Мобилно меню

4.7894736842105 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (95 Votes)

IMAGE 2023 06 26 152641Украинската държавна Комисия за етническата политика и свобода на съвестта оповести пет изисквания към УПЦ под ръководството на митр. Онуфрий, с които може да докаже, че действително е обявила независимост от Московска патриаршия и че вече не е „Руска православна църква в Украйна“, както често я наричаха много клирици на УПЦ преди руската инвазия.

Според комисията тези искания са формулирани и изпратени на УПЦ след специална среща за обсъждане на статута на тази църковна структура, но оттогава са минали няколко седмици, а те още не са изпълнени. Вместо това се разпространяват слухове за искания УПЦ „да се откаже от православието“, „да се обедини с католиците“ и други в този дух. Това дава основание на държавната комисия да направи публични разговорите с представителите на УПЦ и да оповести реалните искания на държавата към тях.

Според официалния документ, оповестяването на тези пет искания от страна на ресорната за религиозните дела служба става след „многобройни запитвания от духовници и представители на манастирски общности относно срещата, проведена между ръководството на държавната Комисия и членове на епископата на Украинската православна църква (в единство с Московска патриаршия; наричана по-нататък УПЦ). Представителите на духовенството и монашеските общности твърдят, че йерархията не ги е информирала за съдържанието на тази среща, което дава повод за множество спекулации по тази тема. В тази връзка Комисията съобщава, че такава среща наистина се е състояла.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

 MG 7246

В деня на св. първовърховни апостоли Петър и Павел Негово Светейшество Българският патриарх Неофит отправи обръщение по повод празника. В него той извежда като пример за вярващите служението на св. първопрестолни апостоли, избрани от Самия Христос за Негови проповедници. В обръщението си патриархът отбелязва, че апостолството е същността на Църквата, но и „неотменен дълг и белег за истинност: признак, който я отличава от всяко друго общество или организация и който прави възможно нейното ясно разпознаване и разграничаването ѝ сред всички останали вероизповедания и общности около нас“.

Негово Светейшество посочва особената роля на първовърховните апостоли Петър и Павел. „Петър, станал камъкът на вярата и на изповядването на Христос като „Синът на Живия Бог“ (Мат. 16:16), и Павел, „най-малкият от апостолите“ (1 Кор. 15:9), но извършил най-голямото – разпростирането на благата вест сред езическите народи, са два непоклатими стълба на Църквата и нейни същински фундаменти през всичките столетия на дългото ѝ странстване из света и историята“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (40 Votes)

1 2В Централното фоайе на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ беше открита документална изложба „120 години история в лица. Учители и ученици в Софийската духовна семинария“, съобщава сайтът на духовното училище. Експозицията може да бъде разгледана до 7 юли 2023 г.

Изложбата е част от празничната годишна програма на семинарията, свързана със сто и двадесетата годишнина от основаването на духовната школа.

Целта на експозицията е да бъде представена историята на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ като институция ‒ през личностите, които са оставили следи от своето обучение и преподавателска дейност в училището.

4.9540229885057 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (87 Votes)

356648201 233755149448984 9184954549035603252 nРуският свещеник о. Йоан Ковал от московския храм „Св. Андрей Първозвани“ в Люблино, който беше лишен от сан от Руския патриарх Кирил, беше възстановен в служение от Вселенския патриарх Вартоломей. О. Йоан беше наказан, защото в „Молитвата за Светата Рус“, изпратена за задължително четене във всички руски църкви, е заменил думата „победа“ с „мир“ (тук).

Той е подал жалба до Вселенска патриаршия, където днес Св. Синод е разгледал случая на руския свещеник и „установи, че причините, поради които той е наказан, не са църковни, а заради позицията му относно войната срещу Украйна“. Било е взето решение о. Йоан Ковал да премине на служение под омофора на Вселенска патриаршия.

Източник: Сайт на Вселенска патриаршия

4.9333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (60 Votes)

356629704 1014808496571369 8709378292211159493 nНа проведените днес избори за нов декан на Православния богословски факултет на Великотърновския университет „Св. Кирил и Методий“ на поста за първи път беше избрана жена. Това е проф. Магдалена Легкоступ.

При избора на декан бяха издигнати кандидатурите на проф. д-р Красимир Русев, преподавател в катедра „Църковни изкуства“, и проф. д-р Магдалена Легкоступ, преподавател в катедра „Историческо и практическо богословие“, изпълняваща през последните четири години длъжността заместник-декан на Православния богословски факултет по учебната дейност и акредитацията.

Кандидатите презентираха своите концепции за развитието на Православния богословски факултет, които бяха обсъждани предварително на предизборни срещи с академичния състав. При проведеното тайно гласуване за декан с убедително мнозинство беше избрана проф. Легкоступ. Тя прие деканския пост от доц. Евгений Николов, който пък беше избран за председател на Общото събрание на факултета.

