Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

Screenshot 2022 03 15 083731Вчера Болградският архиепископ Сергий, викарий на Одеския митрополит Агатангел, прие хуманитарната помощ, която достави в Украйна Доростолският митрополит Яков, придружаван от клирици от епархията. Това съобщи информационният отдел на УПЦ - МП, позвовавайки се на Измаилския манастир „Св. Константин и Елена“, на чиято страница са публикувани снимки от срещата.

В ранните часове на вчерашния ден няколко автомобила тръгнаха от Силистра към украино-румънската граница, за да предадат лекарства и храни за българското население в Болград, което се беше обърнало за помощ към Доростолска епархия. Даренията в пари и лекарства бяха събрани много бързо, в акцията се включиха и всички свещеници в Доростолска епархия.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

Clipboard01На 14 март след продължително боледуване премина при нашия Господ Татяна Христова, дългогодишен преподавател по музика в НМУ и хоров диригент, включително и в патриаршеската катедрала, ставропигиалния храм-паметник „Св. Александър Невски“.

Татяна Христова е родена на 27 ноември 1953 г. в гр. Плевен. Завършва средно образование в Музикалното училище „Панайот Пипков“ в гр. Плевен през 1972 г. Същата година кандидатства и е приета да следва висше образование в Българската държавна консерватория „Панчо Владигеров“ в София, която завършва през 1977 г. със специалности пиано и хорово дирижиране.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (45 Votes)

censor socialСвятогорският митрополит Арсений излезе с видео-обръщение, в което описа нападението на руска авиация срещу Святогорската Успенска лавра в Донецка област след края на вечерната служба за Неделя православна. Митрополитът, който е игумен на лаврата, заяви, че в района няма никакви военни части и нападението е било насочено срещу манастира, който е една от трите православни светини на Украйна.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

47cdДоростолският митрополит Яков и протосингелът на митрополията прот. Добри Чаков пътуват за Украйна, където ще предадат събрани помощи за българското население в Болград. Инициативата е на българската диаспора в Болград, която се е обърнала за помощ към Доростолска епархия.

Събрани са 9 500 лв., с които са закупени лекарства, най-вече антибиотици, болкоуспокояващи, системи, храни специално за деца и др. Включили са се всички свещеници в епархията. Помощите пътуват с три коли, като с тях има и журналистически екип на БНР.

Даренията са събрани много бързо, като са се отзовали много хора, но са били необходими няколко дни, за да се оформят документите за изнасяне на лекарства. Първоначално идеята е била помощите да бъдат предадени на представители на българската общност на румънско-молдовската граница при Исакча-Орловка, но това се оказва невъзможно, тъй като мъжете украински граждани на възраст под 60 г. не могат да минават границата. Освен това даренията от лекарства се приемат и раздават централизирано, поради което българските доброволци ще предадат, при възможност, помощите в Одеса на архиеп. Сергий, викарий на Одеския митрополит, който отговаря за българската диаспора.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

274603429 10216900213736456 1594583343228788878 n 2Костромският свещеник Йоан Бурдин, който беше задържан за антивоенна проповед в храма „Възкресение Христово“ в с. Карабаново, Костромска област (тук), е бил осъден от районния съд и му е наложена глоба от 35 000 рубли, което е около 200 долара по последния курс на рублата. Решението може да бъде обжалвано на по-горна инстанция, което свещеникът ще направи. Той е подведен под отговорност за „дискредитиране на въоръжените сили на РФ“ по новия член от Кодекса на Руската федерация за административните правонарушения, който инкриминира „клеветническа информация за военните сили на Русия“. За проповедта на о. Йоан срещу войната в Украйна, произнесена в селски храм, е съобщил на властите един от енориашите.

Парите за глобата са събрани от близки и приятели на свещеника, тъй като тя е три пъти повече от месечната му заплата.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (54 Votes)

DSC01667Енорията „Св. Николай Чудотворец“ в Амстердам, Нидерландия, която е в юрисдикцията на Московска патриаршия, е принудена временно да прекрати богослуженията в храма заради заплахи и опасност от саморазправа от страна на неизвестни. Преди седмица духовенството на храма обяви със специално обръщение, че няма да поменава името на Руския патриарх Кирил на богослуженията си заради неговата откритата подкрепа за войната в Украйна (тук).

На 6 март, Неделя на всеопрощението, Хагският и Нидерландски архиепископ (Московска патриаршия) Елисей пристигнал неочаквано в храма „Св. Николай“ с дипломатическа кола на руското посолство. След богослужението той уведомил свещениците, че тяхното обръщение е предизвикало загриженост не само в Московска патриаршия, но и в Министерството на външните работи на Русия, което „проявява голям интерес към вашата църква“. След това посещение натискът и заплахите са се увеличили, съобщават от енорията.

