Мобилно меню

4.7333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.73 (15 Votes)

290685113 714979003158248 6706914975055247376 nВъв втората неделя след Петдесетница, 26 юни 2022 г., когато честваме паметта на всички български светии, в Троянската св. обител се извърши ръкоположението в епископски сан на архим. Макарий (Чакъров), доскорошен дългогодишен брат на Рилската св. обител. По решение на Св. Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия новият епископ ще носи титлата на древната българска Главиницка епископия. А служението му ще бъде на викарий (помощник) на Русенския митрополит.

Богослужението в централния манастирски храм днес се ръководеше от Русенски митрополит Наум. Заедно с него служиха членовете на Св. Синод, митрополитите Ловчански Гавриил, Пловдивски Николай и Доростолски Яков, както и епископите Бистрицки Венедикт, викарий на Клужкия митрополит от Румънската православна църква, Мелнишки Герасим, главен секретар на Св. Синод, Тивериополски Тихон, патриаршески викарий, Велички Сионий, игумен на манастирите Троянски и Бачковски, Знеполски Арсений, първи пловдивски викарий, Белоградчишки Поликарп, софийски викарий, Смоленски Висарион, втори пловдивски викарий. Всички те положиха ръце върху главата на ръкополагания Главиницки епископ, който стана най-новият български архиерей.

4.7894736842105 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (19 Votes)

Troyan MonasteryРъкоположението на архим. Макарий (Чакъров) за Главиницки епископ ще се извърши утре, в Неделята на всички български светии, в Троянския манастир. Богослужението ще се ръководи от Русенския митрополит Наум, а с него ще служат други архиереи – митрополити и епископи, както и свещеници и дякони.

Архим. Макарий беше наречен за епископ с титлата на древната Главиницка епископия на заседанието на Св. Синод на БПЦ-БП на 21 юни т. г. Тогава се реши епископското ръкоположение да бъде в ставропигиалната Троянска обител вместо в Ппатриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, понеже Негово Светейшество Българският патриарх Неофит по здравословни причини няма да може да участва. От друга страна, след ръкоположението бъдещият епископ Макарий ще започне служение като викарий на Русенския митрополит Наум.

Утре след ръкоположението ще поместим информация за самото богослужение, както и откъси от словата, които ще бъдат произнесени на това църковно тържество.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

39На 25 юни, в деня на паметта на св. Онуфрий Велики по стар стил, Киевският митрополит Онуфрий чества деня на своя небесен покровител (РПЦ, както и УПЦ служат по стар стил). По традиция на този празник предстоятелите на поместните православни църкви и архиереи от чужбина отправят своите поздравления към него, съобщават от Информационно-просветния отдел на УПЦ. Сега на тези поздравления се отдава особено значение, защото те идват след проведения в Киев поместен събор на УПЦ в края на май за отделяне от РПЦ.

Следват откъси от приветствия на предстоятелите на поместните православни църкви:

Негово Светейшество Български патриарх Неофит: „Пожелаваме Ви здраве, сила и търпение от Бога в тежките изпитания, през които преминавате Вие ​​като архипастир, Вашите събратя архиереи, свещеници, монаси, православни християни и всички хора на братска Украйна. Изпитанията, пред които сте изправени днес, са предизвикателство за всеки верен духовник, чийто дълг е да проповядва делото на Христовия мир и да отстоява истината. Сега е време, когато особено се разкрива делото на свидетелството пред ближните, „написано не с мастило, а с Духа на живия Бог, не върху каменни скрижали, а върху плътените скрижали на сърцето“ (2 Кор. 3:3).

