Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

293218553 538994564625533 6759608234113414794 n 1024x444Инициативен комитет във Велико Търново се е заел със задачата да възроди паметта за св. Йоан Търновски – Трапезицки, един забравен и непознат за широката общественост светец, загинал на осемнадесетгодишна възраст за Христовата вяра. Инициативният комитет е председателстван от бившия преподавател по история във ВТУ Стоян Долапчиев, а членове са Димитринка Карамфилова, родственица на св. Йоан и автор на книга за рода му, богословът и иконописец д-р Пламен Събев от Регионалния исторически музей във Велико Търново, който е изписал две икони на светеца, както и Стефан Николов – журналист, писател и поет.

На 16 юли се навършват двеста години от мъченическата смърт на св. Йоан. По този повод с благословението на Великотърновския митрополит Григорий в катедралния храм във Велико Търново ще бъде извършено богослужение в памет на светеца. На 17 юли паметта му ще бъде почетена и в родния му град Омуртаг с църковна служба.

4.9259259259259 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (54 Votes)

125В изявление от 3 юли Белгородският митр. Йоан стана първият руски йерарх, който каза, че в Украйна се води война и призова кръвопролитието там да спре, а „мечовете да се превърнат в плугове“. Той направи това, след като отломки от украинска ракета, прихваната от руските сили, паднаха върху жилищен блок в Белгород и убиха трима души.

И по-конкретно митр. Йоан заяви:

„Тази нощ ракети на украинските въоръжени сили са поразили спящи жители на Белгород в жилищни райони. Сред загиналите са жители на Харковска област, дошли да се укрият от войната в мирния Белгород. Никой обаче не знае деня или часа, в който земният ни живот ще приключи, никой не знае как ще стане това (Мат. 24:36-39). Призоваваме към засилена молитва за упокоение на загиналите и за излекуване на ранените, както и за прекратяване на кръвопролитията, които се случват на украинска земя, но които днес достигнаха и до нашите домове. Време е, по думите на Свещеното Писание, „да превърнем мечовете в плугове“ (Ис. 2:4). Нека Господ спаси всички живи и дари мир на земята“.

До този момент, вече пет месеца след началото на войната, това е най-смелото изказване на руски йерарх, което придоби силна популярност и предизвика различни коментари. Ето и някои от тях:

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (71 Votes)

20220708 163907С благодарствен молебен завърши детският градски лагер, организиран от Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, проведен от 4 до 8 юли. Богослужението оглави Браницки епископ Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, на чиято територия се проведе лагерът, а в съслужение с владиката бяха отец Козма Поповски и дякон Слави Спасов. В семинарския храм в последния ден се събраха участниците в лагера – децата, техните учители – студентите от Богословския факултет под ръководството на гл. ас. д-р Полина Спирова, родители. Сред специалните гости на тържеството бяха Ваня Найденова, главен експерт по Религия в МОН, и доц. д-р Ивайло Найденов, декан на Богословския факултет на СУ.

1.7 1 1 1 1 1 Rating 1.70 (120 Votes)

3f61На свое заседание от 30 юни т. г. Св. Синод на Македонската православна църква прие становище, в което настоява при евроинтеграционния процес на страната да се защитят „македонските национални интереси, а спорните исторически въпроси да не бъдат част от преворната рамка“. Накрая се изразява надежда българските власти да дадат на „македонското малцинство в България право да упражнява основните си човешки права на реципрочна основа“.

Ето и целия текст на изявлението:

„Светият архиерейски синод на Македонската православна църква – Охридска архиепископия (МПЦ-ОА) на своето редовно заседание, проведено на 30 юни 2022 г., разгледа няколко въпроса и събития, свързани с текущия църковен живот, като прие годишния епархийски отчет както в родината, така и в диаспората, и проследи дейността на църковните възпитателно-просветни институции.

4.9538461538462 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (65 Votes)

IMG 20220703 115519В два последователни дни, 2 и 3 юли 2022 г., Българската православна църковна община „Св. Климент Охридски“ в гр. Мюнхен отбеляза тържествено своята 40-та годишнина.

