Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

vladika atanasijeНа 4 март, привечер, почина бившият Захумско-Херцеговински епископ Атанасий (Йевтич), един от най-известните съвременни сръбски богослови. Той беше приет с усложнения от COVID-19 на 17 февруари в болницата в Требине. Там беше на кислородна терапия, но на 2 март здравословното му състояние се влоши. Той беше причастен със св. Христови тайни от еп. Йоаникий (Михович).

Еп. Атанасий (Йевтич) е роден през 1938 г. През 1958 г. завършва Белградската духовна семинария, като през същата година постъпва в Богословския факултет, но се налага да отбие военната си служба. През 1960 г. приема монашество в манастира „Пустиня“ във Валево. През 1963 г. завършва богословие. През следващата с благословението на тогавашния Сръбски патриарх Герман заминава да учи в Богословската академия на о-в Халки. Защитава докторат в Атинския университет на тема „Богословието на ап. Павел според св. Йоан Златоуст“. През 1968 г. започва да чете курса „Въведение в богословието и патрологията с аскетика“, както и „История на Църквата през византийския период“ в Православния институт „Св. Сергий“ в Париж. От 1973 г. започва работа в катедрата по Патрология в Богословския факултет в Белград, като през различни периоди е декан на факултета. Автор е на стотици научни трудове, от които основният е Патрология, преведени на много европейски езици. През 1991 г. е хиротонисан за Банатски епископ, а през следващата става Захумско-Херцеговински епископ. Заради войната в Босна и Херцеговина катедрата му се мести в Требине. През 1996 г. получава сериозна травма на шийните прешлени и подава молба за оттегляне на покой, като Архиерейският събор удовлетворява молбата му през 1999 г. През 2010 г. е назначен за местоблюстител на Рашко-Призренска и Косовско-Метохийска катедра, но не успява да изпълнява задълженията си и се оттегля след няколко месеца по здравословни причини.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (39 Votes)

45345354Доставките на ваксини за монасите и работниците на Света гора закъсняват, съобщава изданието „Вима ортодоксиас“. Според протокола за ваксиниране в Гърция монасите са сред приоритетната група, тъй като сред тях има много възрастни и с хронични заболявания, и трябваше да бъдат ваксинирани отдавна. Въпреки това ваксините за Света гора все още са в хладилниците в Атина, съобщава изданието. Това закъснение поставя в риск живота на най-възрастните обитатели на монашеската република.

4.8526315789474 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (95 Votes)

Καταγραφ3333ήМитрополитът на Илия Герман уволни двама служители на църковния старчески дом в Гастуни, тъй като отказали да се ваксинират срещу коронавируса без основателни причини. За това съобщи самият йерарх в местната преса, като се обоснова, че познава ценността на човешкия живот и го пази. Самият митр. Герман се е ваксинирал и с двете дози на ваксината в болницата на град Пиргос.

„Ваксинирането на служителите е необходимост. Вчера уволнихме двама служители на социалния дом към митрополията, от старческия дом „Св. Богородица“ в Гастуни. Уволнихме ги, защото макар че от здравната служба отидоха да ваксинират служителите, тези двамата казаха: „А ние няма да се ваксинираме“. Дадохме им петнадесет дена отпуск, за да отидат да се ваксинират или при лекар, или да предоставят документ от лекар, че ваксинирането им е противопоказано, но те бяха непоколебими. „Аз няма да го направя, каквото и да става“, ми казаха. За съжаление се наложи да ги освободя, за да не застрашават здравето на живеещите в дома възрастни и други работници“, заяви митрополитът.

4.7538461538462 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (65 Votes)

300Днес в храма „Христос Спасител“ се състоя заседание на църковния съд на Московска епархия, на което се разгледа апелацията на протодякон Андрей Кураев относно предишното решение на съда, според което отец Андрей подлежи на лишаване от свещен сан. Отец Андрей Кураев не присъства на предишните заседания, тъй като оспори липсата на конкретни обвинения към него, което на практика не му позволи да се защити.

След края на заседанието отец Андрей Кураев съобщи, че съдът „не е намерил основания“ за преразглеждане на присъдата. Ключовият въпрос към него е бил „Кой епископ Ви е благословил да критикувате Църквата? Вие сте дякон, а Апостолско правило 39 забранява на дякона да прави нещо без знанието на епископа“.

Отговорът на отец Андрей Кураев е бил: „Това правило говори единствено за имуществото на Църквата, а аз не се опитвам да се разпореждам с него (Ципин, който е главният експерт на патриаршията по църковно право, не оспори това)“. Както и следното: „Има епископи, които ме подкрепят, но това няма канонично значение, тъй като моят епископ е Московският патриарх и затова няма да обявявам имената им. А от патриарха, разбира се, нямам подобно благословение“.

4.7948717948718 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (39 Votes)

1805697598603f8bfb01350006330441 v4 big„Само за две седмици след избора си за предстоятел на Сръбската църква патриарх Порфирий предприе няколко действия, които излизат извън рамките на протокола“, пише сръбското издание Данас. Той облече медицински защитен костюм (скафандър), за да посети пациентите с коронавирус, емоционално изказа съболезнования на близките на починалия музикант и поет Георги Балашевич, поздрави тенисиста Новак Джокович и предостави помощ на семействата, чиито къщи бяха разрушени от земетресението в Хърватия, изпращайки посланието: „Разчитайте на нас“.

