Мобилно меню

3.9090909090909 1 1 1 1 1 Rating 3.91 (33 Votes)
aleksiy2_kgb.jpgДосиетата на трима от обявените за сътрудници на ДС митрополити са били унищожени през 1990 г. Това са досиетата на Старозагорския митр. Галактион, Великотърновския Григорий и Сливенския Йоаникий. Молба за унищожаване на досието му е подал през ноември 1990 г. и Варненският митр. Кирил, но тя не е била удовлетворена. Все още няма яснота на какви принципи са унищожени досиетата на владици, политици и други публични личности през 1990 г., а на други са запазени. Официалният мотив е "поради липса на оперативен интерес". За споменатите трима митрополити са останали само картончета с агентурните им имена.

Впечатление прави, че при повечето митрополити не е посочена дата за снемането им от отчет, изключение прави само ръководителят на епархията в САЩ, Канада и Австралия митрополит Йосиф, който е снет от отчет през 1988 г.

3.4615384615385 1 1 1 1 1 Rating 3.46 (26 Votes)
1_159.jpgПрокуратурата е образувала проверка във връзка с промените в интериора на митрополитската църква „Света Марина”, направени след ремонт, за които се твърди, че е повреден невъзвратно паметник на културата. Това съобщи прокурор Галин Гаврилов, говорител на Окръжна прокуратура. Проверката е образувана на 14 декември 2011 година по чл.278 от НК, за доказване на повредена или унищожена културна ценност. Сигналът до главния прокурор е изпратен от семейство Дикеджиеви, пловдивчани, архитекти, живеещи в Ню Йорк. Разпоредено е на полицията да разпита всички, които са извършвали ремонта в митрополитския храм "Света Марина" в Пловдив. Назначено е и изготвянето на становища от експерти, представители на НИПК. Ако бъде установено, че сигналът е основателен, ще бъде образувано досъдебно производство по случая. Законът предвижда за това престъпление лишаване от свобода до 3 години, както и глоба.

Снимка: Под тепето

3.9189189189189 1 1 1 1 1 Rating 3.92 (37 Votes)
1_158.jpgВрачанският митрополит Калиник поиска прошка от всеки, който се чувства засегнат от това, че е бил агент на Държавна сигурност.
 
"Ако някой нещо е засегнат като епархиот (жител) на Врачанска  епархия, вярващ или невярващ, бих помолил за извинение, моля пред Бога и Всечистия кръст да бъда простен".

Това каза той пред журналисти в сряда в митрополитския параклис по повод официално оповестеното вчера негово агентурно минало.

3.5714285714286 1 1 1 1 1 Rating 3.57 (28 Votes)
1_104.jpgПоредният брой на предаването няма как да подмине оповестяването на 11 синодални митрополити като агенти и служители на ДС преди 1989 г. Ще търсим отговор на въпроси като:

Какво пише във владишките досиета? Оповестена ли е цялата истина за агентурното минало на висшите клирици? Доколко осветляването на митрополитите агенти е удар по цялата Българска православна църква?  Какво е бъдещето на БПЦ оттук насетне? 

По основната тема на „Вяра и общество” очакваме вашите мнения и въпроси най-късно до петък (20.01.12) по обяд. Пишете ни – на страницата на предаването в сайта www.bnt.bg или на нашия електронен адрес viara@bnt.bg.   

4.8333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.83 (24 Votes)
1antonii_s_boiko_borisov.jpgС архиерейска св. Литургия на 17 януари бе отбелязан денят на св. Антоний Велики в българския храм „Св. цар Борис Покръстител” в Берлин. Богослужението оглави Константийският епископ Антоний, викарий на Западно–и  Средноевропейския митрополит Симеон, който честваше своя имен и рожден ден. Св. Литургия беше отслужена на български, немски, арабски, гръцки и сръбски език. В нея взеха участие  Памирският епископ Йоан, архимандрит Емануил от Вселенската патриаршия,  свещениците от Сръбската православна църква Радомири Душко, свещеник Стефан от Антиохийската църква, и двамата български свещеници Юлиан и Любомир от Берлин и о. Кръстин Апостолов от Българската църковна община в Хамбург.