2.1159420289855 1 1 1 1 1 Rating 2.12 (69 Votes)

2334149232 1cfb30cd15Днес на заседание на Факултетния съвет бяха избрани нови заместник-декани на Богословския факултет на СУ. Вотът се проведе две седмици след като на Общо събрание беше преизбран досегашният декан на учебното заведение доц. д-р Ивайло п. Иванов Найденов. Днес той е предложил за свои заместници проф. д-р Павел Павлов, негов заместник и в предишния му мандат, доц. д-р Светослав Риболов и доц. д-р Иво Янев. След това те са били избрани от Факултетния съвет.

Доц. Риболов ще отговаря за международната и издателската дейност на факултета, доц. Янев – за проектната и  научната  работа, както и за учебна дейност – ОКС „Бакалавър“. Проф. Павлов е служебно назначен помощник на декана в ресор магистри, докторанти и специализанти.

4.906432748538 1 1 1 1 1 Rating 4.91 (171 Votes)

730d0549579b37ae2bb50e6aa84b470fНа 26 юни Негово Светейшество Българският патриарх Неофит прие новия посланик на САЩ у нас Негово Превъзходителство Кенет Мертен. Приемът се състоя в сградата на Софийска митрополия. В нея взеха участие Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод, и Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, съобщават от Св. Синод.

Посланик Мертен изрази своята благодарност за възможността да се срещне и запознае с Негово Светейшество. Той сподели и първите си впечатления от България, като изтъкна междурелигиозния диалог и разбирателството между различните вероизповедания в България. По време на срещата беше обсъдена мисията на Българската православна църква в обединяването на българския народ, както и служението ѝ зад океана в лицето на митрополията на САЩ, Канада и Австралия и на митрополит Йосиф.

В края на срещата патр. Неофит пожела на посланика успешен мандат и ползотворна дейност у нас. От своя страна Негово Превъзходителство също изрази готовността си да работи в подкрепа на всички добри инициативи и сподели надеждата си такива срещи и разговори да има и в бъдеще.

4.7948717948718 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (78 Votes)

delegation ecumenical patriarchate georgia 32 750x375Делегация на Вселенската патриаршия, водена от митрополита на Бурса Йоаким, посети Сухуми, за да присъства на представянето на биографична книга за Вселенския патриарх Вартоломей. Книгата Вартоломей: апостол и визионер е дело на архидякона на Вселенската патриаршия д-р Йоан Хрисавгис. Тя е издание на Сухумския държавен университет и излиза по инициатива на неговия ректор Зураб Хонелидзе. Биографията беше представена в Националната библиотека на парламента на Грузия, в присъствието на многобройни гости. Сред тях бяха представители на дипломатическия корпус, членове на Св. Синод на Грузинската православна църква, свещеници, преподаватели и др.

4.9462068965517 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (725 Votes)

epifaniy 750x375В интервю за изданието Orthodox times Киевският митрополит Епифаний (Думенко), предстоятел на автокефалната Православна църква на Украйна (ПЦУ), коментира казуса с Киево-Печерската лавра и решението на правителството да прекрати договора за наем с Украинската православна църква (УПЦ), под ръководството на митр. Онуфрий. В момента този акт се оспорва от юристите на УПЦ и затова решението все още не е приведено в сила. Според митр. Епифаний съществува възможност проблемът да се реши без ексцесии, а всички монаси, които желаят да останат в лаврата, могат да го направят и занапред, но ако се присъединят към ПЦУ:

„Киево-Печерската лавра е важна съставна част от духовната идентичност на украинския народ. С подкрепата на бивши проруски политици Московската патриаршия узурпира Киево-Печерската лавра и я превърна в място, от което се разпространява идеологията на „руския свят“. Предстоятелят на манастира от Московска патриаршия, митр. Павел, се превърна в най-скандалния йерарх в Украйна през трите десетилетия на своето управление, безочливо игнорирайки общественото мнение. Известен е с любовта си към луксозния начин на живот и най-вече към автомобилите Мерцедес, неслучайно в медиите дори започнаха да го наричат ​​„Паша-мерцедеса“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

IKНа 24 юни се чества един от празниците през годината, посветени на св. Йоан Кръстител и Предтеча на Иисус Христос. Нарича се Еньовден (името Еньо е производно от „Йоан“ през „Яни“). На този ден той е роден. Според Евангелието според Лука това е станало шест месеца преди Рождество Христово. Неговите родители, свещ. Захария и Елисавета, дълго нямали деца и горещо се молели Бог да ги дари с рожба. Един ден архангел Гавриил известил на Захария, че молитвите им са чути и ще имат син, когото ще нарекат Йоан. Захария не можел да повярва. Затова му било казано, че ще онемее и няма да може да говори, докато обещаното от Бога не се сбъдне. Когато се родило детето, по еврейския обичай на осмия ден след раждането му то било наречено с името Йоан. Едва тогава Захария проговорил и благодарил на Бога. А на детето казал: „Ти ще вървиш пред лицето на Господа, за да приготвиш Неговите пътища и да дадеш на народа Му да познае спасението чрез прощаване на греховете им“. Когато Йоан пораснал, за известно време се уединил в пустинята и с пост и молитва се подготвил за служението си. Сетне започнал да проповядва покаяние и да кръщава хората в р. Йордан, в знак на очистване на греховете. Той свидетелствал на всички и за Иисус като идващия Спасител на света. А Христос го нарича „най-велик сред родените от жена“.

