Мобилно меню

4.9259259259259 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (54 Votes)

54b3На 7 юли в Свердловския областен съд ще започне първото административно дело срещу схиигумен Сергий (Романов), клирик на Екатеринбургска епархия на РПЦ. Той е обвинен по член за „Разпространение в интернет на недостоверна обществено значима информация под вид на достоверни съобщения, създаваща заплаха от причиняване на вреда за живота или здравето на гражданите“. Повод е негово видеообръщение, в което той твърди, че пандемията е създадена с цел да се „чипира“ населението.

Духовникът е популярен с радикалните си религиозни възгледи и множество последователи от висшето общество в Русия. В разгара на пандемията той беше поставен под запрещение заради проклятия, изричани от амвона, срещу църковното ръководство, което ограничи достъпа на миряни до богослуженията.

Схиигумен Сергий влезе в конфликт с игуменията на обгрижвания от него Среднеуралски женски манастир, която поиска от него разрешение да изследва за COVID-19 няколко сестри от обителта, в която живеят близо петстотин души. След забраната на духовника игуменията и още няколко сестри напускат манастира, а схиигумен Сергий със свои привърженици взема манастира под свой контрол. Но според изявления на епархийската канцелария манастирът се води в законово отношение като имот на Екатеринбургската епархия.

4.8875 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (80 Votes)

92 oВ деня на Всички български светци в столичния храм „Рождество Христово“ бяха връчени дипломи („птихия“) на дванадесет ученици от школата по източноцърковно пеене на Никола Антонов. Дипломите се издават от Школата по църковна музика към Атинската архиепископия, ръководена от протопсалт Григорий Дараваноглу. Те бяха връчени от Белоградчишки епископ Поликарп, който оглави празничното богослужение в храма.

Изпитът се проведе предишния ден в присъствието на Григорий Дараваноглу, като включваше писмен проект, отговаряне на теоретични въпроси и изпяване на репертоар с определено ниво на трудност на църковнославянски и гръцки език. Всички участници, които бяха от София, Варна, Бургас и Казанлък, се представиха отлично. След изпита псалтите посетиха Германския манастир „Св. Йоан Рилски“, където участваха в празничната вечерня.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

2112194128Обединените евангелски църкви в България са изпратили молба до здравния министър в страната, в която благодарят за мерките, предприети от държавата за ограничаване на разпространението на коронавирусната инфекция сред тяхната религиозна общност, но в същото време изразяват тревога от представянето на тази ситуация в медиите. Според тях се изнасят лични данни с висока чувствителност, слага се акцент върху религиозната принадлежност на заболелите, което противоречи на указанията на Световната здравна организация. Няма медийно отразяване на заболелите сред православните, римокатолиците, мюсюлманите у нас, докато изобилстват материали за заболели пастори и участници в евангелистки събрания, като се изнася и лична информация, пишат българските протестанти.

4.5402298850575 1 1 1 1 1 Rating 4.54 (87 Votes)

vlcsnap 2018 10 27 14h12m39s959 323503 810x0Повече от шестдесет души досега са подписали отвореното писмо до генералния директор на БНТ Емил Кошлуков в защита на предаването „Вяра и общество“ и неговия водещ Горан Благоев. Сред подписалите го са свещеници, университетски преподаватели, филолози, юристи, богослови, общественици и др. Копие от писмото е изпратено до СЕМ и медиите. В него се посочва, че „Вяра и общество“ е „единственият свободен формат за дискусия по въпросите на вярата, духовността и религията в национален ефир“. Авторите на писмото посочват, че спирането на летните издания на предаването са били предшествани от други мерки от страна на ръководството на телевизията – преместването на формата в по-ранен час, ограничаване на живите предавания и възможността за задаване на въпроси в реално време, които могат да се приемат като знаци за сваляне от ефир.

В писмото се казва, че в една съвременна демократична държава като Република България е недопустимо да бъде спирано предававне, в което се дискутират важни за църковното общество въпроси.

4.8974358974359 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (39 Votes)

Screenshot 2020 06 19 Φωτογραφίες Σβορώνος Εικόνες Σβορώνος Zoover 2 2Българската православна църковна община в Солун организира Лятно псалтикийно училище за деца (момичета и момчета) от 7 до 16 години, което ще се проведе в предградието „Зворонос“, гр. Катерини, от 25 юли до 2 август 2020 г. По време на школата децата ще усвоят първите стъпки в клиросната (богослужебна) практика.

Певческото училище се организира съвместно с Китроска св. митрополия (седалище в гр. Катерини) и с помощта на катедра „Музикална наука и изкуство“ към университета „Македония“ в Солун.

Църковният пансион, където ще се проведе лагер-школата, отговаря на всички необходими условия за такъв тип дейност и има учебен корпус, спален корпус, трапезария. Храмът към комплекса не функционира като енорийски и така службите ще бъдат провеждани в удобно за участниците време.