За празника в баварската столица пристигнаха Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний заедно с йеродякон Вартоломей от Софийска митрополия, както и о. Кръстин Апостолов и о. Яков Щурм от БПЦО „Св. Кирил и Методий“ в Хамбург, о. Сергий от БПЦО „Св. Кирил и Методий“ в Щутгарт и о. Йордан Пашев от БПЦО „Св. Теодосий Търновски“ в Нюрнберг.

4.8974358974359 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (39 Votes)

klirosГръцкото правителство и църквата са на път да разрешат един от спорните въпроси помежду им – за броя на щатните места за православни клирици. Техният брой беше редуциран преди десет години и обвързан с броя на пенсионираните свещенослужители, както беше за всички държавни служители (на пет пенсионирани се назначава един). Това доведе до липса на клирици в по-малките населени места и неясен социален статут на клириците, които са над отпуснатата от държавата бройка (съответно без държавна заплата), и редица други проблеми. Сега Министерството на образованието и вероизповеданията внася законопроект за рационализиране на режима, при който свещениците се наемат и изпълняват задълженията си.

Промените не натоварват допълнително държавния бюджет и в същото време изваждат хиляди клирици от „правна безизходица“. С новия закон към вече съществуващите 6000 места се добавят още 2311 постоянни щатни длъжности, което съответства на действителния брой на свещенослужителите, служещи днес в Църквата на Гърция, а за Църквата на о-в Крит се добавят 955 щатни места за съответните свещенослужители. Това не означава, че ще има 2311 и 955 нови назначения на клирици, тъй като тези клирици вече съществуват и служат.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (45 Votes)

ДревоГлавният редактор на Православната енциклопедия „Древо“ Александър Иванов ще бъде съден по новия закон за „дискредитиране на руските въоръжени сили“, по който се репресират всички публично несъгласни с руската война в Украйна. Това става ясно от негово съобщение във форума на енциклопедията от 1 юли:

„Уважаеми участници в проекта „Древо“! Следващата седмица ще бъда изправен пред съда по член за дискредитиране на въоръжените сили на Руската федерация. Засега това е административно нарушение и глоба. Не се смятам за виновен и не съжалявам за нищо. Чуха ме и това е най-важното. Второто обвинение обаче ме заплашва с наказателно дело и затвор. Не съм готов за това, защото семейството ми е напълно зависимо от мене. Поради тази причина ще бъда принуден да изтрия изявлението си относно събитията в Украйна.

3.4736842105263 1 1 1 1 1 Rating 3.47 (19 Votes)

DSC 7009 640x426Черногорско-приморският митр. Йоаникий е в България по покана на Ловчанския митр. Гавриил, за да посети неговата епархия. Визитата е в отговор на участието на митр. Гавриил в интронизацията на митр. Йоаникий през 2021 г. в Черна гора. На 3 юли двамата отслужиха св. Литургия в новия катедрален храм на Ловеч „Св. Кирил и Методий“.

На своя гост митр. Гавриил подари архиерейските знаци – кръст и панагия. От своя страна митр. Йоаникий заяви: „Позволете ми още веднъж да Ви благодаря, че дойдохте на моята интронизация, която беше уникална във всяко отношение. Знаем, Ваше Високопреосвещенство, че Вие съчувствате на нашите трудности, с всички неприятности, през които преминаваме. Бяхме укрепени от Божията любов и благодат, Божията сила, но и от молитвите на всички православни за запазване на православната вяра в Черна гора. Светата православна вяра има най-силното оръжие. Това не са оръжия с огън и барут, тя воюва с истина, любов, смирение, търпение“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (49 Votes)

IMG 2783С водосвет, отслужено от Браницки епископ Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, и архим. Мелетий – зам.-ректор, започна детският градски лагер на територията на духовното училище. На откриването присъства и Ваня Найденова, главен експерт по Религия в МОН. В детския лагер взимат участие български и няколко украински деца. Той се организира от Богословския факултет на Софийския университет и в него участват преподаватели и студенти-стажанти, които се подготвят за учители по Религия. В словото си към участниците еп. Пахомий им пожела да прекарат весели и спокойни дни в лагера, но и да се постараят да научат някои важни за тях неща в специално подготвените занимания. Той изрази надежда и децата от Украйна да се почувстват добре приети сред българските си връстници и пожела Бог да даде скоро мир на родината им.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