4.9814814814815 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (54 Votes)

3уи3412412Със свой храм се сдоби Българската православна църковна община „Св. Кирил и Методий“ в гр. Щутгарт, Германия. През последните шест години сънародниците ни използваха за своите богослужения църквата „Св. Бонифаций“, която им беше дадена под наем. На 20 юни Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний подписа с монс. Кристиан Хермес от диоцеза Ротенбург-Щутгарт на Римокатолическата църква договор за покупко-продажба на храма. Българската църковна община получи тази възможност заради доброто стопанисване на имота през годините  и благодарение на отличните отношения между нашата Западно- и Средноверопейска епархия и Римокатолическата църква.

Сделката беше осъществена на цена от 642 054 евро. Тя е многократно занижена заради ангажимента на Западно- и Средноевропейска епархия да запази сградата като храм и да го използва за богослужебни нужди. Имотът е на площ от 1265 м2, което включва храм, прицърковна къща и зала. Намира се в централната част на града.

4.7948717948718 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (39 Votes)

5711C1CE60C8F1EA288C13AAF9CC6980Негово Светейшество Българският патриарх Неофит стана почетен гражданин на гр. Бяла, обл. Русе. Отличието му се дава за неговия принос за развитието на града и общината в областта на социалния, културния и духовния живот, както и по повод 130-ата годишнина от обявяването на Бяла за град, съобщава сайтът на Българската патриаршия.

Почетният плакет беше връчен на патриарха в сградата на Софийска митрополия от кмета на Община Бяла Димитър Славов и председателя на общинския съвет Мариан Антонов.

Кметът на общината изрази своята благодарност към Негово Светейшество за съдействието, което е оказал за изграждането на храм „Св. Пантелеймон“ в града по времето, когато е бил Русенски митрополит. Идеята за построяване на църквата е с давност повече от двадесет и пет години. Благодарение на инициативата, подета от кмета на града, и учреденото през м. август 2016 г. сдружение „Св. Пантелеймон“ храмът беше построен и осветен на 27 юли 2018 г. от Русенски митрополит Наум.

Негово Светейшество благодари за оказаната чест и пожела на кмета на общината, както и на общинския съвет успех в начинанията и делата в полза на града и неговите жители.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

CO greece bgПроектът „Цветовете на Православието“ организира пореден международен фотографски конкурс. Тази година той е озаглавен „Цветовете на Православието. Гърция“, за да представи многообразието и красотата на Православието в южната ни съседка. Организаторите специално подчертават, че проектът не се отнася до Света гора – Атон.

Конкурсът се организира от „Апостолики дякония“, OrthPhoto.net и Издателския отдел на Полската православна църква.

Проектът, наречен „Цветовете на Православието“, се осъществява вече дванадесет години и всяка година е посветен на различна страна (Албания, България, Кипър, Финландия, Грузия, Полша, Русия, Румъния, Сърбия, Европа и Светите земи). Издадени са единадесет албума и са представени множество изложби в шестнадесет страни по света.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (76 Votes)

IMG 6ee14c9bd901bcd39da4a6f1295995d7 VЗапочва записването за участие в летните дейности за деца и младежи през 2023 г., които се организират в Духовно-просветен център „Св. архангел Михаил“, гр. Варна.

Вече двадесет години дейността на центъра има за цел да подкрепя и сближава хората от църковната общност, да приобщава търсещите към истините на православната вяра и към християнската култура. Много инициативи са насочени към децата и младите хора, за да могат чрез личен опит и преживяване да опознаят живота на Църквата и християнските ценности.

Всички дейности се провеждат с благословението на Варненски и Великопреславски митрополит Йоан и със съдействието на Община Варна. Проектите се финансират от Варненска и Великопреславска митрополия и Община Варна и са напълно безплатни за всички участници.

Записването за участие е от 15 до 29 юни или до попълване на свободните места. Записването става на място в Духовно-просветния център във Варна след предварително уточняване на срещата на телефон: 0892 614 691, или на електронен адрес: contact@arhangel.bg.

Тук са представени накратко предстоящите летни проекти в последователността, по която ще се провеждат:

1.9263157894737 1 1 1 1 1 Rating 1.93 (95 Votes)

Clipboard02Ръководството на БПЦ излезе с традиционно изявление по повод провеждането на гей парад в столицата. В него архиереите от Св. Синод настояват, че провеждането на подобни „непристойни събития“ нарушава морала и оказва вредно влияние върху младото поколение. Църквата винаги напомня, че се противопоставя и порицава парадирането с хомосексуалните взаимоотношения и извеждането им до норма на поведение.

От Св. Синод призовават отговорните институции „да сторят всичко по силите си за спирането на този акт на помрачение на ума и въвличането на най-малките и чисти по сърце в това събитие, проява на най-висша форма на разложение на нравствените и морални принципи в обществото ни“.