Мобилно меню

4.8974358974359 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (39 Votes)

dreamstime xl 45918113Румънската православна църква призова родителите-християни да бъдат отговорни към здравето на своите и другите деца и да спазват имунизационния календар в страната. Тя призова и лекарите да подхождат сериозно към опасенията на родителите от страничните ефекти на ваксинирането, да разговарят с тях и да гарантират надеждността на използваните в страната ваксини. В разпространеното становище на Комисията по етика и право към Румънската патриаршия се казва:

„Откриването на ваксините като метод на профилактика и лечение е било много важна стъпка, извършена от съвременната медицина. Много сериозни заболявания са били изкоренени, милиони животи – спасени, а качеството на човешкия живот значително се подобри.

Ваксините имат особено голямо значение за профилактиката на болести и епидемии, които могат да застрашат живота на широки слоеве от населението, като по този начин допринесат за защитата на свещения дар на човешкия живот. Във връзка с това родителите носят отговорност за предотвратяването на болестите при децата и спасяването на техния живот, а ваксинирането на децата играе важна роля в защитата на техния живот и здраве.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

2019 11 18 0939На 21 ноември, Въведение Богородично, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит Софийска митрополия организира духовен концерт, посветен на празника, който е и Ден на православната християнска младеж и християнско семейство.

Концертът ще се проведе от 18 ч. в митрополитския катедрален храм „Св. Неделя“ в София.

Вход свободен!

Програма:

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

IMG 7683На 14 ноември в салона на Софийска митрополия беше представен сборникът Иконите разказват в ново издание, приспособено за незрящи. Това е първото по рода си църковно издание, насочено към християнската просвета на слепите хора. То е съвместен проект на Центъра за образователни инициативи „Двери“ и Западно- и Средноевропейска епархия, а излиза с благословението на Св. Синод на БПЦ. Сборникът е съставен на основата на албума Иконите разказват. 21 икони от Рилския манастир, който „Двери“ издаде преди няколко години с неоценимото съдействие на Рилската св. обител.

За изданието за незрящи бяха подбрани 12 икони: на Иисус Христос и св. Богородица, както и на 10 от най-важните църковни празници. С всеотдайната и професионална помощ на незрящи консултанти изображенията бяха адаптирани към потребностите на слепите, така че те да могат да се докоснат до богатия свят на православната иконопис.

4.9259259259259 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (54 Votes)

49065991573 38da81079a bПо време на посещението си в Белгия Вселенският патриарх Вартоломей се срещна с Брюкселския и Белгийски архиепископ на Руската православна църква – Московска патриаршия Симон. Руският йерарх участва в официалната вечеря, организирана в чест на патриарха и по повод 50-годишнината от основаването на Митрополията на Белгия (към Вселенска патриаршия). На следващия ден, 12 ноември, архиеп. Симон се срещна за втори път с Вселенския патриарх в катедралния храм „Св. Архангели“ на митрополията в Брюксел по собствена инициатива, за да засвидетелства своето уважение към него. Архиеп. Симон е споделил, че от началото на служението си в Брюксел през 1987 г. до наши дни има чудесно сътрудничество с митрополята на Вселенска патриаршия, включително и с настоящия митр. Атинагор (фламандец по произход, който приема дяконско ръкоположение с това име през 1989 г.).

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

maxresdefaultНа 19 и 20 ноември 2019 г. в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще се проведе международна научна конференция на тема „Зографската обител сред атонската монашеска общност: исторически път и място за служение на словото“, организирана от университета и манастира в рамките на споразумение между двете институции за проучване на книжовното богатство на обителта.

Зографският манастир в продължение на векове пази ценни извори за духовната, културната и икономическата история на атонските манастири, българите и Балканите, както и за техните връзки и взаимодействия в по-широк географски ареал. Целта на конференцията е да се обсъдят научни открития, направени при работа с ръкописи и документи, съхранявани в манастира, и да се очертаят перспективите за бъдещи подходи и съпоставителни проучвания. Ще бъдат представени проекти за издаване на ценни ръкописи и текстове от библиотеката на обителта.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

2019 11 15 1530Вчера след дълго боледуване в Прага е починал протойерей Пламен Василев Тодоров, духовно обгрижващ българската общност в чешката столица.

О. Пламен е основател на Българската църковна община „Св. Николай Мирликийски“ в Прага в началото на 90-те години на миналия век и е неин свещеник до края на живота си.

Роден е на 18 януари 1952 г. в Дупница. Завършва средното си образование в родния си град и Духовната академия „Св. Климент Охридски“ в София. Ръкоположен е за свещеник в Дупница.

