Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)

1273600 10200607482732461 1335726318 oНов храм, посветен на св. Георги Победоносец, беше осветен в пернишкото село Вискяр. Чинът по освещаването и празничната света литургия бяха извършени от Знеполския епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит, като в богослужението участваха свещениците от Перник Людмил Колев и протойрей Борис Котев, който е председател на църковното настоятелство в селото, и дякон Радко Иванов от София. Певците ръководеше Андрей Касабов, секретар на Софийската митрополия.

Храмът се строи от 10 години. В книгата на дарителите за записани 118 човека. Много местни жители са участвали в съграждането му с доброволен труд и дарени материали, разказа бившият кмет на селото Пламен Лозанов, който подхваща идеята за издигане на православния храм преди десетилетие.

През последната година делото му завършва настоящият кметски наместник Любка Георгиева. За градежа два пъти суми от 5 и 4 хиляди лева църковното настоятелство е получавало от дирекция „Вероизповедания” на Министерски съвет.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)

39193С архиерейска св. Литургия ще бъде отбелязан храмовият празник на столичната църква „Покров Богородичен” на 1 октомври. Богослужението ще оглави Стобийският епископ Наум, главен секретар на Св. Синод, а в съслужение с него ще е храмовото духовенство. На този ден официално се открива и новата учебна година в Енорийския център към храма. Разнообразни курсове за деца и възрастни събират стотици хора в залите на центъра всяка вечер в делничните дни и целодневно през уикендите (тук).

Тази година първи ще започне курсът по катехизис за възрастни – второ ниво. Преподавателят Михаил Шиндаров ще събере своите ученици още тази седмица – на 3 октомври (от 18:30 ч.).

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (16 Votes)

ReynoldsРимският папа Франциск отлъчи от Римокатолическата църква австралийския свещеник Грег Рейнолдс, който пропагандираше идеите за ръкоположението на жени за свещеници и еднополовите бракове. Отлъченият духовник бил основател на реформистко движение - "Инклузивни католици", което призовавало да се преразгледат позициите на Църквата за жените-свещеници и хомосексуализма. За тази своя дейност той е бил отстранен от длъжност и му била наложена забрана да свещенодейства. Рейнолдс провеждал неофициални бракосъчетания на еднополови двойки в Мелбърн и настоявал, че неговата дейност е насочена към подобряване състоянието на Църквата.

Решението е било взето още през май във Ватикана, в Конгрегацията за учението на вярата, но било съобщено на засегнатия едва миналата седмица. Отлъченият свещеник бил "шокиран" от решението на папата, пише изданието "The National Catholic Reporter", понеже се е надявал само да бъде низвергнат. Това е първото отлъчване от Църквата по време на управлението на папа Франциск. В Австралия през последните години имаше само няколко низвержения на клирици (включително и на епископ) заради обвинения в педофилия.

 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

Clipboard01422Столична община и общинско предприятие „Туристическо обслужване” по инициатива на Богословския факултет при СУ „Св. Климент Охридски” и с благословението на Софийската митрополия подкрепят за трета поредна година поклоннически път „Покров Богородичен”, който се превърна в традиционно годишно събитие от поредица Поклоннически пътувания до манастирите от софийската Мала света гора.

Поклонническото пътуване ще започне на 1 октомври в 8 часа от църквата „Св. Петка” в кв. Кремиковци. Поклонниците продължават пеша до манастира „Св. Георги Победоносец”, където ще вземат участие в празничната света литургия.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит за първи път на празника Покров Богородичен ще бъде отслужена архиерейска св. литургия в Кремиковската света обител. Богослужението ще започне в 9 ч. и  ще бъде оглавено от Знеполския епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит.

 На празника ще бъде приготвен курбан за поклонниците, които ще могат  да се запознаят с историята на манастира и сегашния живот в светата обител.

За повече информация относно организацията, както и за въпроси, свързани с придвижването с градски транспорт до кв. Кремиковци, се свържете с  „Културно-информационен център - София” на телефон: 02/491-83-44/45 и 0885 921 627.

Програма на пътуването:

3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (2 Votes)

hala-sultan-ilahiyat-kolejiТурция засилва религиозното си влияние в окупираните от нея територии в Северен Кипър. Лично вицепремиерът на Турция Бешир Аталай, който отговаря за Кипър, откри първия в историята на острова ислямски колеж по теология и направи първа копка на две нови джамии, една от които ще бъде най-голямата в Кипър. 

След опити, продължили десетилетия, в т. нар. Севернокипърска турска република, призната само от Анкара, официално бе открит първият по рода си в историята на острова ислямски колеж по теология. Колежът, който е близо до окупираната част на столицата Никозия, носи името "Хала Султан ", по-известна като Ум Харам, леля на пророка Мохамед, която е погребана в Кипър, близо до Ларнака. Говорейки на официалната церемония, турският вицепремиер Бешир Аталай заяви, че "това училище ще бъде един от най-важните символи на турския народ на този остров" и че чрез него "“името на Хала Султан ще живее в Северен Кипър".