В програмата са включени екскурзии до манастирите на планината Олимп и Солун.

Цената на участник е 200 евро и включва нощувките, храната, учебните занятия, двете екскурзии, осигурена вода и напитка на плажа.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (45 Votes)

 lg04qbНа 14 юни Московският патриарх Кирил освети новия главен военен храм „Възкресение Христово“, след като няколко пъти освещаването му беше отлагано. Първоначално това трябваше да се случи през май, но беше отложено заради епидемията от коронавирус. Водеща новина обаче стана отсъствието на руския президент Владимир Путин, който е главнокомандващ на руската армия. Присъстваха военният министър Сергей Шойгу, офицери и войници.

Отсъствието на президента беше тълкувано като знак за неодобрение към висшето църковно ръководство и обществените критики към естетиката на новия храм. През последните месеци в обществото се водеше активна полемика за основните символи и изображения в църквата, между които присъстват комунистически символи, изображения на съветски лидери, виновни за гоненията срещу Църквата и др. Полемика предизвикаха и сцените със съвременни политически фигури, между които и Путин, прославящи анексията на Крим.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (36 Votes)

504На 18 юни на 65-годишна възраст почина от COVID-19 монахиня Теодора (Лапковская), дългогодишен водещ сътрудник на Отдела за външноцърковни отношения към Московска патриаршия (ОВЦО). За нейната смърт съобщи прот. Николай Балашов, зам.-председател на отдела. „Нека Господ приеме добрите ѝ дела и грижата ѝ за старците, както и всичко, с което тя се потруди за благото на Църквата като плод от нейните ръце, дарувайки ѝ мир и упокоение на душата ѝ. Вечна памет!“, написа той.

Монахиня Теодора започва църковното си служение още през 80-те години като мирянка в Издателския съвет на Руската православна църква, когато той се ръководи от Волоколамски митр. Питирим. След това започва работа във външния отдел на МП, където е водещ сътрудник в секретариата по задграничните учреждения на РПЦ. „Тя беше ангажирана с живота на другите хора и беше проницателен човек, можеше да даде разсъдителен и мъдър съвет, благодарение на което с нея охотно общуваха много изтъкнати църковни дейци“, каза още прот. Николай Балашов. „Това е загуба, за която ще скърбят мнозина в нашата църква. Който я познаваше, няма да я забрави“.

4.6705882352941 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (85 Votes)

2020 06 17 1808Преди няколко дни водещият на предаването „Вяра и общество“ Горан Благоев съобщи във ФБ, че са спрени летните издания на предаването по БНТ и вероятно се подготвя свалянето му от екран през есента. Според него причина за това е последното предаване преди летния сезон, в което главна тема е финансовата помощ от държавата за БПЦ.

Първата реакция на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков беше да отрече това.

Съвсем неочаквано светлина върху ситуацията хвърли Ловчанският митрополит Гавриил, който в изявление в синодния сайт съобщи, че на 11 юни се е провела среща между Емил Кошлуков и синодни митрополити. Тя била поискана от генералния директор на БНТ и се провела в Синодната палата. Също така от изявлението стана ясно, че основна тема на срещата е било последното предаване на „Вяра и общество“ преди лятната ваканция, определено от генералния директор като „скандално“.

По информация на Двери на срещата е била обсъждана идеята да се промени концепцията на предаването и то вече да няма дискусионен и публицистичен характер, а само „катехизаторски“.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (54 Votes)

kniga.otecivanАрхим. Йоан (Димитров), известен повече като о. Иван – създател на приютите в с. Нови хан и след това в с. Якимово, Ломско, издаде книга, в която разказва за своето благотворително дело. „Това е първата ми книга в подкрепа на Дома за сираци „Св. Николай Чудотворец“, разказваща моята история и потапяща читателя в живота на дома“, казва в анонса към изданието авторът.

В описването на историите отецът е бил подпомогнат от младия писател Тихомир Димитров, който е дошъл за кратко да живее в приюта, за да усети неговата атмосфера. Там той споделя ежедневието си с о. Иван и слуша неговите разкази за трудностите и радостите при създаването на дома за сираци и грижата за обитателите му.

Книгата ще се продава с благотворителна цел и се предлага в по-големите клонове на „Български пощи“ в страната като част от кампанията „Купи и дари“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

thumbnail ImageОграниченията, породени от пандемията на коронавируса, през последните месеци ни принудиха да се молим затворени в домашните си църкви. Може би не в България точно, но в много страни беше така. И в Германия изпитахме тези строги ограничения. След това можехме да присъстваме на богослужения, но без възможност да приемем св. Причастие. А вчера, 12 юни, петък, отново изпитахме огромната радост да се докоснем на живо до св. Тайни на нашия Господ Иисус Христос. За някого това може да е прекален сантимент, но за православните християни, научени от духовните си отци да живеят вярата си на думи и на дела, пълното участие в св. Евхаристия е условие, без което не може!

