Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)
2014-06-19 1123На 18 юни 2014 г., сряда, в Народното събрание се проведе съвместно заседание на Комисията по вероизповеданията и парламентарна етика и Комисията по земеделие и гори с представители на БПЦ-БП и другите вероизповедания в страната. Повод за срещата беше загрижеността за работата на Държавния фонд „Земеделие” с местните поделения на вероизповеданията по изпълнение на проекти по мярка 322 на ПРСР 2007-2013 г.
 
Срещата беше ръководена от министъра на земеделието и храните проф. Димитър Греков. На нея присъстваха и председателите на двете комисии Пламен Славов и д-р Светла Бъчварова заедно с депутати от всички парламентарни групи. От страна на БПЦ-БП присъстваха митрополитите Великотърновски Григорий, Варненски и Великопреславски Йоан и Неврокопски Серафим, йеромонах Никанор, член на Работната група на Св. Синод по европейските програми, протосингелът на Видинска митрополия архимандрит Антим, адвокатът на Рилския манастир Росен Михайлов и др. За голямо изумление на присъстващите Сливенска митрополия беше представена от частна фирма-консултант. На срещата бяха поканени и секретарят на Главно мюфтийство, председателят на Централния израилтянски съвет, представители на Римокатолическата, Арменската, Евангелската църква.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

3ril06di 47 0Синодният сайт най-после оповести решенията на Св. Синод на БПЦ в пълен състав, който на своето редовно заседание миналия петък, 13 юни 2014 г., е решил:

- Назначава, считано от 1 юли 2014 г., Главиницкия еп. Йоан, бивш викарий на покойния Варненски и Великопреславски митр. Кирил и досега пребиваващ на послушание в Бачковския манастир, за епископ на разположение на Св. Синод. На епископ Йоан, който е софиянец, ще бъде дадено за ползване синодно жилище в гр. София.

- Дава благословение по предложението на Великотърновския митр. Григорий относно Агатоникийски еп Борис, пребиваващ досега съгласно решение на Св. Синод в Рилската св. обител, считано от 1 юли 2014 г. да пребивава в манастир във Великотърновска епархия, посочен от Великотърновския митр. Григорий (това решение беше вече оповестено от Двери – бел. ред.).

- Определя Тивериополския еп. Тихон, председател на църковното настоятелство при ПКСХП „Св. Александър Невски” и патриаршески викарий, да оглави богослужението в храм „Св. Иван Рилски” на едноименната духовна семинария в София на 29 юни, Петровден, и да раздаде дипломите на завършващия випуск 2013-2014 г.

- Определя Пловдивския митр. Николай да оглави богослужението в храм „Св. Кирил и Методий” на едноименната духовна семинария в Пловдив на 29 юни, Петровден, и раздаде дипломите на завършващия випуск 2013-2014 г.

4.6 1 1 1 1 1 Rating 4.60 (15 Votes)

138485311266252На 13 юни, петък, Св. Синод е решил да премести бившия игумен на Бачковския манастир еп. Борис от Рилския манастир, където пребиваваше до момента, в търновски манастир. Точният манастир все още не е определен. Промяната е по настояване на бившия Бачковски игумен, който не понасял режима в Рилската св. обител.

По неофициална информация решението за смяната на местопребиваването на скандалния епископ е взето в Пловдив през изминалата седмица, а Великотърновският митрополит е бил стимулиран да приеме в епархията си еп. Борис с подарък мерцедес.

Новината за идването на еп. Борис обиколи вчера мълниеносно Великотърновска епархия и хвърли в смут клириците и вярващите. Според тях бившият Бачковски игумен идва, за да стане викарий на митрополит Григорий. Двери провери информацията и от Св. Синод заявиха, че това не е вярно. Аргосът, т. е. забраната за свещенодействия остава в сила за еп. Борис и наказателното дело срещу него не е закрито. Той обаче ще изчака решението на Св. Синод не в Рилския манастир, а в някоя търновска обител.

4.8857142857143 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (35 Votes)

women-580x385Московският и на цяла Русия патриарх Кирил е обезпокоен от атмосферата на грубост и невежество, която цари в някои енории на Московска патриаршия.

„За много наши невъцърковени съотечественици енорията е огледало на Църквата като цяло. От това, каква е атмосферата в енорията, дали човек намира в нея радост, активност или напротив – хаос, недружелюбие и отчужденост, до голяма степен зависи и неговото отношение към Църквата като цяло, дори нещо повече – неговата религиозност”, е заявил Патриарх Кирил на заседание на Висшия църковен съвет в Москва.