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

544На 29 септември пред храм „Св. Николай Чудотворец” и в двора на Духовно-просветния център „Св. архангел Михаил” на седянка отново са поканени да дойдат хора от всички възрасти. Там ще се съберат и народни танцови състави, изпълнители на народна музика, деца, младежи и възрастни хора, настанени в социални институции. Варненската седянка от няколко години е традиционна проява за морския град.

Тази година на седянката са поканени да участват възрастни хора от дома за стари хора „Гергана”, младежи от енорията на храм „Св. Николай”, деца от Дом „Гаврош”, младежи от Дневен център „Ривиера” и деца от Карин дом.

Празникът традиционно ще започне със света литургия в храм „Св. Николай“, а после всички заедно ще се хванат на хорото пред храма.

Гост на седянката ще бъде Надежда Савова от мрежата Хлебни къщи, която ще помогне на всички, млади и стари, заедно да замесят хляб в двора на храм „Св. архангел Михаил.

3.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 3.67 (3 Votes)

22047В новия брой на предаването очаквайте дискусия на тема „За църквата, властта и протестите или за библейския поглед към недоволството на обществото.” Наши гости са йеромонах Никанор от Гигинския манастир, пастор Христо Куличев, презвитер Емануил Вълков от БХБЦ и проф. Калин Янакиев.

Чуйте още какво мисли за агресията психиатърът-богослов със световна известност – акад. Владета Йеротич.

Тази събота по изключение предаването ще започне в 18.00 ч.

   

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)

IMG 2243При голям интерес от страна на жителите на Варна преминава XV Седмица на православната книга. Тя се организира в тясно сътрудничество с община Варна, което допринася за популяризирането на проявата в града. Тазгодишната среща на автори, издатели и читатели минава под знака на възпоменанието на делото на Варненския митр. Кирил в епархията, като всички участници от България и чужбина отдават дължимото на усилията на приснопаметния Варненски владика да утвърди тази международна проява като традиция в своята епархия.

Централната тема на представените издания и доклади на участниците през тази година беше връзката между православната вяра и психотерапията, както и православната антропология в по-широк план. Организаторите бяха поканили представители на сръбската школа в тази област - акад. Владета Йеротич, преподавател по пастирска психология в Белградския богословски факултет, както и представители на руския опит в това направление - проф. Димитрий Авдеев, психотерапевт, и съпругата му Яна Беседина. Те бяха във Варна, за да представят българските издания на своите книги от издателство Омофор: "Завръщане към отците" и "Психологическото и религиозното битие на човека" от акад. Владета Йеротич, "Православният възглед за душевните болести” от проф. Дмитрий Авдеев и "Мисли за женската душа" на Яна Беседина. За съжаление ангажименти попречили на Навпактския митр. Йеротей (Влахос) от Гръцката православна църква да се присъедини към работата на Седмицата, за да представи и своята гледна точка, споделена в известната му книга "Православната психотерапия".

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)

10Катедралният храм на Бургас „Св. Кирил и Методий”, който се напука през зимата на 2011 г. и продължава да е затворен за миряните, ще започне скоро да се укрепва. Идейният проект е дело на проф. Йордан Милев.

„Ще се усилят основите на храма, ще се запълнят пукнатините и след това ще бъде пристегнат на 3 нива”, каза проф. Милев, цитиран от БГНЕС. Дейностите той обясни като пристягане на бъчва с метални обръчи, като по този начин ще се запази обликът на църквата.

„Подземният паркинг, който се строи до храма и който според някои мнения е причина за напукването на сградата, трябва да бъде завършен, за да се запълни тази яма”,
добави проф. Йордан Милев. По думите му финализирането на подземната структура щяла да стабилизира направения изкоп. И ако продължат бързо дейностите, за няколко месеца храмът може да бъде възстановен. Милев поясни, че най-сериозните пукнатини са вътре в сградата – по сводовете и куполите. След това предстои и възстановяване на стенописите.
 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

IMG 2234При голям интерес от страна на Регионалния инспекторат по образованието (РИО) Варна и началните учители от града и региона премина вчера в морската столица представянето на изданието на Двери “Учебно помагало по БЕЛ, Роден край и Час на класа за интеграция на християнството в 1 клас” (вижте тук).