През 1997 г., с благословението на блаженопочившия патриарх Максим и със съгласието на архиепископа на Словакия и Чешките земи Христофор, о. Пламен става клирик на Чешката православна църква. На няколко пъти той се опитва да създаде българска църковна община в Прага, дори многократно е канен на свещенически конференция на Западно- и Средноевропейската епархия, но ръководството на епархията ни не успява да уреди статут на тази община и начинанието на о. Пламен остава неосъществено.

4.9714285714286 1 1 1 1 1 Rating 4.97 (105 Votes)

GiannakakisИзтъкнат майстор на източноцърковното (византийско) пеене от Гърция ще украси богослужението за празника на столичния храм „Рождество Христово“ в кв. „Младост“. По покана на енорията специален гост на клира редом до българските псалти ще бъде г-н Фотис Янакакис – велик протопсалт на Константинополската архиепископия. Г-н Янакакис живее в Атина, но е родом от люлката на едногласната църковнопевческа традиция – старопрестолния Константинопол (Истанбул). Очаква се той да вземе участие с изкусното си пение по време на утринното богослужение на самия празник Рождество Христово (25 декември) и на втория ден – 26 декеври (Събор на Пресвета Богородица).

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (54 Votes)

DSC 0003На 13 ноември в Аукционна къща и Галерия „Енакор“ в София се състоя официално представяне на новоиздадената биографична книга за блаженопочиналия Великотърновски митрополит д-р Стефан (Стайков; 1907-1995 г.). Той е избран за митрополит на тази древна патриаршеска катедра през 1962 г. и я ръководи повече от три десетилетия.

Книгата е дело на църковния изследовател Борис Цацов, който е издал вече няколко книги за архиереите на Българската православна църква.

На събитието присъстваха Русенският митр. Наум, Тивериополски еп. Тихон, протосингелът на Софийската св. митрополия архим. Василий, други клирици и гости от столицата, Велико Търново, Пловдив и Варна. Сред присъстващите бяха акад. Иван Радев, проф. Жоржета Назърска, д-р Момчил Методиев, д-р Живко Лефтеров, проф. Пенка Радева, д-р Горан Благоев и др.

2 1 1 1 1 1 Rating 2.00 (35 Votes)

2019 11 13 1558На 18 ноември катедра „Практическо богословие“ при Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ съвместно с Университетско издателство организират изложба, озаглавена „По пътя на Етерия. Святост, богослужение, мисия“. Откриването на експозицията е от 10 ч. във фоайето на Богословския факултет на пл. „Св. Неделя“ №19. Автор на изложбата е доц. Екатерина Дамянова.

По-късно същия ден, от 11 ч., в конферентната зала №8 на факултета ще бъде представен сборникът Дневникът на Етерия. Peregrinatio ad Loca Sancta – Поклонение до Светите земи.

Съставител на изданието е доц. дякон Иван Иванов, преводач е гл. ас. И. Илиев.

В сборника са включени авторски текстове на доц. дякон И. Иванов, доц. К. Нушев, доц. Е. Дамянова, доц. А. Александров, Д. Шишиев. Редактор е гл. ас. Д. Димитров.

Изложбата и представянето на книгата са във връзка със св. Климентовите дни на СУ „Св. Климент Охридски“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

75553073 458306998126095 154790393714573312 nНа 9 и 10 ноември българската църковна община „Св. Йоан Рилски“ във Виена отбеляза своята 50-годишнина. На 10 май 1969 г. австрийската държава признава като юридическо лице българската православна църковна община във Виена, което става в съответствие с новоприетия тогава „Закон за православието“ в Австрия. Юбилеят на българската общност в австрийската столица уважи Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, като това беше първото посещение на български патриарх във Виена.

DSC03675Празничната Литургия в неделния ден беше оглавена от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний в съслужение с Тивериополски епископ Тихон, патриаршески викарий, Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Участие в богослужението взеха също архим. Атанасий, протосингел на Западно- и Средноевропейската митрополия, архим. Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, йером. Мелетий, зам.-ректор на семинарията, ставроф. ик. Иван Петкин, предстоятел на българския храм „Св. Йоан Рилски“ във Виена, ставроф. ик. Танчо Янчев, енорийски свещеник в храм „Св. Кирил и Методий“ в Будапеща, ик. Кирил Попов от столичния храм „Св. Неделя“, протодякон Иван Петков, дякон д-р Деян Коруноски, както и йером. проф. д-р Йохан Крамер, съмишленик на енорията и помощник в просветната ѝ дейност.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

2019 11 12 1404Днес в сградата на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, в зала 8, беше открита Международна научна конференция на тема: „Свидетелство, служение и богослужение на Църквата“. Тя ще продължи два дни. Събитието се провежда като част от Светоклиментовите дни на СУ „Св. Климент Охридски“ и част от проект по Фонд научни изследвания (№80-10-95 / 15.04.2019 г.) „Свидетелство, служение и богослужение на Църквата“ на катедра „Практическо богословие“ към Богословския факултет.