Патриархът е разказал, че миналата неделя един човек му се обадил и се оплакал от случилото се в един от московските храмове. „Толкова трудно е било да слуша грубостта към влезлите в храма хора от страна на местните служители и енориаши. Ако така се развиват нещата у нас, то ние много повече ще губим, отколкото ще получаваме, защото хора, които със своята грубост отблъскват отново влезлите в храма, нанасят по-голяма вреда, отколкото е ползата от всички наши усилия да организираме енорийския живот”, е заявил той.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

Picture1ggДва кръста от куполите на храм „Св. Кирил и Методий” в Бургас са се срутили снощи, съобщи Флагман.бг, позовавайки се на сигнал на граждани. В писмо бургазлии изразяват притеснението си от опасността да рухне цялата сграда, което застрашава преминаващите наоколо хора. Жителите на града настояват отговорните институции и строителят на подземния паркинг в съседство веднага да вземат мерки. Някои видяха в инцидента Божие предупреждение. Реликвите липсват на два от куполите, които се намират над абсидите, сочещи към кръговото движение в посока ул. „Св. Кирил и Методий”.

Преди два месеца експертна комисия, ръководена от заместник-кмета по строителството Костадин Марков, направи оглед на рушащата се църква, като накрая взетите мерки бяха да се затворят прозорците, за да не влизат повече гълъби вътре.

„Външен оглед не сме правили, може да се прецени кога са паднали кръстовете откъм северната страна, само ако се видят следи от металните им части върху самите куполи. Би трябвало сега да стърчат металните им стойки, правили сме оглед вътре във връзка с предстоящата реставрация, но отвън не съм чувал специалистите да се произнасят за стабилността на сградата”, заяви източник, участвал в тази комисия.

Проливните дъждове през последните две седмици със сигурност са допринесли за свлачищния процес на сградата, която няма основи. Вече няколко години храмът се руши поради строежа на подземния паркинг пред него.

Снимка: е-Burgas: Мъж прибира падналия от купола кръст

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (15 Votes)

article 18350_65811В събота сутринта на Света Гора в т. нар. протатски храм се състоя смяната на изпълнителното ръководство на монашеската република, т. нар. свещена епистасия (букв. „свещен надзор”). Всяка година в него влизат представители на четири манастира, които се редуват. 

Тази година протоепистат е архимандрит Симеон Дионисиатски, а другите епистати са от манастирите Зограф, „Св. Пантелеймон” и Констамонит. Българският Зографски манастир „Св. Георги” е представен от монах Евтимий, който през последните години е представител на манастира в свещения кинотис (съвет на представителите на 20-те манастира, които формират монашеската общност Света Гора). По време на церемонията предишният протоепистат йеромонах Стефан от Хилендар върна жезъла на представителя на първия по ранг светогорски манастир – Великата лавра, а той от своя страна го предаде на новия протоепистат монах Симеон Дионисиатски. Встъпването в длъжност на новото ръководство стана в присъствието на представители на гръцкото правителство, политици и др.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)

430x289Св. Синод отново излезе с протестно изявление по повод предстоящия гей-парад в София. Той се провежда вече всяка година в София и традиционно Св. Синод излиза с декларация, в която призовава организаторите и ангажираните институции да го анулират. В изявлението си митрополитите се обръщат към всички „жадуващи спасение”. Те наричат парада „поход на възгорделия се грях” и призовават да бъде отменен. Митрополитите задават следните въпроси: „Трябва ли да бъде изкривявана любовта към Бога и ближните? Полезно ли е празната похот да шества безпрепятствено в нашия живот? Откога безчестието „не е срамно” и „не е опустошително” за нас и за хората около нас? Кой има интерес грехът да бъде широко пропагандиран и публично демонстриран?”. Декларацията, предназначена за всички „жадуващи вечно спасение”, завършва с много евангелски цитати.

Досега в София нито един гей-парад не е бил отменен, а отрицателната реакция на Св. Синод се използва от организаторите за реклама на тяхното мероприятие.

Снимка: Литийно шествие от 2009 г. с искане за забрана на гей-парада.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)

ap Petar2Сдружението на каменарите в България се е обърнало към Старозагорския митр. Галактион с молба Българската православна църква да определи св. апостол Петър за техен покровител. Св. Синод е разгледал на заседание молбата на сдружението и е обявил Петровден, 29 юни, за празник на каменарите, а св. апостол Петър за техен покровител.

