Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

98BD2F3B808529D96959B965FFF193A9От Софийска митрополия са призовали всички свещенослужители на епархията тази неделя, 3 декември, да отслужат в енорийските храмове молебен за здравето на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. Дадени са указания и в св. Литургия да се добавят следните молитви:

За Божия раб Светейшия наш отец Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, за да му се прости всяко волно и неволно прегрешение и да бъде Бог милостив към него, на Господа да се помолим!

За да го вдигне скоро от болничния одър със словото на Своята сила, както някога сина на стотника, дъщерята на хананейката и тъщата на Петър, които милостиво изцери, на Господа да се помолим!

За да го вдигне бързо от болничния одър и да го направи отново здрав, както някога вдигна парализирания чрез словото на Своята божествена благодат, на Господа да се помолим!

За да не пренебрегне усърдните молитви на Своя раб, но милостиво да го чуе и помилва, и да му даде здраве, на Господа да се помолим!

За да го посети със Своя Свети Дух и заради славата на Своето име да изцери всеки недъг и всяка болест, които са се загнездили в него, на Господа да се помолим!

4.8970588235294 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (68 Votes)

022Варненска и Великопреславска св. митрополия издаде книгата Господ е крепост на моя живот, която е посветена на десетгодишнината от кончината на Варненски и Великопреславски митрополит Кирил (1954-2013).

Митр. Кирил ръководи Варненска и Великопреславска епархия в продължение на двадесет и четири години – от 1989 г. до своята кончина през 2013 г. Книгата в негова памет съдържа два раздела. В първия раздел са събрани спомени за него на духовници, миряни и учени, а във втория са включени негови проповеди и слова.

Изданието е илюстрирано с богат снимков материал, отразяващ четвъртвековното служение на митр. Кирил в тази епархия.

4.6363636363636 1 1 1 1 1 Rating 4.64 (11 Votes)

3c5ffe7f3bbbf4d85f1d3109255227d7За читателите на Двери вече са достъпни за ползване на български език тълкуванията на две от Евангелията от многотомното издание на проф. А. П. Лопухин „Толковая Библия“ (Библията с тълкувания). Коментарите към евангелията от Матей и Марк (тук) са преведени от екип на Двери, който преди половин година започна работа по създаването на корпус материали, посветени на тълкуванието на Евангелието. Изданието на А. Лопухин е първото от избраните заглавия. Макар и създадено в началото на 20 век, то и досега остава сред най-популярните в Православната църква наръчници в помощ на онези, които желаят да вникнат в посланието на евангелските текстове. То е замислено като помощен инструмент за хора, които искат да се запознаят по-задълбочено с новозаветните текстове, включени са много препратки към оригиналния евангелски текст на гръцки език, коментирани са особености на превода на различни езици.

Тълкуванията на евангелията са подходящи за ползване при подготвянето на проповеди, от студенти по богословие, които желаят да се запознаят с дискусиите в библейската наука относно характера на новозаветните текстове, както и за най-широк кръг хора, които имат интерес към новозаветната екзегеза.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

6658На 1 декември в храм „Св. Марина“ в двора на Софийска митрополия бяха отслужени св. Литургия и маслосвет за здравето на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, който е в болница заради влошено здравословно състояние.

Св. Литургия беше отслужена от Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архим. Василий, протосингел на Софийска митрополия, и други клирици. По време на богослужението еп. Поликарп отправи специално прошение за здравето на Негово Светейшество.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (25 Votes)

argir malchevПравославната духовна академия „Св. Кирил и Методий“ в Пловдив организира научна конференция на тема: Пою Богу моему, дондеже есмь… Тя е посветена на 90-годишнината от рождението на протопсалт Аргир Сотиров Малчев (1933-2019 г.).

Конференцията ще се проведе на 2 и 3 декември в аулата на Духовната академия и семинария „Св. Кирил и Методий“ в Пловдив на бул. „6 септември“ № 181.

На 2 декември от 9 ч. в храма на Духовната академия ще бъде отслужена панихида за приснопаметния Аргир Малчев.

От 10 ч. ще бъдат представени доклади за живота и творчеството на чествания протопсалт, както и теми на псалтикийното изкуство.

