екзархия“ в 25 африкански страни за година и седем месеца.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (45 Votes)

ПатриархНегово Светейшество Българският патриарх Неофит се обърна към всички български ученици, които днес прекрачиха прага на класните стаи, като им пожела Бог да бъде техен Спътник в търсенето на истината. Българският патриарх пожела дълготъпрение и мъдрост на учителите. Ето и цялото обръщение на Негово Светейшество:

„Скъпи ученици, родители и учители, чеда на Православната ни църква,

С отеческа обич и архипастирски благослов в първия ден на новата учебна година отправяме молитви към Бога за всички вас, изпросвайки от Него – нашия Небесен Отец и Подател на всички блага, щедро да ви дарува здраве, сили и вдъхновение, да ви укрепва с божествената Си благодат и да бъде ваш постоянен Спътник в търсенето на светлината и истината.

4.9111111111111 1 1 1 1 1 Rating 4.91 (45 Votes)

SDS 5485 1200x661С архиерейска св. Литургия на Кръстовден започна новата учебна година в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“. Божествената св. Литургия беше оглавена от Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, в съслужение с ректора на семинарията Браницки епископ Пахомий и други клирици, сред които бяха зам.-ректорът архим. Мелетий, ефимерият прот. Козма Поповски, протодякон Александър Нешев и дякон Слави Спасов, секретар на семинарията.

Преподаватели, възпитатели, служители, родители и богомолци изпълниха Божия дом, за да посрещнат заедно със семинаристите откриването на новата учебна година. На службата присъстваха Ваня Кастрева – началник на РУО-София, Ваня Станчева – старши експерт в РУО, проф. д-р Павел Павлов – зам.-декан на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, и други официални гости.

На певницата пяха учениците от дванадесети (пети) клас, водени от преподавателя си г-н Тодор Костов.

4.9111111111111 1 1 1 1 1 Rating 4.91 (45 Votes)

6765В навечерието на новата учебна година Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний отправи поздрав към учениците, които на 15 септември ще прекрачат училищния праг. Владиката им напомня да използват времето в училище за събиране на знания. „Това, което пропуснете днес, много трудно може да наваксате… Учете с любов към Бога, към своите преподаватели, към своите родители“.

Митр. Антоний съветва учениците да учат не заради оценките, а за да бъдат подготвени за света, който ги очаква и в който да бъдат полезни със своите знания, за да бъдат достойни граждани на нашето общество. „Така ще почувствате удовлетворение от своите успехи за радост на вашите родители и учители“, казва в обръщението си митрополитът.

4.8888888888889 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (54 Votes)

374967591 1725522424561443 1253485082501729863 nСтарата митрополия в Несебър, построена през 6 в. и носеща името на Божията Премъдрост – Света Софѝя, влезе в ролята си на духовен център и се изпълни с живот благодарение на акапелното изпълнените на православни песнопения в прослава на Пресвета Богородица, тачена като закрилница на града.

Беше планирано на 8 септември 2023 г., на празника „Рождество Богородично“, да се проведе Първият хоров фестивал за православна музика в Несебър, иницииран от месемврийското Народно читалище „Яна Лъскова – 1905“. Поради обявения национален траур на този ден проявата беше преместена на следващия ден – 9 септември. Концертът започна с песнопенията „Тебе поем“, „Во царствии Твоем“ и „Слава Отцу и Сину“, които са част от богослужението. Те бяха изпълнени от наскоро създадената вокална група „Лававе“ към читалището в Несебър с ръководител Неделина Захариева. Също с църковни песнопения и няколко народни песни се включи Дамският камерен хор от Народно читалище „Наука – 1870“ в Троян с ръководител Надежда Бурева. Участваха още камерен дамски хор „Лира“ при НЧ „Христо Ботев – 1872 г.“, гр. Нови Пазар, с диригент Милка Данаилова. Те бяха подбрали избрани части от св. Литургия, което създаде атмосфера, възвръщаща митрополитския храм към исконното му предназначение.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (68 Votes)

11От 10 до 13 септември в Берлин се проведе световен форум за мир под надслов „Решителност за мир. Международна среща за мир, религия и култура в диалог“, организиран от движението „Сант Еджидио“. Движението е основано преди петдесет години от миряни в рамките на Римокатолическата църква и посвещава дейността си на социална работа и диалог с другите религии по света. Събитието в Берлин събра лидерите на основните световни религии с хора на културата и политиката от четиридесет различни страни. Сред участниците в международната среща бяха президентът на Германия Франк-Валтер Щейнмайер; канцлерът на Германия Олаф Шолц, основателят на движението „Сант Еджидио“ историкът Андреа Рикарди, представители на поместните православните църкви, на източните църкви, на ислямската, еврейската и будистката общност по света.

1.9655172413793 1 1 1 1 1 Rating 1.97 (29 Votes)

detail20230912 VAR01637 обрНа 12 септември под звъна на камбани Руският патриарх Кирил, в присъствието на членове на правителството на Санкт-Петербург и „участници в специалната военна операция“, пренесе с лития ковчежето с мощите на княз Александър Невски в Благовещенската църква на Александро-Невската лавра, където беше поставена историческата сребърна рака, предадена на РПЦ от държавния Ермитаж. През май 2023 г. Ермитажът и РПЦ подписаха споразумение за прехвърляне на гробницата за временно ползване за 49 години, с възможност за удължаване на този период.

Сребърната гробница остава държавна собственост и част от музейния фонд на страната. Състоянието ѝ ще се следи от служители на Ермитажа: в реално време ще се наблюдават температурните условия и влажността, антикорозионните частици във въздуха и други показатели. В храма „Благовещение“ са инсталирани сензори, които са свързани с компютрите в Ермитажа.

4.9497716894977 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (219 Votes)

Screenshot 2023 09 13 150956Константинополският Вселенски патриарх Вартоломей говори по време на словото си за Началото на индикта (1 септември) за настоящите проблеми в Православната църква, сред които като основен той отбеляза липсата на единство между православните църкви. По-конкретно той заяви:

„Със свикването и провеждането на Светия и велик събор на Православната църква на Крит през 2016 г. ние имахме именно тази цел: да укрепим единството и да засилим сътрудничеството между автокефалните православни църкви.

За съжаление този стремеж към единство и сътрудничество беше унищожен през последните години от една нова еклисиология, идваща от север, и от едно ново богословие, което бих нарекъл „богословие на войната“. Това е богословието, което сестринската Руска църква започна да проповядва в опита си да оправдае една неоправдана, нечестива, непровокирана и зла война срещу една суверенна и независима държава – Украйна.

Вече почти две години наблюдаваме тази трагедия. Не само в отношенията между нашите две православни църкви, но и в центъра на Европа всеки ден виждаме кръвопролития. В тази война вече загинаха стотици хиляди. Повтарям: това е трагедия. Естествено е това да се отрази на отношенията на съответните православни сестрински църкви.