Последната проява е участието на патр. Порфирий в предаване на обществената телевизия на Сърбия, където изпрати поредица премерени послания по различни теми.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

2021 03 03 2219Негово Светейшество Българският патриарх Неофит отправи приветствие по повод националния празник на страната ни. То беше прочетено в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ от Мелнишки еп. Герасим, главен секретар на Св. Синод, след отслужването на трисагий за всички загинали на бойното поле за свободата на отечеството и благодарствен молебен.

В приветствието на Негово Светейшество се казва:

„С молитвен спомен и синовна благодарност и признателност към всички герои на българската свобода и тази година посрещаме Трети март – денят, поставил началото на най-новия свободен период от хилядолетната история на скъпото ни отечество. Ден на светла радост и заслужена гордост, на памет и молитва за всички, които в далечните дни на освободителната война отдадоха живота си за извоюването на българската свобода! В този светъл и празничен ден Православната ни църква отправя благодарствени молитви към Всеподателя за свободата и независимостта, в които пребъдваме и днес, и прошения за доброто и благопреуспяването на православния български род, за неговия държавен и църковен възход и още по-голямото обогатяване на неговата духовност и култура през вековете.

4.9259259259259 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (54 Votes)

Neofit of Vidin 1921Вече двадесет години Държавният архив във Видин събира и съхранява материали, свързани с Видинския митрополит Неофит, и популяризира делото му чрез възпоменателни събития и изложби на архивни документи, разкриващи неговата личност и забележителна дейност. За това разказва в специален видеоматериал, заснет от „Двери“, Светлана Кръстева, началник на Държавен архив – Видин.

Г-жа Кръстева описва как през 2015 г. е създаден личен архивен фонд на митр. Неофит благодарение на дарение, направено от Елисавета Жекова, правнучка на архиерея, който фонд продължава да се обогатява и сега.

През годините Държавен архив – Видин издирва и събира документални постъпления, снимки, книги, издания, свидетелстващи за живота и делата на приснопаметния Видински митрополит.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

timiou prodromouРумънският парламент гласува 960 000 евро годишна помощ за румънския скит „Св. Йоан Предтеча“ към Великата лавра на Света гора. Решението е взето с 258 гласа „за“ и 31 „против“. От 2007 г. досега румънският скит получаваше държавна помощ от 250 000 евро годишно, но от тази година сумата е увеличена почти четворно.

„Предвид историята на това място и значението му за румънския народ е необходимо румънската държава да предоставя редовна икономическа подкрепа за възстановяването и опазването на тези сгради“, заявяват в мотивацията си авторите на законпроекта. Те сравняват румънския скит с Парижката „Св. Богородица“, за чието поддържане френската държава отпускаше по четири милиона евро годишно, а след пожара сумата нарасна многократно.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (57 Votes)

1 D Popov OpeloДнес, 27 февруари, от 11 ч. в храма на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ беше отслужено опелото на г-н Димитър Василев Попов, библиотекар, учител и възпитател в това наше духовно училище в продължение на над три десетилетия: 1989-2021 г. (тук). Заедно със семейството му, да се простят, да се помолят за него и да го изпратят в последния му път дойдоха стотици негови приятели, колеги, ученици – както от София, така и от цялата страна. Опелото отслужиха архим. Василий, протосингел на Софийска митрополия, архим. Пахомий и йером. Мелетий, ректор и зам.-ректор на семинарията, архим. Серафим (Геновски), бивш ректор на СДСеминария (1994-1996 г.), архим. Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, ставрофорен иконом Тодор Хаджиев, протосингел на Плодивска митрополия, и десетки свещеници и монаси от София и страната.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (29 Votes)

boqn maga1На 10 февруари 2021 г. жителите на големия пристанищен град Бургас бяха неприятно изненадани от една страховита скулптура. На входа на Морската гара в Зоната за обществен достъп в Бургас гражданите и гостите на града бяха шокирани от стряскащата визия на човек с вериги и с две лица – човешко и вълче (при това свирепо озъбено), както и с масонски символи в основата. Това буквално взриви общественото мнение, последваха сериозни дискусии в общественото пространство. А паметникът наистина просто се „появи“ – без да е преминал изискваните по закона и по общинските правила процедури.

Близо четириметровата скулптура е на Боян Мага или Магьосника, смятан за един от създателите на богомилството. Автор на проекта е художникът Георги Андонов. Явно изненадан от негативния отзвук на скултурата му, сега той не иска да вземе отношение в дискусията и да се опита да защити своята идея, както правеше миналата година.

4.8227848101266 1 1 1 1 1 Rating 4.82 (79 Votes)

Съвременни старциНа българския книжен пазар излезе книгата Съвременни старци на Православието, издание на Русенска митрополия и фондация „Двери“, с финансовата подкрепа на Басарбовския манастир. Сборникът съдържа десетки разкази за единадесет съвременни подвижници от Света гора и други места в Гърция, споделени от техни духовни чеда – йерарси, богослови, монаси и монахини, миряни с различни професии.