Варшавският и на цяла Полша митрополит Сава също пише: „Сърдечно Ви поздравявам с деня на Вашия небесен покровител – преп. Онуфрий Велики. В духа на братската любов пожелавам Господ по Своите молитви да Ви дари здраве и Своята богата благодат, която да помага на Вашите всестранни усилия за слава на светата Украинска православна църква и запазването на нейното единство, мир и всичко добро за всеки ден от живота“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

132453517 235932317915876 5082509468092190534 nМиналата седмица се проведоха заключителните занимания в курсовете по катехизис в Енорийския център на столичния храм „Покров Богородичен“. До края на месеца завършва обучението и в курсистите по иконопис, източноцърковно пеене и дърворезба. Официално учебната година ще приключи на 3 юли с изложба на творбите на иконописците и дърворезбарите.

Участниците в курсовете по катехизис в последния учебен ден получиха подаръци от Енорийския център: диск с песнопения в изпълнение на хора на храм „Покров Богородичен“ и книгата Образци на пастирско служение в Русия през 18-20 в. на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф. Книгите бяха дарени специално от митр. Йосиф за обучаващите в курсовете по катехизис към храм „Покров Богородичен“.

4.135593220339 1 1 1 1 1 Rating 4.14 (59 Votes)

60a6Два пъти поскъпва цената на парафиновите свещи, става ясно от окръжно на Св. Синод. Решението е взето на заседанието на 21 юни, но не беше оповестено в сайта на синода. Цената на тези свещи става 160 лв. на килограм, вместо досегашните 80 лв. Това води до двойно поскъпване на цената. Най-популярните свещи от 40 ст. вече ще струват 80 ст. При това най-евтините свещи от 20 ст. и досега почти не се предлагаха в църквите. За последен път цените бяха повишени през декември 2015 г., когато килограм свещи стана от 40 лв. на 80 лв.

Новите цени влизат в сила от 1 юли и са както следва: 

28

В православните храмове у нас е разрешено да се използват само свещи, изработени от свещоливницата на Св. Синод. Приходите от тях са основно перо в издръжката на храмовете и митрополиите. Няма информация за мотивите на Св. Синод за двойното поскъпване, още повече че преди три години синодният бюджет беше освободен от грижата за заплатите на клира, за които БПЦ получава целева държавна субсидия.

4.7887323943662 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (71 Votes)

2022 04 15 16 51 09За нов директор на Дирекция „Вероизповедания“ на Министерския съвет е определен д-р Георги Кръстев, който досега беше експерт в дирекцията и временно изпълняваше длъжността директор.

Конкурсът за нов директор беше обявен на 15 април. Петима от кандидатите отговориха на изискванията и бяха поканени да представят своя концепция за стратегическо управление на тема: „Роля на дирекция „Вероизповедания“ при осъществяването на държавната политика в областта на правото на вероизповедание – актуална роля и предложения за развитие“.

Класирани бяха само двама кандидати: на първо място д-р Георги Кръстев и, на второ – доц. д-р Павел Павлов, който е преподавател в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (19 Votes)

down1Днешното заседание на Св. Синод на БПЦ-БП се проведе в сградата на Софийска митрополия заради здравословното състояние на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. На заседанието са присъствали дванадесет от членовете на синода. Отсъствали са митрополитите на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, Сливенски Йоаникий и Плевенски Игнатий. Били са разгледани поредица от въпроси, по които са взети съответните решения.

Първото от тях е наречението за Главиницки епископ на архим. Макарий (Чакъров). Принципно решение за това наречение беше взето още през април. Ръкоположението на бъдещия епископ ще стане на 26 юни, Неделя на всички български светии, в храма на Троянския манастир, а ще го ръководи Русенският митрополит Наум.

Засега няма решение по оставката на Сливенския митрополит Йоаникий, който продължава да бъде действащ митрополит на БПЦ.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

IMG 0666 2На 21 юни в Софийска митрополия беше представена книгата Съвременни старци на Православието, издание на Русенска митрополия и фондация „Двери“ с подкрепата на Басарбовския скален манастир.

Сборникът, посветен на живота на единадесет съвременни подвижници, беше представен от Верийския митр. Пантелеймон, който е инициатор на гръцкото издание и е у нас по покана на Русенския митр. Наум.