Въпреки работния ден, храмът се изпълни с хора, дошли да поздравят за празника епископ Антоний.  "Свети Антоний е мой небесен покровител и моля Бога да ми даде частица от неговата мъдрост. Нека в този ден го призовем с молитва да закриля всички нас", - обърна се към богомолците епископът с благодарност, че споделят празника заедно. Архиереят отбеляза, че през последните години има интерес и инициативи за създаването на нови български църковни общини в Европа“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
2_10.jpgСпецслужбите на Сърбия са получили информация, че срещу Сръбския патриарх Ириней и президента Борис Тадич се готви покушение, съобщиха сръбските радио и телевизия. Предупреждението е било изпратено в петък, 13 януари, на мобилния телефон на висш служител на МВР. В него се казвало, че за разлика от покушенията, планирани срещу висши сръбски функционери в Баня-Лука, формата на новото покушение ще бъде по-малко очаквана. Източник на МВР на Сърбия заяви, че съобщението не съдържало заплаха, а било предупреждение. Било е изпратено от някой, който има връзка с престъпния свят и разполага с информация за подготвяното покушение. Министърът на отбраната на Сърбия Драган Шутанович потвърди информацията и увери всички, че заплашените лица са надеждно защитени.

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (88 Votes)
1_154.jpg"За първи път в живота си чувам името си, обвързано с псевдоним на агент Симеон, защото никога не съм развивал такава дейност и ми е чудно, че са ми лепнали това позорно име агент".

Това заяви Русенският митрополит Неофит по повод оповестената от Комисията по досиетата информация за агентурното минало на висши православни духовници, предаде кореспондентът на БГНЕС от Русе.

Митрополит Неофит обясни, че единствените контакти, които е имал с Държавна сигурност, са били по тяхна инициатива и изискване във връзка с пътуването в чужбина на църковни делегации. "Това не може да се окачествява като агентурно дело. Правеше се задължителен инструктаж как да се предпазваме от провокации, как да наблюдаваме процесите, които се развиват на Запад или в САЩ, какви са връзките между църквите от тези два континента. В тези международни конференции са се разглеждали много общовалидни за всички църкви въпроси и това е представлявало интерес за нашата държава. Но това не са някакви платени дейности, т.нар. доносничества, защото това винаги ми е било противно. И никога не съм се занимавал с такова нещо", каза Русенският владика.

4.4909090909091 1 1 1 1 1 Rating 4.49 (55 Votes)
Днес Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия публикува данните за принадлежност към ДС на  висшия клир на Българската православна църква, както и на другите вероизповедания (тук).

Изнесените сведения са за извършена проверка на патриарха и митрополитите на БПЦ. Предстои да бъдат публикувани данните за епископите на Православната църква.
След проверка на комисията, принадлежност към ДС не е установена за Негово Светейшество патриарх Максим и за трима от 14-те митрополити: Ловчански Гавриил, Пловдивски Николай и Доростолски Амвросий. Останали митрополити на БПЦ по различни начини са били сътрудници на Държавна сигурност (списъкът е направен по азбучен ред на светските им имена):

4.5757575757576 1 1 1 1 1 Rating 4.58 (66 Votes)
В началото на новата 2012 година екипът на „Двери на православието” стартира работата по пет нови проекта: „Проповед и мисия, „Виртуален синаксар„В помощ на учителите по вероучение, „Живо Предание и „Отворени двери.

Проектите вече имат своето начало в статии и материали, публикувани в „Двери” през годините. Тяхната актуалност и практическа необходимост, на първо място, както и обемът от натрупани публикации доведоха до идеята за развиването им в отделни проекти. Това ще позволи на екипа ни да насочи повече внимание и усилия за развитието им чрез привличане на съответни специалисти, за да представи на българските читатели нови и завършени продукти. Целта ни е всеки един от проектите да има свой облик, така че да привлечем различна според интересите и вкусовете й аудитория, обединена от едно: неподправен интерес към истините на вярата и стремеж тя да бъде осмислена не чрез безкритичното приемане на готови доктрининални постулати, а по пътя на диалога.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)
1_151.jpgГруповият археологически недвижим паметник „Великата лавра" и като част от него църквата „Св. 40 мъченици" ще бъдат предоставени за стопанисване на Община Велико Търново за 10-годишен период. Това е договорено след поредица от срещи и консултации на кмета Даниел Панов в Министерството на културата. 

До момента разпоредител на емблематичния за историята на българска държавност и духовност храм беше Национален исторически музей с принципал Министерство на културата.

Според кмета решението за предоставяне на църквата „Свети 40 мъченици" е особено важно за Велико Търново, защото ще позволи управлението на обекта да стане по-оперативно и още по-ефективно. Църквата ще бъде включена във всички туристически маршрути и ще привлича много нови посетители от страната и чужбина. Ще бъдат предприети стъпки за включването му в проекти за подобряване на прилежащата туристическа инфраструктура, църквата ще бъде включена във всички рекламни материали, презентации и участия в международни туристически борси.

След предоставяне на обекта от страна на Министерство на културата, Община Велико Търново ще кандидатства по европейски проекти и програми за подобряване на туристическия продукт и инфраструктурата на целия археологически комплекс.