loadВ рамките на един месец петима православни свещеници в Литва бяха лишени от сан. Това е близо една десета от броя на православните клирици в страната. Петимата свещеници публично осъждаха подкрепата на руското църковно ръководство и лично на патр. Кирил за войната в Украйна като „православно оправдана“. Те бяха тези, които застанаха зад предстоятеля на тази църква, Литовски митр. Инокентий, когато той осъди руската инвазия в Украйна. Впоследствие обаче срещу това негово изявление и хората, които го подкрепиха, се надигна протестна вълна от други местни и руски епископи и свещеници. Митр. Инокентий промени позицията си, а срещу сподвижниците му започна гонение.

Ето как сайтът на Православната църква в Литва разказва за лишените от сан „поради тежки канонични престъпления“ клирици:

„Виленски и Литовски митрополит Инокентий на 29 юни т. г. със свои укази лиши от свещенически сан бившите клирици Виталий Моцкус, Виталий Даупарас, Георги Ананиев и Владимир Селявко. Решенията за лишаване от презвитерството бяха взети от управляващия епископ въз основа на заключението на църковния съд на Виленска и Литовска епархия, който призна бившите клирици за виновни в извършване на канонични престъпления. Съдът разгледа делото на всеки от духовниците поотделно. Четири поредни заседания на църковния съд се проведоха на 29 юни в манастира „Свети Дух“ във Вилнюс. Според църковните разпоредби управляващият архиерей има пълната канонична власт да взема такива решения самостоятелно. Независимо от това митр. Инокентий предаде делото на църковния съд на епархията, за да избегне лични пристрастия и да осигури пълна обективност при разглеждането на случая. Съдът е съставен от духовници – както енорийски свещеници, така и ръкоположени монаси. Съдът проучи задълбочено делата и публичните изявления на духовниците, а в оценката им участваха и специалисти по канонично право. Бяха изслушани и редица свидетели, които се бяха заклели в Кръста и Евангелието.

4.7142857142857 1 1 1 1 1 Rating 4.71 (7 Votes)

239Правителството на Черна гора публикува работна версия на Основния договор между Сръбската православна църква и държавата Черна гора, чието подписване беше отлагано няколко пъти през последните години. Публикуваният документ е резултат от обсъждането му в двустранни групи – от властите на страната и Сръбската църква. В момента той съдържа 20 пункта.

В публикуваната версия се посочва, че държавата гарантира на Сръбската църква и нейните църковни юридически лица упражняването на правомощията им в съответствие с православното канонично право и Устава на СПЦ. Архиерейският събор на СПЦ има изключителни правомощия да избира архиепископи в Черна гора. Също така се гарантира неприкосновеността на собствеността върху манастири, храмове, сгради и постройки и други недвижими имоти и помещения, използвани от СПЦ в Черна гора.

Сръбската православна църква има право да създава религиозни образователни институции в Черна гора за средно и висше образование на духовници и религиозни дейци. „Зачитайки свободата на религията, държавата признава свободата на Църквата да изпълнява своята апостолска евангелска мисия, особено по отношение на богослужението, организацията, църковната администрация, образованието и религиозната проповед“, се казва в споразумението.

4.7894736842105 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (19 Votes)

pxhРимският папа Франциск изяви желание скоро да пътува до Русия и Украйна. Той потвърди това в интервю пред агенция „Ройтерс“, като заяви, че е възможно да посети Москва и Киев след пътуването си до Канада, планирано за периода 24-30 юли. „Първото нещо, което ще направя, е да отида в Русия и да се опитам да помогна по някакъв начин. Но ще се радвам да посетя и двете столици“.

Папата обясни също, че първото искане на Ватикана за пътуване до Москва е било отправено преди няколко месеца, но е било отхвърлено от руската страна. Според Франциск тогава не е бил подходящият момент, но сега нещата са променени. С Москва са били проведени допълнителни разговори за евентуална визита, „защото си помислих, че руският президент може да ми предостави дори само малък прозорец, за да послужа на каузата на мира…“, казва папата в 90-минутно интервю.

