Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (49 Votes)

ТриодБратството на Зографската св. обител съобщава, че излезе от печат трето, луксозно издание на Псалтикийния Триод на Манасий Поптодоров. То отговаря на нуждите на много църковни певци и на множество храмове, а и изобщо на всички интересуващи се от източното цър­ковно пение. Принасяйки своя скромен труд, м. Климент, брат на Зографската св. обител, съставител на псалтикийния сборник, се надява да допринесе за Божията възхвала от църковната певница.

В Псалтикийния Триод, който вече може да се намери в църковните книжарници, са включени всички песнопения (самогласни стихири, слави, отпустителни тропари и кондаци) от Великия пост и Страстната седмица, а също така и покайните и мъче­нични стихири за всеки глас, които се пеят в петъчните и недел­ни дни на Великия пост. Като допълнение, изданието съдържа и велико­постните песно­пения от вечернята, от великото повечерие и от часо­вете, които досега неесте­стве­но бяха включени като съставна част от Псалтикийната Утреня на Манасий Поптодоров.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (27 Votes)

amerikanos ypex maik pompeo1Държавният секретар на САЩ Майк Помпео посъветва правителството на Черна гора да започне открит диалог със Сръбската православна църква в тази държава относно закона за религиозните свободи, чието скорошно приемане предизвика силни реакции и неодобрение в СПЦ. Той направи това в отговор на писмо на архиеп. Елпидофор (Гръцка архиепископия към Вселенска патриаршия в САЩ), в което той го запознава с проблема в страната.

„Насърчаваме правителството на Черна гора да започне открит и прозрачен диалог със Сръбската православна църква относно Закона за религиозната свобода и неговото прилагане. Всички усилия за установяване на валидността на исканията за собственост трябва изцяло да са в съответствие с черногорското законодателство и Европейската конвенция за правата на човека“, пише Помпео в писмо до архиеп. Елпидофор, председател на Събранието на каноничните православни епархии в Ню Йорк.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (76 Votes)

jerpatr ecpatrВ навечерието на църковната среща в Аман Вселенският патриарх Вартоломей изпрати писмо до Йерусалимския патриарх Теофил, в което обяснява защо неговата инициатива не допринася за решаването на проблемите. Гръцките медии публикуваха писмото, а в руските то бе представено откъслечно като „призив на Константинополския патриарх да не се поддържат връзки с никоя църква, имаща отношения с Руската федерация“.

Публикуваме текста на писмото, в което патр. Вартоломей изразява своето разбиране за начина на обсъждане на спорните въпроси в Православната църква. Накрая той заявява готовността си да обсъди всеки проблем, възникнал с тази инициатива.

„... Очевидно е, макар и да не се заявява и в двете Ви писма, както Вашето (не по своя инициатива) намерение за свикването на едно по възможност всеправославно съвещание в Аман, Йордания, така и неговата цел, въпреки всички усилия то да се представи с уж по-широк дневен ред. Освен неговата неподкрепена исторически и канонично незасвидетелствана рамка, далеч от евхаристийната отправна точка на едно подобно начинание, напълно проблематично е, както беше вече отбелязано, задвижването на този процес без елементарното проучване на цената и ползите от него за Тялото на Едната, света, вселенска и апостолска Църква.

2 1 1 1 1 1 Rating 2.00 (27 Votes)

montКиевският митр. Онуфрий (УПЦ-МП) пристигна на 27 февруари в Черна гора, за да „подкрепи молитвено“ привържениците на Сръбската патриаршия в страната, които вече близо месец организират протести срещу новия закон за църковното имущество.

Митр. Онуфрий осъществи визитата си веднага след края на църковната среща в Аман, където бе отправен призив към властите в Черна гора да уважават правото на собственост на всички граждани, в това число и на Православната църква. На тази среща присъства и Черногорският митр. Амфилохий (Радович), който ръководи епархията на Сръбската патриаршия в Черна гора.

Двамата йерарси оглавиха протестното шествие след вечерната служба в храма „Възкресение Христово“ в Подгорица, в което се включиха няколко десетки хиляди души.

Обръщайки се към многохилядното множество, митр. Амфилохий заяви:

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

safe imageДнес Гръцката православна църква разпространи обръщение относно разпространението на коронавируса и профилактиката на болестта. В изявлението се казва:

„Св. Синод на Гръцката църква известява, че днес сутринта премиерът на Гърция г-н Киряк Мицотакис разговаря по телефона с Блаженейшия архиепископ на Атина и цяла Гърция Йероним, търсейки съдействието на Църквата за предотвратяване на разпространението на новия коронавирус (2019-nCov), като се обърне с разяснения към вярващия народ.