4.9322033898305 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (59 Votes)

Sofia Seminary 2Богословският факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ организира детски лагер за деца на възраст от девет до четиринадесет години. Той ще се проведе от 4 до 8 юли 2022 г. на територията на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“.

Лагерът се организира за български и украински деца. Основните теми на занятията и игрите ще са: Сътворяването на света и животът в общност.

Заниманията (на български и руски език) ще се провеждат от преподаватели в Богословския факултет, учители, студенти от Богословския факултет (стажанти).

Градският лагер ще се провежда в рамките на деня – от 9 до 17 ч. Сутрин родителите довеждат децата, а вечер ги прибират обратно.

4.8941176470588 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (85 Votes)

768x432Днес се очаква важно заседание на Св. Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия. Важно е то по няколко причини.

Първо, защото все по-редки стават заседанията на синода, а с това все повече стават нерешените въпроси, които искат тъкмо съборно решаване. На всички е ясно, че една такава сериозна институция като ръководството на Църквата ни не може и не трябва да работи по инерция.

Второ, преди повече от два месеца е решено на днешния ден да се извърши наречението за епископска степен на един известен и стойностен клирик – архим. Макарий (Чакъров), послушник и после дългогодишен монах в Рилския манастир, а от онова решение вече клирик на Русенска митрополия, закъдето ще е и назначението му като епископ веднага след ръкоположението му. Самото ръкоположение се очаква да стане в неделята на всички български светии, т. е. 26 юни т. г. Мястото на ръкоположението също трябва да се реши, защото макар десетилетия наред тези епископски ръкоположения, наричани още с чуждицата хиротонии, да ставаха все в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, някои митрополити се наложиха техните викарии да бъдат ръкополагани на други места, някак по домашному. А един епископ става такъв на цялата БПЦ-БП, а не само на митрополита, който го е предложил.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

05e631bd a254 4c1f be93 593a32e2bf0cНеделя на всички светии тази година се падна на 19 юни, когато честваме и паметта на преп. Паисий Хилендарски. Всички тези църковни празници обаче се обединяват в една служба и в единно тържество. А двойният празник за нас създадоха дошлите в храма деца и техните учители от българското училище в Женева по случай завършването на учебната година. По препоръката на Спасителя „оставете децата и не им пречете да дойдат при Мене, защото на такива е царството небесно“ (Мат. 19:14), ние с радост приехме да съчетаем това празненство с богослужението, което винаги с трепет очакваме.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)

2022 06 19 23 38 10През тази година с обич и признателност към величавата личност на преп. Паисий Хилендарски бяха проведени редица чествания, тържества и научни конференции, посветени на три кръгли негови годишнини. Това са 300-годишнината от раждането на подбудителя на националното ни възраждане, 260-годишнината от написването на епохалния му труд История славянобългарска и 60-годишнината от канонизацията му като светец на Православната църква.

Ръководството и учени от Пловдивския университет „Преп. Паисий Хилендарски“ съвместно с Неврокопска св. митрополия и Община Банско организираха международна научна конференция в родното място на народния будител. В конференцията под наслов „Свети Паисий Хилендарски – вселената славянобългарска“ взеха участие учени историци, филолози, изкуствоведи и богослови от Пловдивския университет начело със заместник-ректора доц. Надя Чернева, от БФ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ (деканът доц. Ивайло Найденов, гл. ас. Татяна Иванова) и от университетите в Солун и Атина. Всички те дадоха своя принос в представянето както на цялостната просветна и духовна дейност на българския хилендарски монах, така и на неговата История славянобългарска. За конференцията пристигнаха и двама монаси от Зографския манастир на Атон като представители на братството на българската обител.