Конференцията е организирана около няколко главни направления: „Духовно-просветно и милосърдно служение на Църквата – традиции и съвременни проблеми“; „Военното свещенство – традиции и съвремие“; „Християнско изкуство и свидетелство на православната вяра“.

Програма: 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

Pokana Zografskata sveta obitel Universitetska bibliotekaНа 20 ноември от 14:30 ч. в централното фоайе на Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“ в София ще бъде открита изложбата „Зографската света обител – път през вековете“.

Изложбата представя факсимилета на едни от най-ценните ръкописи, намиращи се в Зографската св. обител: Евтимиев служебник; Грамота на Стефан III, дарител на Зографския манастир; Четириевангелие от средата на 14 в.; Служебен миней за м. септември от средата на 17 в. (между 1638 и 1642 г.); Радомиров псалтир от втора половина на 13 в. и др.

Гостуващата изложба може да бъде разгледана до 25 ноември, след което копията ще бъдат постоянни експонати в музея на Зографския манастир.

4.9487179487179 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (39 Votes)

fullsizeoutput 18dbВсеизвестно е, че през 2017 и 2018 г. станаха най-големите унищожителни и смъртоносни пожари в историята на северноамериканския щат Калифорния. Тази година също не ни се размина. Най-напред заплахата за гр. Санта Роза дойде от север, а после се повтори и от юг и то застрашително, защото огньовете бяха съпроводени от сухи силни ветрове и достигнаха само на 10 мили от града. 75 хиляди акра (един акър е около 4 декара) горяха и евакуацията беше в пълна сила. От димните завеси дори международното летище в Сан Франциско беше пред затваряне.

Клириците и миряните в българската църква „Успение Богородично“ в Санта Роза ме информираха загрижено почти всеки ден, защото на 9 и 10 ноември по предварителна програма митрополитът трябва да бъде там, за да ръкоположи двама млади кандидати за дякони – иподякон Тимотей Зимински и иподякон Матей Съндаал.

Наложи се продължително време хората да бъдат успокоявани и убеждавани, че св. Богородица като небесна покровителка на новата ни църква няма да допусне огньовете да влязат в Санта Роза и да се случи това, от което всички се опасявахме. Наистина 6 хиляди орнеборци са още на пост и отстраняват всяка нова заплаха, но ежедневието вече влезе в руслото си и ние в българската църква с небесната милост на майката Божия като Радост на всички скърбяши изпълнихме програмата – отпразнувахме двете огнени петдесетници недалеч от огнените стихии в Калифорния.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

2019 11 11 1040С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит на 14 ноември, четвъртък, от 18 ч. в залата на Софийска митрополия на ул. „Калоян“ № 7 ще се състои официално представяне на изданието Иконите разказват, предназначено за незрящи хора. Книгата излиза с благословението на Св. Синод на БПЦ.

Иконите разказват на брайлово писмо запознава незрящите хора с основните християнски празници, техния евангелски произход и значение, както и с иконографското им изобразяване. Уникалното издание дава възможност на слепите да добият представа за символиката на иконата и посланието, което тя носи чрез варианти на икони от Рилския манастир, специално адаптирани за незрящи.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

2019 11 10 2001В сайта ни вече е достъпен каталог с изданията на Двери (вижте тук). Те са публикувани през шестте години на съществуване на издателството. Книгите са разпределени в три категории: „Нашите издания“, „Учебни пособия“ и „Съвместни издания“.

Първата категория съдържа произведения на различни автори, подготвени за издаване от екипа на Двери. Някои от тях, като беседите на Лимасолския митр. Атанасий, още с излизането си се превърнаха в абсолютни бестселъри и претърпяха многократни преиздавания.

Учебните пособия от втората категория са дело на екипа на Двери. Финансирането им се осигурява от дарители, така че те да могат да достигат до учителите и учениците безплатно.

В третия раздел са включени издания, които са създадени в сътрудничество с различни митрополии на БПЦ.

Изданията са достъпни в книжарница „Български книжици“ в София и църковни магазини в столицата и страната.