„В такава ситуация сградата на храма вече не е безопасна за нашите вярващи, които идват тук за среща с Бога. Рискът от инциденти и опасни ситуации е твърде голям. Ние сме обезпокоени за личната безопасност на въвлечените лица. Намираме се в контакт с полицията и правоохранителните органи по този въпрос. За съжаление сме принудени да затворим църквата за неопределено време“, казват от църковното настоятелство.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (49 Votes)

275382159 3796118623947296 1393048368204644550 nПравославни енории в столицата се организират, за да помагат на украинските бежанци, пристигнали в София или намиращи се на територията на страната.

Големият град затруднява координацията на усилията, но благодарение на добрата воля и с помощта на социалните медии християните, които искат да помагат, успяват да го направят. Най-често събирането на материали и средства, както и личното участие с труд и време се осъществяват в сътрудничество с по-големи организации, които могат да координират разпращането на помощите и достигането им до нуждаещите се.

Енорията към храм „Рождество Христово“ в столичния квартал „Младост - 3“ работи със Ситуационния център на „СофтУни“, който се намира в същия квартал на бул. „Александър Малинов“ № 78. На сайта на центъра (тук) има списък с най-необходимите неща, които могат да бъдат дарени.

Същата енория изпраща храни, хигиенни материали и дрехи и в Градешкия манастир във Врачанска епархия, където са настанени избягали от войната в Украйна жени и деца.

2.5833333333333 1 1 1 1 1 Rating 2.58 (12 Votes)

234x60 sl sv mitropoliaРъководството на Сливенска митрополия е публикувало обява на сайта си (тук), с която кани инвеститори и лесовъди да отправят своите предложения за възмездно дългосрочно използване, вкл. чрез учредяване на право на строеж, право на ползване, наем или дърводобив, на имоти на епархията по Черноморието в района на гр. Бургас, с. Веселие (общ. Приморско) и с. Равна гора (общ. Созопол). Срокът за подаване на предложения е до 14 март 2022 г.

От Сливенска митрополия напомнят, че съгласно Устава на БПЦ-БП прехвърлянето на собственост върху имоти на Църквата е ограничено, но инвеститори могат да наемат имотите дългосрочно и (или) да им бъде учредено право на строеж (до 50 години) и (или) ползване (до 25 години) с оглед осъществяване на инвестиционни намерения в тях.

Специалисти в областта на църковното право обаче отбелязват, че това решение на Епархийския съвет трябва да бъде одобрено от Св. Синод, за да е валидно. Не се знае дали той е одобрил това начинание на Сливенска митрополия, тъй като решенията на синодните архиереи вече не се публикуват.

През лятото на 2020 г. в Сливенска митрополия се разгоря имотен скандал за земи, отдадени за ползване при неясни условия (тук). Напрежението беше туширано и в крайна сметка не излязоха наяве подробности около управлението на имотите на епархията.

Сега в обявата до евентуални инвеститори, публикувана на интернет страницата на Сливенска митрополия, се посочва изискването предложенията за стопанисване и (или) застрояване на имотите да включват подробно представяне на инвеститора и досегашния му опит в подобни инвестиционни дейности, както и евентуално предлаганото обезпечение.

Инвестиционните предложения, както и въпроси относно имотите могат да се изпращат на адрес mitropolia_sliven@abv.bg.

Публикуван е и подробен списък с предоставяните от Сливенска митрополия имоти с обща площ над 3000 декара:

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (79 Votes)

kathigoymenos kogo 9 2Предстоятелят на Александрийската патриаршия, патриарх на Александрия и цяла Африка Теодор II, от 4 март т. г. е на посещение в Демократична република Конго. Неговите сътрудници наричат това посещение „мисионерска обиколка“ и то безспорно е свързано с напрежението сред православните в Африканския континент след действията там на т. нар. екзархия на Руската православна църква – Московска патриаршия през последните два месеца. Навсякъде патр. Теодор е бил посрещнат много сърдечно от клира и народа, който с присъщата си възторженост е приветствал своя духовен отец – главата на Алексдандрийската църква. Присътвали са посланиците на Гърция и Египет, както и висши представители на конгоанската държава.

Проведена е била и конференция на клириците от Д. Р. Конго и от Конго – Бразавил, на която е засвидетелствано единството на православните около Александрийската патриаршия.

4.8857142857143 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (35 Votes)

Рим.3.3.3 2Древният храм „Св. ап. Павел“ в Рим, предоставен от Римокатолическата църква за богослужебните нужди на Българската православна църковна община „Св. Седмочисленици“ във вечния град, е затворен от местните власти заради напукване на сградата и компрометиране на купола. Църквата е опасна за използване, защото е възможно срутването на големи части от нея върху богомолците. Това е станало ясно в навечерието на Трети март, когато е било планирано празнично богослужение в нея по повод националния ни празник. За това разказва прот. доц. д-р Иван Иванов, свещеник на БПЦО в Рим. Той веднага е уведомил Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, в чиято епархия се намира църковната община, посланика ни към Ватикана г-н Богдан Паташев и Папския съвет за християнско единство.

В най-кратък срок е било уредено богослуженията на българската църковна община да бъдат преместени във възможно най-близкия храм – „Санта Мария ин Монтичели“. Предстои от собствениците на храма да се направи техническо проучване на щетите в храма „Св. Павел“ и начините те да бъдат отстранени. Същевременно се търси нов храм в Рим, който да бъде предоставен на нашата православна община.

