Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)
В разговор с вярващи хора от с. Хотанца, общ. Русе, Русенският митрополит Неофит е подчертал, че на всяко заседание на Св. Синод се обсъждат и вземат мерки за ходатайстване пред държавните институции да се въведе предметът Религия в българските училища. Архиереят е уточнил, че твърде много се спекулира с термина „светско” училище. Светско означава училище, в което се изучават науки за света, а не криворазбрано атеистическо образование.

Това е споделил митрополит Неофит в разговор с богомолци от русенското село Хотанца.

4.7777777777778 1 1 1 1 1 Rating 4.78 (18 Votes)
С благословението на Видинския митрополит Дометиан от 28 до 30 май се състоя екскурзия – поклонническо пътуване на деца от IV  клас на V-то СОУ „Иван Вазов” от Видин. Организирането на това пътуване беше благодарност от страна на видинския Катедрален храм „Св. вмчк Димитър Солунски” за многобройните участия на децата, заедно със своята класна ръководителка г-жа Надежда Цокова, с песни и рецитали в различни църковни тържества в града.

4.7391304347826 1 1 1 1 1 Rating 4.74 (23 Votes)
1_120.jpgКакто предположи коментатор на Двери.бг преди два дена, след депешата на нашето Външно министерство по въпроса за отнетата църква на българската общност в румънската столица Светият Синод се събира спешно на извънредно заседание, за да реши какви точно стъпки да предприеме за излизане от трудното положение, създадено от незаконните и противоречащи на добрата православна практика действия на румънския патриарх Даниил в качеството му на архиепископ на Букурещ. Това научихме от синоден член, пожелал анонимност. За заседанието е поканен да дойде и докладва българският свещеник в Румъния и представител на Българската патриаршия при Румънската патриаршия иконом Петър Пенчев Тотев.

Църковни източници изключват възможността румънската атака да е провокирана от неправилни действия от българска страна. През последните години наистина се развиваха много добре двустранните ни отношения с Румънската църква, твърдят те. Може само да се съжалява, че си отиде от този свят благият патриарх Теоктист, който хранеше наистина братски чувства към Н. Св. патриарх Максим и бащински обичаше нашия свещеник там. Архиереите ни също съжаляват, че досега не са предприети стъкпи за построяване на нова, наша си църква в Букурещ, за което многократно е настоявал ик. Тотев, включително и пред Дирекция "Вероизповедания" на МС.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)
1_4.jpgИзключително ценни архитектурни и преносими артефакти очаква да бъдат открити при разкопките на манастирския комплекс „Св. Петър и Павел" във В. Търново археологът проф. Николай Овчаров. От днес той и колегата му от Регионалния исторически музей д-р Хитко Вачев започнаха проучванията на комплекса, който е разположен в „Асеновата махала".

Разкопките са финансирани за втора поредна година от община В. Търново. Миналото лято археолозите работиха в църквата „Св. Йоан Рилски", която е част от комплекса, а през тази ще влязат и в двора на „Св. Петър и Павел", където досега не е имало разкопки.

Според проф. Овчаров е много вероятно освен основите на сградите, които окончателно са били сринати от земетресението в началото на ХХ век (1913 г. - б. р.), да бъдат открити и гробовете на последния български униатски патриарх Висарион от 1246 г., както и на 15 търновски митрополита от периода ХV-ХІХ век.

Историческите данни сочат, че тук е погребан и Цариградският патриарх Йеремия І, починал в Търново през 1541 г. след посещение във Влашко. Очаква се да бъдат намерени погребения на боляри, а дори и на царе от Втората българска държава.

Археологическите проучвания ще продължат два месеца. В разкопките освен археолозите ще участват и 30 работници.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)
1_3.jpgВолокаламският архиепископ Иларион Алфеев, председател на Отдела за външноцърковни връзки към Московска патриаршия, смята, че един от резултатите на съвременния междуправославен диалог може да стане възникването на нови поместни православни църкви. "Постепенната консолидация на православната диаспора според нас може в бъдеще да доведе до появата на нови поместни православни църкви", заяви той в интервю за "Интерфакс-Религия". Според него мнението, че православните общини са "съвършено разпокъсани", демонстрира "истинско непознаване на живота на диаспората". "За православния човек е свойствено да търси общение с единомишлените му православни и хората са способни да преодоляват големи разстояния, езикови бариери и други препятствия, за да се запознаят с един или друг православен свещеник или да посетят богослужение", каза архиеп. Иларион.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)
Днес Константийският епископ Антоний отслужи молебен за здравето и благоденствието на родопските деца в храм „Св. Висарион Смоленски”. В съслужие с архиререя бяха смолянските свещеници  Георги Атанасов, Иван Марински, Васил Маджаров и Запрян Шиков.

На молебена присъстваха деца и младежи от детските заведения и училищата в Смолян, както и възпитаници на домовете в селата Стойките и Широка лъка, доведени от Ротари клуб.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)
Икономическата криза в Латвия не доведе до съществени промени в предпочитанията на родителите относно бъдещата професионална реализация на децата им. В социологическо проучване, проведено от Swedbank, 61 % от анкетираните заявяват, че желаят децата им да станат частни предприемачи. Но най-стремително увеличаване е показал броят на родителите, които желаят децата им да станат свещеници - от 6 процента през изминалата година до 26% през настоящата. Сред най-популярните професии са също архитекти - 44%, банкери и финансисти - 34%, лекари - 31%, юристи - 30% (при 46% миналата година), пиар-специалисти -29%, дизайнери и модели - 27%.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)
1_2.jpgНеделното училище в Ловеч започна благотворителна инициатива за набиране на средства за летуване в Етрополския манастир на деца от Дома за деца, лишени от родителски грижи.