Негово Блаженство отбеляза в отговор, че Гръцката църква както винаги ще подкрепи гръцката държава и ще помага с всички сили и средства за решаването на всеки проблем на гръцкия народ. 

В тази връзка Св. Синод със свое обръщение, което вече е изпратено до митрополиите на Гръцката църква, отбелязва приноса на Църквата в усилията за профилактиката на болестта, която причинява новият коронавирус, искайки следното:

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

2020 02 28 1726Днес в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ беше отслужен благодарствен молебен по случай 150-годишнината от обявяването на Българската екзархия. На днешния ден, 28 февруари, преди точно 150 години в българската църква „Св. Стефан“ край Златния рог е прочетен султанският указ-ферман за учредяването на самостойна Българска православна църква с диоцез, обхващащ всички области, където живее българско население: цяла Добруджа и Мизия (днешна Северна България), цяла Тракия и цяла Македония. Това е началото на новата история на Православието сред българския народ – хиляда години след учредяването на Българската църква на 4 март 870 г., близо 500 години след унищожаването на Търновската патриаршия и около 100 г. след насилственото закриване на автономната Българска (Охридска) архиепископия.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (40 Votes)

origНегово Светейшество Българският патриарх Неофит получи днес в дар мощите на двама светци – Климент, папа Римски, и мъченик Потит. Това стана на официална церемония в сградата на Софийска митрополия. Мощите са дар от папа Франциск и бяха донесени и предадени от апостолическия нунций монсеньор Анселмо Гуидо Пекорари.

На срещата от страна на БПЦ присъстваха още: Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архим. Василий, протосингел на Софийска епархия, о. Ангел Ангелов, духовен надзорник на епархията, и доц. дяк. Иван Иванов от Богословския факултет на СУ, който беше и преводач по време на разговорите.

Патр. Неофит благодари за ценния дар. „Голяма благодат е за нашата църква, като пазителка и продължителка на делото на светите братя Кирил и Методий и техните свети ученици, да получим и частица от светите мощи на всепочитания Климент, папа Римски, основател на Сердикийската църква и неин първи епископ, които са духовен мост между Българската църква и Римската църква, и чието голямо духовно и благодатно действие вече векове наред съгрява сърцата на българския и италианския народи“, каза Негово Светейшество.

4.3157894736842 1 1 1 1 1 Rating 4.32 (76 Votes)

adelfiki sinaxi 1По инициатива на Йерусалимския патриарх Теофил ΙΙΙ от ноември 2019 г. днес в гр. Аман, столицата на Йордания, се състоя братска семейна среща на предстоятели и представители от различни православни църкви. Цел на срещата беше възобновяването на диалога и насърчаването на братското единство в Православието.

След края на срещата предстоятелите и представителите издадоха следното комюнике:

„На 26 февруари в Аман, Йордания, се проведе среща на предстоятелите и представителите на поместни православни църкви с главна цел единството и помирението в св. Православие. Участващите изразиха своето разбиране към тревогата на Йерусалимския патриарх от опасността от схизма в нашето православно общение (Orthodox Communion).

4.4090909090909 1 1 1 1 1 Rating 4.41 (22 Votes)

49587847708 c344460342 cНа 26 февруари в столичния квартал „Надежда-3“ беше положен основният камък на първия храм у нас, посветен на св. Серафим Софийски Чудотворец. Софийският викарий, Белоградчишки еп. Поликарп, направи първата копка на храма в деня, когато се отбелязват 70 години от успението на владика Серафим, както е известен руският архиепископ сред българските християни. Новият храм се намира на ул. „Бели Дунав“, а за негов предстоятел е определен прот. Христо Димитров от храм „Свети Дух“ в кв. „Надежда“.

В богослужението участваха също архим. Василий, протосингел на Софийска митрополия и много столични свещеници, между които ставроф. ик. Ангел Ангелов, ик. Кирил Попов, прот. Стилиян Табаков, прот. Методий Корчев и др. В словото си еп. Поликарп разказа защо св. Серафим е известен сред своите съвременници като „архиерея на любовта“ и пожела храмът да бъде завършен бързо, така че християните да имат още една светиня, която да ги обединява, и в най-скоро време вярващите да се съберат за отслужването на първата св. Литургия в новия храм.

4.9493670886076 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (79 Votes)

2020 02 26 11 37 321Днес в столицата на Йордания се провежда срещата на предстоятелите, свикана от Йерусалимския патр. Теофил. В нея участват също и Московският и на цяла Русия патр. Кирил, който е нейният инициатор, Сръбският Ириней и предстоятелят на Църквата на Чешките земи и Словакия Ростислав. Румънската и Полската църкви участват със свои митрополити.