Според Франциск е осъществен контакт между държавния секретар на Ватикана, кард. Пиетро Паролин, и руския външен министър Сергей Лавров. Ако посещението се осъществи, това ще бъде първото пътуване на папа до Москва в историята. Във Ватикана обаче също така има опасения, че подобна визита може да бъде използвана от Кремъл като инструмент за пропаганда.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (19 Votes)

689 nТака беше пренесен от преславния град Търново и от Загорската земя в славния манастир, който се намира в Рилската пустиня, предостойният за похвала наш отец Йоан – наистина велико светило за целия свят, стена и основа на вярата, красота на пустинята и украшение на монашеството*

Рилската св. обител отбеляза празника Връщане на мощите на св. Йоан с всенощно бдение на 30 юни срещу 1 юли. След празниците Успение на св. Йоан Рилски на 18 август и Отчовден на 19 октомври това е третият празник на манастира, традиционно събиращ поклонници от страната и чужбина.

Бдението беше предстоявано (ръководено) от Константийски еп. Михаил при молитвеното участие на митрополитите Ловчански Гавриил и Неврокопски Серафим, Адрианополски еп. Евлогий, монаси от братството, архиерейския наместник на Кюстендилска духовна околия архим. Исаак, както и свещеници от различни епархии в страната. Почетни гости бяха Черногорско-Приморския митрополит Йоаникий,[1] свещеници от Сърбия (гр. Ниш) и Молдова.

Богослуженията бяха украсени от хор от псалти начело с д-р Андрей Касабов. По традиция и тази година на лявата певница участваше хор от църковни певци от Румъния. Това беше големият хор „Academic Choir Byzantion“ от гр. Яш с ръководител Адриан Сърбу.[2] В края на Великата вечерна се отслужи петохлебие, а по време на утринната еп. Михаил помаза всички с елей от кандилото над мощите на св. Йоан.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (49 Votes)

viber image 2022 06 25 08 48 31 926Манастирът в монтанското село Расово заедно с Германската св. обител „Св. Йоан Рилски“ край София се оказват тясно свързани с българския Зографски манастир „Св. Георги“ на Света гора. Заради близостта си до столицата Германският манастир се развива и привлича многобройни поклонници, докато този в с. Расово, общ. Медковец, постепенно запустява. Според запазен документ обителта в село Расово се свързва с делото на монах Михаил, който със собствени средства закупува земята и построява манастира в непосредствена близост до храма на селото.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (46 Votes)

2022 07 01 2357В деня, в който през 1469 г. в Рилския манастир са посрещнати мощите на св. Йоан Рилски, Българската телеграфна агенция започна нова рубрика, наречена „Православен календар“ (тук). За това съобщи вчера генералният директор на БТА Кирил Вълчев: „От утре БТА ще започне да публикува църковен календар, който ще бъде подготвян от един от най-големите специалисти в тази област – проф. Иван Желев, с помощта на нашия репортер и редактор – г-жа Димитрина Ветова. БТА носи отговорност, включително и по силата на Конституцията на България, която прогласява, че православието е нашата традиционна вяра, българите да познават не като някакви магии празниците от църковния календар, а наистина по един задълбочен, но и разбираем начин. Разбира се, ние ще продължим да представяме и всички останали празници на вероизповедания, различни от православието. Вярваме, че това ще бъде в помощ на всички медии. Тези материали ще бъдат публикувани свободно и очакваме да бъдат препубликувани с една-единствена молба към всички – да се позовават на БТА и особено да ценят авторството на проф. Желев и да не изопачават в търсене на съкращение или поясняване, защото рискът да сбъркат в тази сфера е голям“, каза генералният директор на агенцията.

Генералният директор Кирил Вълчев е съзнателен православен християнин и по негова инициатива се начена тази нова рубрика в обновената под ръководството му Българска телеграфна агенция. От 1 юли 2022 г. до 30 юни 2023 г. ще бъдат помествани всеки ден кратки материали, които представят чествания светец или светци, или пък празник. Целта е не толкова да се задоволяват търсенията на вярващите хора, колкото медиите, които ползват БТА като източник на новини и други материали, да намират точна и правилна информация.