Мобилно меню

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (8 Votes)

82cОт 19 до 22 септември в манастира "Св. Георги" в Хаджидимово се проведе Шестата международна среща на православните центрове за проучване на новите релиозни движени и гибелни култове на тема "Практическо противодействие на тоталитарните секти и гибелни култове - пастирски, социални и правни аспекти". Участниците приеха следното комюнике:

"С основание се твърди, че големите нравствени и социални проблеми, които заливат нашия свят, не се дължат на недостатъчна религиозност, а напротив – на твърде голяма вяра в различни заблуди.

Това беше и основната констатация на участниците в Шестата международна среща на православните центрове за проучване на новите религиозни движения и гибелни култове, която се състоя от 19 до 22 септември 2013 г. в България.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

Енорийски център при православен храм „Покров Богородичен” за поредна година организира интересната и полезна творческа инициатива „Коледна звезда”, която се провежда ежегодно в периода от октомври до декември.

В инициативата участват доброволци – младежи, които имат възможност и желание да посещават деца, лишени от родителски грижи в домовете в гр. Враца и с. Доганово (Софийско). Малчуганите са на ученическа възраст и в организирани творчески занимания, подпомагани от доброволците, рисуват коледни картички. Със събраните средства децата помагат финансирането на летния си лагер.

Творческите занимания се провеждат в съботно-неделните дни в домовете за деца, лишени от родителска грижа във Враца и Доганово.

Всички, които искат да станат доброволци в „Коледна звезда” могат да дойдат и да участват в доброволческата среща, която ще се проведе на 29.9.2013 г. (неделя) от 12:30 часа в голямата зала на Енорийския център при храм „Покров Богородичен”, гр. София, ул. „Г. Д. Зографина” (зад хотел „Родина”).

Ако ви харесва работата с деца в неравностойно положение, ако искате да осмислите свободното си време в есенните и зимни уикенди, ако търсите нови приятели, станете част от екипа на „Коледна звезда”!

За повече информация: 0898 508 898, sonya 0909@yahoo.com, Соня Спасова.

Още за инициативата през годините:

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)

3Под надслова “Иконата – прозорец към Царството Божие” на 19 септември в Париж бе открита изложба на съвременна иконопис в Православния център към сайта Orthodoxie.com. Този център, открит през юни тази година от Негово Високопреосвещенство  митрополит Емануил от Вселенската патриаршия, бе представен на българската публика, благодарение на визита на представители от екипа на православния сайт “Двери.бг”.

Центърът има за цел да свидетелства за православието във френската столица, събирайки християни от различните поместни църкви, намиращи се там. По-този начин той дарява един пъстър, същевременно и единен облик на Православната църква, която не е разделена от езици и култури, а по-скоро – обогатена от тях. Един пример на това свидетелство е и настоящата изложба. В нея взеха участие седем съвременни иконографи и две ателиета по иконопис.

България бе представена достойно с двама творци: г-жа Веска Колева и презвитера Елена Карагеоргиева. Веска Колева донесе красотата и топлината на българската дърворезба в иначе дъждовния Париж, докато презвитера Елена Карагеоргиева, участник и куратор на изложението, в приветсвеното си слово подчерта, че тези прозорци към Божието царство имат за цел да споделят неземната радост, въплътена в лицата на светците, общуваши с Бога. Радост, която е превърнала унижението в слава, а смъртта – в живот, радост, която се запазва и преумножава единствено и само когато се споделя.

Изложбата ще продължи до 4 октомври, като в нейната програма са включени конференция (26 септември) за смисъла на православаната икона, която ще бъде координирана от г-жа Елен Блере, участник в изложението, както и концерт на хора при Руската православна семинария в Париж, който ще се състои на 3 октомври, ден преди края на изложбата.

Отец Живко Панев и г-жа Елен Блере:

21

11

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

article 15Вселенският патриарх Вартоломей ще осъществи през месец октомври своето шесто поклонническо посещение на Света гора. То е по повод навършването на един век от решението на св. кинотис за включването на атонската монашеска общност в гръцката държава. 

Св. кинотис е поканил Вселенския патриарх през изминалия февруари да оглави празничните прояви, които ще протекат в Карея и Протатския храм.

В своя отговор до монашеската общност патриарх Вартоломей е заявил, че очаква с нетърпение времето, когато ще се окаже редом със светогорските отци, братя и чеда и заедно ще запеят химни в прослава на Господа. Той определя Света гора като място свободно от човешка корист и етнофилетистки разделения.

Очаква се патриарх Вартоломей да пристигне на Света гора на 15 октомври и да остане до 18 октомври. Център на посещението му ще бъде Карея, столицата на монашеската република, където са събрани представителите на 20-те светогорски манистири. Патриаршеската делегация ще включва още трима митрополити.

 

4.7142857142857 1 1 1 1 1 Rating 4.71 (14 Votes)

poepПапа Франциск даде интервю за известното католическо списание “La Civilta Cattolica”, в което отделя голямо внимание на диалога с православните, но и на възможността католиците да научат много неща от начина, по който функционира съборната система в православните църкви. В интервюто, дълго около 30 страници, папата казва: “Трябва да действаме всички заедно, хората, епископите и Папата. Съборността се проявява на различни нива. Може би е време да променим методологията на синода, защото днешното състояние ми изглежда статично” и допълни, че “това може да има и икуменично значение особено по отношение на нашите братя православните”.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

kampanaЙерусалимската патриаршия се е обърнала към руски майстори, които да проучат състоянието и звука на камбаните в Св. Земи. Работата е възложена на руснака Иля Дроздихин, ръководител на църковната школа на звънарите към Московска патриаршия. По време на своята работа специалистът е открил, че камбаната на базиликата на Рождество Христово във Витлеем е точно копие на камбаната на Св. Гроб. Двете камбани имат идентична украса. И двете са изработени в Русия през 1886 г. в руски ателиета.

След проверката състоянието на камбаните ще бъде описано и ще бъдат дадени препоръки за тяхното възстановяване. В храма на Гроба Господен ще бъде поставена композиция от седем нови камбани, подарени на Йерусалимска патриаршия от Руската църква. Досега там имаше 18 камбани. Най-голямата тежи 5900 кг. и отново е дело на руски майстори от 19 век. Освен руски, в храмовете по Св. Земи има също гръцки и немски камбани.

 

4.7142857142857 1 1 1 1 1 Rating 4.71 (14 Votes)

IMG 0003Ако едно дете с усмивка прекрачи прага на храма, а после смутено и тихичко каже: „Госпожо, аз не вярвам много, ама искам да остана…”, какво трябва да му се отговори, освен: „Не е задължително да вярваш. Щом си влязла, това ще се случи…” И в този момент разбираш, че нещо в детската душа става, размества се, по личицето личи, че се води вътрешен диалог, че Някой невидимо го погалва, то сяда до другите деца, още  не е на „мястото си”, но се е успокоило. Това са само минути от началото на новата духовна учебна година в Младежки православен център „Чисти сърца” към катедрален храм „Свети Висарион Смоленски” – Смолян.

Всички деца се радват, че сме тук, че сме заедно. Радваме се много и преподавателите, макар  да знаем какво предстои и то сериозно – не само обучение във вярата и развитие на талантите, а борба с ежедневието, което се предлага у нас на децата безконтролно. Срещи - общи и индивидуални, разкаяния и обещания, диалози и монолози, постоянни грижи извън „учебния норматив". Никак не е лесно и за църква, нали? Но децата ни принудително порастват, те стават свидетели на пороци, които трябва да проумеят, преди да се съблазнят. Трябва да запазят сърцата си чисти!

4.5555555555556 1 1 1 1 1 Rating 4.56 (9 Votes)

dobПоредната проява „Зографски поклоннически път“, посветена на зографските светци и благословена от манастирското братство, се провежда в годината, когато отбелязваме 690-годишнината от кончината на преподобни Козма Зографски. Тръгването е станало днес, 22 септември, от храм „Свети Козма Зографски” в Старозагорски минерални бани, съобщават организаторите. Днес поклонниците са участвали в богослужение, посветено на светеца, извършено от отец Йордан Карагеоргиев и са подарили копие от зографската икона на свети Георги Зограф за храма и за параклиса на Богородична стъпка. Отец Йордан е благословил участниците, които след това са заминали на поклонение в Германския манастир край София, който е метох на Зографския манастир. Там е проведена среща с игумена йеромонах Пимен и поклонниците са се запознали с житието на свети Пимен Зографски. С благослова на св. Иван Рилски, на когото е посветен храмът в Германския манастир, те са продължили за Рилския манастир, където са участвали във вечернята и са се поклонили пред мощите на свети Иван. Поклонниците са поднесли на игумена на Рилския манастир, Адрианополски епископ Евлогий, възстановена от старозагорци икона на свети Иван Рилски, изобразена на дъска от зографско дърво с благословията на дядо Амвросий. Последвало е поклонение на гроба на свети Иван, както и запознаване с житието на светеца.

След пренощуване в манастира на 23 септември, понеделник, поклонниците ще участват в утренята и ще тръгнат пеша по стария път за Зограф през Рила планина. Предстои им пеши преход от 6 часа до хижа Македония, където ще нощуват. На 24 септември, вторник, продължават с пеши преход от 5 часа до една от най-старите църкви в България - „Свети Теодор Тирон и свети Теодор Стратилат” в село Добърско, Разложко. После в град Банско ще посетят къщата музей на свети Паисий Хилендарски и ще се поклонят в църквата „Света Троица”. Оттам ще отпътуват с автомобили по долината на река Места за Гърция. На 25 септември, сряда, рано сутринта от пристанището на Урануполи (в превод: „Небесния град“) ще отплават с първия ферибот за скита „Света Анна“. Още след пристигането на пристанището (към 10 часа) поклонниците ще започнат преход през скита „Св. Анна“ до заслона „Св. Богородица“ на кота 1500 метра, около 500 м. под върха на Атон. Там те ще запалят свещички, ще се помолят и ще пренощуват. Вечерта край огъня ще продължат разговорите на православна тематика.

На 26 септември, четвъртък, рано сутринта, след час и половина изкачване, ще достигнат параклиса „Преображение Господне“ на връх Атон – на 2033 метра. Там отново ще се помолят, ще запалят свещички, а след това ще започнат спускане около 6 часа до скита „Св. Анна“. Ще останат в този скит през нощта за всенощното бдение за Кръстовден по стар стил, по който се служи на Атон. А на 27 септември, петък, след 10 часа ще отпътуват с ферибота за Зографския манастир, където ще пристигнат по обяд. Ще се настанят в българската обител и ще участват във вечернята. После ще поднесат на игумена някои дарове като гоблен с лика на светата Майка Богородица (заради новородено детенце, саморъчно извезан от благодарния татко) и губери и други вещи от благодарни поклонници.  Предвижда се поклонение в пещерата на свети Козма Зографски, недалече от манастира, а също изповеди пред духовник, разговори с монасите, обсъждане на делови въпроси около пещерата на свети Козма Зографски, подготовката за „малкия Гергьовден“ (празникът на 3/16 ноември) в манастира, посещение на библиотеката и др.

На 28 септември след участие в сутрешното богослужение поклонниците ще отпътуват по обяд за България.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

scan 1Едно уникално за българската библеистика начинание беше осъществено с благословението и подкрепата на Неврокопския митрополит Натанаил. Известният с издателската си дейност български архиерей се постара да издаде парафраза на новозаветния текст на новобългарски език. Засега е отпечатано само Четириевангелието с успоредна парафраза по подобие на известните и много популярни гръцки издания на Йоанис Колицарас и Панайотис Трембелас. Предстои отпечатването по същия модел и на втори том с Деяния апостолски, посланията на апостолите и Откровението.

Трудът е на светогорския монах Доротей Лавриот, родом грък, но роден, образован и работил в България, а преди доста години се репатрирал в Гърция и намерил истинско духовно отечество в атонския манастир „Великата лавра“. Загрижен за християнската просвета на сънародниците си, с които е живял половината от досегашния си живот, монах Доротей се залавя с тази огромна по обем и несравнима по трудност задача. Дори се постарал сам да набави и повечето средства за отпечатването на изданието. А в подходящо време Бог го среща на гръцка земя с известен български издател (Костадин Костадинов), който се заема безплатно да осигури логистиката на изданието. Намират и опитен ентусиазиран редактор на парафразата в лицето на библеиста проф. Иван Желев, а митрополит Натанаил от първия разговор с атонския монах благословил начинанието, насочено към християнската просвета на народа ни. Обещал и да се погрижи за издаването на ценната свещена книга, което вече е факт. Книгата се нарича: Новият Завет. Четирите евангелия с кратки пояснения. София 2013, 288 с. Подвързана е с твърди корици с черна кожа и златни букви.

4.6 1 1 1 1 1 Rating 4.60 (10 Votes)

926 nОт 16 до 18 септември за четвърти пореден път се проведе Международният научен семинар по систематическо богословие, организиран от Православния богословски факултет на Великотърновския университет „Св. Кирил и Методий” и осъществен в Центъра по систематическо богословие „Проф. Тотю Коев”. Тази година темата беше: „Еклезиологията – въпроси, проблеми, перспективи”. По вече утвърдена традиция Търновската богословска школа беше кръстопътна среща между систематическото богословие и християнската философия. В четири научни сесии участниците обсъдиха проблеми на православната еклезиология, очертаха линии на исторически континуитет и прекъсване и зададоха нови перспективи за вграждане на богословския труд и подвиг в живота на Църквата.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)

article 15379_44273Необходимостта от свикване на събор на православната църква са обсъдили в Истанбул Българският патриарх Неофит и Вселенският патриарх Вартоломей. Двамата са обсъдили подготовката за свикване на събор на Православната църква, всеправославното единство и отношенията между двете поместни православни църкви, съобщава БТА по информация на Св. Синод.

Всички са били убедени в нуждата да се проведе "светия и велик събор на Православната църква", чиято подготовка продължава вече няколко десетилетия. На двустранната среща е било обсъдено и къде и под чие председателство следва да се проведе съборът, как да се взимат решенията на него - с консенсус или с мнозинство, както и кои теми да бъдат разисквани. Припомняме, че Вселенска патриаршия предложи като начин да се преодолеят противоречията между поместните Православни църкви, които са преди всичко в практическата сфера на "първенството", на събора да не бъде обсъждан спорният въпрос за диптисите. Патриарх Вартоломей е изказал желание в началото на следващата година да се осъществи среща на предстоятелите на поместните православни църкви с цел сближаване на позициите и по-скорошно свикване на Събора.

4.4782608695652 1 1 1 1 1 Rating 4.48 (23 Votes)

article 15379_44266Ясно послание към всички, които се обявяват срещу междухристиянския диалог, изпрати Цариградският вселенски патриарх Вартоломей по време на срещата си с предстоятеля на Българската православна църква патриарх Неофит. "По този начин не предаваме Православието, както ни обвиняват, нито изповядваме икуменически възгледи, но проповядваме на инославните и на всички православната истина", подчерта предстоятелят на Цариградската Вселенска патриаршия.

"Разговорите и диалогът между поместните православни църкви и инославните имат за своя най-главна цел изпълнението на волята и заповедта на Господа: "Да бъдат всички едно" (Йоан 17:21), допринасяйки по този начин за общественото сътрудничество и за свидетелството на истината, с цел по-доброто взаимно разбиране и в свое време приемане и от страна на инославните на православната вяра. Те нямат за цел, както беше писано в България и на други места, да се създаде едно приемливо за всички "смесено" изповедание. Тоест, чрез така нареченото икуменическо движение не се цели създаването на една "синкретична християнска вяра", но задълбочаване в християнската православна вяра и сътрудничество в обществото на всички, призоваващи името на Христос. Като православни, които притежаваме пълнотата на истината, ние не се страхуваме, че ще бъдем повлияни от възгледите на инославните ни братя по догматични въпроси", подчерта патриарх Вартоломей.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)

CcoXYСолунският митрополит Антим заяви по гръцката телевизия SKAI, че животът му е застрашен. Той твърди, че вече една година ползва засилена охрана от страна на полицията, но досега не е давал гласност на това. Сега властите са го уведомили, че трябва да бъде с постоянна охрана, защото съществуват опасения за физическото му здраве.

"Не се тревожа, но са прави. Така станаха нещата, а има и чужди фактори. Няма конкретни данни, но това е заради участието ми в обсъждането на националните проблеми, македонския въпрос, Турция и Тракия - и това дразни мнозина", счита митрополитът. Затова се е наложило да се придвижва винаги с двама полицаи.

Солунският митрополит е известен със своите политически позиции и резки изказвания по редица чувствителни за страната въпроси, които придобиват веднага международен отзвук, особено в Македония. Сред най-обсъжданите беше изказването му през януари м. г., когато той заяви, че "Гърция може да превземе Македония за 20 минути с пет самолета и десет танка". Повечето от коментарите си той прави по време на неделните си проповеди.

 

 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)
vseh svyatihБългарският патриарх Неофит стана първият носител на почетния знак за принос в изграждането на новата църква “Всех святих” в Русе. Като Русенски митрополит той беше съучредител на сдружение “Всех святих” и е сред хората с най-голям принос за възстановяването на храма, съборен от комунистическия режим през 1985 г.
 
Патриархът не присъства на церемонията, тъй като е на официално посещение във Вселенската патриаршия и затова отличието беше предадено на протоситгела на епархията архим. Виктор, за да му го предаде заедно с благодарностите на всички русенци.
 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

22047Има ли напрежение между християните и хората с нетрадиционна сексуална ориентация ? Осъждайки гей-парада подкрепя ли безмълвно Църквата призивите за насилие ? Една откровена дискусия във „Вяра и общество”, за сваляне на маските със ставрофорен иконом Ангел Ангелов, пастор Ангел Пилев и Анелия Анакиева. Ще чуете мнението и на организаторите на „София Прайд”. Въпроси към нашите гости, както и ваши мнения по темата  може да зададете предварително чрез страницата ни във фейсбук  Вяра и общество , на електронния ни адрeс viara@bnt.bg или на страницата на предаването в сайта www.bnt.bg.  По време на предаването ви очакваме на телефони 02 9 444 999 и 814 2551 – след 17.25 ч.

В същия брой ще видите:

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]