4.9080459770115 1 1 1 1 1 Rating 4.91 (87 Votes)

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ 2021 1068x712Св. Синод на Гръцката църква разпространи окръжно послание до вярващите, озаглавено „Даровете на Светия Дух и лъжепророците“, което беше прочетено във всички храмове в страната след св. Литургия в Неделята на всички светии. Обръщението идва в момент, когато в религиозните групи в интернет се разпространяват много лъжепророчества с откровено геополитически характер. В посланието на гръцкия Св. Синод не се посочват конкретни имена. По-конкретно текстът гласи:

„Обични в Господа чеда,

Седмица след празника Петдесетница, когато Христовата църква се открива на света, ние празнуваме чедата на това „ново творение“ на благодатта, т. е. Църквата, които са всички Божии светци, хората, които наистина носят Духа. Светият Дух е източникът на светостта и на всички дарове. Той дарява Божията благодат, според духовното състояние на човека, „както Той пожелае“ (1 Кор. 12:11). Според богоносните отци изпълнението на заповедите и молитвата са причините те да получат благодатта на Светия Дух. „Според изпълняването на заповедите“ – пише св. Марк Отшелник – не слушателите, а изпълнителите на закона ще станат обитатели на Светия Дух. Според учението на светците това, в което можем да участваме, не е същността на Бога, а енергията Му. Тази енергия се нарича божествена благодат, Светлина и Дух Божи и води човека към обòжение. Смирените получават Божията благодат. Само те могат да откриват със сигурност настоящето и бъдещето, да различават къде е истината и къде е лъжата. Светците и получилите даровете не се хвалят, а още повече се смиряват след божественото посещение.

4.9830508474576 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (59 Votes)

288069588 8154600001220427 2766278761576348337 nОт броени дни се намираме в периода след Петдесетница, носейки благодатта на този голям празник. Несъмнено подготовката за един празник е и част от самото му тържествено отбелязване.

В българската община в Хамбург, освен с вечерно богослужение, енориашите посрещнаха големия празник, бележещ рождения ден на Църквата, с лекция на тема „Осмогласната палитра. Аскеза и музика в православното пеене“, изнесена от псалта Никола Антонов, който преди това беше съпровождал заедно с църковния хор вечерната. Посещението на псалта в ханзейския град се състоя с благословението на Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний и по сърдечната покана на енорийските свещеници Кръстин Апостолов и Яков Щурм. Освен сънародниците ни гостът успя да привлече и мнозина немскоговорящи гости, някои от които се занимават с византийско пеене.

В началото на срещата новоръкоположеният свещеник към хамбургската община Яков Щурм изрази своята искрена благодарност към Никола Антонов за готовността му да сподели с широката аудитория своите задълбочени познания за „изкуството, което докосва директно душата и е посредник на мир и страх Божи“, както и за усилията, които българският псалт полага за енорийския хор в Хамбург посредством дигиталните технологии.

3.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 3.67 (12 Votes)

3ril06di 47 0След няколкомесечно мълчание Св. Синод на БПЦ излезе с обръщение по повод организирания на 18 юни гей парад в София. В обръщението си синодът „категорично изразява своето неодобрение и несъгласие, и се противопоставя на организирането и провеждането на гей парад на 18 юни (събота) т. г. в скъпата ни столица София“.

Синодните архиереи подчертават, че „половата ориентация не е въпрос на избор, а е, както свидетелстват страниците на Свещеното Писание, твърдо установена даденост“. Те изразяват пастирска загриженост „от засилващите се тенденции сред българското общество, в което приемането на хомосексуалните действия като нещо нормално и дори естествено сред младежта се увеличава“.

Църквата смята за свой дълг да посочи на обществото кое е добро и кое зло и не може да мълчи в случаите, когато с греха се парадира. „Извършването на греховете на плътското взаимодействие на хора от един и същ пол, са противоестествени и неприсъщи на човешката природа. Ето защо, независимо от обстоятелствата при съзнателния избор за извършването на този грях, Православната църква не може да намери извинение за подобни действия и взаимоотношения“, заявяват от Св. Синод.