С пастирска загриженост нашият обичан свещеник, ставрофорен иконом Юлиян Ангелов, пристигна с влак от далечен Берлин, трепетно очакван от многобройни миряни, дошли от различни части на нашата провинция (Северен Рейн-Вестфалия), за да се изповядат, да се причастят и да прославят Бога с ум и сърце.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

IMG 4284На 11 юни енорията на гр. Бухово отбеляза празника на св. Богродица – „Достойно Ест“. Църквата „Св. Николай“ в града по традиция чества тържествено този ден, тъй като от 2003 г. в нея се съхранява копие на едноименната чудотворна икона на св. Богородица от Атон. Затова и всеки петък от 16 ч. пред свещеното изображение в храма се чете Акатист на Божията майка.

В празничния ден утренята и молебния канон на Пресвета Богородица бяха отслужени пред храма от предстоятеля свещ. Венцислав Попиванов. В съслужение с него бяха столичните свещеници о. Сава Кокудев, о. Любомир Янъков, о. Павел Маджаров, о. Василий Русев, о. Пламен Николов и о. Йоан Стефанов.

4.95 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (80 Votes)

Pr stefan mindea 1На 8 юни, празника на Светия Дух, архиепископът на Томи (Кюстенджа) Теодосий  освети параклиса „Света Троица“ на манастира „Въкърещи нои“, общ. Лумина, окръг Кюстенджа. По традиция от последните месеци св. Литургия беше отслужена на открито в присъствието на голямо множество християни. По време на богослужението владиката ръкоположи за свещеник световноизвестния неврохирург протодякон д-р Стефан Алекса Миндя. О. Стефан прекарва повече от тридесет години в Америка. Завършва университета „Станфорд“ в Калифорния, САЩ. На 36 години става най-младият началник на отделение в историята на известния университет, както и университетски преподавател. Животът на неврохирурга се променя коренно след запознанството му със стареца Юстин (Първу), който го съветва да се завърне в родината и да поеме по пътя на духовното поприще. Затова той изоставя успешната си светска кариера отвъд океана и се завръща в Румъния заедно със съпругата си и шестте си деца.

4.5403225806452 1 1 1 1 1 Rating 4.54 (124 Votes)

3ril06di 47 0Днес синодните митрополити се събраха на първото си заседание след края на извънредното положение. Владиците ще решават текущи въпроси. Няма официална информация за дневния ред на заседанията, които ще продължат и утре. Така на практика лятната сесия на Св. Синод ще се сведе до две заседания.

По традиция митрополитите не оповестяват дневния ред на своите заседания, а през последните години става все по-оскъдна и информацията за взетите от тях решения, които иначе засягат цялата БПЦ. Според устава на БПЦ, чл. 63, ал. 1, в поканата за заседанията председателстващият синода (обикновено това е патриархът) изпраща покана до синодните членове най-малко три дена предварително с посочване на дневния ред на предстоящите заседания. Синодната канцелария обаче няма обичая да предоставя официална информация на обществеността за съдържанието на дневния ред.

4.7948717948718 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (39 Votes)

alnevskiНа 19 юни в рамките на благотворителния бал на строителите и архитектите ще се проведе и концерт в помощ на Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. В него ще вземат участие известни родни изпълнители. По време на проявата ще се проведе томбола, търг с предмети на изкуството и ще се раздадат десет приза на компании за строителство, инвестиции и архитектура.

Благотворителното събитие е част от мащабна дарителска кампания за набиране на средства за ремонта на най-големия православен храм у нас. Дарения могат да се правят и чрез DMS номер 17 777 с текст NEVSKI (цена 1 лв.)  

Събитието, което ще се проведе в хотел „Маринела“, е обявено, че е под патронажа на Св. Синод на БПЦ. Но на днешното заседание на Св. Синод митрополитите са се разграничили от тази информация.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

2020 06 09 17 13 48Предстоящото свързване на южната дъга с бул. „Цар Борис Трети“ по идеен проект предвижда локалното платно на булеварда да минава на около метър и половина от храм „Св. Пантелеймон“. За това алармира служещият в него свещеник о. Димитър Тухчиев в интервю за БТА. Нито възложителят, нито изпълнителят са се съобразили с храма и разположението му на булеварда, казва духовникът. Според идейния проект, публикуван на сайта на общината, пътят ще минава съвсем близо до храма и ще се създадат условия за неговото повреждане, предупреждава о. Димитър. Той е изразил опасенията си в писмо от 13.4.2020 г. до столичния кмет, но засега няма отговор.

 

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата