Мобилно меню

4.6 1 1 1 1 1 Rating 4.60 (10 Votes)

926 nОт 16 до 18 септември за четвърти пореден път се проведе Международният научен семинар по систематическо богословие, организиран от Православния богословски факултет на Великотърновския университет „Св. Кирил и Методий” и осъществен в Центъра по систематическо богословие „Проф. Тотю Коев”. Тази година темата беше: „Еклезиологията – въпроси, проблеми, перспективи”. По вече утвърдена традиция Търновската богословска школа беше кръстопътна среща между систематическото богословие и християнската философия. В четири научни сесии участниците обсъдиха проблеми на православната еклезиология, очертаха линии на исторически континуитет и прекъсване и зададоха нови перспективи за вграждане на богословския труд и подвиг в живота на Църквата.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)

article 15379_44273Необходимостта от свикване на събор на православната църква са обсъдили в Истанбул Българският патриарх Неофит и Вселенският патриарх Вартоломей. Двамата са обсъдили подготовката за свикване на събор на Православната църква, всеправославното единство и отношенията между двете поместни православни църкви, съобщава БТА по информация на Св. Синод.

Всички са били убедени в нуждата да се проведе "светия и велик събор на Православната църква", чиято подготовка продължава вече няколко десетилетия. На двустранната среща е било обсъдено и къде и под чие председателство следва да се проведе съборът, как да се взимат решенията на него - с консенсус или с мнозинство, както и кои теми да бъдат разисквани. Припомняме, че Вселенска патриаршия предложи като начин да се преодолеят противоречията между поместните Православни църкви, които са преди всичко в практическата сфера на "първенството", на събора да не бъде обсъждан спорният въпрос за диптисите. Патриарх Вартоломей е изказал желание в началото на следващата година да се осъществи среща на предстоятелите на поместните православни църкви с цел сближаване на позициите и по-скорошно свикване на Събора.

4.4782608695652 1 1 1 1 1 Rating 4.48 (23 Votes)

article 15379_44266Ясно послание към всички, които се обявяват срещу междухристиянския диалог, изпрати Цариградският вселенски патриарх Вартоломей по време на срещата си с предстоятеля на Българската православна църква патриарх Неофит. "По този начин не предаваме Православието, както ни обвиняват, нито изповядваме икуменически възгледи, но проповядваме на инославните и на всички православната истина", подчерта предстоятелят на Цариградската Вселенска патриаршия.

"Разговорите и диалогът между поместните православни църкви и инославните имат за своя най-главна цел изпълнението на волята и заповедта на Господа: "Да бъдат всички едно" (Йоан 17:21), допринасяйки по този начин за общественото сътрудничество и за свидетелството на истината, с цел по-доброто взаимно разбиране и в свое време приемане и от страна на инославните на православната вяра. Те нямат за цел, както беше писано в България и на други места, да се създаде едно приемливо за всички "смесено" изповедание. Тоест, чрез така нареченото икуменическо движение не се цели създаването на една "синкретична християнска вяра", но задълбочаване в християнската православна вяра и сътрудничество в обществото на всички, призоваващи името на Христос. Като православни, които притежаваме пълнотата на истината, ние не се страхуваме, че ще бъдем повлияни от възгледите на инославните ни братя по догматични въпроси", подчерта патриарх Вартоломей.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)

CcoXYСолунският митрополит Антим заяви по гръцката телевизия SKAI, че животът му е застрашен. Той твърди, че вече една година ползва засилена охрана от страна на полицията, но досега не е давал гласност на това. Сега властите са го уведомили, че трябва да бъде с постоянна охрана, защото съществуват опасения за физическото му здраве.

"Не се тревожа, но са прави. Така станаха нещата, а има и чужди фактори. Няма конкретни данни, но това е заради участието ми в обсъждането на националните проблеми, македонския въпрос, Турция и Тракия - и това дразни мнозина", счита митрополитът. Затова се е наложило да се придвижва винаги с двама полицаи.

Солунският митрополит е известен със своите политически позиции и резки изказвания по редица чувствителни за страната въпроси, които придобиват веднага международен отзвук, особено в Македония. Сред най-обсъжданите беше изказването му през януари м. г., когато той заяви, че "Гърция може да превземе Македония за 20 минути с пет самолета и десет танка". Повечето от коментарите си той прави по време на неделните си проповеди.

 

 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)
vseh svyatihБългарският патриарх Неофит стана първият носител на почетния знак за принос в изграждането на новата църква “Всех святих” в Русе. Като Русенски митрополит той беше съучредител на сдружение “Всех святих” и е сред хората с най-голям принос за възстановяването на храма, съборен от комунистическия режим през 1985 г.
 
Патриархът не присъства на церемонията, тъй като е на официално посещение във Вселенската патриаршия и затова отличието беше предадено на протоситгела на епархията архим. Виктор, за да му го предаде заедно с благодарностите на всички русенци.
 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

22047Има ли напрежение между християните и хората с нетрадиционна сексуална ориентация ? Осъждайки гей-парада подкрепя ли безмълвно Църквата призивите за насилие ? Една откровена дискусия във „Вяра и общество”, за сваляне на маските със ставрофорен иконом Ангел Ангелов, пастор Ангел Пилев и Анелия Анакиева. Ще чуете мнението и на организаторите на „София Прайд”. Въпроси към нашите гости, както и ваши мнения по темата  може да зададете предварително чрез страницата ни във фейсбук  Вяра и общество , на електронния ни адрeс viara@bnt.bg или на страницата на предаването в сайта www.bnt.bg.  По време на предаването ви очакваме на телефони 02 9 444 999 и 814 2551 – след 17.25 ч.

В същия брой ще видите:

4.6363636363636 1 1 1 1 1 Rating 4.64 (11 Votes)

podkrepa-za-manastir-sv-vmchk-georgi-gr-hadzhidimovoВ Хаджидимовския манастир „Свети великомъченик Георги”, недалече от град Гоце Делчев, от 19 до 22 септември 2013 г. се провежда Шестата международна среща на православните центрове за проучване на нови религиозни движения и гибелни култове. Основната тема, по която се четат доклади и проведат дискусии, е: „Практическо противодействие на тоталитарните секти и гибелни култове - пастирски, социални и правни аспекти“.

Откриването на тази конференция се състоя с любезното съдействие на Община Гоце Делчев в Културния дом на града на 19 септември от 19 часа. След кратък молебен, оглавен от представителя на Цариградската патриаршия, архиепископа на остров Крит и митрополит на Ираклио Ириней, официални приветствия отправиха домакинът на проявата, Неврокопският митрополит Натанаил, архиепископ Ириней, координаторът на инициативата, Карпасийски епископ Христофор от о. Кипър, и председателят на парламентарната комисия по вероизповеданията, народният представител Пламен Славов. После гостите бяха поздравени с кратка концертна програма от църковна и от народна музика. Входът беше свободен и можаха да присъстват много граждани на града.

Днес, 20 септември, срещата продължи по същество с четене на основните доклади и обсъждания на поставените проблеми. В тази значима проява участват около 90 души - представители на почти всички православни църкви и съответно от страните: Албания, Беларус, България, Гърция, Египет, Израел, Кипър, Ливан, Полша, Румъния, Русия, Сърбия, Украйна. Това са архиереи, други клирици и миряни-специалисти, мъже и жени, които изследват тези проблеми в нашето съвремие и дават своя принос за тяхното преодоляване. От българска страна в конференцията участват представители на няколко епархии (по азбучен ред: Видинска, Ловчанска, Неврокопска, Плевенска, Русенска, Сливенска, Софийска, Старозагорска), както и на Центъра за проучване на нови религиозни движения.

Конференцията ще завърши на 22 септември 2013 г. със съборна света литургия в храма „Успение Богородично” на гр. Гоце Делчев.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

thumbжОт 23 до 29 септември във Варна ще се проведе вече станалата традиционна Седмица на православната книга. През тази година събитието е посветено на 1700-годишнината от издаването на Миланския едикт, 1150-годишнината от Великоморавската мисия на светите братя Кирил и Методий и е в памет на приснопаметния Варненски митрополит Кирил. Всяка година седмицата има определена тема, която обединява участията в нея. През тази година темата е "Познайте истината и тя ще ви направи свободни". Освен български автори и издателски къщи в проявата ще участват също и гости от Русия, Сърбия и Гърция.

На 26 септември, в четвъртък, ще бъде представено и Учебното помагало за интегриране на знанията за християнството в 1 клас.

ПРОГРАМА

4.6315789473684 1 1 1 1 1 Rating 4.63 (19 Votes)

PAISIOS 531_420В Гърция все по-голяма популярност придобива религиозният спам. Гръцкото интернет пространство прелива от съобщения с "главни герои" известни гръцки старци и светци. Най-популярно е "писмото на св. Нектарий", което наподобява известната от десетилетия практика да се разпращат "магични писма" със следното съдържание: "Ако не направиш еди-какво си..., ще ти се случи нещо лошо и дори ще умреш". В епохата на интернет тази позабравена "игра" изведнъж придоби нова актуалност.

Проучване е установило, че няма грък, който поне веднъж да не е получавал по електронната си поща "писмото на св. Нектарий Егински". В писмото-спам се казва: "Св. Нектарий е лекар и лекува болести. Това писмо е написано на 3 октомври 1995 г. и трябва да обиколи света. Св. Нектарий ще ти се отблагодари след 45 дни..." По-нататък се казва, че оригиналът на писмото се пази в Англия и е обиколил света девет пъти и ето, че най-накрая "късметът стигна и до тебе". След това се изброяват няколко случая на "късметлии", които са спечелили от тотото, след като са изпратили 20 копия от писмото на свои познати, и един завършващ случай на човек, който изхвърлил писмото "и умрял"!

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (43 Votes)

Book cover1В първите дни на новата учебна година излезе от печат новото Учебно помагало за интегриране на знанието за християнството в часовете по Български език, Роден край и Час на класа в 1 клас. То е дело на екип от автори от “Двери”. Близо 2000 първокласници през тази учебна година ще имат възможност да се запознаят с основни понятия в християнството, както и с най-големите църковни празници чрез новото помагало. Разработените в него уроци са базирани на сега действащата програма по предметите Български език и Роден край. Изданието е помагало за учителите, които искат да преподават темите, свързани с християнството, но не чувстват достатъчна увереност в подготовката си по тези въпроси.

Съдържанието на уроците е съобразено с учебната програма и Държавните образователни изисквания по посочените предмети в първи клас и дава широка възможност на избор на началните учители да обогатят своите уроци с материалите от пособието.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)

swu blagoevgrad neofit rilski746Днес, 19 септември, от 11 ч. в зала 114 на І учебен корпус на ЮЗУ "Йеромонах Неофит Рилски" в Благоевград известният руски сектовед и директор на руския антисектантски център "Св. Ириней Лионски" ще изнесе лекция пред обществеността на града на тема "Вяра и секти в днешното общество". Като пример ще даде и сектата "Анастасия", която се разпространява и у нас, а неин привърженик преди две години загина край Благоевград при съмнителни обстоятелства. Лекцията ще бъде предшествана от въведение от Карпасийския епископ Христофор от Кипър, председател на мрежата от центрове в православните страни за изучаване и предпазване от секти и гибелни култове, която започва тази вечер своята годишна конференция в Хаджидимовския манастир "Св. Георги", Гоцеделчевско, по покана на Неврокопския митрополит Натанаил.

На днешната лекция в областния град, която се организира от Православния информационен център в Благоевград с ръководител презвитера Мирела Кючукова и по покана на ръководството на ЮЗУ, ще присъства викарният епископ на Неврокопска епархия Мелнишки Серафим, ректорът и преподаватели от Югозападния университет, проф. Иван Желев, председател на българския Център за проучване на нови религиозни движения, свещеници, общественици и др. 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)

39193Започна записването за участие в курсовете, провеждани в Енорийския център на столичния храм „Покров Богородичен“. Своето желание за обучение следва да заявят както новите курсисти, така и тези от предишни години, които искат да продължат участие в следващите нива. Учебната година започва на 1 октомври и ще завърши в края на юни следващата година.

Занимания в Енорийския център се провеждат във всички дни на седмицата. Вечер са курсовете за възрастни, събота и неделя - за деца. Те се ръководят от специалисти по съответната дисциплина и с активното участие на свещениците от храма. Курсовете по катехизис са безплатни. Те са част от задължителната просветителска енорийска дейност на храма. Другите курсове са с минимално заплащане за закупуване на необходимите материали.

Всички занимания се провеждат в залите на Енорийския център, които са в криптата на храма.

Програмата за възрастни включва курсове по:

3.5 1 1 1 1 1 Rating 3.50 (8 Votes)

article2Народни представители от парламентарната комисията по вероизповеданията и парламентарна етика ще предложат в бюджета за следващата година да бъде предвидена субсидия и за Католическата църква в България, съобщи председателят на комисията Пламен Славов след среща с председателя на Епископската конференция на Католическата църква у нас Христо Пройков.

По думите на Славов, Католическата църква за първи път е заявила в официално писмо до комисията и дирекцията по вероизповедания към Министерски съвет да й бъдат отпуснати такива средства.

4.6923076923077 1 1 1 1 1 Rating 4.69 (13 Votes)
rizareios koritsia_563_420
Атинската Ризариева семинария (основана през 1841 г., а започва да действа от 1844 г.) прие през тази година първия си випуск момичета. Църковното училище, което подготвя бъдещи клирици за Гръцката църква, през 170-годишното си съществуване никога досега не е приемало ученички. Причината е мнението, че "след като не могат да станат свещеници, жените няма нужда да учат в църковно училище". През тази година обаче ръководството на семинарията промени вековната практика, а дискусиите в църковните среди относно революционната промяна продължиха цяло лято. След като решението на Министерството на образованието и религиите в Гърция беше обявено на 8 юни, някои известни йерарси се изказаха публично и остро срещу промяната, особено онези, които са били възпитаници на авторитетното църковно училище. Въпросът стигна до гръцкия министър-председател и беше обсъждан в парламента. В крайна сметка решението беше прието и много гръцки семейства побързаха да запишат децата си там.
 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

monhГръцкият манастир "Св. Богородица Амбелакиотиса" в митрополията на Навпакт обяви парична награда за този, който открие и върне на манастира откраднатите преди шест месеца мощи на св. Поликарп, съобщава Амен. Монасите и вярващите от града се принудили на тази мярка след безуспешните им опити да открият светинята на обителта. Сдружението на приятелите на манастира обяви, че ще предостави 15 хиляди евро на този, който върне ръката на св. Поликарп обратно. Оставен е и телефон за връзка: 2634041207.

Манастирът е основан през 1455 г., когато според преданието един пастир намерил икона на св. Богородица в корените на едно дърво, която се пази и до днес. Иконата произхождала от селото Амбелакия в Тесалия, което било ограбено от османските турци след падането на Константинопол. Първият храм бил построен през 1456 г., а от 1475 г. в манастира се съхранявала дясната ръка на св. Поликарп, първи епископ на Смирна и ученик на св. Йоан Богослов.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]