Макар че върху разговорите на срещата е наложено медийно затъмнение, а присъстващите журналисти очакват комюникето в края на работния ден, в някои руски медии се публикуват коментари на присъстващите йерарси. Най-голям интерес представлява реакцията на Волоколамския митр. Иларион (Алфеев), както и на Киевския Онуфрий (УПЦ-МП) и Чешко-Словашкия митр. Ростислав.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (33 Votes)

Ev Voulgaris Banner 2020 1На 17 февруари за втора поредна година Институтът „Св. Максим Грек“ с подкрепата на Ватопедския манастир обяви прием за чуждестранни стипендианти по Програмата за православен духовен живот и богословие „Евгений Вулгарис“ за учебната 2020-2021 г.

Програмата „Евгений Вулгарис“ е предназначена за православни богослови (на възраст до 40 г.), които трябва да имат докторска степен или да са докторанти. Продължителността на обучението е една година (1 октомври – 30 септември). То се провежда на гръцки език.

Необходими условия за кандидатстване: Кандидатите трябва да имат добри познания по новогръцки език, както и по старогръцки и английски език; високо равнище на богословски знания и академични качества; достатъчни познания за „Microsoft Office“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

Sultans Ferman for the establishment of a Bulgarian Exarchate 1Националната библиотека „Св. Кирил и Методий“ ще отбележи деня на основаването на Българската екзархия, 27 февруари, с тържество и специална изложба. Тържеството ще проведе от 11 до 13 ч., а подготвената за този случай изложба ще може да бъде разгледана до средата на месец март в централното фоайе на библиотеката.

В експозицията е включен снимков и графичен материал от колекциите на отделите „Български исторически архив“ и „Специални колекции“. Това са портретите на изтъкнати църковни дейци, свързани с началните години от съществуването на Екзархията: на първия екзарх Антим, на  екзарх Йосиф, Иларион Макариополски и др. Сред тях особено ценни са литографията на екзарх Антим I от художника Хенрих Дембицки, литографията „Паметник на Българската църква“ от Николай Павлович, изработена в годината на провъзгласяването на първия български екзарх, карта на България, очертаваща границите на българските области, утвърдени със султански ферман от 19 февруари 1870 г. на основание на Българската екзархия и др.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (54 Votes)

detЦърковната среща в Аман, свикана от Йерусалимския патриарх Теофил, ще премине при закрити врати. Това съобщи Питър Уелби от Института за глобална промяна „Тони Блеър“ (син на Джъстин Уелби, сегашния Кентърбърийски архиепископ и ръководител на Англиканската църква; Питър Уелби е учил в Египет и е специалист по Близкия Изток, бел. ред.), който отговаря за връзките с медиите от страна на организаторите. Той заяви, че срещата ще бъде „закрита“, без информация за медиите за нейното протичане, с изключение на комюнике, което най-вероятно ще бъде публикувано след нейния край.

Срещата в столицата на Йордания беше замислена като „братско събрание“ на предстоятелите на поместните православни църкви. Идеята за нея се роди в Москва в края на миналата година. На поканата на Йерусалимския патриарх се отзоваха трима предстоятели: Московският патриарх Кирил, Сръбският Ириней и архиеп. Ростислав, предстоятел на църквата на Чешките земи и Словакия. Още две църкви изпратиха свои представители – Румънската патриаршия и Полската църква.

4.8974358974359 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (39 Votes)

42Премиерът на Черна гора Душко Маркович обвини Черногорско-Приморската митрополия на Сръбската патриаршия, че не плаща законните данъци и посъветва президента на Сърбия Александър Вучич да не се намесва в ситуацията, съобщава „РИА Новости“.

Директорът на данъчната служба на Черна гора Миомир Мугоша заяви, че според данъчните служби Черногорската митрополия дължи на държавата над един милион евро, но службата му разполага с документи за дължими 340 хиляди евро. Данъчните настояват Сръбската патриаршия да изплати своите задължения, като в противен случай ще пристъпят към изземване на собственост.

В отговор сръбският президентът заяви, че Белград ще помогне на Сръбската православна църква в Черна гора в ситуацията с данъците, „ако това се наложи“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

158156789827904За трета поредна година ще се проведе Международен културен форум „Велики Преслав – история на цял един народ“, организиран от община Велики Преслав и утвърден от Министерство на образованието и науката. Форумът е включен в националния календар за изяви по интереси на децата и учениците за учебната 2019-2020 г.

През април 2018 г. беше първото издание на конкурса, в който взеха участие ученици от деветнадесет области с повече от триста творби. От 2019 г. форумът прерасна в международен, тъй като участваха и ученици от българските училища по света и от небългарски училища в България и чужбина.