Както е известно, името на апостол Петър означава „камък”. В Евангелието Христос се обръща към него с думите „ти си Петър, и на тоя камък ще съградя Църквата Си, и портите адови няма да й надделеят” (Мат. 16:18). От дълбока древност християните са избирали някой светец за покровител на своя дом, на своя занаят, на някое начинание или професия. В житията са запазени свидетелства, как още през 4-5 в. вярващи са поставяли над работилниците си икони на светец, когото нерядко са познавали и лично. Обичаят да има светци-покровители изключително на дадена професия или гилдия се заражда в късното средновековие.

В наши дни официалното обявяване на светци-покровители на дадена професия е много популярно в Русия. В миналото светците-покровители на даден занаят не са ставали такива по решение на висшата църковна власт, а това е било избор на самата гилдия, чиито членове са се събирали заедно в деня на светеца и са го призовавали, когато са чувствали нужда от подкрепа.    

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (5 Votes)

Image 4142127_407Вчера в катедралния храм „Св. Неделя” в столицата беше отслужен молебен за българските журналисти, съобщиха от пресцентъра на Св. Синод.

Поводът за духовния празник беше 170-годишнината от началото на българската журналистика и 120-годишнината от организираното журналистическо движение в България. Инициативата беше на Съюза на Българските журналисти и Отдел „Връзки с обществеността” при Св. Синод на БПЦ.

Молебенът беше отслужен от викария на Софийския митрополит, Браницки еп. Григорий. Под купола на катедралния храм се бяха събрали журналисти от всички възрасти и различни медии, за да се помолят и да станат съпричастни към духовното тържество.

Преди 120 години в този храм за първи път е бил отслужен молебен по повод 50-годишнината от началото на българската журналистика. И именно тогава всички журналисти заедно с държавната власт и главата на БПЦ Екзарх Йосиф І отправят молитви към Бога. След молебена се е състояло грандиозно литийно шествие, тръгнало от входа на катедралния храм „Св. Неделя”, с което отбелязват този паметен ден. От името на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит епископ Григорий поздрави всички български журналисти с юбилея и пожела Божията благодат да бъде винаги върху представителите на медиите, да бъдат обективни, да разпространяват истината и да са нейни служители.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)

IMG 15062014 005731На 14 юни в Стокхолм, в катедралния храм „Св. Георги Победоносец”, беше извършено въдворяването на новия митрополит за Швеция и цяла Скандинавия на гръцките православни църкви под юрисдикцията на Константинополската вселенска патриаршия, Негово Високопреосвещенство Клеопа (Стронгилис). Досегашният митрополит с тази титла, Негово Високопреосвещенство Павел (Меневишоглу), известен с каноническите си трудове, на 79-годишна възраст, но в добро здраве, след 40 пълни години служение на катедрата в Стокхолм с решение на Св. Синод във Фенер е изпратен на покой, запазвайки митрополитското си достойнство и приемайки почетната титла Амасийски митрополит. Новият митрополит Клеопа беше ръкоположен на 21 май в Истанбул. Той е служил 25 години под омофора на Константинополския патриарх. През последните години до избирането му за митрополит е бил енорийски свещеник в гръцката енория в Бостън, САЩ, в архимандритски сан.

На церемонията по въдворяването на новия митрополит присъстваха много висши клирици, свещенство, дякони и миряни, представители на Лутеранската и Римокатолическата църква, светски официални лица.

4.5294117647059 1 1 1 1 1 Rating 4.53 (17 Votes)

20140615-4384На 15 юни митрополитът за САЩ, Канада и Австралия на БПЦ Йосиф освети новия български храм  „Св. София” в Дес Плейнс, щата Илинойс, САЩ.

В книгата „Патриаршеско благословение на Акронска и Нюйоркска епархиии”, Синодално издание, четем, че на Кръстовден 1978 г., приснопаметният отец архимандрит Дамян (Маринов), като енорийски свещеник на църквата „Св. София” в Чикаго, поздравява патриарх Максим (Вечна му памет!) с радост, че го посрещат в скромния храм „на малката църковна община”. В отговора си патриарх Максим казал: „Под силата на Кръста Христов и по молитвеното застъпничество на света София да благопреуспявате в добри дела, да се утвърждава между вас духът на единството и братолюбието, да укрепва църковната ви община – за слава на Бога, за радост и утеха на Българската патриаршия, за ваше спасение в Господа и удовлетворение от достойно изпълнен дълг.” И продължил: „Дано с Божия помощ успеете да построите храм Господен, под чиито свещени сводове да се събират всички българи, живеещи в този световноизвестен град.”