Тези разкази свидетелстват за живота и духовния опит на преподобните Софроний (Сахаров), Паисий Светогорец, Порфирий Кавсокаливийски, Ефрем Катунакийски, Филотей Зервакос, Герасим от „Малката св. Анна“, Филарет Констамонитски, Яков (Цаликис), Гавриил Дионисийски, Амфилохий (Макрис) и Йосиф Исихаст.

Сред авторите се отличават имената на Верийски митр. Пантелеймон, Лимасолски митр. Атанасий, Навпактски митр. Йеротей (Влахос), игумените на светогорските манастири „Ватопед“, „Симонопетра“, „Св. Дионисий“, игуменът на манастира „Св. Давид“ на о-в Евбея архим. Гавриил, йеромонах Николай (Сахаров), монах Мойсей Светогорец и мн др.

4.7894736842105 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (19 Votes)

2021 02 23 12 15 26Вчера в сградата на Старозагорска митрополия митр. Киприан посрещна министъра на образованието и науката Красимир Вълчев. Архиереят запозна министъра с културно-просветната дейност в Старозагорска епархия и с работата на неделните училища в региона. Двамата обсъдиха възможности за дългосрочно партньорство и сътрудничество. Старозагорският владика подари на министър Вълчев Библия и просветни издания на митрополията за деца и възрастни.

На срещата си при епархийския архиерей г-н Вълчев беше придружаван от кмета Живко Тодоров и представители на общинската администрация.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (79 Votes)

D V PopovС огромна мъка и болка съобщаваме, че след тежко и мъчително боледуване в 5 ч. тази сутрин, 23 февруари, в Ковид-реанимацията на Александровска болница се е упокоил в Господа дългогодишният библиотекар, възпитател и учител в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ г-н Димитър Попов. Той беше хоспитализиран в тази болница преди месец, като от миналия понеделник беше и на изкуствено дишане, след заразяване с COVID-19, а и на хемодиализа. След призива за кръводаряване от вчера (тук) десетки хора, някои от които дори не го познаваха, дариха кръв за него, с надежда за добър развой на състоянието му и затова новината за неговото упокоение дойде по-скоро неочаквано за всички ни, потапяйки в скръб не само неговото семейство, но и всички негови колеги, приятели, учители, ученици, свещеници и монаси, на които той е преподавал през годините.

Димитър Василев Попов е роден на 28 август 1959 г. в София в семейство на преселници от Кукуш (днес Килкис в Северна Гърция). Средно образование завършва в София, в тогавашния техникум „Киров“ (днес Професионална гимназия по електротехника и автоматика), след което става студент в Духовната академия „Св. Климент Охридски“ в София, която завършва през 1986 г. През 1989 г. започва работа като библиотекар и възпитател в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, която тогава все още е в изгнание на гара Черепиш, Врачанско. През есента на 1994 г. беше преназначен като учител-възпитател в семинарията, какъвто остана до последно. Преподаваше дисциплините от философския цикъл, след като през втората половина на 90-те години завърши и второ висше образование – Философия.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)

σερ 16 1024x683Веднага след избирането си за предстоятел на Сръбската православна църква патриарх Порфирий разговаря по телефона с Вселенския патриарх Вартоломей и с Руския патриарх Кирил. Първо за разговор с патр. Вартоломей съобщиха гръцките медии, според които още в същия ден на избора двамата са разговаряли по телефона, като са провели „сърдечен братски разговор“.

„Още един брат се прибави към сонма на наследниците на светия отец Сава, архиепископ на Сърбия, който получи хиротония и честта на автокефалията от нашия предшественик Мануил в Никея. Днес пълнотата на Църквата на Сърбия празнува посрещането на своя каноничен закрилник и пастир“, се казва в поздравителното писмо на патр. Вартоломей до новия Сръбски патриарх. „Днес Ви приветстват радостта, отговорността, трудовете, борбите, Христовият подвиг за всяка душа на православните християни, намиращи се в границите на Вашата поместна църква“, се казва още в патриаршеското послание.

4.8736842105263 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (95 Votes)

153344787 3382187041882818 7337923426314125642 n 2Днес Русенският митрополит Наум излезе с изявление по повод провеждащата се национална ваксинационна кампания срещу COVID-19 и откриването на „зелени коридори“ за желаещите да се васкинират. Митрополитът заявява, че прави това обръщение заради архипастирския си дълг и загриженост към паството. В изявлението се казва:

„Всеки православен християнин, клирик или мирянин, е дарен от Бога със свободната си воля да избере дали да се ваксинира или не, съзнавайки обаче своята отговорност за опазване здравето на себе си и околните.

Всякакви внушения, пораждащи страх в хората и вменяващи им чувство за греховност и вероотстъпничество при евентуална ваксинация, са напълно несъстоятелни, манипулативни и лишени от здрав разум.

Желаещите да се ваксинират следва да се допитат преди всичко до своите лични лекари и компетентните медицински служби, дали да сторят това, а да не се доверяват на други странични източници.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]