Старши експертът по обществени науки г-жа Румяна Лазарова и близо 80 начални учители и преподаватели по религия се събраха в залата на Духовно-просветния център “Св. архангел Михаил”, където екипът от автори представи своя труд. Ръководителят на Духовно-просветния център ик. Василий Шаган привества учителите, като им напомни, че срещата се организира в знаково за Варна място – първото българско училище в града. Както в миналото, така и сега българите имат нужда от просвета на роден език и в духа на християнските традиции и ценности.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)

Католическата църква в Полша в борбата си срещу проявите на педофилия в своите редове е изпратила 40 свещеници, но също монахини и миряни на пилотен курс. По време на този курс те трябва да научат, как да се възпрепятстват сексуални похождения към малолетни, съобщи във вторник полският вестник „Жечпосполита“. В Германия и Италия вече се провеждат такива курсове. Обучението продължава една година, разработено е и се ръководи от немски и ватикански учени и лекари. Завършилите курса ще могат лесно да различават белезите на педофилски стремежи и действия, а също така ще знаят и какво да предприемат и как да помогнат на жертвите. В бъдеще се очаква във всяка епархия на Католическата църква в Полша да се назначат такива експерти, завършили съответния курс. 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)

60771094На 29 септември, неделя, ръководството на варненския храм „Св. Атанасий” ще открие новата учебна година за неделното училище и школите по изкуства.

Творческите занимания по пеене, изобразително изкуство, актьорско майсторство, вероучение и иконопис се предлагат за всички деца, които имат интереси в тези области. Обучението в школите е безплатно и се води от специалисти.

Църковното настоятелство кани родителите, които желаят децата им да развият своите таланти и духовни сили, да ги запишат в разнообразните дейности, предлагани в този централен варненски храм.

Записванията стават в канцеларията на храма на ул. „Граф Игнатиев“ № 19. За началото на учебната година всяко дете ще получи като подарък новия брой на детско списание ”Камбанка”, което издава храм „Св. Атанасий”.

4.4666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.47 (15 Votes)

P1160799На 25 септември 2013 г. в австрийския град Грац се откри четвъртата консултация на богословските факултети от цяла Европа в рамките на инициативата за сътрудничество между школите на висшето християнско богословско образование, известна като „Процесът от Грац“. В нея участват около 50 университетски преподаватели от православни, католически и протестантски богословски школи в Европа. Работата на консултацията, която ще продължи до събота, е съсредоточена около темата: „Човешкият образ по време на криза – стопански, психологически и социални предизвикателства“. Целта е да се откликне на ширещите се случаи на накърняване на човешкото достойнство в днешната европейска среда заради завист, агресия, нетолерантност и социална несигурност, като се проведе интердисциплинарно обсъждане между психолози, прависти, икономисти и богослови. Като лектори и участници са поканени известни богослови и християнски социолози и психолози, прависти, в това число и епископ от Сиро-яковитската църква в Сирия и от Католическата църква в Бурунди, Африка. Заседанията се водят на английски и немски език.

В израз на уважение към дейността на този висок научен форум участниците в него ще бъдат приети както от губернатора на област Щирия, така и от кмета на Грац.

От българските богослови в четвъртата консултация участват деканът на Православния богословски факултет на Великотърновския университет „Св. Кирил и Методий“ доц. д-р Димитър п. Маринов Киров и главният асистент в БФ на СУ „Св. Климент Охридски“ д-р Андриан Александров, както и членът на организационния комитет на консултацията проф. д-р Иван Желев Димитров.

На снимките: горе - проф. Майра Блайт, британски богослов от Оксфорд, представя темата на консултацията;

долу: проф. Ханс-Фердинанд Ангел, декан на Католическия богословски факултет в Грац, представя лектора д-р Симон Нтамвана, католически архиепископ на Бурунди:
P1160803

  Част от участниците в консултацията:

P1160814

Снимки: Двери.бг

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

090В Русия през тези дни по 1 канал се излъчва многосериен игрален филм за Ванга, който по рейтинг може да се сравни само с футболните мачове. Филмът "Вангелия" може да се гледа от най-широката руска аудитория в праймтайма на телевизията. Главната героиня във филма е представена като светица - добра, кротка, трудолюбива и набожна - за разлика от представителите на Църквата. Нейният антипод е злобен духовник, който се опитва с лексика от 19 век да изгони бесовете от обладаното момиче (Вангелия като млада).

По този повод в руското светско и църковно общество започна бурна дискусия светица ли е българската пророчица. Руският портал Правмир събра гледните точки на различни руски духовници по темата:

4.8333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.83 (24 Votes)

3ril06di 47_0На вчерашното си първо заседание след лятната ваканция Св. Синод на БПЦ-БП в пълен състав под председателството на Българския патриарх Неофит е взел решение да даде списъка ("листата" - чл. 85, ал. 1) с епископите, кандидати за митрополит, на Великотърновския митрополит Григорий, който управлява Западно- и Средноевропейската епархия след поредната и вече окончателно приета оставка на митрополит Симеон по здравословни причини. Оставката беше приета на 11 юни, така че отдавна изтекоха трите месеца, които уставът на БПЦ-БП дава като краен срок за провеждане на избори и попълване на овдовяла или овакантена епархия (вж. чл. 93: Овдовяла или овакантена епархия не трябва да остава повече от три месеца без канонически митрополит според църковните правила). От този текст се вижда, че с неоправданото забавяне се нарушава не само църковният устав, но се погазват от синода и църковните правила (канони).

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]