Инициативата е подкрепена от децата от Ресурсния център за подпомагане на интегрираното обучение и възпитание на деца и ученици със специални образователни потребности. Подкрепа ще окажат също и 6 ловешки училища, младежите от Защитеното жилище за деца с увреждания, Клуба на дейците на културата и Регионалната библиотека "Проф. Б. Цонев".

Специална изложба-базар с детски рисунки, картички и други предмети, изработени от децата на Ресурсния център и Неделното училище, ще бъде подредена в Клуба на дейците на културата. Там ще се организира и голям благотворителен концерт на 8 юни от 18.00 часа. В него ще участват деца на Ресурсния център, Неделното училище и училищата ОУ "Христо Никифоров", ОУ "Проф. Димитър Димов", ГЧЕ "Екзарх Йосиф І", средните училища "Св. Климент Охридски", "Тодор Кирков" и "Панайот Пипков".

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)
1_1.jpgНа 6 април, в Солун беше представено изданието "История на Православието" в осем тома с предговор от Вселенския патриарх Вартоломей. Презентацията се проведе в Солунския Византийски и християнски музей. Статиите са подготвени от 60 гръцки учени - историци, богослови, изкуствоведи, социолози, религиоведи от Солунския Аристотелев университет. Всеки том има 640 страници и е богато илюстриран. Разгледани са въпросите за устройството и живота на Църквата от основаването й до наши дни, учението й, вселенските събори, схизмата, литературата, монашеството, мисионерската дейност и т.н., организирани в отделни исторически периоди.

4.6923076923077 1 1 1 1 1 Rating 4.69 (13 Votes)
R_DSC04153.JPG
На 28 май, Св. Възнесение, Русенският митрополит Неофит отслужи архиерейска св. Литургия в русенския храм "Св. Възнесение", по повод храмовия му празник. На клира псалти бяха семинаристи от 4 курс на Софийската духовна семинария. Те бяха два дни на гости в Русенска епархия в рамките на ежегодната им екскурзия по църковните и исторически забележителности на страната ни. Те бяха водени от йером. Василий, възпитател в семинарията, който взе участие в богослужението.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)
DSC04226.JPGНа 29 май 2009 г. по покана на българския свещеник в Букурещ иконом Петър Тотев заминаха от Русенска митрополия за румънската столица свещеник Йоан Иванов и дякон Кирил Синев, възпитаници на Православния богословски факултет „Патриарх Юстиниан” към Букурещкия университет. Преминаването на р. Дунав този път не беше продиктувано от поредна покана за съвместно празнично богослужение с гостоприемни румънски духовници. Поводът беше предаването на един комплект ключове от българския храм в Букурещ, на енорийския дом и църковния инвентар на новия румънски предстоятел на храма, свещеник Габриел Григореску, чието въдворяване следваше да се извърши на другия ден, 30 май, от епископ Варсануфий Праховски.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)
По случай Международния ден на детето в понеделник от 10 часа Константийският епископ Антоний  ще отслужи молебен за здравето и благоденствието на родопските деца в храм „Св. Висарион Смоленски”, гр. Смолян. Ще участват деца и младежи от  детските заведения и училищата в града и деца от домовете в селата Стойките и Широка лъка, които "Ротари клуб" довежда всяка година в Смолян да празнуват заедно с децата от града.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)
В международния ден на детето – 1 юни - в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя” от 10 ч.  ще бъде отслужен молебен за здравето и напредъка в учението и християнските добродетели на българските деца. Родителите, които имат възможност, могат да заведат децата си в храма и на този ден да получат не само подаръци и празнични забавления, но и благословение от Църквата, призоваха от Софийска митрополия.  

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (5 Votes)
На 30 май архимандрит Григорий, протосингел на Софийска митрополия, освети новопостроения параклис „Св. Дух” в столичния квартал Ботунец. В освещаването взе  участие и енорийският свещеник на Ботунец о. Серафим. По традиция хората от квартала отбелязват особено тържествено празника на Св. Дух и раздават курбан за здраве. Идеята за по-ранното освещаване е хората да имат за празника вече осветен параклис. 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)
Лутайки се в злободневието, в забързаността да запазим насъщния си хляб, ние оставяме на заден план грижата за морала и духовния напредък на нашата младеж. Затова и настоящият семинар ще бъде много полезен. Когато човешката душа е добродетелна, когато е възпитана в съзнание за дълг и отговорност към нашето общество и Църквата, тогава успехите ще бъдат много по-големи. Така започна обръщението си към учителите от Смолянско, участници в семинара „Да преподаваме ненасилие”, Константийският епископ Антоний. Той допълни, че ако в семейството, обществото, на работното място междуличностните отношения не са на ниво, агресията се предава на нашите близки, за жалост на подрастващото поколение, което е крехко. Надявам се всички тук да обединим усилията си за изкореняване на насилието поне отчасти, заключи епископът.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]