Гости на научния форум ще бъдат членове на Св. Синод на БПЦ, епископи, ръководствата на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и на Православния богословски факултет на ВТУ „Св. Кирил и Методий“ и др.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (19 Votes)

Untitled Scanned 03Българската православна църковна община „Св. Амвросий Медиолански“ в гр. Милано за първи път организира конкурс за детска рисунка, посветен на празника Въведение Богородично – Ден на православната християнска младеж и семейство. Инициативата се проведе с благословението на Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний.

В конкурса участваха деца и младежи от Милано и околностите в няколко категории: литературни творби, рисунки, фотографии. Участниците бяха разделени в четири възрастови групи: предучилищна възраст – деца до 6 г.; първа възрастова група – от 7 г. до 11 г.; втора възрастова група – от 12 г. до 15 г.; трета възрастова група – от 16 г. до 19 г.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)

IMG 0729На 30 ноември, Адреевден, в параклиса на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ беше отслужен молебен за здравето на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Студенти, преподаватели и служители се помолиха на Бога да възстанови и укрепи здравето на Българския патриарх. По време на отслужената преди това св. Литургия ставроф. ик. Михаил Михайлов изрече прошения за здраве на предстоятеля на БПЦ, а студентите, докторантите и преподавателите отговаряха с „Господи, помилуй!“ и така цялата академична общност отправи молитвата си към Бога.

След молебена о. Михаил призова първия Христов апостол – св. Андрей Първозвани – да изпроси от Бога здраве за духовния архипастир на българите.

Публикуваме молитвата за Негово Светейшетво от молебена за възстановяване на здравето му:

3.8235294117647 1 1 1 1 1 Rating 3.82 (17 Votes)

3BA47На 30 ноември в академичния параклис на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще бъде отслужена св. Литургия, по време на която ще бъдат прочетени прошения за възстановяването на здравето на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. След това ще бъде извършен и молебен за здравето на предстоятеля на БПЦ. На богослужението са поканени не само преподаватели и студенти на Богословския факултет, но и всички, които искат да се помолят за Негово Светейшество.

От канцеларията на Св. Синод днес съобщиха за влошаване на здравословното състояние на патриарха, заради което той е приет във ВМА. От Св. Синод отправиха призив към всички „всесърдечно да се молят за бързото оздравяване и възстановяване на Първосветителя на родната ни Църква“.

4.7058823529412 1 1 1 1 1 Rating 4.71 (17 Votes)

980x551 1635930286От канцеларията на Св. Синод днес обявиха в медиите съобщение, че Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, предстоятел на Българската православна църква – Българска патриаршия, е приет за лечение в клиника на Военномедицинска академия заради „белодробно заболяване“. Към всички клирици и вярващи е отправен призив „всесърдечно да се молят за бързото оздравяване и възстановяване на Първосветителя на родната ни Църква“.

Същевременно се прави препоръка „да се приема за достоверна единствено информацията, обявена от Светия Синод на БПЦ-БП“ – подразбира се информация за здравословното състояние на Светейшия патриарх.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

М. Антоний о. Недялко и Найден ГолемановНа 26 ноември Българската православна църковна община „Св. Климент Охридски“ в Мюнхен, Германия, отбеляза тържествено своя храмов празник – деня на св. Климент Охридски Чудотворец. По покана на църковното настоятелство пристигна Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, за да оглави празничното богослужение. В св. Литургия взеха участие ставроф. ик. Недялко Калинов, енорийски свещеник на църковната община в гр. Мюнхен, прот. Йордан Пашев от БПЦО „Св. Георги Победоносец“ в гр. Цюрих, Швейцария, и прот. Тихомир Милков от БПЦО „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ в гр. Регенсбург.

Песнопенията по време на богослужението се изпълняваха от църковния хор под ръководството на богослова Мартин Пенев.

Преди св. Литургия за четец и певец беше постриган Божидар Борисов.

4.9487179487179 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (39 Votes)

Crkvi zagrozeni 5 scaledПрез изминалата седмица в Северна Македония беше представено проучване на международната организация „ИКОМОС Македония“, посветено на състоянието на храмовете и манастирите в страната. Изследването на 707 църкви от експерти е в рамките на проекта „Мониторинг на православното културно наследство“. То е показало актуалното състояние на всички храмове, рисковете пред тях, набелязани са конкретни съвети за преодоляването на проблемите. Създаден е и сайт, на който желаещите могат да се запознаят с всички включени в него църкви (тук).