Това молитвено патриаршеско благопожелание, изречено на 14 септември 1978 г. в Чикаго, се изпълни на 15 юни 2014 г., когато беше осветен този „нов молитвен дом” (Думи от поздравителното писмо на патриарх Неофит).

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

unnamedПроливните дъждове в столицата са довели до течове в покривната конструкция на Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”, съобщава в-к „Преса”. Водата е стигнала до олтарното пространство между централния и южния престол, но не е засегнала стенописите в храма. Спешно е бил ремонтиран повреденият участък на покрива, но това са само половинчати мерки. Най-големият православен храм у нас се нуждае от основен ремонт, но той не може да бъде извършен, докато не се реши въпросът със собствеността на знаковата сграда в София.

Продължават преговорите между държавата и Св. Синод на БПЦ за това, как е най-подходящо да се оформят документите за собственост, които Църквата ще получи, и как да се платят по-малко такси. През това време обаче редица фактори нанасят все повече поражения върху интериора на катедралата.

Снимка: в-к Преса

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

bogosl fakultetНа 23 юни от 9 ч. в Богословския факултет на Софийския университет ще се проведе семинар на тема: „Социално-милосърдната дейност на Църквата” и пресконференция за представяне на резултатите на проект „Развитие чрез социално включване”, финансиран от оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” (2007-2014) чрез Европейския социален фонд. В семинара ще участват също така Варненският и Великопреславски митр. Йоан, заместник-министърът на труда и социалната политика Росица Янкова и други.

Ще бъдат представени резултатите от проект „Развитие чрез социално включване”, който стартира на 1 юли миналата година, и ще се обсъдят възможности за укрепване на социалната работа на Църквата и сътрудничеството й с Министерство на труда и социалната политика в тази област. Ще бъдат представени и възможностите за финансиране от европейски фондове.

Проектът се изпълнява от Фондация за регионално развитие и Асоциация Василиада (Румъния) в партньорство с Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски” и с подкрепата на представители на Св. Синод на БПЦ.

Завършилият проект беше насочен към свещенослужители и представители на Българската и Румънската православна църква, както и към църковни неправителствени организации, подпомагащи социалната дейност на Църквата. Целта му беше да даде възможности за укрепване и развитие на социалната дейност на Църквата чрез анализ и въвеждане на добри социални практики в тази област от страната и чужбина. 

3.1538461538462 1 1 1 1 1 Rating 3.15 (26 Votes)

10298218 10202128240270449 2149165588587599354 oВ Църногорския манастир „Св. Козма и Дамян” над брезнишкото село Гигинци Неделята на всички светци беше отпразнувана особено тържествено. След двата дена на юбилейни прояви в столицата във връзка с 200-годишнината от възстановяването на манастира през 1814 г., които преминаха при голям интерес на обществеността, в събота вечер в планинската обител беше отслужено всенощно бдение, а днес двама архиереи оглавиха св. Литургия при стичане на многобройни поклонници и гости.

Снощи бдението започна по светогорски образец с малка вечерня, вечеря и след нея – повечерие и празнична вечерня, които започнаха в 21 ч. в новия манастирски храм „Св. Силуан Атонски”. На дясната певницата бяха светогорските монаси, начело със стареца Спиридон от скита „Малката св. Анна” и солунският протопсалт Христос Халкяс с част от неговия хор в храма „Св. Богородица – Помощница”. На лявата певница бяха хорът „Фенер” на о. Владко Тасков от Сандански и столични певци. По време на бдението в мантия на архиерейския трон беше Централноафриканският митрополит Никифор, брат на същата атонска килия. Бдението по всички правила на светогорския типик продължи докъм 4:30 ч. сутринта. В него участваха свещеници и монаси от различни епархии у нас.

4.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.33 (12 Votes)

2334149232 1cfb30cd15От 18 до 20 юни в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски” ще се проведе международна конференция по християнска педагогика на тема: „Методика на обучението по Религия: учене чрез наизустяване или чрез опит” (“Methods of Teaching in Religious Education: Learning by Heart or by Experience?”).

В нея ще вземат участие преподаватели, учители, изследователи от България, Румъния, Финландия, Гърция, САЩ и др. Те ще представят доклади за начините на преподаване на религия в съвременния свят, базирани на опита в различните страни. Българската православна църква ще бъде представлявана от Ловчанския митр. Гавриил, председател на Културно-просветната комисия на Св. Синод. Поканени са и представители от различни български институции – регионални инспекторати по обраованието, представители на средни и висши училища и други.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]