4.4285714285714 1 1 1 1 1 Rating 4.43 (14 Votes)
1_150.jpgПочти 100 деца от гърменското село Рибново, което е една четвърт от всички ученици, не влязоха в класните стаи днес, тъй като родителите им са недоволни, че в училището вече не се изучава "Религия" по заповед на новия директор Манчо Джуркин, съобщи bTV. Той пък е категоричен, че училището ще се развива в светска насока.

Според директора обаче родителското недоволство е начин да бъдат замаскирани основните проблеми, а именно злоупотребите от предишното училищно ръководство.

Минчо Джуркин поясни още, че имамът на Рибново е един от основните хора, които провокират протестите, като на петъчната молитва именно той призовал родителите да не пускат децата си на училище. Директорът е категоричен, че училището ще се развива в светска насока и ислямът няма да се изучава, дори и като свободно избираема подготовка.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)
На 18 януари варненският храм "Св. Атанасий" отбелязва своя празник. По този повод на 17 януари от 17 ч. в храма ще бъде отслужена вечерня с петохлебие.

На 18 януари от  9 ч. ще започне Божествената света литургия, която ще отслужи Варненският и Великопреславски митроплит Кирил в съслужение с храмовото духовенство, свещеници от епархията и гости от страната.

След богослужението ще бъде осветен традиционният рибен курбан и ще се раздаде на всички присъстващи.

За празника ще излезе от печат и първият брой за тази година на енорийския вестник „Православен глас”, който се издава от храма и се разпространява безплатно.

4.6 1 1 1 1 1 Rating 4.60 (20 Votes)
По време на посещението си в Германия, което започва на 17 януари, Бойко Борисов ще посети и българския митрополитски храм „Св. цар Борис Покръстител” в Берлин. Той ще дари на свещениците богослужебни одежди. Първият ден от посещението на премиера в германската столица съвпада с именния и рожден ден на викарния епископ на Западно- и Средноевропейска епархия Антоний.  Макар и  в края на деня, Бойко Борисов ще се срещне с епископ Антоний, за когото носи като подарък копие на чудотворната икона на св. Богородица от Бачковския манастир.  

Сутринта на 17 януари в българския храм в германската столица ще бъде отслужена съборна св. Литургия по повод деня на св. Антоний Велики. В богослужението ще вземат участие българските духовници и представители на другите поместни православни църкви в Берлин.

4.6923076923077 1 1 1 1 1 Rating 4.69 (13 Votes)
С благословението на Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон, неговият викарий Константийският епископ Антоний,  от 13 до 15 януари бе на посещение в Българската православна църковна община „Св. Кирил и Методий” в Рим. Това е първата визита на архиерея след църковно-наказателното дело срещу предстоятеля на общината архимандрит Климент (Бобчев). По препоръка на Св. Синод на БПЦ епископ Антоний трябва да полага специални пастирски грижи към римската община, която направи опит да се откъсне от юрисдикцията на Западноевропейска епархия.

По време на посещението си епископ Антоний се срещна с г-жа Паулина Тихолова, председател на църковната ни община, и църковните настоятели. Проведени бяха разговори, в които бяха обсъдени предстоящите тържества през есента на тази година по повод 10 години от основаването на БПЦО „Св. Кирил и Методий” в Рим. Епископ Антоний се срещна с преподавателите, родителите и учениците при българското училище на общината, чиито занимания се извършват в прицърковните помещения на храма „Св. Винченцо и Анастасий” във Вечния град. Там българските деца, наред с православната вяра, изучават роден език, история на България и география. Епископът благослови началото на учебните занимания на българското училище за Новата 2012 година, като благопожела на преподавателите и децата да напредват по пътя на Христовото учение, като помнят историята и не забравят своите корени.

4.1111111111111 1 1 1 1 1 Rating 4.11 (18 Votes)
С тържествен концерт в зала „България” ще бъде отбелязан именният ден на Негово Светейшество Българския патриарх Максим на 21 януари.  В програма са включени изпълнения на Софийския свещенически хор с диригент протойерей Кирил Попов, камерен щрайх-състав на Софийската филхармония с диригент Станислав Ушев, детско-юношеския църковен хор „Архангелски глас” на Ловчанска митрополия и др. „Каватина на Алеко” от С. Рахманинов ще изпълни Михаил Пулиев, на пианото ще акомпанира Десислава Пулиева, главна редакторка на сайта на Българска патриаршия. Поздравително слово към Българският патриарх Максим ще поднесе Ловчанският митрополит Гавриил. Концертът ще завърши с поднасяне на цветя и многолетствие за Негово Светейшество.

Концертът се организира от Св. Синод на БПЦ в партньорство със Софийската фирхармония.

Сутринта на 21 януари по традиция св. Литургия за именния ден на патриарх Максим  ще бъде отслужена в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя” от синодалните архиереи.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]