През изминалата година експертни екипи на тази организация са посетили и оценили състоянието на църковните сгради във всичките осем епархии в страната, като за всяка една сграда е публикувана подробна справка къде се намира, кога и от кого е построена, както и в какво състояние е.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

thumb4 01.11 web 4x3Духовно-просветният център „Св. архангел Михаил“ във Варна от няколко години организира в навечерието на Деня на будителите поредица от срещи, посветени на празника и обединени под наслова „Будителски слова“. Тази година в инициативата са включени трима духовници: йером. Пимен, игумен на Германския манастир „Св. Йоан Рилски“ (край с. Герман, квартал на София; манастирът е метох на атонския Зографски манастир), ик. Василий Шаган, предстоятел на храм „Св. Николай Чудотворец“ във Варна, и ик. Георги Стоименов, предстоятел на храм „Св. архангел Михаил“ във Варна.

През първите три седмици на ноември се състояха техните беседи в Духовно-просветния център на морската столица. За да бъдат достъпни до повече зрители, ютюб-каналът „Архангел“ публикува видеата на „Будителски слова“. Беседата на йером. Пимен на тема „Началото на Българското възраждане и св. Пимен Зографски“ вижте тук, а на о. Василий, на тема „Поляризация в пространството на християнския живот: причини и следствия“ – тук.

Тази събота на канала „Архангел“ ще бъде публикувана и беседата на о. Георги.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

2023 11 27 18 19 24 307На 29 ноември 2023 г. се навършват четиридесет дни от кончината на един от видните столични свещеници – ставрофорен иконом Иван Касабов (1941-2023 г.). Ръкоположен преди петдесет и пет години за свещеник, той дълги години беше и председател на столичния храм „Св. апостол Андрей Първозвани“.

По този повод в сряда, 29 ноември, от 9:00 ч. ще бъде отслужена заупокойна св. Литургия в столичния храм „Св. ап. Андрей Първозваний“, ул. „Опълченска“ № 112.

След нея към 11:00 ч. Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, ще отслужи в храма и панихида за упокоилия се свещенослужител на Българската православна църква.

Бог да го прости и да го приеме в Своите Отечески обятия!

4.1764705882353 1 1 1 1 1 Rating 4.18 (17 Votes)

IMG 0334На 25 ноември с тържествена св. Литургия беше отбелязана паметта на св. Климент Охридски в академичния параклис на Богословския факултет на Софийския университет. На празничното богослужение в чест на покровителя на най-стария български университет присъства и новият ректор на Алма матер проф. д-р Георги Вълчев.

Св. Литургия оглави Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, който служи с архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, ставр. ик. д-р Стефан Стайков, ставр. ик. Михаил Михайлов, йером. Климент от Зографската св. обител, гл. ас. прот. д-р Сава Кокудев, проф. прот. д-р Иван Иванов, протодякон Иван Петков и дякон Кирил Попов.

3.5 1 1 1 1 1 Rating 3.50 (10 Votes)

394009675 893690472271645 6954371395464497589 nНа 24 ноември в старинния храм „Света Софѝя“ беше представен сборникът Св. София – храмовете, посветени на Божията Премъдрост по света. Представянето беше организирано от Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“.

Луксозният и богато илюстриран сборник е издание на Интернационалната асамблея по православие и Каподистриевия университет в Атина и запознава читателите с тридесет и седем исторически храма, посветени на Божията Премъдрост. Централно място сред тях заема църквата „Света Софѝя“ в Истанбул.

Повод за създаването на сборника е решението на турските власти от 2020 г. да превърнат отново в действаща джамия емблематичния храм-символ на Източната Римска империя, който дотогава беше със статут на музей. „Културните ценности и особено паметници от ранга на „Света Софѝя“ не могат да се превръщат в средство за постигане на политически цели и в символ на религиозна нетърпимост, те принадлежат на своите създатели и са завещани като ценно наследство на цялото човечество“, се казва в предговора на изданието от неговия научен ръководител Йоанна Стуфи-Пулимену, професор по християнска археология и изкуство в Атинския университет.