4.7929292929293 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (198 Votes)

0991208CBE204A16005C97781C5D89C8По установена вече традиция в периода на Великия пост в Ловеч ще се проведат „Дни на православното кино“. Те се организират с благословението на Ловчанския митр. Гавриил. Тази година инициативата ще започне на 14 март от 18 ч. с гръцкия филм „Старецът Йосиф Исихаст“. Прожекциите се провеждат в приземния етаж на новия катедрален храм „Св. Кирил и Методий“ в Ловеч.

Тази година в програмата са включени ленти, посветени на големите съвременни подвижници на благочестието: преподобните Гавриил Ургебадзе, Йосиф Исихаст, Яков Цаликис, светителя Нектарий Егински.

Във филмите са включени редки видео кадри и записи със светците, както и коментари на Лимасолския митр. Атанасий, на игумена на Ватопедския манастир Ефрем и други духовни чеда на тези старци.

Сред филмите тази година е и творбата на гръцкия режисьор Павлос Триподакис „Кананга“ – трогателна повест за православната духовна мисия в Африка. В програмата на тазгодишното издание не са включени руски филми.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (120 Votes)

985959ae342d144e0c099f2cc8cf6c43 2Духовенството и енориашите на варненските храмове „Св. Николай Чудотворец“ и „Св. архангел Михаил“ започнаха инициатива за събиране на помощи за бежанците от войната в Украйна. Инициативата е в изпълнение на призива на Варненска и Великопреславска св. митрополия за подкрепа на страдащите и прогонените от родните им места украинци. В посочените храмове се събират:

1. Хранителни продукти

- дълготрайни консервирани и пакетирани храни в нужния срок на годност;

- детски храни – консервирани и пакетирани храни в нужния срок на годност.

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (135 Votes)

Team Delgado MarianoМълчанието, когато е необходимо да се говори високо, не е част от пророческата традиция на християнството, казва в открито писмо деканът на Богословския факултет на Фрибургския университет проф. д-р Мариано Делгадо. Ето и целия текст на писмото:

„В публично изявление от 2 март и в частно писмо от 3 март във връзка с руската военна инвазия в Украйна аз, като декан на Богословския факултет на Фрибургския университет, изразих надеждата, че митр. Иларион (Алфеев), председател на Отдела за външни църковни връзки на Московска патриаршия и професор на нашия факултет от 2011 г., ще използва своето църковно и политическо влияние, за да осъди публично и недвусмислено военната намеса на Русия в Украйна, която е в противоречие с международното право, публично и недвусмислено ще призове президента Путин незабавно да изтегли руските войски и публично и недвусмислено ще се ангажира с разрешаването на конфликта чрез диалог, основан на международното право и правата на човека.

755448866330801В писмо от 3 март митрополит Иларион ме информира, че той и неговата църква са ангажирани с хуманитарна дейност, особено от 2014 г., в контекста на украинския конфликт, и правят всичко възможно, за да помогнат на нуждаещите се и да сложат край на конфликта. Тъй като обаче това не е в съответствие с онова, което факултетът очаква от него в момента, той смята за уместно да преустанови длъжността си като редовен професор, като благодари лично на мен и на факултета за дългогодишното ползотворно сътрудничество.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (45 Votes)

275132956 7237639366307465 4430537183329988089 nНа 6 март, в Неделя на прошката, Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний отслужи св. Литургия в параклиса „Св. Йоан Рилски“ при българското посолство в Лондон. Заедно с него служиха прот. д-р Добромир Димитров, който е определен да обгрижва българските християни в Лондон, и ставр. ик. Юлиян Ангелов от Берлин. Повече от осемдесет наши сънародници се събраха за празничната служба. Това беше първото архиерейско богослужение след възобновяването на богослужебния живот в параклиса при посолството в началото на февруари. На службата присъстваха българският посланик в Лондон Марин Райков, както и членовете на новото църковно настоятелство на БПЦО „Св. Йоан Рилски“ в британската столица.

4.9766081871345 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (171 Votes)

ps5utКостромският свещеник Йоан Бурдин беше задържан за антивоенна проповед в храма „Възкресение Христово“ в с. Карабаново, Костромска област, съобщава Правмир и други местни медии.  В протокола по неговия арест пише:

„Бурдин В. В., намирайки се на обществено място в помещението на църквата „Възкресение Христово“ по време на богослужението, което провеждал в присъствието на около десетима енориаши, е извършил публични действия, насочени към дискредитиране на въоръжените сили на Руската федерация, които провеждат специална операция въз основа на решението на президента на Руската федерация и решението на Съвета на федерацията на Федералното събрание на РФ“.

Свещеникът е обвинен също така, че е внушавал на „… енориашите на църквата информация за присъствието на въоръжените сили на РФ в Украйна, за продължаващ обстрел на украински градове (Киев, Одеса, Харков и др.), за убийствата на жители на Украйна (братя и сестри в Христос)“.